Diastáza - bolí i mimo těhotenství? Jak se řeší v těhotenství?

janule1940
16. črc 2019

Dobrý večer. Když jsem byla poprvé těhotná před 4 lety, pracovala jsem do cca 30tt ve fyzicky náročném provozu a kolem toho 30 tt jsem musela skončit, protože jsem už po cca 4 hodinách práce trpěla bolestmi vpravo nad pupkem, jednalo se o bolesti štípavé, křečovité, svalové. Můj tehdejší doktor mi řekl, že v těhotenství prostě břicho někdy bolí a nechal to být. Po porodu bolesti přešly. Nyní jsem znovu těhotná a ty samé bolesti začly už kolem 18tt, nyní (22tt) už jsou téměř celodenní a odpoledne už v kuse nedojdu ani 3 km. V úterý jdu k rehabil. lékaři. Každopádně to vidím podle příznaků na rozsáhlou diastázu, možná i počínající kýlu, protože místo je i dotykově citlivé a cítím tam takový hrbol, který v sedě zmizí a ve stoje se po cca 5 minutách objeví. Co mě zajímá je, jestli je možné, že diastáza bolí jen při zvětšujícím se břichu v těhotenství a mimo těhu nedělala potíže a jak se diastáza řeší už v těhotenství, když tak bolí. Jsem si jistá, že se nejedná o bolesti děložních vazů ani bolesti "vnitřní", ty už dokážu zcela jistě odlišit.

olga_
16. črc 2019

@janule1940 Diastáza je v těhotenství fyziologická. Svaly se přirozeně rozestoupí. Může to být spíš ta kýla a tu v těhotenství asi nikdo moc řešit nebude, jedině kdyby se akutně uskřinula. Obecně diastáza jako taková nebolí (ale vznikají z ní různé bolesti zad atd.), bolet nemusí ani ta kýla. Pořeš to s fyzio, kýlu ti projedou ultrazvukem asi na chirurgii. Mám obojí, diastázu i kýlu. Kýla se mi udělala po porodu dvojčat, diastázu jsem měla asi malinkou už po prvním porodu, po dvojčatech mi zůstala doslova díra v břiše, ale cvičím se specializovanou trenérkou a jsem asi na rozestupu 2 prstů, takže megaúspěch. Nikdy mě to nebolelo.

muhehehe
17. črc 2019

@janule1940 Co přesně to je s jistotou určí lékař. Co se týče řešení v těhotenství- sehnala bych si někoho šikovného, kdo umí tyto věci zatejpovat.

krutak1fle
18. črc 2019

Kup si po dobu tehotenstvi alespon podputny tehotensky pas. Ten ti trochu ulevi. Vic asi momentalne udelat nepujde.

janule1940
autor
18. črc 2019

@krutak1fle Mám domluvenou PA, která mi ukáže podpůrné úvazy ze šátku, pokud to bude diastáza. Zatím si netroufám s tím cokoliv dělat, dokud nemám diagnózu.

krutak1fle
18. črc 2019

@janule1940 to by taky slo😉

bemo
18. črc 2019

Já mám diastazu a měla jsem i kýlu. Ale až po čtvrtém porodu. Diastaza mi cvičením téměř zmizela a kýla se neřešila. Šla jsem tehdy k dr a ta mi řekla že leda kdyby se uskřinula, což se naštěstí nestalo. Ale po tom porodu mě to hodně bolelo a jediné co pomohlo byl poporodní pás. Hned jak jsem ho sundala, tak to začala po chvíli zase bolet. Pak jsem začala se cvičením a teď, po pátém porodu už se kýla neobjevila. Nejvíc mě zabraly cviky na šikmé břišní svalstvo. A samozřejmě nezvedat nic těžkého. Prostě ty přímé břišáky vůbec nenamáhat.

janule1940
autor
18. črc 2019

@bemo Tak to teda možná u mě nebude ani diastáza, protože mě to fakt bolí. Středně silná bolest, ale stabilní, pokud nesedím nebo neležím. Vyloženě to štípe a křečovitě bolí + i na dotyk. Jsem teda zvědavá, co mi je, protože zatím tady všichni píší, že je diastáza nebolela. A kdo Vám diastázu diagnostikoval? Protože mě můj předchozí gynekolog po porodu na toto ani neupozornil, ani mě nevyšetřil, vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje...

krutak1fle
18. črc 2019

Me diastaza bolela. Hlavne po porodu. Bolela me rok a pul a cviceni nepomahalo. Chodila jsem ohnuta, vse tahala zadama a nakonec me bolelo snad vsechno jak jsem chodila v predklonu.
Rok a pul po porodu jsem sla na velkou abdominoplastiku. Mela jsem rozestup 10 cm.
No to uz je na delsi vypraveni.
Kazdopadne me to bolelo. A docela dost.

janule1940
autor
18. črc 2019

@krutak1fle a i v těhotenství bolela?

krutak1fle
18. črc 2019

@janule1940 to nedokazu posoudit, protoze me bolelo snad vsechno.
Ale spis bych rekla, ze mi to ruplo u porodu. Lezely mi na brise dve PA a tlacily malou ven loktama. Trvalo to strasne dlouho a mela jsem velky pohmozdeniny.
Minimalne do 8.mesice jsem ji urcite nemela. Kontrolovali nam ji vzdy na tehot.cviceni.
Ale pry je pravdepodobnejsi, ze se ta stena rozestoupi uz v tehotenstvi.

bemo
18. črc 2019

@janule1940 mě na diastazu upozornili během vyšetření když mě propouštěli z porodnice. Měla jsem na 4 prsty. Takže fakt velká. Ale znala jsem i ten cvik kterým se to zjisti zda diastaza je nebo není.

apollo20
2. bře 2020

@krutak1fle Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, jak ta operace probíhala a jak jsi na tom teď? Jak to vypadá a zda jsi spokojená? Jsem přesně stejný případ, co ty... děkuju

krutak1fle
2. bře 2020

@apollo20 Ahoj, operace probehla v celk.narkoze. uz si nepamatuju jak dlouho trvala. Predchazela tomu konzultace a predoperacni vysetreni u obvodaka a na kardiu.
Odrizli mi celkem velky kus kuze a posouvali pupik. Podle pihy, kterou jsem mela puvodne celkem vysoko a ted ji mam nad pupikem, odhaduju, ze tak o 8-10 cm. Rozestup sesili. A navlikli me do stahovaciho obleku, aby vse drzelo na svem miste. Nekde davaji jen pas. Druhy den uz jsem zkousela chodit. Slo to jen v predklonu. Na klinice jsem spala 2 noci a pak domu. Ja jela sama autem, ale fakt to nebyl dobry napad.
Prvni tyden jsem jeste hodne dospavala.
Je dobre mit hlidani idealne alespon na dva tydny.
V predklonu jsem chodila pres mesic nez jsem se uplne narovnala. Ted oblek jsem nosila taky pres mesic. Prvni tri tydny jsem lezela jen na zadech, aby se kuze zpet prichytila tam, kde ma a nesesunula.
Prijemnejsi je podkladat si kolena, pak to tak netahne.
No jizva je hodne dlouha, ale ja ji neresim.
Predtim to bylo mnohem horsi. Mela jsem takovy bolesti, ze kdyz me mala pri prebalobani skrtla nozickou o bricho, malem mi vystrelila ruka. Nenavidela jsem jakoukoliv manipulaci s miminkem. Hrozne mi to kazilo materatvi. Bylo mi to strasne lito. Taky jsem mela trochu previs. A po ranu od pohledu bricho celkem ok a vecer jak balon.
No po operaci jsem mela brisko plochy jako jsem nemela ani jako dite a pas krasne tenkej.
Fakt super figura. Hrozne jsem si to uzivala.
No a pak jsem podruhe otehotnela (i pres nedoporuceni lekare co me operoval). Ale diastaza se nastesti nerozjela. Dost se divim.
Jen kuze jsem mela malo a tak se mi malinkej previs udelal. Ale to uz je max.na drobny zakrok.

apollo20
3. bře 2020

@krutak1fle děkuju moc za vyčerpávající informace, odpověděla jsi na vše, co jsem potřebovala vědět, jsem na tom jako ty před operací, mám diastázu na pěst velkou, převis, dál to znáš... :/ Řeším právě, jak dokazu malinkou nezvedat a starat se o ní po operaci, jestli rodina dokáže mít nějak střídavě dovolenou a být tu se mnou. Ta jizva je viditelná hodně?

krutak1fle
3. bře 2020

@apollo20 jizva je zhruba na urovni lemu kalhotek a dlouha pres 30 cm. Pokud se ti dobre zahoji, tak bude slaba. Me uz vybledla a na prvni pohled do oci nebije.
Videla jsem i to, ze si nejaky holky nechaly delat tetovani pres celou jizvu. Ale pro me to neni.
Ale zlata jizva oproti puvodnimu stavu.
Cetla jsem i to, ze nektery borky to zvladly i bez hlidani. Nebo ze nektery sly po dvou tydnech do prace. Ale to podle me bud nemely v takovem rozsahu, nebo jsou to blazni. Je to velka brisni operace a chce to fakt hodne odpocivat a hlavne co nejmin ze zacatku sedat, aby se ta kuze nesesunula.
Okolo pupiku mam malou oblast, kam se mi uplne nevratil cit. Ale jinak uz jsem uplne ok.
Rozhodne nelituju, ze jsem to absolvovala.
Kdyby te jeste neco napadlo, klidne se ptej.

zabka23
14. čer 2020

Ahojky jsem v 30.t těhotenství a taky mám Diastazi rozestup svalstva a kýlu :( mám bolesti nad pupkem chvílkama to bolí pak to přejde a mam zase křeče :( už si nevím rady chci jít na chirurgii ale nevím co oni nato byla jsem tam jednou a řekl mi doktor že kdyby byli bolesti tak hned dojít jenže co když mě vezmou okamžitě na operaci co malá táhni na 8.měsíc se mi zdá brzo ještě :( nemá někdo nějaké rady děkují moc předem :(

olga_
15. čer 2020

@zabka23 Pokud je to opravdu bolest, nepodceňovala bych. Uskřinutá kýla je život ohrožující stav, takže je určitě lepší, když budeš pod kontrolou!

zabka23
16. čer 2020

@olga_ děkují měla jsem dneska kontrolu u gynekološky a ta mi nato řekla že musím jen vydržet 🤦😔 jinak do toho mám i cukrovku tak malá váží už 1720g a navíc je otočená zadečkem dolů snad se otočí ještě nato máme 2.měsíce jinak bych musela císařským řezem . Tak uvydime snad se otočí jinak ty bolesti spodku atd jsou důsledkem toho jak je otočená prej :(

olga_
16. čer 2020

@zabka23 Bohužel diastáza bývá i příčinou nevýhodné polohy k porodu (KP, příčně). Otočit se ale může ještě tisíckrát! Mně se jedno dvojče otočilo na začátku 35. týdne. Rodila jsem 37+6 a oba měli tři kila, takže v otočení můžeš směle doufat.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru