Mateřská po výpovědi ve zkušebce. Mám na ni nárok?

tiffany_zdeni
11. led 2020

Zdravím, chtěla bych zjistit zda má někdo stejnou zkušenost a potřebuju radu.
Nastoupila jsem do nové práce, tak že jsem byla ve zkušební době v tu dobu jsem zjistila, že jsem těhotná a gynekolog mě poslal na neschopenku. Asi po dvou měsících na neschopence mi přišel domů dopis s výpovědí (zrušení pracovního poměru ve zkušební době) a na neschopence jsem stále. Chci se teda zeptat mám nárok na mateřskou a nebo musím nastoupit hned na rodičák? Popřípadě na jakém úřadě toto vyřídit? Děkuji

jjasmina
11. led 2020

@tiffany_zdeni Musíte mít odpracováno během dvou let 270 dní

j.a.n.i
11. led 2020

@tiffany_zdeni No a otehotnela si az v te zkusebce nebo jeste v předchozím zamestnani nebo v dobe kdys byla bez prace?

j.a.n.i
11. led 2020

@jjasmina 270 dnu je podminka nutna, ale nikoliv postacujici.

tiffany_zdeni
autor
11. led 2020

@j.a.n.i byla jsem na úřadu práce, pak jsem nastoupila do práce a zjistila jsem že jsem těhotná.

tiffany_zdeni
autor
11. led 2020

@jjasmina to odpracovano mám, to znamená že na mateřskou mám nárok nebo ne?

amazonkajanik
11. led 2020

@tiffany_zdeni pokud máš těch 270dní, tak 6týdnů před termínem nemocenskou ukončit a přejít na PPM. Pokud ne,neschopenku nechat až do 6nedělí a pak nastoupit na rodičák

tiffany_zdeni
autor
11. led 2020

@amazonkajanik Děkuji za radu a o PPM se žádá kde prosím? Je to moje první miminko, tak že ještě nevím kam zajít.

jajulin
11. led 2020

@tiffany_zdeni nejsem odborník, ale myslím, že na PPM nárok nemáš. Jak psala @j.a.n.i , těch 270 dní není jediná podmínka.

jjasmina
11. led 2020

@tiffany_zdeni Těch 270 dní není jediná podmínka, jak tu píšou holky výše, myslim, že na mateřskou musíš i nastoupit bud ze zaměstnání nebo z ochranné lhuty, ale tam nevim přesně jak to je, je tam vícero podmínek. Já teda žádala o mateřskou u zaměstnavatele totiž

revmelin
11. led 2020

Zajdi se zeptat na ossz, tam ti poradí. Případně si zavolej na jejich call centrum

j.a.n.i
11. led 2020

@tiffany_zdeni Pak nárok nejspíš mít nebudeš, protože ochrannou lhůtu, ve které musíš nastoupit na mateřskou máš jen tak dlouhou, jako to zaměstnání, takže to bys musela na mateřskou nastupovat do těch 2-3 měsíců od toho, co ti byl ukončen pracovní poměr a to ti nejspíš nevyjde.

j.a.n.i
11. led 2020

@amazonkajanik Když o tom nic nevíš, tak neraď, lepší žádná rada, než špatná.

hezz17
11. led 2020

Nárok nemáš

martt
11. led 2020

@tiffany_zdeni Nárok podle mne nemáš. Sice je povinnost mít odpracováno 270 dní za dva dny. Ale od posledního zamestnani tam je ochraná doba 180 dní. Navíc se těch 180 dní pry krátí podle toho jak dlouho jsi byla záměstnaná v posledním zaměstnání.

martt
11. led 2020

@amazonkajanik Paní nárok nemá. Těch 270 dní není jediná podmínka na pobírání PPM.

rosetatto
11. led 2020

@tiffany_zdeni nárok podle toho co píšete určitě nevznikne, musí být odpracovano 270 dni během posledních dvou let a musí trvat pracovní pomer, nebo se musíte vejít do ochranné lhůty 180 dní, pokud ten poslední pracovní pomer tak dlouho trval (dle toho co píšete netrval ani tři měsíce takže ochranná lhůta je méně než 90 dni) - takže byste do 90 dni musela nastoupit na PPM (nastupuje se 6-8 týdnu před pravdepodobnym porodem)

amazonkajanik
11. led 2020

@tiffany_zdeni o PPM se žádá na ossz a rodičák na UP odbor sociální

amazonkajanik
11. led 2020

@j.a.n.i co jako? Napsala jsem,jak to je. Já taky do poslední chvíle nevěděla,jestli budu mít nárok na PPM. Chybělo mi 14dní. Tak se dělala navazující neschopenka a tu jsem měla do konce 6nedělí a to volně přešlo na rodičák. Všechno jsem si musela vyřizovat sama.

amazonkajanik
11. led 2020

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vzniká pouze za splnění dvou daných podmínek. Žadatel o peněžitou pomoc v mateřství musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěn (tj. z příjmu ze zaměstnání je odváděno pojistné na sociální zabezpečení), nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění. K tomu musí splňovat druhou, specifickou podmínku – být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku (to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let). Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání).

kiki1912
11. led 2020

Nárok je pokud si 270 dní pojištěna za poslední dva roky a druhá podmínka je nastoupit v ochranné lhůtě a ta lhůta je dlouhá pouze tak dlouho jak dlouho trvalo poslední zaměstnání na HPP.

j.a.n.i
11. led 2020

@amazonkajanik ne, nenapsala, v prvni odpovedi si mluvila pouze o odpracovaných 270 dnech.

amazonkajanik
12. led 2020

@j.a.n.i ježíš,napsala jsem to krátce,jelikož základ byl už zodpovězen v předchozích příspěvcích. Tak tu budeme dokola psát slovo od slovíčka jak v první třídě, aby se to někomu neztratilo v překladu...

j.a.n.i
12. led 2020

@amazonkajanik Napsalas to blbe a ani to nechces uznat. Neb podle reakce zakladatelky z ni jasne vyplynulo, ze narok mit bude.

amazonkajanik
13. led 2020

@j.a.n.i s tim,že jsem pak vložila celé znění přímo ze stránek ossz

j.a.n.i
13. led 2020

@amazonkajanik Jo, poté cos zakladatelce poradila, že nárok má...

amazonkajanik
13. led 2020

@j.a.n.i tak čtěte pořádně. Psala jsem,že jestli má těch 270dní(s tím,že splňuje všechny podmínky,které byly vypsány v příspěvcích výše)tak ppm a pak rodičák. Jestli ne,ať neukoncuje neschopenku,dokud neskončí 6nedělí a pak přejde volně na rodičák

j.a.n.i
13. led 2020

@amazonkajanik Já čtu pořádně, nic o splnění dalších podmínek v příspěvku nezmiňuješ, ty holt nejsi ochotna uznat chybu a místo toho se budeš furt dohadovat. Źes to napsala blbě jasně ilustruje i reakce zakladatelky, která ti děkuje a ptá se jak má o PPM žádat, tedy je zcela jasné, že tvou odpověď pochopila tak, že nárok má.

amazonkajanik
13. led 2020

@j.a.n.i i když nárok nemá, to neznamená,že nemusí vědět,kde se o to žádá. Co když bude mít kamarádku,která to taky neví? Tak si počkáme na to,až tu bude další diskuze? Krom toho,že tyhle dotazy jsou tu taky na denním pořádku. Místo toho,aby se najelo na stránky ossz,nebo ÚP,případně na starší diskuze,tak se to tu bude dokola řešit. To už je pomalu jak ty dotazy "jsem těhotná?"

kaja2016
14. led 2020

@tiffany_zdeni Ja mela neco podobnyho. Vypoved po ztraty tehotenstvi. Hned jsem otehotnela znova " nezamestnana", hledala jsem praci, ale vedela jsem, ze by me v tehu asi vyrazili az bych mela nevolnosti nebo rostlo bricho. 270 za posledni dva roky jsem napracovano mela, tak jsem hledala nekoho, kdo by me tehotnou zamestnal, by se to stihlo prave s tou ochranou lhutou ( to uz si presne nepamatuji jak to je - tusim 180 dni nebo doba, kterou jsi pracovala v poslednim zamestnani - pokud je mensi). Jako jestli nezvladnes do konce tehu 270 za 2 roky, tak uz s tim nic ted neudelas. Jestli jo, tak muzes zkusit se nekde zanestnat coby tehotna na vypomoc jen na tri mesice - urcite budou chtit, abys pak na konci zkusebky odesla. Naplanovat to tak, abys stihla tu ochrnaou lhutu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru