Ahojky tehulky, chci se zeptat, jestli je normalni, ze tak rychle pribiram v tehotenstvi? Pred otehotnenim jsem mela 54 kg, do unora jsem spadla na 51,5 kg, ale pak uz jsem zacala nabirat, brezen 53, duben 53,5 kg a ted uz mam 55,5 kg. Prijde mi, ze to rapidne narusta a bojim se, jaka bude vaha na konci tehu, kdyz jsem teprive za pulkou... pri tom ale jim prevazne jen zeleninu a kazdy den se hybu, obden mam dokonce kardio a vaha stejne takhle stoupa... prosim o nazory, zkusenosti a kdyztak i rady, jak to zastavit? Jeste mam dotaz ohledne pustu ve druhem trimestru. Ma nekdo zkusenost s tridennimy pusty jednou za ctrnact dni? Nebo s jednodennimi kazdy tyden v tehu?
No kdyz ja nevim, jestli se jako prirustek nepocita to, co naberu od te nejmensi vahy? To uz by znamenalo ne 1,5 ale cela 4 kila...
Moc? Ja ted pribrala 4kg mezi 3 a 4 mesicem. U prvniho ditete celkem 18kg. Takze bud v klidu. A pocita se od pocatecni vahy pokud byla 54 a ted 55 tak uplne v poradku, ba mozna malo. Co se tyka diet a pustu, urcite bych v tehu NIC nedrzela, muzes ublizit miminku.
Cakas dieta😲
@marva pust urcite nedrz. A na kila nekoukej, pokud se neladujes jak prasatko, neres to. Ja jsem v tvem tydnu mela uz +13 kilo a to jsem od rana do vecera blila a od vecera do rana zas! Absolutne jsem nechapala, z ceho nabiram, kdyz vsechno vyzvracim. A naopak ke konci jsem uz nepribrala nic, hubla jsem. Sla jsem rodit s +17 kg od puvodni vahy. 7 jsem nechala v porodnici, dalsich pet dolu v sestinedeli a zbytek do pul roka. Mysli na to, co se deje v tvem tele. Je to priblizne takto: +1,5 l krve navic, placenta 0,5 - 1kg, plodova voda cca 1l, plod 3 kg, prsa 1-1,5 kg, deloha z par gramu bude mit kilo......tuk a voda cca 5 kg ....... to jsou cisla, o ktera bychom idealne do konce teh mely pribrat. Samozrejme jakasi idealni cisla. Ale proste v tobe neco bude rust a MUSI se to projevit na vaze.
Žádné diety ani půsty se v těhotenství nedoporučují, takže to určitě ne. Jinak podle mě by ses teď měla zaměřit ne tolik na sebe, ale na miminko a na to, aby mu u tebe bylo dobře a nestrádalo. Cvičení ok, zdravé stravování ok, ale diety opravdu ne. Mohla bych ti tu teď napsat příběh kamarádky, co se dřív léčila s anorexií, otěhotněla a jak kila začala jen trochu narůstat, už byl problém... Ale nechci strašit, jen bych byla ráda, abys teď už nemyslela jen sama na sebe 😉
Jinak já jsem teď už skoro na konci, příbírala jsem podle doktorky akorát, teď jak tělo na konci zadržuje vodu a mám otoky, tak jsem přibrala i dvě kila za týden, ale vím, že je to jen voda, které se po porodu lehce zbavím. Okolí říká, že mám jenom břicho a já mám nahoře 15 kg 😉
Samozrejme, ze na prvnim miste je miminko, to roste, jak ma, je zdrave. Tak jsem myslela, ze musim v pohode udrzet i sebe, ze kdyz budu v dobre kondici ja, tak mimco taky, ale zase se mi to nejak zvrhlo spis ke strachu z toho, kolik zase ukaze vaha (vazim se kazdy den, nekdy i pokazde, co kolem vahy jen prochazim) a to uz ani nechci ta cisla videt, ale je to jako droga lezt na ni... ale miminko je pro me prednejsi, proto jsem chtela vedet, jestli by mu nejak neublizily ty moje vymysly s pustem. Ted uz ale stoprocentne vim, ze do pustu se nepustim. Jeste jednou dekuju 🙂
@agnes2ivory to opravdu ty cisla az takhle?
😀 dobry vtip po ranu, promin. Pocita se to od puvodni vahy, ne za celou dobu. I kdybys mela narust "jen" 4 kg, jak to pocitas a jsi ve 23tt, tak nevim, co resis. Kazde telo je jine. Pokud se stravujes zdrave a hybe se, tak telo a miminko se proste prizpusobuje a rika s amo, co potrebuje. Rozhodne se neposti a neblazni, neochuzuj svoje dite na ukor toho, ze chces "usetrit" par kg (ktere pokud bude tvorit placenta, plodova voda, stejne neovlivnis a po porodu ztratis).
Promin, ale kdybys pribrala 20 kg, tak nereknu, ale hrozne mne vytocilo, jak nekdo resi pribrane 4 kg v tehotenstvi. Proste si tehotna, telo nabira, nepribiras jenom vahu miminka. A popravde, nepribiras, proste se telo tehotenstvi prizpusobuje. Tes se z ditete, je to dar, res vybavicku a resit kg mas casu resit po porodu, az uvidis, kolik ti po sestinedeli zustalo (pokud vubec neco). Jsou maminy, co jedi naprosto zdrave, neji sladke a bile pecivo a stejne v tehu priberou 15kg a vice...
@linee priznavam, ze chapu tvoje nastvani, nejsi prvni, koho s tim vytacim... budu se snazit zamerit se na tu vybavicku a ostatni veci. Ale nejak nevim, kde zacit. Nakoupila jsem par malinkych oblecku, ale nejak nevim kolik a ceho poridit. Kocarek porizovat nechci, to az na posledni chvili, v tom uz mam jasno, chci mimco zezacatku nosit v satku a mit ho stale u sebe. Ale ted nevim, jestli uz muzu porizovat treba teplomer do vany, popripade vanicku na koupani a tak, ja se uplne ztracim a jak nemam u sebe nikoho, kdo by mi poradil tak mi jde hlava kolem...
Buď v klidu. Já chápu, že je to někdy těžké, také jsem věčný bojovník s kilogramy, ale v těhu to prostě takhle brát nejde. Jak už se psalo přede mnou, přibírá se nejen vahou miminka, ale i plodovou vodou, placentou, navíc tělo samo o sobě občas zadržuje vodu, takže na kg opravdu nehleď, pokud nepřibíráš 5kg týdně.. 😉 Já v těhotenství "přibrala" 9kg, skoro všechno nechala v porodnici a po šestinedělí jsem měla ještě o 2kg méně a to jsem se celou dobu fakt neomezovala, spíš naopak, ale když už, snažila jsem se jíst zdravě. Takže půsty a diety ne, mohlo by to miminku uškodit.
Navíc se mění i stavba těla, aby mělo miminko lepší cestu na svět, budeš mít i širší boky než dřív (tak ať tě to nevyděsí), ale to se taky po porodu srovná. Hoď tyto starosti na chvíli za hlavu a užívej si bříška a že tě nic nebolí. 🙂
@marva Hele neblázni holka. Přibrala jsi jen jedno kilo. To je hodně málo. A žádný diety ani půsty fakt nedrž, můžeš tím mimču ublížit. Jez zdravě a pravidelně a vyvážené a žádný drámo ohledně váhy se konat nebude. 🙂
@marva teda nestačím zírat😨 čekáš zdravé miminko,na tom by ti melo záležet🙂 přibrala jsi zanedbatelný ho 1,5kg,počítá se to od původní váhy...a před tim jsi byla hodně hubená,takže je normální, že pribiras!!! Spíš by normální nebylo,kdyby jsi přibrala min,než doteď... Zdravý nárůst váhy je kolem 10-12kil... Takže klid... I kdyby to bylo víc,neovlivnis to, váhu zabírá dítě,placenta,plodovka,zvýšený objem krve a také otoky a zavodnění!!! Tohle nemůžeš nijak ovlivnit...ohrožovat dítě pusty snad byl vtip. Zaměř se na miminko, těš se na něj, nakupuj mu,povídej... Opravdu řešíš strašnou blbost,promiň;) kamarádka měla ve 20tt nahoře 20!!! Tam bych chápala paniku... Do porodu měla nahoře 30 a vše v šestinedělí dole,byla dost oteklá;)
@marva To, kdy co začneš pořizovat, je přece na tobě 🙂 každý to má trochu jinak. Já jsem si třeba řekla, že po druhém screeningu začnu pomalinku něco shromažďovat. Bude léto, asi nebude nejpříjemnější ve vedrech lítat po obchodech s břichem. Někdo zase čeká na poslední chvíli. Udělej si to, jak to sama cítíš. A váhu vyhoď 😉 jak už tu bylo řečeno, pokud se neláduješ od rána do večera sladkým a burgerama, tak nemá smysl se stresovat s tím, kolik přibereš. S tím prostě musíme počítat 🙂 mně se na začátku taky líbilo, že to šlo dolů. Ale to nemůže být věčně. Řešit to budu, až bude holčička na světě 🙂
@marva A pořizovat můžeš už všechno 🙂. Máš termín v září ne? Jestli chceš, přidej se k nám do skupiny "termín porodu září 2017". Tam se nás můžeš ptát na všechno a uvidíš, co už všechno pořizujem 🙂. Aspoň přestaneš myslet na ta bláznivá kila
Pusty nejsou vhodné pro těhotné,ani kojící. I u věřících jsou z půstu tyto skupiny vyjmuty ( plus nemocní, staří a děti). Pokud se stravujes pestře, neprejidas se,tak to neřeš.
Od 20tt je přibírání rychlejší,miminko roste,zvyšuje se objem krve, plodové vody,zvětšuje se placenta,někdy se zadržuje voda.. obvyklé je přibrat kolem 12kg,někdo víc,někdo míň. Já u prvního 7,5kg a v okolí jsem byla rarita. U druhého 11kg a taky to byla norma. Všechno jsem shodila brzo po porodu. A na stejné váze jsem pořád.
Já jsem za celé těhotenství přibrala 20kg. Rapidní nárůst jsem měla poslední dva měsíce. Po porodu ihned deset dole a tím, jak kojím, mám už jen cca 3 kg navíc. Takže klid ;) Myslím, že je to ještě hodně málo, co jste přibrala ;)
Holky vsechny jste mi moc pomohly a zlepsily naladu 😉 az jsem si z toho vzpomnela, ze jsem tuten mesic nezaplatila najem, takze jdu rychle na to 😂
@novamamina urcite se pridam 😉
@marva váhu někam schovej,třeba do sklepa.ja se vážila vždycky jen před kontrolou u dr.
A zajímavé je,že jsem přibírala pokaždé jinak. U prvního do 20 TT nic první kilo navíc bylo na kontrole ve 22tt. Pak pomalinku,no a za poslední 4 týdny 4 kg ( celkem 7,5),voda to nebyla,otoky jsem nikdy neměla. U druhého od 14tt postupně až do porodu celkem těch 11, žádné skoky.
Vahu neshovam, stejne bych ji vytahla, jistejsi asi bude ji nekam odvezt... ale udelam si seznam veci, co je potreba koupit pro Axela a zacnu nakupovat a odskrtavat 🙂
@marva Axel?
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Pred tehu 54 a ted 55,5kg coz je u me 1,5kg tak jake rapidni pribirani kdyz jsi ve 23tt🙂