Odběr plodové vody. Jak se rozhodnout?

alikscha
8. dub 2022

Ahoj holky, prosím Vás, nemůžu se nějak rozhodnout. Byla jsem na 1.screeningu a teď v 16tt na velkém UZ a vše v pořádku. Až na to, že se nechtěl vůbec ukázat obličej a nemohli ho zkontrolovat. Nicméně hodnoty vycházejí dobře, ale cca v 11tt mi zjistili těhotenskou cukrovku a v 7tt jsem prodělala Covid s teplotami. Už kvůli tomu jsem byla poučena, že to mám řešit s genetikou, navíc u mého prvního těhotenství nebyla zjištěná u miminka vrozená vada braniční kýla a po porodu bylo zjištěno tolik nepříjemností, že nakonec syn musel na 2 operace. Navíc kvůli tomu řešíme u něj podezření na autismus. Je mi 33, tím, že se neví, kdy přesně u mě k cukrovce došlo a nemám zrovna pěkné čísla jsem požádala genetičku o odběr plodové vody (protože u cukrovky takto brzy právě hrozí vývojové vady), ale je pravda, že mě do toho popostrčila spíše kamarádka. Byla jsem podepsat souhlasy, ale na genetice se mě ptali, proč od toho chci jít, když vše vypadá dobře. Dokonce nemám vůbec těhotenské nevolnosti, což u syna jsem měla takové, že jsem musela být i v nemocnici. Na genetice mi říkala, že si to mám rozmyslet a když tak, to mám odvolat. Takže mám pocit, že jsem se špatně rozhodla, jestli svým rozhodnutím spíše nepodstupuji zbytečná rizika. Co myslíte?

klokanka31
8. dub 2022

@alikscha Já bych to riziko nepodstupovala, když ani na té genetice tomu asi nejsou úplně nakloněni co bych tak pochopila... Ale je to samozřejmě jen na tobě. Co si o tom myslí tvůj manžel?

alikscha
autor
8. dub 2022

@klokanka31 manžel je spíše proti, i když konečné rozhodnutí nechává na mě. Ale je fakt, že jsem dost ovlivněna tím, co nás potkalo u syna a i když už je to 5 let od porodu, tak pořád následky neodhalených vad nás nepříjemně provází a to tenkrát dle výsledků bylo taky vše v pořádku. Ale zase si říkám, jestli když podstoupím ten odběr, tak mi to taky na 100% vše nemusí odhalit. 🤷‍♀️

kristousenecek
8. dub 2022

@alikscha ahoj ,byla sem na odběru plodové vody okolo 16tt ,moje druhé tehu a jestli máš pochybnosti ,tak si tu plodovku nech vzít ,není to zas tak velké riziko ,mě teda dopadli špatně testy i ultrazvuk ,ale jestli syn něco má šla bych ať mám jistotu ;),jinak je tak rozhodnutí na tobě ;)

dasipe
8. dub 2022

Já bych nešla ani za mák. Tlačili mě do toho všemožně a odmítla jsem. Nakonec doktor zjistil, že vůbec není potřeba. Pokud bych měla riziko nějaké vývojové vady, kde by bylo měřítko stejné jako potratu po odběru, šla bych. Jinak ani omylem. 1 odběr ze 100 končí potratem a to mě opravdu utvrdilo v tom, že se nenechám tlačit do něčeho co nechci a neohrozim svoje dítě jen kvůli tomu, aby na mě vytřískali prachy u pojišťovny. Mají to totiž perfektně zaplacený a když se nedej bože něco stane, oni od toho dají ruce pryč, protože těhotná s tím souhlasila a věděla jaká jsou rizika.

klokanka31
8. dub 2022

@alikscha No právě...manželův kolega má ženu, a ta v těhotenství podstoupila úplně všechno vyšetření co šlo, spoustu věcí si zaplatili, aby měli jistotu že budou mít zdravé miminko. A po porodu se zjistil rozštěp patra a ještě něco dalšího. Takže jistotu nemáš asi nikdy...takhle aby ten odběr plodovky mimču spíš neublížil...

hobie
8. dub 2022

@alikscha Dobrý den, nevidím v tom takové riziko, pokud Vás uklidní možnost, že je miminko ok a nebudete muset řešit podobné nepříjemnosti jako po prvním porodu. Sama jsem byla na odběru plodové vody, lékařce jsem plně důvěřovala a šla bych do toho znovu, pokud by bylo potřeba. Držím pěsti..

ancess
8. dub 2022

Byla jsem na odběru choriových klků a nelituji. Nedokázala bych prožít těhotenství s přemýšlením jestli je dítě zdravé nebo ne. Dodržela jsem klidový režim, a vše dopadlo dobře

ondul
8. dub 2022

Tak variantou jsou neinvazivni testy typu Panorama.

alikscha
autor
8. dub 2022

@dasipe já Vás úplně chápu, když není potřeba a ještě Vás někdo nepříjemně tlačí, tak pak mám prostě stopku. Mě to právě nikdo nenabízel, spíše jsem sama za sebe zvážila nějaké názory a rozhodla se sama. Naopak mě znejistila ta genetička, která mi řekla, že ať si to ještě za ten týden promyslím a že to můžu zrušit. Já jsem se trošku právě zalekla toho, že vůbec nešel vidět obličej kvůli špatnému natočení, takže není kontrola pusy, rtu a myslela jsem si, že by mě to mohlo uklidnit. Když se narodil před 5ti roky syn a málem zemřel, protože se nevědělo o díře v bráníci a odvezli mi ho 350 km daleko a já nevěděla co bude, byly to pro mě nejhorší chvíle života a říkala jsem si, že chci teď udělat maximum, i když asi opravdu dneska není jistota nikde a právě jsem četla i příspěvky, kdy maminky měly zdravá miminka a odběrem potratily. 😔

alikscha
autor
8. dub 2022

@ondul to jsou ty placené z krve?

dasipe
8. dub 2022

@alikscha nedivím se. Máš špatnou zkušenost ale když se pozitivně naladíš a budeš se snažit zaměstnat hlavu jinak tak to ti pomůže asi nejvíc. Samozřejmě konečné rozhodnutí je na tobě a odběr můžeš zrušit kdykoliv, klidně ještě i na lehátku. Já bych se strašně bála. Nechala bych to tak, jak to je, snažila se užívat si těšení na miminko a věřit, že bude vše v pořádku 🍀 samozřejmě pokud věříš svému gynekologovi, normálně bych s ním probrala tvoje obavy a pokud je to normální člověk, řekne ti svůj pohled na věc z pozice doktora. Důležitý je nebát se na cokoliv zeptat a otevřeně o svých obavách mluvit 🙂 určitě to dobře dopadne! ❤️

ahyt
8. dub 2022

@dasipe jedna chytra pani doktorka,ktera z lekaru dela zrudy,kterym nejde o zdravi pacientu,ale o penize.Mimochodem,jsi vedle .Lekari jsou dneska hodne bohati a nemaji to zapotrebi.Ja jsem jedna z nich.A urazi me to.

adenka84
8. dub 2022

@alikscha Ahoj. Upřímně děvče neděláš dobře, že se zde ptáš na názory ostatních žen.
Prober to v klidu s manželem a se svým gynekologem.
Jinak jak se zde píše o rizicích u odběru plodové vody. Tak ty jsou skutečně minimální. To, že se stávají potraty je hlavně chyba samotných žen a to v tom, že nedodržují poctivě tří denní absolutní klid na lůžku. To je prostě po odběru plodové vody důležitá podmínka. Odběr plodové vody není nijak vysoce nebezpečný, je to riziko jak každý jiný zákrok v medicíně.
Vše si srovnej v hlavě. Pokud cítíš, že je to pro tebe důležité. Jdi do toho. Pokud jsi nejistá, srovnej si to v hlavě.
Jen se prosím tě neřiď zdejšímu názory!
Osobně jsem u obou dětí byla na odběru plodové vody. Důvod manželova chromozomální aberace. Není to nějak nepříjemné, určitě to vůbec nebolí. Miminko se před odběrem a po odběru důkladně prohlídne. Odsátá plodová voda miminku nechybí - vytvoří se nová. Odběr se provádí pod sonografickou kontrolou za pomocí plastové kanyly, která miminku v ničem nevadí, neohrožuje ho, ano kdyby se jí dotklo. Výsledky jsem měla hned druhý den. sami z genetiky mi volali. Výhodou u vyšetření máš, že pokud si přeješ je t prozrazené pohlaví.
Ale opakovaně píši. Rozhodni se svým rozumem, nedej na názory jiných ať už jsou pozitivní či negativní.
Přeji mnoho štěstí.

ronyx
8. dub 2022

Já bychom na odběr plodové vody ,v případě, kdy vyšly výsledky vscreeningu dobře, nikdy nešla. Je to risk. Ale to je jen můj osobní názor.

hope09
8. dub 2022

A neudělali by ti ještě kontrolní ultrazvuk? Třeba se miminko otočilo a obličej bude vidět.. Jinak já byla 2x na odběru choriových klků a dopadlo to dobře. A to jsem v prvním případně ani nedodržela klidový režim. V nemocnici mi říkali, že to riziko potratu po odběru souvisí i s přirozeným rizikem potratu. Nikdo neví, zda je případný potrat způsoben opravdu zákrokem nebo by žena potratila i bez zákroku.

dasipe
8. dub 2022

@ahyt mě by teda neurazilo, kdybych byla bohatá 😀 každopádně to je jen můj názor. Znám spoustu různých lékařů, kteří jsou lidi a znám taky spoustu těch, kterým jde hlavně o prachy a jsou to hovada. Tak to prostě je. Pokud jsi lékařka, která se chová slušně k lidem, nevidím nikde problém. Ba naopak. Takových je stále málo.

alikscha
autor
8. dub 2022

@hope09 další mám až ve 20tt

alikscha
autor
8. dub 2022

@adenka84 je pravda, že by to asi nebylo na škodu, abych to probrala s mojí gynekoložkou, ale tohle šlo trošku mimo ni a před tím, než půjdu na ten odběr, tak už nebude u sebe v ordinaci. Já osobně bych na to nešla, neměla jsem to v plánu, ale kamarádka mi nasadila brouka do hlavy, sama na tom byla 2x a proto jsem se na to i objednala. Kvůli pocitu, že pro to udělám vše, jenže když i genetička(je to přímo primářka) se divila, že tam chci jít, když je vše v pohodě a sama mi říkala, ať si to ještě promyslím, tak jsem nabyla pocit, že tam vážně ta rizika pro miminko budou. 🤦‍♀️

klokanka31
8. dub 2022

@alikscha Vidíš, a neměla by ses spolehnout spíš na primářku než na kamarádku?

fyii
8. dub 2022

@alikscha ahoj, na odberu ti, ale udelaji test jen na urcite vady(vetsinou 3(+ jestli mas potvrzene podezreni na nejakou konkretni). je detekovanych 49 tisic genwtickych vad, takze neni mozne odhalit vsechny, pokud to neni cilene zamerene. tot ma zkusenost, vsepchny testy jsem mela velmi dobre, jenze nikdo nevedel, ze s manzelem jsme prenaseci dane vady. prvni dite uplne zdrave u druheho se to holt blbe seslo. na IVF genetika uplne v poradku, vysledkem, ze jsme zdravi a ejhle ono je to vsechno jinak, pac nebylo zadne podezreni a duvod zkoumat, pac do narozeni dcery se to u nikoho v siroke rodine neprojevilo...takze pokud ma cileny problem odber ano, ale pokud myslis jako jen tak, tak to stejne neni mozno zjistit..

lilian2111
8. dub 2022

@alikscha Vůbec bych to riziko nepodstupovala. Pokud ti vyšlo vše dobře, nevidím důvod? Chápu, že ti dala kamarádka třeba brouka do hlavy, ale jde o tebe a tvoje/vaše s manželem, dítě, ne kamarádky.
Já byla na odběru klků a nic příjemnýho to teda fakt nebylo 🙄. Jak odběr, tak po odběru,…
A to jsme měli riziko na edwards syndrom 1:47 - a nakonec negativní. Když už, možná bych si zaplatila utz někde, aby koukli ještě jednou - i na ten obličej. Když už bych to chtěla nějak řešit teda…
V situaci v jaký jsi ty by mě ale ani nehlo to riziko podstupovat, neblbni,..nohy nahoru, nějakou hezkou knížku, myslet pozitivně, není důvod se stresovat 🙂

alikscha
autor
9. dub 2022

Všem moc děkuji za názory. 😊 Částečně mi to pomohlo, nakonec jsem rozhodnutí udělala i po poradě s manželem, že do toho nepůjdu. Jednak mám teď virózu, takže by se to stejně muselo odložit. Pokud by miminko mělo rozštěp rtu, z plodovky se to nepozná, pouze na ultrazvuku. Z plodové vody se ani nepoznají vady, které by byly spojené s tou mojí cukrovkou, takže v mém případě to opravdu za to nestojí. Já mám navíc na ty malé pravděpodobnosti smůlu, takže se bojím těch případných rizik. Mám bohužel za sebou i potrat z loňského roku a nerada bych teď řešila něco podobného. 😔Tak mi holky držte pěsti, ať to všechno dobře dopadne a ještě jednou moc děkuji. 🍀

lilian2111
9. dub 2022

@alikscha držím 🙏🏻🍀🍀🍀

lenkalubina
10. dub 2022

@alikscha mi říkali,že když se vejdu do nějaké tabulky,tak je platí pojišťovna 🤔 ale nevím už přesně jak to bylo...na genetice by vám to měli říct

svha
10. dub 2022

Mám za sebou odběr plodové vody, stará mamka jsem 😁. Zážitek nic moc, to neříkám. Bála jsem se hodně, ale bála jsem se i že by mohl být problém. 3 dny válení na gauči a vše ok.
Já za sebe můžu říct, že větší horory jsou u mě porody ☺️. Ono se vždy může něco podělat. Užít si těhotenství, přivést na svět zdravé dítě a hlavně přežít porod, není bohužel samozřejmost. Je to vše dar a hodně i veliké štěstí.
Jste na rozhodnutí dva. Což je skvělé. Tady máme za sebou všechny toho spoustu, ale asi bych dala hlavně na svůj pocit. Já věděla, že doktorka je kapacita ve svém oboru a to pro mě mělo vliv na rozhodování.
Přeji hodně štěstí ať se rozhodneš jakkoliv. 🍀

berushe14
10. dub 2022

Byla jsem na odběru u syna a u druhého půjdu zase. To jedno procento z x tisíc…verila jsem geneticce, když mi řádila doktora a jsem rada, ze jsme tam byli. Vadu mi bohužel potvrdili. Ale není to nic s čím se nedá zit.

klokanka31
10. dub 2022

@alikscha Držím pěsti 🍀🍀🍀🍀

lennus
10. dub 2022

@alikscha Položila bych si otázku, jak bych se rozhodla v případě, že miminko nebude ok? Byla jsem na odběru plodovky kvůli vyloučení infekce, neměla jsem jinou možnost, rozjížděl se předčasný porod a po odběru druhý den opravdu nastal a hlodal ve mě červík pochybnosti, jestli to tomu nepomohlo. Riziko cukrovky vzrůstá věkem a víc právě po 30. roku věku. Držím palce!

dadavdadav
10. dub 2022

@alikscha placené testy z krve Vám nezjistí ale podrobnější výsledky.

me_druhe_ja
10. dub 2022

Přidám svůj pohled: první těhotenství perfektní, všechna vyšetření na jedničku a BUM genetická nemoc. Druhé těhotenství bylo taky naprosto v pořádku a dcera je zcela zdravá. ALE kdyby podruhé jakákoliv i minimalickost byla nestandardní nebo riziková, postoupila bych všechny možný testy co by jen šly. Dvě nemocné děti bych nedala. Nicméně chápu, že můj pohled je asi odlišný od žen, co mají zdravé děti a riziko v nepostoupily. Statistiky je pravda, že většina dětí se rodí zdravých.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru