Dr. Mi dnes psal email . Co to pro mě znamená ? Přečetla jsem si ho dnes a Dr už tam není . "Došel výsledek triple testu je pozitivní. Je doporučena amniocentéza ev jiné vyšetření. Zastavte se v ordinaci domluvíme se . Děkuji Dr "
@zelenaesmolda přesně takovou informaci jsem potřebovala !
To máte z prvního z 1. screenu, v kolikátém tydnu ste?
Měla jsem to stejně, na odběr plodovky jsem nešla, nechala jsem si udělat placenou genetiku, malá je v pořádku
Byla jsi na screeningu v prvním trimestru? (cca 13. týden a utz plus krev). Pokud ano, jistě ti vyšly nějaké výsledky, těmi bych se řídila. Triple testy se dělají cca v 16. týdnu a jsou dost zastaralé, velkou nevýhodou je, že vycházejí často falešně pozitivní (a často myslím třeba v třetině případů). Já měla od gynekologa i genetičky potvrzeno, že nemá smysl je dělat a zbytečně se plašit. Amniocentéza je odběr plodové vody a riziko komplikací až potratu je vysoké.
Takže být tebou bych počkala na dr, jak moc velké riziko Downova syndromu ti vychází a jak to vyšlo v tom screeningu v prvním trimestru. Pokud 1. trimestr vyšel normálně, teď bych velmi pravděpodobně výsledky triplu ignorovala a počkala na velký screening ve 22. týdnu a podle něj se teprv rozhodla, jestli si zaplatit komerční testy z krve (které jsou cca za 10 - 12 tisíc) nebo podstoupila riziko odběru plodové vody (riziko potratu je prý cca 1:100).
Taky záleží, jestli jsi svolná s tím mít postižené dítě. Pokud bys na potrat stejně nešla, tak to teď vůbec neřeš.
Já byla těhotná 2x a žádné triple testy jsem neabsolvovala. Jen kombinovaný screening. Prý vycházejí často falešně pozitivni. Přijdou mi tedy zbytečne. Takže být vámi, tak se dopředu nestresuji.
@katherinka33 Já taky na triple testech nebyla
I mně přišla stejná zpráva, stálo v ní riziko D. syndromu 1:160 a ať si zavolám na genetickou konzultaci do ČB.
Tak udělali velký ultrazvuk, vzali krev a vše bylo napodruhé ok.
Vím, lehko se řekne. Čekání na tu konzultaci bylo šílený a nejhorší z celého těhotenství. Ale opravdu to nemusí nic znamenat. Bylo mi řečeno, že stačí, když krev před testem déle ,, stojí" a výsledky nemusí být úplně přesné.
Držím palce a věřím, že vše dopadne na výbornou! 🍀
@petranaty jak ti vyšel screening v 1.trimestru? Pokud vyjde 1. screening dobře, tak už většina doktorů tripple testy nedoporučuje, protože jsou extrémně často falešně pozitivní. Já jsem na nich nebyla, ani mi to nebylo nabídnuto. Každopádně to teda prober s Dr. ale pokud byl screening dobrý, vůbec není třeba se znepokojovat.
Pozitivní výsledek testu je pravděpodobnost 1:100 a více, tedy od 1 %. Znamená to, že ze 100 žen se stejným výsledkem testu má 1 postižené dítě a 99 zdravé. Těžko říct, jaké číslo vyšlo tobě. Ale spolehlivost triple testu je asi jako hodit si korunou, v cca 40 % je falešně pozitivní či falešně negativní. Takže se vůbec nestresuj, zatím je na to brzy. Pokud jsi byla na prvotrimestrálním screeningu a dopadl dobře, je riziko minimální. Je to důvod pro další vyšetření, abys měla jistotu, buď amniocentéza, nebo genetické testy z krve (v tomto případě je indikace pro to, aby je zaplatila pojišťovna), takže zatím se snaž nestresovat. Pravděpodobnost, že tvé dítě je zdravé, je mnohem, mnohem vyšší než riziko postižení.
@petranaty kdo dela v dnesni dobe triple test? Zastarala nespolehliva metoda plne nahrazena prvotrimestralnim screeningem pro svoji castou falesnou pozitivitu.
@kacenka.pospi řečeno naprosto přesně
Tripple teaty byvaj falesne. Prvni screenong dopadl jak
@barulina no jsem v 16 TT , byla jsem na ultrazvuku ,kde mi Dr potvrdil těhotenství ,potom krev screening a ultrazvuk. A když jsem se ptala dr.rikal že je zatím vše v pořádku a že ještě uvidíme až přijde ten tripl test ... No a dnes ten mail ...nedalo mi to a dovolala jsem se do ordinace a ještě tam vysedával ...napsal mi jen zadanku na genetiku ale nic víc mi neřekl ,pak z něj vypadlo že nějaké dvě hodnoty mám vysoké a že mi víc řeknou až na genetice ...tam se mám zítra objednat. On mi celkem nic neřekne ,ani minule...na co se ho nezeptal to nevím :(
@kajalka Dokonce? Pak vážně lepší hodit korunou ☹
@petranaty To je dobře, protože genetik je odborník, dokáže z anamnzy vyčíst i to, proč mohou být hodnoty zvýšené, řekne ti všechny možnosti, nejen rizika. Mně třeba genetička podpořila v odmítnutí amniocentézy, že se jí riziko zdá zanedbatelné a ty hodnoty vysvětlila jinými možnostmi. A měla pravdu 🙂
Ale měla bys vědět, že jestli máš pozitivní screening, tak ty krevní testy, které jsu neinvazivní a miminko neohrožují, ti zaplatí pojišťovna, a když dopadnou dobře, na amnio vůbec nemusíš.
@petranaty ahoj, hele mě je 25 a taky mi vyšly tripple testy pozitivní na DS, riziko 1:90, screening v prvním trimestru byl naprosto v pořádku ...nakonec jsem podstoupila odběr plodovky a nebylo to nic hrozného, myslím, že když člověk striktně dodržuje stanovený režim tak se nic nestane .... navíc po odběru plodovky jsem věděla výsledky do druhého dny (vše v pořádku) kdežto na krevní testy bych musela čekat tři týdny
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@petranaty
to znamena,ze se mas zastavit za dr a budete to resit spolu.