Ahoj holky. Dnes jsem se strašně naštvala na utz v 17.tt
Samotný utz trval ani ne minutu, jen se podíval, jestli dítěti tluče srdce a to bylo vše. Přišel mu tam nějaký jiný lékař něco říct, takže mě poslal se vším do háje. O fotku se ani nesnažil, když jsem řekla, že stále zvracím, ale není to pravidelně, tak si za to prý můžu sama (přitom jím pořád stejně právě kvůli nevolnostem, ale udělal že mě samozřejmě idiota...). Na pohlaví se nemám ani ptát, prý jsem tlustá a nepůjde to vidět (tělíčko šlo vidět krásně a pohlaví už mohl tipnout na 1. screeningu, kde jsme si všimli hned i my...).
Asi jen prosím o nějaké uklidnění, odejít od něj teď už asi nepůjde, málo kdo si vezme těhotnou.. A on jediný dělá screeningy. Myslíte, že je v pohodě dítě prakticky 2 měsíce (od 13. do 21.tt) pořádně neprohlédnout a nezměřit? On je opravdu arogantní, ale bohužel dělá vše jediný u nás v okolí...
Arogantní přístup v pořádku není... Ale je běžné, že se za těhotenství udělají jen 3 utz.. Screeningy se dělají i na specializovaných pracovištích, nemusíš je mít u svého dr, takže zkus obvolat gynekology v okolí, jestli by tě některý nevzal
Hlavni je, ze bije srdicko. Jestli ma miminko vse v poradku, se kontroluje az ve 20. tydnu na velkem ultrazvuku. Tam by vam uz i s jistotou mel rict, co cekate. Ze je doktor hulvat, to je druha vec, to bych si libit nenechala. Nevolnosti muzete mit i takhle dlouho, ja jsem v 15tt a porad se mi po vecerech dela spatne.
Mně v 16tt taky kontroloval jen srdíčko. Bylo to rychlé. Nic jinýho ani moc nemohl, protože se dítě nechtělo ukazovat.
Pokud to byl malý ultrazvuk u gynekologa, tak ten bývá vážně rychlý - zjištuje jen srdce. Mně pohlaví neřekli ani na velkém UTZ a na tom malém nešlo ani poznat, zda se dívám na dítě, nebo židli, natož aby šlo určit pohlaví, takže asi tak :D
Vždy kontroluje jen srdíčko co jiného by měl skoumat ? A můžeš být ráda protože od pojišťovny máš nárok jen na 3 utz ,
Screening až zas tak důležitý být nemusí, i když třeba tlukot srdce a fotky jsou krásné. Na druhý screening půjdeš taky k němu? Já chodim do nemocnice, takže tam jsou jiní lidé.
Nicméně, zkus zavolat jiným lékařům. Klidně ve větší vzdálenosti, pokud dokážeš dojíždět. Je pravda, že jsem četla, jak doktoři nechtějí přijímat těhotné, ale zkus to, za pokus nic nedáš. Pokud by mi doktor řekl, že jsem tlustá, měla bych pocit, že se mi dostatečně nevěnuje, odbývá mé dotazy, neměla bych k němu absolutně důvěru. Už jsem jednou zažila dobývání ze strany doktorky a nedopadlo to dobře. Důvěra v lékaře je podle mě velmi důležitá.
Standartne se utz v 17tt nedělá, není potřeba ani měřit dítě. To se měří na screeningu. Ale urážet bych se od něj rozhodně nenechala, on tady není od toho aby hodnotil jestli jsi tlustá, nebo hubená.
U nás dělá utz každé vyšetření a dělá právě vždy i komplet měření. Jen mě dnes dnes odbyl, protože s ním někdo chtěl mluvit. Přede mnou i po mě byly na utz normálně...šlo vidět, že na mě jen nemá čas.
U nás dělá screeningy jen on a porodnice, ale tam už se nedostanu, to bych se musela objednat hned po prvním ve 13tt.. Ani do dalšího města, tam je to ještě horší prý 🤦♀️
On je opravdu hnusný, co jsem podruhé otěhotněla a to nejsem žádný metráček a jím opravdu zdravě. Jsem teď dost zklamaná, protože jsem na něj měla spoustu otázek i ohledně bolestí břicha apod.
Pak ses neměla nechat odbít a říct mu že s ním ještě potřebuješ něco probrat 🤷
U předchozího těhotenství mám dokonce zapsané jak v jakém týdnů dítě měřilo. Opravdu vše. Na tom si dává záležet.
Chování odsuzuje více pacientek i těch, co k němu šly jen na screening. Prý jich teď i spousta odchází 🤷♀️ s gynekology je prý v těhotenství problém, ale zkusím se zeptat jinde. Spíš nevím, co ten screening, už mě objednal a jinde mě už asi nevezmou... Tak si říkám, co by asi mohl dělat za scény, když odejdu, ale na screening přijdu. Prý dokáže být opravdu zlý...
@leniczka23 a že bych se asi nesnažila? Řekl, že za zvracení si můžu sama, že jsem si měla hlídat váhu (ne, fakt nemám 150cm a 100kg) a že musí za lékařem, co za ním přišel. Nacpal mi ještě naštvaně žádanky na fecho a cukrovku a šel pryč
@sajul no jakoby je i není..komplikuje mu to práci a jako doktor si je vědom spousty a spousty rizik které z obezity plynou, takže to, že doktoři mají připomínky je celkem běžné a kdo jiný by je měl mít. Je to nepříjemné, ale je to tak.
A takhle to je pokaždé? Nebo jen dnes? Protože jestli jen dnes, tak bych ho asi omluvila, taky je to jen člověk a může řešit nějaké osobní problémy, touž nevíme. Pokud by to tak bylo poikazde pak bych změnu Dr řešila. Tak ať je to příště lepší přeji.
Pokaždé právě. Že jsem tlustá slýchám co jsem tam přišla na první utz, zatím teda jen hubnu, což je dle něj u mě jen dobře... Obezitu opravdu nemám, jim zdravě, jen mi zůstalo pár kg nahoře po skončení kojení a než jsem to dala dolů, otěhotněla jsem znovu.
Nevím jen, co bude dělat, když odejdu ale na screening budu muset přijít (když mě nestihnou vzít jinde)
@leniczka23 no, gynekolog prostě není od toho, aby hodnotil jestli je ženská tlustá nebo hubená. Může se maximálně vyjádřit, že je paní při těle a že by doporučoval třeba se neprejidat a tím pádem moc nepribrat. Jo, zhorší mu to práci max v tom, že budou hrorsene akustické podmínky, takže podmínky přenosu utz, ale to je tak vše. Měla jsem skoro na každém screeningu napsané zhoršené akustické podmínky a tlustá jsem nikdy nebyla a nikdo mě neurazel, že bych byla tlustá. Ono je taky velký rozdíl v tom, jak se vyjadřuje. Těd to záleží na paní, jak se k tomu postaví, buď si to spolu vypovídají, nebo si najde někoho jiného. Není to nemožné, i třeba za cenu dojíždění. Taky jsem si našla jiného doktora až když jsem byla těhotná.
@sajul No, jak se vyjádřil to nevíme, nebyli jsme u toho. Jasně, že pokud mi to řekne paní na diabetologie vezmu to asi lepe, než když to řekne pipkař, ale myslím že jsme se tak nějak pochopily.😊 Jen jsem tím chtěla říct, že si nemyslim, že je úplně špatně pokud se k tomu doktor vyjádří, ale samozřejmě naprosto souhlasím s tím, že je k tomu potřeba slušnosti. 😊 Hezký den přeji
A k cemu je potreba vedet, kolik dite v 17.tt meri? 🤔 od 1.1.2020 je vyrazne snizen pocet UZ v tehotenstvi.
@sajul no jo, ale každé kilo navíc může to těhotenství dost zkomplikovat. Cukrovka, vysoký krevní tlak atd. Třeba je Dr už na tlusťošky alergický. Pořád někomu vysvětlovat, proč mít kila navíc není dobré a dozví se..já jím zdravě.
Zakladatelko, pokud ti vadí, že se Dr vyjadřuje o tvych kilech "navíc" způsobem, který ti vadí, tak se ozvi! Normálně mu řekni, ať se vyjadřuje taktneji.
Prosímte kolik meris a vážis ze si dovolí to říct že jsi tlustá?
@drakenn je přece nesmysl, že pokud má žena kila navíc, může mít větší sklony k cukrovce, než hubená žena. Já hlavně nevidím důvod proč nekomu, stále vysvětlovat proč není dobré mít kila navíc, stačí to říct jednou a jak se k tomu ten daný člověk postaví, už je jeho věc. Pokud je někdo obézní svoji vinou, tak samozřejmě musí počítat stím, že to můze přinést určitě zdravotní komplikace. Mě spíš zarazil ten způsob komunikace, samozřejmě u toho nikdy z nás nebyl, ale pokud se vyjádřil jak píše zakladatelka, mohl použít trošku víc empatie. Nebyla někde na obezitologii, ale na gynekologii.
Arogantní chování v pořádku není. Dělat usg 3x za graviditu v pořádku je. Cokoliv navíc je obvykle něčí dobrá vůle a fakt nechápu, k čemu je potřeba někam zapisovat počet mm v 17. Týdnu. Upozornit pacienta na rizika plynoucí z nadváhy naopak považuju za jednu ze základních složek práce doktora, já na to upozorňuju vždycky a vysvětluju konkrétní zvýšená rizika v dané situaci. Stejně jako u kouření nebo jiných problémů si říkám, že třeba při 134. Opakování, proč to vadí to bude konečně ta chvíli, kdy si pacient řekne, že na tom něco bude a zkusí se sebou něco dělat.
Já jela na oba screeningy 60 km do Podolí. Pokud chceš nadstandardní jednání tak musíš jet a platit. Můj gynekolog byl taky se vším hotový ráz dva
V 17. tydnu je minutový ultrazvuk nadstandard. Stačí přiložit sondu a potvrdit akci srdeční. Buď lékaři věříte, nebo si péči v těhotenství nastudujete sama ale když nevíte a peskujete ho...tak moc milý nebude.
Odejdi. Na to mas pravo, to je debil. Akorát te bude až do porodu deptat kecama. Já od doktora co měl podobnej přístup odesela hned k doktorce a ty prohlídky byly úplně o něčem jiném. (Pokaždé fotka, pokaždé pohlvi, povídání k tomu, manžel byl semnou i u vaginalniho vysetreni, proste všude a vždy) a tam ten ex se i divil na první kontrole ze tam chci muže, a fotku nedal. Takže doporucuju změnit a pokud jsi z Prahy, tak fakt muzu doporučit V polikilinice modrany Eva Kořenkova. Empatictejsi doktorku jsem nezažila.
@asinehri Řekla bych, že je to lékař od lékaře. Já vidím obrázek na ultrazvuku každou prohlídku, stejně jako pokaždé měří. Stejně jako i ve skluzu je schopen odpovídat na případné otazky. Není to o peskovaní od pacientky, ale taky trochu o slušném chování. Ne, lékaři nejsou bohové. A ne, není v pořádku, když hodnotí tloušťku tímto způsobem. A ne, není ani v pořádku, když odbyde dotazy ohledně zvracení, protože nemá čas. Jen můj názor. Já se nechala při prvním těhotenství odbýt. Mohla jsem mít teď chlapečka v první třídě.
No správně má žena nárok jen na 3 ultrazvuky -13tt, 20tt a cca 32tt. Vše ostatní je nadstandard. Moje první těhu vypadalo takto (nechtěla jsem si platit drahý VIP poplatek) - všechny UTZ celkem krátké, jen se kontrolovalo, žádné koukání okolo. Fotky žádné. Kontroly mezi tím vypadaly: "Máte problémy, cítíte pohyby? Ukažte moč, změříme tlak... v pořádku, tak ze měsíc nashledanou a už hlavně nezaclánějte!" Opravdu tak na 2 minuty maximálně, doktorka mě ani neviděla, jen sestřičky. Pohlaví jsem se dozvěděla od jiné doktorky až po 34tt.
Moje druhé (nyní) těhu - zaplatila jsem si VIP a úúúúplně jiný přístup. UTZ na každé kontrole, dlouhý, plno fotek, několikrát 3D, povídáníčko okolo, kontrolovali navíc i čípek a průtoky pupečníku (předtím nic z toho), hodně kontrolovali srdíčko (předtím jen, zda bije), měření každou kontrolu.
Ono dítě tak nějak roste a opravdu nejsou potřeba časté kontroly. Někteří říkají, že častý UTZ dítěti i škodí, hučí mu to tam a ono je ve stresu.
Slušné chování doktora je druhá věc, zvlášť pokud byly ty komentáře na postavu opravdu nevhodně znějící.
Pohlaví jsem se u druhého dítěte dozvěděla až v 20tt, i když vizualizace byla i předtím super (jsem štíhlá) - hodně doktorů to nechce v 13 či 17tt tipovat, čeká až do 20tt, když je to vidět opravdu výrazně. Je to celkem běžné vědět až v 20tt a nenech se tím stresovat. Kamarádky kolem mě taky měly odhady v 13tt (dokonce správné), ale holt ne každý doktor chce odhady dělat a chce to vidět na 99% později.
@lachtanice86 Kamoska měla doktora, co se k ni choval podobně. Snad každou poradnu, ze se určitě cpe. (Ona furt blila asi do 6 m) Startovací váha před tehu byla 68 kg při 174 Cm a šla rodit s 100 kg ale byla příšerně otekla, ze ji kvůli tomu i hospitalizovali.
Po 6N byla pod svou vahou. Ale měla i unavovou zlomeninu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Ano je to v pořádku, dokonce mě nedělal od 13tt až do 20tt žádný utz, jen poslechl srdíčko přes přístroj. Není to potřeba. Už to, že ti udělal utz je jeho dobrá vůle. Není to odbiti, je to běžný postup. S tím zvracením je samozřejmě debil, jak kdyby si za to mohla. A pohlavi až tak kolem 20tt. Budv Klidu, pokud si měla v pořádku screening není se čeho bát.