Krevní skupina partnera - těhotenství. Může si ji nechat zjistit zdarma?

9. únor 2023

Holky, prosím vás, mám otázku k tomuto tématu.
Kolegyně mi tvrdila, že je možné, že si otec dítěte během těhotenství může nechat zjistit zdarma krevní skupinu. Je to tak?

Přítel jí absolutně netuší, jeho maminka také ne. Tak jsem se chtěla zeptat, zda o to můžeme zažádat, když nám budou brát oběma krev na genetice v 20 tt.
Děkuji

krisstina93
9. únor 2023

A k čemu to potřebuje vědět?

tulipdona
9. únor 2023

@krisstina93 kvůli Rh faktoru a následným problémům v těhotenství?

1pomnenka
9. únor 2023

Pokud máš Rh faktor +, tak je úplně jedno, jaký má tvůj partner. Pokud máš -, tak tvůj partner si musí zjistit Rh faktor. Může to mít napsané v kartě u obvoďáka, stačí se zeptat.

klokanka31
9. únor 2023

@1pomnenka Nemusí, já mám Rh- a nikoho nezajímala krev mého manžela. Navíc kde je jistota že je dítě oficiálního partnera že?😃

katherine177
9. únor 2023

@klokanka31 když jsem byla těhotná ,musel i manžel na odběr krevní skupiny,mám Rh -

krisstina93
9. únor 2023

@tulipdona jeho skupina nikoho v souvislosti s tvým tehotenstvim nezajímá. Jestli mas plus, tak to nikdo neřeší a jestli mas minus, tak dostaneš protilátky. Ono otec je vždycky braný jako nejistý a nemůžou na to spoléhat. Nicméně sem teda neslysela, ze by někdy otci brali krev jen tak.

autor
9. únor 2023

@klokanka31 je třeba jistá z konktrétního IVF

@1pomnenka tam to bohužel nemá, to už jsme zjišťovali

autor
9. únor 2023

Všem děkuji za odpovědi ke konkrétnímu tématu. Mám 0- Už více nečtu. Díky.

klokanka31
9. únor 2023

@katherine177 Tak to u mě ne. Po mimoděložním mi píchli injekci s tím že už budu mít navždycky protilátky.

xnikax1
9. únor 2023

Mám 0- manžel má 0+. Zjištění krevní skupiny si zaplatil sám v laborce v nemocnici, když jsme zjistili, že mám 0-. Ale jak je tu psáno, nikoho to nezajímalo.. Šel tam ciste jen proto, abychom to věděli my.

j.a.n.i
9. únor 2023

No, ani v případě ivf neni 100% jisté, ze to nemohlo byt ve stejny cas s nekym jinym přirozeně...

ondul
9. únor 2023

Ja mam 0-, manzel ma taky negativni Rh faktor, dosel si na transfuzni pro potvrzeni, to jsme spolu s cestnym prohlasenim, ze je otec ditete predali doktorce, ta to vepsala do prukazky a ani s jednim ditetem me nikdo neprudil s ockovanim protilatkami, v porodnici na to ani neprisla rec, nikdo se nedivil. Takze to ze ses minus fakt neznamena, ze automaticky dostanes ockovani

katherine177
9. únor 2023

@klokanka31 to není navždy ,po každém potratu a po porodu musí dostat Rh - matka injekci .

j.a.n.i
9. únor 2023

@katherine177 Tak nemusí, může ji odmítnout... pokud je dítě Rh-, tak pro ni vlastně není důvod. Jasně, u potratu to těžko někdo bude zjišťovat, ale po porodu to klidně zjistit mohou.

klokanka31
9. únor 2023

@katherine177 Mě to po porodu nikdo nenabízel 🤔 moje mamka (to bylo teda před víc jak 30 lety) dostala po prvním porodu taky injekci s tím že to je už navždy...🤨

95newmommy2020
9. únor 2023

Ja mam RH - muj manzel krevni skupinu nevedel, nevi. Gynekolozka mi pichla protilatky nekdy v 28tt, manzel se ji na to ptal a ona nam rekla, ze chlapi se nezjistuji, protoze jsou proste nejisti. 😂 Syn ma krevni skupinu s + a protilatky mi pichli po porodu jeste jedno.

katherine177
9. únor 2023

@j.a.n.i tak já bych to neodmítala ,protože jinak si může vaše tělo v příštím těhotenství vytvářet protilátky proti plodu.

katherine177
9. únor 2023

@klokanka31
Pokud je ženě zjištěn z krevního odběru negativní Rh faktor, zaznamená tento fakt gynekolog do těhotenské průkazky. Po porodu se zjišťuje Rh faktor novorozence a v případě, že je pozitivní, dostane maminka do 72 hodin injekci imunoglobulinu. Tato látka zabraňuje tvorbě protilátek při dalším těhotenství. V současnosti se podává injekce imunoglobulinu ženám s Rh negativním faktorem preventivně ve 28. týdnu těhotenství. V průběhu celého těhotenství i případných budoucích těhotenství je pravidelně sledována úroveň protilátek v organismu matky a v těžších případech je těhotná žena hospitalizována na specializovaných pracovištích.

katherine177
9. únor 2023
katherine177
9. únor 2023
autor
9. únor 2023

@j.a.n.i to tohle dokaze napsat jen nekdo, kdo si tim neprošel🤦🏻‍♀️

j.a.n.i
9. únor 2023

@katherine177 Nějak nechápu proč mi tu cpeš nějaké texty řešící Rh+ dítě... když jsem jasně psala, že když mí dítě Rh-... ale evidentně moc práce číst.

j.a.n.i
9. únor 2023

@katherine177 Já bych ji taky při Rh+ dítěti nebo při potratu neodmítala, ale to nic nemění na faktu, že ji kdokoliv odmítnout může.

suzanna123
12. únor 2023

může jít dát krev - tam mu to taky řeknou

urtica
12. únor 2023

Dnes už se Rh otce většinou nezjišťuje, pro zdravotníky je otec vždy neznámý a jednají, jako by mohl být Rh plus, i když matka tvrdí, že má Rh minus.
My si to zjistit nechali - jako samoplátci, stálo to pár korun. Přišlo mi zbytečné nechat do sebe cokoliv píchat, když má manžel Rh negativní. Pro zdravotníky je otec možná neznámý, ale matka ti jistotu většinou má 🙂. Nicméně se zdravotníky to byl trochu boj, když jsem imunoglobulin odmítla.

janik90
12. únor 2023

Mám krevní skupinu 0 neg. Partner musel jít na zjištění krevní skupiny. Byl u obvodního lékaře a ten mu nabral krev a poslal do laborky, nic neplatil, věděli jsme že má B neg., ale moje gyn. chtěla oficiální potvrzení, obvodní mu potvrdil že má B neg. takže moje gyn. dál nic neřešila, malý má po tatínkovi taky B neg.

arevb
12. únor 2023

Já si vždycky myslela, že se to týká jen Rh faktoru. Ale nám se teď stalo, že já jsem 0+, manžel A+ a syn se narodil jako A-. Hned první den po porodu nás převážela rychlá do Fakultní nemocnice, kde stanovili diagnozu. 14 dnů se svítil pro žloutenku, v týdnu života dostal transfuzy.....v nemocnici říkali, že tuto variantu, že matka má jinou krevní skupinu než dítě mají 1-2 případy za rok

klokanka31
12. únor 2023

@arevb To jde že rodiče jsou pozitivní a dítě negativní?😮

arevb
12. únor 2023

@klokanka31 taky mě to překvapilo. Jde AB0 inkompatibilitu a diagnózu měl Hemolyticka nemoc novorozence. Bude mít 3 měsíce a zítra jde na odběr krve a snad už bude všechno v pořádku. Já proti němu vytvářela v těhotenství protilátky a mu se pak rozpadaly červené krvinky

klokanka31
12. únor 2023

@arevb To je mazec 😮 tak hlavně ať je všechno v pořádku 🍀🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru