Poradna v 2. trimestru. Jak to máte vy?

supermatka
16. zář 2021

Ahoj ženy.
Toto těhotenství mám jinou doktorku a jsem rozladěná.
Rada bych věděla jestli je to ok. Čípek kontrolovala pouze jednou cca 16tt jinak vůbec. Ultrazvuk nedělá, chodím jen na ty velké 13 a 20tt. Objednává mě po 5ti až 6ti týdnech. Dělá jen ozvy nic víc.. Pak tlak moč samozřejmě.. Jsem lehce nervózní z 1.screeningu vyšlo riziko preklapsie 1;4 a rustova retardace 1;70. Teď jsem v 25tt objednala mě ve 24tt na 29tt že udělá prý i vyšetření.. Určitě ale bez Ultrazvuku.. Jak to máte vy?

martulka88
16. zář 2021

Preeklampsie 1:77, růstová retardace 1:57. Ihned nasazen anopyrin 1,5 na noc. Kontroly co 2 týdny (ale je to i proto, že jsem v 38tt přišla o syna a rodila jsem mrtvého, tak aby se vše v čas podchytilo). Jinak u mne je vždy kontrola váha, tlak, moč, UZ břicha. Normálně je nárok na 3 UZ v celém těhu (kromě screeningů). Já u syna měla UZ ob návštěvu a vždy alespoň poslechla doplerem a udělala ručně vyšetření. Teď naštěstí zbytečně dovnitř nelezou a jsem ráda - neřeknu, pokud má žena nějaké problémy.

marselina
16. zář 2021

@supermatka chodím do poradny po mesici a utz mi dělal zatím jen 2x.
Jsem 20tt, po neděli velky utz. Myslím ze je dany limit pojišťovnou kolikrát se utz děla, nebo aspoň něco takového rikal můj gynekolog.
Jinak v poradně vždy váha, tlak, moc.

melek5
16. zář 2021

@supermatka chodím do poradny co 4 týdny kontroluje váhu tlak moč otoky,pak se jde do vystrovny za Dr,a tam pravidelne ultrazvuku měření čípku všechno co vidí na ultrazvuku vidím i já vse říká co se právě děje co měří atd,takže u tebe bych řekla že dělá vše špatně přešla bych k jiné gynekolozce a to okamžitě s takovým přístupem

supermatka
autor
16. zář 2021

@melek5 to bych ráda, dnes jsem se snažila sehnat jiného doktora ale bohužel nikde mě jako těhotnou vzít nechtěj ani v soukromé klinice gyn fem.

supermatka
autor
16. zář 2021

@martulka88 beru 1,5 godasal.. Chápu že tě víc hlídají..

martulka88
16. zář 2021

@supermatka V prvním těhu jsem jezdila co 3 týdny - kvůli cukrovce, kterou mám několik let.. Ale holky jezdily co 4-5týdnů max.. A ty, s tou preeklampsií, mi přijde, že tedy to je docela hodně dlouhá doba.

supermatka
autor
16. zář 2021

@martulka88 mě se také zdá.. Ale jsem v 25tt a to prý ještě nehrozí a řekla mi že beru léky tak co.. Hlavně ani nevím jestli se třeba neotviram když mi tvrdne břicho atd... Nemůžu najít jinou doktorku. Jsem už zoufalá

marselina
16. zář 2021

@supermatka tvrdnuti bříška je asi běžná vec, dává se na to magnesium

ellyem
16. zář 2021

Já chodila na kontroly co 2 týdny (kvůli hematomu), pak co měsíc. Na každé kontrole vyšetření na koze, následně UTZ. U sestry pak moč, tlak a váha. Asi bych změnila doktorku, být tebou.

supermatka
autor
16. zář 2021

@ellyem ráda bych ale nemohu sehnat. Buď neberou nebo neprebiraji těhotné

izzylka
16. zář 2021

@supermatka měnila jsem dr v 8tt....takové ty kliniky většinou těhotné neberou 🤷🏻‍♀️ sehnala jsem doktora po 3/4 dne obvolávání doktorů skoro v celém městě 🙈
Čípek mi teda dr kontroloval jen poprvé, od té doby vůbec. Ale je fakt, že ultrazvuk mi dělá pokaždé...trvají asi 10 vteřin, ale asi to stačí.
V tomhle týdnu už břicho tvrdne normálně...dělají to i pohyby miminka....pokud to není třeba víckrát jak 10x denně a není to extra bolestivé, patří to prostě k těhu. Nech si napsat Magnosolv, je to rozpustné magnézko, které na to trochu pomáhá 🙂 ale nečekej zázraky, jak řikám, tvrdnutí v tomhle týdnu k tomu už prostě patří. Jo a kontroly mám po 4-6 týdnech....taky normální 🤷🏻‍♀️
Někteří dr prostě dělají jen ty základní utz 🤷🏻‍♀️ pokud dělá alespon ozvy, ví, že je mimčo ok....na tom rychlém utz se stejně taky nic moc nepozná...taky co bys tam chtěla vidět...srdíčko bije a čus...mimčo podrobně zkoumají na těch velkých screeningách 🤔

supermatka
autor
16. zář 2021

@izzylka bojím se té růstové retardace.. Ale 2.screning před 4tydny byl vporadku.. Moc děkuji za informaci

digklariska
16. zář 2021

vysetreni vnitrni,jen koukne a pak ultrazvukem kontroluje srdicko,mereni bricha.Moc,vaha a tlak u sestry.Kontroly 1x za mesic.

martulka88
16. zář 2021

@supermatka Tvrdnutí je normální. Mně tvrdne od počátku 2.těhotenství, ale ještě je to docela ok, tak neplaším. My máme doma doppler, takže 1x denně posloucháme. Zkusila bych zavolat nezávazně nějakému gynekologovi (nejlépe, kde je riziková ppradna, což je většinou v nemocnici) a zeptala se, že mám preek.+RS a zda je normální chodit po tak dlouhém čase na KO. A budeš vědět, na čem jsi. Jak říkám, já jsem dost specifická, protože nám syn umřel, proto jsem co 2týdny.

gorra21
16. zář 2021

@supermatka Já jsem ze začátku chodila na kontroly po 4 týdnech, potom se mi začal trochu zkracovat čípek tak jsem byla 2x po 2 týdnech a pak po 3 týdnech a cca od 36.tt každý týden a to hlavně kvůli monitoru. Kromě screeningů mi za celé těhotenství dělal tři ultrazvuk - 2 na začátku a pak cca v 24tt. Kontrola vždy na koze, měření, doppler, dotazy na pohyby, tvrdnutí břicha - jak často, výtoky atd. a u sestry moč, váha, tlak

izzylka
16. zář 2021

@supermatka já bych byla v klidu, jestli byl screening v pohodě 🤷🏻‍♀️

supermatka
autor
16. zář 2021

@izzylka děkuji, to potěší ❤️. Mám pocit že se pořád jen bojím. Od začátku něco a pak mám pocit že nejsem dostatečně vysetrena.. Nevím jak je na tom čípek a jestli malá nezaostává. U ostatních těhotenství tohle neznám..

supermatka
autor
16. zář 2021

@gorra21 tak já měla 2x doppler, jednou kontrolu na koze a víc nic krom velkých screeningu a odběru plodovky 😄. Příště jdu po 5ti týdnech budu začátek 29tt a to mě prý zas prohlédne tak to bude koza po druhé 🤷‍♀️. Takže jak je na tom čípek vlastně nevím od 16tt a jsem 25tt, ultrazvuk asi tedy udělá po těch 12tydnech od screeningu co se dělá po tom 30tt.. Velký screening před 4tydny tam Teda malá byla ok a plodova voda normální množství.

supermatka
autor
16. zář 2021

@martulka88 máme AS a taky posloucháme. Mě tvrdne celkem dost ale čekáme 4. Takže asi i tím.. Ale jsem zvyklá na jiný přístup.. No a co jsem koukala na recenze mé doktorky tak klidnější nejsem 🤔😄. Pro pobavení je to doktorka Pařízková ordinuje v Jílovém u Prahy a v Jesenici u Prahy. Docela zajímavé 😄

izzylka
16. zář 2021

@supermatka hele asi takhle...pokud vyšly screeningy v pohodě a nemáš žádné vážnější problémy, snažila bych se být v klidu...stres ti nepomůže ani neprospěje a častější kontroly nebo ultrazvuky ti taky nic neřeknou ...max to, že v tu danou chvilku je vše ok...ale problémy můžou nastat i u žen, co mají vždy vše ok 🤷🏻‍♀️ chápu že se bojíš...to asi každá...já mám třeba už několik týdnů bolesti stydké kosti...ale jako že fakt bolesti...budí mě to i ze spaní 🤷🏻‍♀️ ale screeningy v poho, mimčo vždy odpovádalo, pohyby cítim...víc se stejně nedá moc dělat 🤷🏻‍♀️

janinne7
16. zář 2021

@supermatka ahojky, to mi take prijde malo 😮‍💨 ale kdyz si na netu najdes povinne kontroly tak jich opravdu moc neni, ale teda musim rict, ze ja jsem se na rovinu sve doktorky zeptala proc me nikdy nevysetrila vaginalne a rekla ze vzdy ten cipek a vse dulezite vidi na tom ultrazvuku. Take chodim co 4 tydny na kontrolu ale teda pokazde mam ultrazvuk.

supermatka
autor
16. zář 2021

@izzylka ten první vyšel blbě a druhý ok i plodovka. První odhalil rustovou Retardaci 1;70 a tu preklapsii 1;4, byli i horší prutoky. Ale máš pravdu, sice jsem zvyklá na úplně jinou péči atd. Ale dřív se taky nedělali ultrazvuky.. Ona Teda nezjistí ani pohmatem jak roste děloha.. Což dřív dělali místo Ultrazvuku. Moc děkuji ❤️❤️

supermatka
autor
16. zář 2021

@janinne7 asi to dělá podle toho co je povinné. Zas mohla by aspoň kontrolovat pohmatem.. To nedělá, vlastně jen ozvy dopplerem 2x mezitím jednou vůbec nic krom tlaku moči u sestry. Ale třeba to tak být má.. Horší je že nemá dobré recenze co se týká léčby atd.. Takže chci přejít jinam.. Jen nemám zatím kam.

piskle89
16. zář 2021

U nás kontroly po 4-5 týdnech (11., 16., 20., 25...) + Screening ve 13.tt a 22.tt.
Na každé kontrole u sestry váha, tlak a moč. U Dr. Ultrazvuk každou kontrolu - trvá chvíli, ale stačí to. Zkontroluje, zda roste, srdíčko, placentu a dostatek vody. Od 20.týdne plus kontrola čípku.

Jinak tvrdnutí je normální. Mně tvrdne občas během dne. Někdy méně, někdy víc. Když víc, mám si vzít Magnosolv.

supermatka
autor
16. zář 2021

@piskle89 tak tohle vůbec doktorka nedělá 😄. Jen poslech srdíčka 2x. Kontrola čípku nic a naposledy jsem u ní byla v 24tt.. Pak jdu až v 29tt a to teprve bude prohlídka prý ale bez Ultrazvuku opět

xnikax1
16. zář 2021

Tak u nás teda poradny vždycky po 4-5 týdnech. Ultrazvuk jen 21,30,36 a vnitřní vyšetření jen pohmatem od 21 týdne každou kontrolu. Jinak jen klasika, moč,tlak a váha.

majili
16. zář 2021

@supermatka ja mam taky kontrolu kazde 4-5 tydnu. Sestra kontroluje moc, tlak, pta se na otoky. Potom u doktorky se zvazim, vysetri rukou vnitrne cipek a potom kratickej venkovni ultrazvuk. Kazdou kontrolu vzdy stejne. Ted mi v 31 tt brali krev a pristi kontrolu mam uz za 3 tydny budou mi delat sedimentaci na streptokoka.
To asi hodne zalezi na kazdem gynekologovi, protoze ultrazvuky ma proplacene od pojistovny jen 3 myslim. Obecne se moc ultrazvuku nedoporucuje, ale jsem klidnejsi, kdyz vzdycky rekne, ze je vse v poradku, kdyz aspon chvilicku na miminko koukne.

supermatka
autor
16. zář 2021

@xnikax1 mě nevysetrila vnitřně ani v tom 24tt ale poslechla prcka přes doppler. Jinak mě zkontroluje vnitřně v 29tt na další kontrole. Ultrazvuk nevím kdy a jestli udělá. Ale je to asi dost podobné tvé poradny.

xnikax1
16. zář 2021

@supermatka já jsem takhle měla vše i u prvního,tak mi na tom nic divného nepřišlo.

littlebee124
17. zář 2021

@supermatka Chodím každé 4 týdny, vzdy měření tlaku, moč, každou návštěvu ručně kontroluje čípek i vaginalnim ultrazvukem a pak koukne na mimco přes břicho, kouká na pohyby, srdicko a zda je placenta v poradku 🙏🏻

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru