Výbavička - co jste pořizovaly pro miminko a co bylo zbytečné?

saphii
2. únor 2019

Ahoj, co jste vše porizovali pro miminko ? Přijde mi ze v dnešní době je mnoho vymoženosti co jsou zbytečné:/ Tak jaký mate názor a co vše se hodilo a nehodilo vám ?)

terka555
2. únor 2019

@saphii je pravda, ze spousta veci je zbytecnych. Jako zaklad, co jsem kupovala ja byl:postylka, komoda, kocar, vanicka, prebalovak, hnizdecko, obleceni(dupacky, overalky atd.), latkove pleny, klasicke pleny, vlhcene ubrousky, krem na opruzeniny, vajicko do auta(casto jezdime neni nutnost). To je asi to nejhlavnejsi. Dal jsem mela nakoupeny nejaky dudliky(nakonec nepouzivame), odsavacku(kdyz nekam nutne potrebuji odbehnout od malyho), monitor dechu(nakonec nevyuzity, maly spi u me v posteli), deku, polstar, povleceni, teplomer, tasku na kocarek, hraci deku(od nejakeho 3m je na ni porad🙂, pokud pak kojit nebudes tak bude potreba koupit flasky a vse potrebne k tomu, pak mame prebalovaci jednorazove podlozky, ty se hodi treba k doktorce a na nich prebaluju🙂 a prebalovaci podlozka na prebalovak, teplomer do vody, neco na myti(mame sprchac od Hipp),olejicek po koupeli, a jeste vyuzivame do ted penovou podlozku do vany🙂, odsavacka na vysavac do nosiku, asi jsem na neco zapomela tak kdyz tak jeste dopisu, nebo kdyz se budete chtit na neco zeptat neni problem🙂 mam doma 5m mimco tak zatim mam jeste cerstve v pameti🙂

neomenia
2. únor 2019

NEporizovala jsem: monitor dechu ( koupila bych v pripade predcasneho porodu nebo jinych komplikací u dítěte), hnizdecko pro mimi, ani sterilizator lahvi (v pripade nekojeni dokoupis) ani ohrivacku lahvi. Jinak ted na druhe mimi mame standard - kocar, oblecky, pliny, manducu na noseni, 1 lahev kdyby neco, odsavacku MM, dudliky, lehatko ( podedili jsme, nepokladam za nutné), hraci decku na zem, postylku dedenou, vanicka, lehatko do vanicky, autosedačka... Chuvicka (v malem byte nepotřebujes), fusak, zavinovacka 2x, prebalovaci podlozka, zakladni leky ( odsavacka nudli, nurofen, nosni kapky, lih na pupek, sterilni gazu na pupek, uchostoury), deka tepla a lehka, kombineza...

zuzan88
2. únor 2019

Podle mě je to těžko říct, každá z nás bude mít na různé věci jiný názor... 😉 Za mě - postýlka + klín, hnízdečko sem dokupovala po porodu, mám přebalovací komodu s přebalovací podložkou, vaničku sme využili cca první měsíc (nesnášel koupání) pak se začal koupat ve vaně s tátou, dnes už sám jen na lehátku, ohřívačku na láhve a příkrmy sem měla, po příjezdu z porodnice rychle sháněla odsávačku, nakou tu lahvičku a dudlík (nedudlikujem), co nás teď hodně chytlo je lehátko, nosíme se, takže i nosítko, kočárek, vajíčko, cca do 3 m. není potřeba přehnané množství oblečení. Jinak látkové pleny, jednorázovky, jednorázové přebalovací podložky.... Z kosmetiky sem toho dost nevyužila... Koupu jen ve vodě, max teď umývám zadek dětským mýdlem, něco na namazání po koupání, mast na zadek, sulky do uší, nůžky na nehtíky, z léků sem měla jen něco na prdiky, líh na pupík, ostatní dokoupíš. Teď nám sou 4 měsíce. 😉

bayt
2. únor 2019

@saphii Pro úplně malinkaté miminko bylo hlavní mít oblečky, šátek, nějakou tu dečku a možná ten hrací kolotoč. A vaničku a přebalovák jsme měli. Plus raději základní léky v lékárničce. Isofix a autosedačku. Základní kosmetiku (něco na prdelku, krém na tělíčko, olejíček apod. do koupele, hřebínek, líh na pupíček....)

helcakab
3. únor 2019

Myslím ze kočárek, postýlka, nejaké látkové plenky na odříhnutí, chůvička, monitor dechu jsme půjčili v porodnici, dudlík, pleny, houpací léhátko, vanička na koupání, zavinovačka, základní kosmetika na opruzeniny, líh na pupík, nejaký olejíček na koupání, ale stačí i voda, sterilovaná voda na otírání očiček, teplomer, krém na bradavky 🙂 Ze to úplně stačí takové základní věci zbytek dokoupíš. Urcite bych dopředu nekupovala odsávačky atd. uvidíš podle toho zda budeš kojit nebo ne.

irena1111
3. únor 2019

Souhlasím s tím, že dnes je spousta vymožeností, které jsou ale úplně zbytečné a jen tahají peníze z kapes rodičů. Já jsem měla starší postýlku (ještě po mém partnerovi), kočárek, houpací lehátko, vaničku, přebalovák který se dává přes postýlku. Postupně jsme dokoupili krmící židličku.
Takové věci jako hnízdečko, sterilizátor, ohřívač lahví, koš na pleny, videochůvičky, nosítko (šátek), odsávačku MM to mi přijde jako naprosto zbytečné. Monitor dechu jsem také neměla ( o něm bych možná uvažovala jen v případě nedonošeňátka).
Z těch drobnějších věcí jsem měla obyčejné kulaté dudlíky kytičky, plastovou lahvičku na čaj, olejíček na tělo, rybilku, jednorázové plenky, vlhčené ubrousky a k tomu samozřejmě nějaké základní oblečení, ale ne moc protože mimčo roste hodně rychle a plno věcí se pak ani neunosí.

katchka02
4. únor 2019

Ahoj, je toho fakt hodně. Já s nepořízením monitoru dechu nesouhlasím, pro mě to je první věc, co musím pro miminko mít. Samozřejmě všichni doufáme, že se nic nestane a monitor bude zbytečný. Ale co když zrovna to moje miminko bude mít zástavu dechu? Moje kamarádky syn měl zástavu dvakrát a žije jen díky monitoru dechu. Ale samozřejmě je to každého názor a věc, každopádně za mě monitor určitě ano 😉
Pro pohodlí jsem i pro hnizdecko, mimco se v něm dobře zachumla a nejsou třeba žádné klinky. První dcera v něm spala až skoro do roku, protože měla rada ten zvýšený okraj 😃
Osvědčilo se u nás i vibrační/houpací lehatko. Na změnu polohy super a obě holky ho milují 😉
A pak ještě je praktické nositko nebo šátek. Když mimco bolí brisko nebo chce jen kontakt s maminkou a ty potřebuješ alespoň uvařit nebo uklidit, tak je to parada.

bekyc
4. únor 2019

Pokud vás netíží finanční situace, také nevidím důvod proč nepořídit monitor, to mu radši nekoupím x oblečků a hraček nebo pořídím bazarovou postýlku, ale zrovna monitor teda máme. A další věci, co už tu byly řečeny... já jsem obecně pro to, že co ti může cokoliv ulehčit, není na škodu. Kdyžtak se to prodá. U nás se neujal cestovní ohřívač na lahve/příkrmy, ruční odsávačka na rýmu a lehátko do vany. Další věci mě nenapadaj... Asi jsme nakonec využili vše. Třeba vibrační lehátko na krmení, když ještě neseděl. Někdo ti řekne, že můžeš krmit v náručí, ale proč si to neulehčit, žejo. Hnízdo jsem neměla a určitě na druhé pořídím, to mi chybělo.

zuzan88
4. únor 2019

@bekyc a před kolika lety ste rodila? 🤔

bekyc
4. únor 2019

@zuzan88 Před 3, mění to něco?

zuzan88
4. únor 2019

@bekyc ne, ne.... Ale některé z těch vymožeností, co jsou dnes běžně dostupné dokáží mamince ulehčit běžný život😉

swetlusska
5. únor 2019

Za mě potřebné a užitečné věci: monitor dechu, nosítko, polohovací postýlka (dá se půjčit na pár měsíců než doroste do dětské postýlky), nosítko, oblečky, hoodně plínek....ale vše se dokoupí dle potřeby až po porodu....Zbytečnosti u nás: bezdotykový teploměr - měří špatně, ohřívačka lahví, lehátko do vany-nemá rád koupání, kombinéza - nesnášel jí. Takže lepší je počkat a věci dokupovat až postupně podle potřeby 😉

melfea
5. únor 2019

Potřeba určitě postýlka, monitor dechu (máme zapůjčený od nadace křižovatka, je to snad v každém městě odběrné místo), plenky, ale jen pár (protože nakonec nemusí vyhovovat), oblečky - bodyčka, overálky, nevím, jak ostatní, ale já měla plno tepláčku, mikinek a u úplně malého mimča jsem to v podstatě nevyužila, v zimě teplá chlupatka - úplně ideál, kočárek, autosedačka, já hodně využila hnízdečko spí v něm i přes den i v noci v postýlce, koupací kyblík - je to mnohem praktičtější zatím pro mě než vanička. Nahřívací pytlíček na bříško, běžný teploměr do zadečku. Zbytečné pro mě byl : ohřívač lahví, bezdotykový teploměr (měří fakt špatně a to máme celkem drahý), jiné oblečky než body a overálky, ...

melfea
5. únor 2019

@katchka02 Nedokáži si vůbec představit, že bych byla bez monitoru dechu, malá se narodila dříve o měsíc, ale i kdyby ne tak jsem ho stejně plánovala. Je to pro mě velké uklidnění a myslím si, že to výrazně snižuje stres. Kvalitní monitory se navíc dají zapůjčit přes nadaci křižovatka skoro v každém městě po čr a stojí to jen asi 800 na půl roku.

petronilkaa
5. únor 2019

Co ano - 2 balíky plínek (rychle z nich vyrostou a nemusí to být vyhovující typ), na novorozeně celorozepínací body, punčošky/dupačky, mikina, teď v zimě kombinéza, dečka, autosedačka, postýlka, kočárek, šátek, teploměr (máme obyč i bezdotykový, u něj jsem zjistila, že vždy měří jinak 1,4 stupně, takže děti měřím tím a prostě přičtu..), líh na pupík a uchošťoury.. Nic víc jsme na novorozeně opravdu nepotřebovali.. 🙂 Monitor jsme nepořizovali. Nešlo o peníze, ale měla sestra 2 různé typy na dvojčata a viděla jsem, jak jsou občas nespolehlivé, tak jsem si radši děti kontrolovala sama.. Vaničku jsme koupili a děti ji využívaly potom v létě jako bazének na balkoně. Jako miminko tam byla starší asi jen 1.. Než se nachystala vanička, tak jsem je měla na ruce osprchovaný 5x.. Ještě si myslím, že je dobrý ten nahřívací pytlíček na bříško. Jinak je to asi o každém dítěti a mamince, co jim vyhovuje.. Ale tohle je prostě základ a pak se dá dokoupit cokoliv 🙂

bayt
5. únor 2019

Také jsme nekupovali monitor dechu, ani nepůjčovali.

sraffie
5. únor 2019

Tady je můj seznam co pořizuji🙂 je toho dost třeba i něco zbytečné ale já to chci mít.. Monitor dechu jsme pořídili za 500,- z druhé ruky ještě v záruce to samé postýlka, vibrační lehátko, hrací deka.. Takže to tak velká částka nebyla

zuzan88
5. únor 2019

@sraffie no paaaaani vy toho teda máte....

helcakab
6. únor 2019

já bych opravdu nekupovala zbytečne moc veci stači zaklad ale teplomer do vody to urcite, na to sem zapomnela,kojici podprsenku sem nepouzivala, prislo mi ze jde blbe odepinat, mela sem klasickou sportovni a jen stahla raminko treba, ale mam mala prsa takze mi to stacilo 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru