Ahoj holky, dovolená zaplacená už půl roku, přišlo nečekané těhotenství, 9.let snažení, IVF, prodělané zákroky, 2 potraty (1 nerostl 2 těhotenství bylo uloženo nízko), měla jsem hematom, ze kterého jsem špinila, ale bylo to jen týden a už dobrý. Dovolená je do Řecka, takže hodně teplo. Budu začínat 13.týden v den odletu. Moc chci letět, jedno dítě mám a chci, aby si užilo prázdniny a moře. Ale mám i strach…z potratu. Také jsem se informovala a peníze za letenky by nám bohužel nevrátili. Má doktorka je zásadně proti, nechce, abych někam letěla. (Tlaky, turbulence, horko na dovolené) A já nevím, co mám dělat…Na dovolenou moc chci, ale zároveň mám strach.
@lv To ano, ale co ty peníze za letenky, nevrátí nám je. To mě taky štve…😞
@milujicimaminka89 litá se normálně, co se týče tepla rodí i ženy v Africe. Těhotenství je bez potíží? Pokud ano, letěla bych si užít dovcu
@barulina Ano tohle těhotenství je ukázkové zatím. Jen doktorka mi let opravdu zakazuje. Že bych mohla potratit, i když né hned, tak pár dní poté apod. Achjo. Mám opravdu dilema…
@milujicimaminka89 Potom všem co jsi vypsala,tak já bych neletěla. Doktorka ve tvém případě asi ví, co dělá.
@milujicimaminka89 Tak je to tehotenstvi bez problemu, nebo ne? Jako hele, ani horko, ani let ti nemuzou zpusobit potrat. Mozna nejaky hodne hardcore turbulence, ale to se asi tak casto nestava, zejo. Ja jsem letela s prvnim v 10. tydnu do Berlina a s druhym v 21. tydnu do Recka. Na druhou stranu, mas za sebou dva potraty, kdyby nedejboze, nedejboze se to stalo znovu na dovolene, tak ja bych mela takovy trauma, ze uz bych se na more nemohla ani podivat. Bylo by to aspon az po prvnim screeningu? Pokud tam by ti rekli, ze je vsechno OK, tak to bys v klidu mohla odletet. Jeste bych to byt tebou zkonzultovala s dalsim lekarem (treba na tom screeningu) a ridila se podle toho. Cenu letenek vubec neres, toto se proste holt stava, zdravi je prednejsi.
Ja minuly rok letela asi v 15tt na Kypr v cervenci. Taky jsem zasebou mela nevydarena tehotenstvi, ZT ve 14tt, dalsi potize. Těhotenství ale ukazkove.Gynekolog zakazal.
S manzelem jsme o tom hodne mluvili a nejdriv jsme chteli zrusit, pak jsme se ale rozhodli jet. Rikali jsme si, ze horsi by bylo sedet na zadku a byt nonstop v nervu
Ted tu mam skoro pulrocniho synka ❤️ jde o to se domluvit hlavne vy dva, aby se pak na nekoho nehazela vina.
Jinak ja tehdy hned prestupovala k jinemu gynekologovi a ten rikal, ze se letem nic nestane, ale dodrzovat pak pitny rezim a vyslovene se neslunit, neprehrat se.
To je těžké rozhodování no, mně doktorka řekla, že není prokázané, že by let způsoboval potrat a stát se může kdykoliv cokoliv, takže já jsem letěla (v prvním trimestru). Neměla jsem žádné komplikace, první těhotenství, otěhotněla jsem téměř hned. Jenže vy jste se snažili hrozně dlouho a ty komplikace tam byly, takže se opravdu může kdykoliv cokoliv stát. A jasně, může se to stát i tady, ale když poletíš, něco se stane, tak si to budeš vyčítat, že to za to nestálo. Rozhodnutí je má tobě, ale já bych v tomhle případě neletěla. Nebo se chceš snažit dalších 9 let?
@pilzzee Ano, tohle těhotenství je zatím v pořádku. Plod se vyvíjí, srdíčko tluče. Ano na screening máme jet ještě předtím než odletíme. Takže to bych se určitě zeptala. Ale jaký doktor ti vyloženě řekne, ano leť, bude to v pořádku. To si nikdo na triko nevezme no. Ale syn se tak těší k moři a já taky moře miluji. Jen se bojím toho letu, aby při vzletu a přistání nebyly ty tlaky stejně tak jako při letu samotném. Nemusí se nic stát na palubě letadla, ale třeba pár dní poté na dovolené. Achjo. Někdo píše, leť a někdo ne. Má doktorka je zásadně proti, stejně jako má maminka, babička i manžel, že by měl nervy.
Manžel taky moc chce letět, jen mi řekl, že by měl nervy a když by se něco stalo, potom bych tam musela být třeba někde v nemocnici…Opravdu nevím, co mám dělat. Nečekala jsem, že se nám ještě kdy zadaří znova otěhotnět. Ale zadařilo. Jsem za to šťastná. Ale spíše si myslím, že pokud by se něco mělo stát, tak se to stane i doma. Nevím no.
@milujicimaminka89 Ať jede manžel a dítě a ty si doma udělej pohodu. Tím přijdete jen o jednu letenku a dítě si to užije. Ty se obětuješ a poletíš za rok nebo dva.
@milujicimaminka89 Ja jsem se samozrejme doktorky ptala (bylo to presne pred rokem) a rikala mi, ze Recko je uplne v pohode, co se tyka hygieny a lekarske pece. Nepustila by me treba nekam na vychod nebo do Egypta. Tvoje doktorka to zakazuje vsem nebo jen tobe? Letela ona vubec nekdy? Zkus si o tom neco pogooglit. Ja teda osobne pokud bych z toho mela mit nervy, tak bych neletela, kor po tak dlouhe dobe snazeni, ale pokud jen jde o to, ze tvoje doktorka se boji letadel, tak bych ji asi nebrala uplne vazne.
Tak těhotenství je dar a ještě tedy takové vymodlené. Takže já bych určitě neletěla, když to lékařka nedoporučila. Kdyby se něco stalo, ještě bych si to vyčítala. Já mám za sebou dvě zamlklá těhotenství, obě prosperující jsem špinila, takže já si nelajzla dát ani teplejší vanu. Plus ležet kdekoliv v cizině v nemocnici je dost opruz. Takže ne, já bych nejela, moří ještě bude, ale dětí nemusí. Těch peněz je škoda, ale to je život, zdraví je přednější. S těmi dětmi se už s žádnou dovolenou nedá najisto počítat, nemoc je hned. Jestli to syna a manžela tak mrzí, tak ať jedou spolu a ty budeš mít doma vegáč. Manžela tedy úplně nechápu, dítě ano. Ale je fakt, že by mě to taky mrzlo, že jim to propadne zbytečně a poslala bych je beze mě.
Nevim no, pokud nemas strach z letani, abys byla x hodin ve stresu, tak bych jela. Prece tam nebudes zdolavat olymp, valej se pod slunecnikem, s malym at beha manzel, chod si na hotel do chladu odpocivat.Jestli mas potratit, stane se to i doma. A co se tyce pripadne hospitaliazace - recko neni Uganda. Zaplat si dobre cestovni pojisteni a uzijte si to.
Ja bych letela. Potratit muzes doma i tam.
Řídila bych se svým instinktem v tomhle případě. Pokud opravdu toužíš letět, chceš a cítíš, že to tak má být... leť.
Pokud máš pochybnosti, nervy, chceš letět hlavně kvůli tomu, aby nepropadla letenka...nelet.
Jinak pokud je těhotenství v pořádku, tak letadlo ani teplo nemůže způsobit potrat. Já v obou těhotenstvích letela několikrát, v rozmezí 9tt a 31tt. Podle mě se doktorka v tomhle případě kryje. Což chápu.
Já bych raději neletěla, bála bych se. Ale zajistila bych změnu jména na letence, aby letěla třeba babička, děda, teta či strejda místo tebe. Tím nepropadne letenka.
@milujicimaminka89 jenže to by se stalo i doma. Užívej si těhotenství a léta. Co se má stát se stane a upřímně je jedno kde
@milujicimaminka89 Tak tedy ať letí manžel se synkem a vezmou třeba babičku. Syn si užije dovču ty si doma odpočineš a nebudou žádné výčitky, coby kdyby...
Já bych to konzultovala s jiným lékařem.
Doktorka mi to zakazuje, kvůli předchozím ztrátám, kvůli dlouhé době snažení, kvůli tlakům a turbulencím, záření a horku na dovolené, změně prostředí. Ale teď je mi špatně to ano, ale věřím, že na konci 3.měsíce se to spraví. Chci letět i kvůli psychice, abych se zrelaxovala a připravila na novou roli a užít si dovolenou s rodinou. Ale co, když potratím…to by byly hrozné nervy a neštěstí a manžel by mi to vyčítal, že mi říkal, že jsme neměli letět…
Ja jsem letela v prvnim trimestru, tesne po potvrzeni tehotenstvi. Doktorka mi rekla, lette a uzijte si to, v teto fazi je to bud a nebo, muzete potratit doma stejne jako tam. Letadlo ani teplo ani nic jineho nema primy vliv na plod.
Chce si to ujasnit, jestli tehotenstvi je v poradku a doktorka to nedoporucuje jen proto, ze se chce kryt nebo ma osobni problem s letanim. Nebo je u tebe nejake realne medicinske riziko, kvuli kteremu te varuje, ale to my tady neposoudime…
Dovolené budou další a peníze se vydelají. Ale vážně po těch letech snažení a potratech chceš dát přednost dovolené a penězům za letenky? 🤷 Asi bych si v sobě srovnala to, co by mě mrzelo víc. Jestli by mě víc mrzely vyhozené peníze za letenky nebo potrat. Podle toho se rozhoduj ...
Myslím, že chce, abych byla doma, abych se vyhla riziku potratu, když jsme se tak dlouho snažili. Bojí se i toho horka. Vypětí. Prostě ja zásadně proti tomu, abych letěla. No, počkám si na screening a tam se také zeptám, ale vím, že doktoři se vždy budou krýt.
@milujicimaminka89 Od známé dcera řešila také těhotenství v CARu, nevyšlo jim to na první pokus, ale až na nějaký další. Jestli byla po KET, nebo IVF nevím, ale gynekolog byl s dovolenou letecky po Evropě v pohodě, schválil jí to. Nicméně ona se nesnažila tak dlouho jako ty, to vím jistě.
Kdyby mi partner vyčítal, že jsem se rozhodla pro dovolenou a ono to nevyšlo, tak to bych zase já nechtěla letět se svým partnerem, když se chová takto.
Navíc tě tímto stresuje a nepřidává moc tvé psychice a já úplně chápu tvou potřebu vypadnout, vypnout a nic neřešit.
Jako mezi námi 9 let snažení, návštěva CARu, to je je hodně velká zátěž na psychiku, by ti měl dodávat klid a ne, tohle nesmíš, protože to neprospívá dítěti.
V lednu tohoto roku jsem prodělala potrat. Plod byl uložen nízko a neměl šanci. Řekla jsem si, že to již nebudeme řešit, jedno dítě máme, a teď to přišlo a je to zdravé, vyvíjející se, hezky uloženo, vše dobrý. Těhotenské nevolnosti jsou, ale to je normální, měla jsem, jak jsem už říkala i ten hematom, ze kterého jsem špinila. Beru Utrogestan 2-0-2, Ascorutin 1 večer, Magnesium 1-0-1 + vitamíny pro těhotné. Jsem moc šťastná, že se nám to povedlo, ale zároveň se cítím na to, abych letěla a dovolenou s rodinou si užila. Jen si pročítám diskuze různé a je to 50:50 s názory. Takže to asi nechám tak, že poletíme, termín screeningu si dám před odletem a nechám to plynout. Ono stát se můžu ještě všechno. A když se budu cítit dobře…
@milujicimaminka89 Buďte doma, ať letí ostatní s dítětem. Taťka nebo ať vezmou babičku, kamaráda … 🙂 My často jezdíme odděleně, je to někdy taky fajn. Já bych neletěla. Po IVF mi to lékařka taky nedoporučovala, a to jsem toho za sebou neměla tolik, co Vy. Prostě jen to jedno ivf. Byla jsem v 12tt a nakonec jsme jeli někam autem a stejně mi i tak napsala nějaké injekce na cestu. Vysvětlovala mi všechna ta rizika, která jsou po ivf ještě znásobená.
V tuto chvíli bych peníze neřešila nebo bych zkusila za poplatek změnit jméno na letence a vzít někoho jiného, no. To starší dítě nemusí přijít o dovolenou, doma můžete zůstat jen Vy, přece. A pro příště se člověk poučí, že si pojistí storno. My už bez toho nejezdíme nikam. Dokonce i vstupnenky na dětské koncerty si pojišťujeme.
Já sem teda asi divná, ale 9 let snažení, zákaz lékařky a ty nevíš? Ano,nic se stát nemusí, ale taky může. A když stane, kdo si to bude vyčítat a přemítat, co by bylo kdyby?
@milujicimaminka89 Přijde mi to podle tvých odpovědí, že chceš letět prostě za každou cenu. Chceš, aby ti tady všichni potvrdili, že je to bezpečné a vlastně bude všechno ok. Jenomže to neví nikdo a kdyby nedej bože komplikace nastaly, tak to zpátky nevezmeš. Vypadnout můžeš i kamkoliv tady, sama si řekni jestli ti to za to stojí. Jak jsem psala výše, poslala bych dítě s chlapem a třeba i s babičkou, já bych si to odpusila a letěla třeba za rok, dva i se zdravým prvkem.
Muze se stat tady, mize se stat tam. Ale pokudnse stane tam, nebudes si vycitat, zes nebyla doma, coby kdyby?
Po deviti letech a tom vsem co pises, bych abalila kufr diteti a chlapovi a natahla se na gauci. Neletela bych. A to rikam jako nekdo, kdo v tehotenstvi jezdil na kolobezkach, jel do Rumunska (a tam lodi na vylet do delty Dunaje. Tehdy jsem fakt chvili premyslela, jesrli jsem to neprehnala, protoze to byla rychlolod a mlatilo to pres ty vlny neskutecne), byla na wellness, v saune a v druhem tehotenstvi nosila dvouletacku v nositku na brise skoro az do porodu. Ale devet let se marne snazit, prodelat potrat a najednou se mi po te dobe povede krasne otehotnet? To bych si nebyla jista, jestli to neni moje posledno sance a neriskovala bych ji ani nahodou.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Dovolená bude i další roky, řídila bych se řadou lékařky.