Ahoj holky, pri kontrole a ecg mi doktor sdelil, ze mam proslou tetanovku asi 2 roky, a ze by to chtelo preockovat, ze se to ted nove dela i v tehotenstvi, v druhem a tretim trimestru, aby se protilatky dostaly i k plodu...me se to nejak nezda..nema nekdo zkusenost?
v poslednim trimestru ano, nicmene bych to klidne odmitla a nechala si to pichnout po porodu efekt pres MM bude stejny
Mě to lékař doporučil po porodu. Takze jsem sla az pak.
Ne, moje obvodní očkování v těhotenství nedoporučuje. Takže jsme čekali až po úplném skončení kojení.
Byla jsem očkována a za týden jsem zjistila že jsem tehotna. Nic se naštěstí nestalo.
@klea81
v CR se to nedela,v zahranici ano,ockovali me v tehu i proti chripce
Můj doktor si o očkování v těhotenství myslí své (i o doktorech, kteří to dělají) a rozhodně to nedoporučuje. Takže asi názor od názoru. Nicméně jsem ráda, že mám normálně uvažujícího doktora, dobrovolně bych se jako těhotná oočkovat nenechala.
Moje dr. neockuje ani kojící, natož těhotné. A co je propadla tetanovka? Dnes se přeočkovává po 15 letech, uvažuje se o posunu na 20 let, někteří dr. ale stále tuto informaci nezaznamenali a přeočkovávají po 10
@zmrz_lina
tam nejde ani tak o ten tetanus jako o cerny kasel.u nas to asi nema moc opodstatneni ale na zapade se jeste vyskytuje a nakazi se dite vetsinou prave od nejjblizsi rodiny takze se doporucuje preockovat i ta.
@jennas Já jsem si to nechala dát když jsem kojila první dítě, jelikož jsem měla hodně dlouho propadlou tetanovku (téměř 15 let) a týden na to jsem otěhotněla. Všechno v pořádku jak v těhotenství tak i dítě, moje obvoďačka těhotné neočkuje ale u kojení s tím nemá problém. Jinak v zahraničí se běžně očkují těhotné, jak už tady někdo psal, dokonce v mnohých zemích se těhotné očkují povinně, např. i proti chřipce nebo ten černý kašel. Škoda, že se u nás o tom nemluví ale co se týče povinného očkování, tak jsme na tom tady ještě luxusně.
@barchen
tak povinne to nebylo ale treba chripku jsem mela jako rizikova skupina v tehu zdarma
@zelenaesmolda Je to možné, záleží kde, např. Austrálie, Nový Zéland, tam se těhotné očkují povinně, stejně jako některé US státy.
@barchen
v UK
Nevím zda to jde u tetanu, ale chtěla jsem přeočkovat klíšťata ale zjistila jsem že jsem těhu a doktor mi vzal krev na protilátky a říkal že toho mám dooost a to jsem to přeočkování prosvihla o 5 let a říkal že to ten rok už vydržím
@zelenaesmolda tak kdo se nechá očkovat proti chřipce, tak o očkování neví vůbec nic Protože se musí naockovat 80 lidi, aby to 1 pomohlo. O oslabené imunite ani nemluvím. Já mám chřipku 1x za 15 let, takže fakt se nebudu každý rok očkovat.
@klea81 Tak jsou země, kde je proočkováno 80% populace na tu chřipku. Jsem min. rok chytla chřipku po cca 7 letech (fakt chřipku, ne nachlazení), doma 8t novorozenec a starší dítě. Dva dny jsem byla v těžkém stavu, takovém, že jsem na wc lezla po čtyřech a do postele mne vyložil manžel. Novorozence mi dával jen na kojení, o ostatní se staral, si musel vzít dovolenou. Umím si představit, že taková chřipka staré lidi fakt může zabít.
@ahyt rozhodně bude těžší sehnat ten "pro" Já svůj názor nikomu obhajovat nepotřebuji. Studií a knih je na toto téma mraky. Zprávy z idnes bych nebrala jako ty relevantní. Je vtipné, že všichni očkování okolo chřipku chytí a já bez očkování ne. Jestli to náhodou nebude složením střevní flóry, než počtem napichanych vakcín. A vakcína se dělá naslepo půl roku dopředu, takže pak nemusí vůbec fungovat na aktuální kmen...každý svého štěstí strůjcem.
@ahyt ne že by to tvrzení nebyla kravina, to samozřejmě je, ale určitě to psalina nějakém “odborném” webu typu rosalio
Ale ač máme chřipkovou vakcínu hrazenou zaměstnavatelem, taky se nenechávámočkovat. Přiznejme, že ne vždy chytí ten aktuální serotyp. Ale zase samozřejmě bych neměla problém v chřipkové epidemii chodit celou směnu v ústence, jak to bývá u neočkovaných zdravotníků povinné v zahraničí. Btw. Vloni jsem se záchrankou i na aro ošetřovala pár lidí s velmi komplikovaným průběhem po vakcinaci, včetně asi 40letého chlapa, co skončil na neinvazivní ventilaci. A moji dva mladí, zdraví kolegové skončili ve dvoutýdenní pracovní neschopnosti
@jennas kdyz jsme se snazili o druhatko mela jsem tetanovku proslou 15 let (po 10 letech mi ji naockovat nechteli, ze se prodlouzil interval). Rekla jsem, ze se snazime o 2.a bylo mi receno, 6e na ocko muzu prijit jen, kdyz budu mit jistotu, ze nejsem tehu = kdyz budu mit ms, ze si to nelajsnou me naockovat. Samozrejme jsem otehotnela a k ocku nedoslo a bylo mi receno, at prijdu az porodim a dokojim (zatez pro telo) a ze do 20 let je to ok.
@klea81 a to má jakou statistickou relevanci? Asi takovou, jako když ti řeknu, že mně vloni pár lidí na chřipku umřelo. Takže úplně stejně Žádnou, protože já zase nevídám lidi s běžným průběhem chřipky. Tys měla opravdu chřipku? Testovanou? Jaký serotyp? Nejspíš žadnou, nejspíš to byla nějaká klasická zimní viróza, kterous označila za chřipku.
@priefi kolegové měli asi něco jako fakt hnusná chřipka ( jesen z nich je fakt na prachy a nikdy nemarodí, tentokrát byl doma tři týdny) a ten mladý pacient respiračně selhal, naštěstí jsme to uhráli tou neinvazivní, tj. Nemusel dostat trubičku do krku. U něj to nasedlo na chronické onemocnění plic, o kterém dosud nevěděl.
@drep to je silene. Babi rikala, ze se z toho taky dostavala nekolik tydnu. Cim to? Babi rikal doktor, ze ma.spatnou imunitu, ze ocko diky tomu vygradovalo v chripku, ze naopak misto aby chranilo, tak zautocilo. A pritom babi z nas vsech mela nejlepsi imunitu, ze od nikoho nic nechytla. Kdyz byla uz hodne stara, mudra ji nutila ocko chripky, protoze byla stara a mela spatne srdicko, babicka musela podepsat reverz, ze to ocko odmita
@priefi já jsem intenzivista, ne vakcinolog, ale loňská šarze byla nějaká divná, taky si to vysvětluju tak, že prostě tělo vystimulovala příliš a člověk normálně prodělal chřipku. Nicméně zase nutno říct, že mi subjektivně i ta chřipková sezóna přišla drsná i stran počtu těch, co nám zemřeli na chřipku, kromě lidí s imunitním problémem to byla i jedna mladší žena.
@drep
co dela intenzivista?to sjem v zivote neslysela
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@jennas
ano,me ockovali,je to kombinace tetanus-zaskrt-cerny kasel.dela se to,aby se k miminku dostaly latky pres MM nez bude mit svoje ockovani.