Jak zjistit krevní skupinu u novorozence?

malaagnes
25. kvě 2016

Ahoj maminky. Potrebuji zjistit krevni skupinu dcerky, ale je jí pouze 10 měsíců. Mate s tím nektera zkusenost? Jak se to zjistuje? Stejne jako u dospelaku? Zjistuje se to vubec takhle malym prckum? Nechala jste to nektera svymu diteti zjišťovat, nebo vam to delal doktor automaticky??

terry1512
25. kvě 2016

Určitě by měli zjišťovat krevní skupinu v porodnici.Kvůli protilátkám u tebe.Zkus si zavolat svojí dětské dr. měla by to mít v dokumentaci z porodnice.

saurian
25. kvě 2016

@malaagnes zvycajne sa to specialne nezistuje,neviem na co to potrebujes.
nas bol po narodeni v nemocnici, a v papieroch-prepustacej sprave mal ze v jednom roku overit krvnu skupinu, tak mu pediater zobral krv.
ale v porodnici standardne zistuju krvnu skupinu, mal by ju mat uvedenu aj v prepustacej sprave. mne vsak vysvetlovali, ze niekedy moze byt vysetrenie po narodeni validne, a neskor ma inu krvnu skupinu, avsak sa to zvycajne vobec neriesi.

zuzapra
25. kvě 2016

@malaagnes pokud to nebudes vedet od dr. (z porodnice), tak se to dela i z prstiku, pokud ti staci jen krevni skupina a nechces znat i rh faktor.

alboo
25. kvě 2016

@malaagnes dela se to hned po porodu

orchideas1
25. kvě 2016

Mě zjišťovali malého skupinu po porodu, ale prý to normálně nedělají, jen když má někdo Rh faktor negativní u jakékoliv skupiny nebo u skupiny 0 kvůli protilátkám, já mám 0+ a malej má A+

ditta1990
25. kvě 2016

Dceri zjistovali hned po porodu a ma to napsane v ockovacim prukazu 🙂

bajana
25. kvě 2016

Urcite to nezistuju automaticky v porodnici, ale porad sa s pediatrom, za nejaky poplatok mu vezmu krv a zistia. Vek dietata nie je podstatny.

soyevita
25. kvě 2016

Myslím si,že to dělají automaticky v porodnici.Měly to všechny napsané na kartičce v porodnici.Tak nevím 😉

micaella23
25. kvě 2016

Delaji to hned po porodu i s dalsimi testy jako je Rh faktor atd, napsane to je pak v jeji karte, kterou ma pediatr, staci se pri dalsi navsteve zeptat a musi ti to zdarma rict

jamia
26. kvě 2016

Automaticky v porodnici rozhodně ne - mám zkušenost že dvou porodnic a krevní skupinu nevím ani u jedné dcery, nebyla v porodní zprávě. Ostatně kdyby to tak bylo, tak se zakladatelka asi neptá 🙂 U Rh- matek je to samozřejmě jinak.

naomi6
26. kvě 2016

@malaagnes Rodila jsem ve dvou porodnicích a ani jednou nezjišťovali krevní skupinu dítěte. V porodní právě také nic nebylo, takže podle mě se to zjišťuje jen v nějakých výjimečných případech, jak tady někdo psal, třeba u Rh- faktrou u matky.

andelka
26. kvě 2016

U Rh- matek se musí hned po porodu zjistit krevní skupina a Rh dítěte, ale u ostatních to není důležité. Já sama jsem se svou krevní skupinu dozvěděla právě až když jsem byla těhotná. Když to chceš vědět totiž jen tak, platí se za to a bere se ampulka. Většímu dítěti pokud to není zdravotně nutné bych to nedělala, není to nic příjemného.
V očkovacím průkazu to nemá napsané ani jeden.Jen já to vím, protože mají stejnou jako já.

andelka
26. kvě 2016

@micaella23 nedělají, není to nutné. K čemu taky. Pouze u Rh negativních matek se to zjišťuje v porodnici, u ostatních ne.

vilibalda
26. kvě 2016

Jsem Rh- a krevní skupinu obou dětí zjišťovali, ale děti ji nemají napsané v propouštěcí zprávě. jejich krevní skupina je uvedena jen v mé propouštěcí zprávě, takže náš pediatr ji nezná.

alboo
26. kvě 2016

Zapomnela sem, ze sem 0neg. Takze se to zjistovat muselo

orchideas1
26. kvě 2016

Kromě Rh negativních matek to zjišťují i u matek co mají 0, ať už pozitivní nebo negativní. Já mám 0+ a zjištovali taky

malaagnes
autor
27. kvě 2016

Já mám 0 posit. ale nikdo mi nerikal ani v porodnici ani pediatr, ze by malé taky kvůli tomu zjistovali krevni skupinu. V propoustecí zprave napsana nebyla, takze ji patrne nebude vedet ani pediatr.. 😒

orchideas1
27. kvě 2016

@malaagnes Já ji v propouštěcí zprávě myslím taky nemám, přišla mi to říct sestra jen prý kdyby mě to zajímalo, tak že malej má krevní skupinu A+ 🙂 Rodila jsem v Brně v r. 2014. I gynekoložka mě upozornila, že krevní skupina 0+ je taky sledovaná na protilátky.