Výsledky 1. screeningu. Jsou tak špatné, že je třeba podstoupit genetiku?

maja12maja
31. kvě 2024

Ahoj všem,
holky, prosím, přijdou Vám ty výsledky hrozně a je třeba vážně podstoupit genetiku? Lékař mi nebyl schopný říct, proč tomu tak je a co to způsobuje:

Volný beta bych - 190,70 IU/I
PAPP-A 3,690 UI/I
PIGF 30,00 pg/ml
Uterinni arterie 1,505
Střední arteriální tlak MAP - 97,00 mmHg

Trizomie 21 - 1 z 818, upravené riziko 1 z 16350
Trizomie 18 - 1 z 1944, up. riz. < 1 z 20000
Trizomie 13 - 1 z 6112

Preeklapsie je 1 z 139
Ruustova restrikce 1 z 522

Poznámky - výsledek je NEGATIVNI

NT - 1,10 mm
CRL - 58,4 mm
BPD - 20,6 mm
Intrakraniální translucence - přítomna, 1,5 mm
Ductus Venosus - 0,85

Na genetiku mě posila z důvodu toho, že mám vyšší hodnotu HCG 3,5 MoM. Je mi 27, myslím si, že jsem zdravá a žádné vady v rodině taky nemáme. Díky moc všem 😇

fyii
31. kvě 2024

@maja12maja asi takhle muzes si nechat test zopakovat. Kazdopadne pokud te lekar posila na genetiku, ma to nejake opodstatneni. Zr by ti na konovi poradily zensky lip nez doktor necekej. Ze nemate v rodine vady, my taky ne a presto se mi narodila holka s genetickou vadou. Vsechny dostupne testy co mi delali byly v poradku, ale testuje se jich jen par a kdyz neni podezreni na vadu tak se to neodhali..takze asi tak...

maja12maja
autor
31. kvě 2024

@fyii no, to je mi všecko jasně, že tam něco být může a nemusí. Stejně to bohužel vůbec neovlivnime.... Spíš mě zajímal i názor ostatních, jestli se třeba potkaly s vyšším hcg. Mě právě doktor nebyl schopný dneska vůbec říct, co to způsobuje, čím to je a co to může do budoucna znamenat. Jen krčil ramenama a že se tam mám objednat. A kdyby ho ani sestra neupozornila na tu zvýšenou hodnotu, tak si ji snad ani nevšimne...

lilian2111
31. kvě 2024

Ano, většinou pokud je vyšší hcg, znamená to nějakou vadu, nebo nemoc. U dcery jsem měla totéž, odběr klků a nic se nenašlo ale dcera se narodila s vadou ledvin 🤷🏻‍♀️

maja12maja
autor
31. kvě 2024

@lilian2111 a myslíš, že třeba v tom druhém velkém utz se už neobjeví?
Jsou to tedy spíš vady, se kterýma se dá nějak žít?
Ve mě se to strašně bije, co dělat a co si myslet kvůli tomu negativnímu výsledků. Furt si říkám, že by to bylo cele na nic nebo by už něco viděl na ultrazvuku...

antenaaa
31. kvě 2024

@maja12maja také jsem měla výsledek screeningu negativní
a zvýšenou hodnotu beta hcg 2,3 a údajně to má být kolem jedné. Genetička nám řekla, že to může něco znamenat, ale také vůbec nemusí. Tak jsem šla na prenascan a výsledky ještě nemám🤷‍♀️

ukki
31. kvě 2024

@maja12maja jsou to různé vady, různé závažnosti, neukazuje to na nějakou konkrétní, proto ti ani doktor nic neřekne, možností je mnoho a proto je vhodné nechat se vyšetřit na genetice. To že nemáte nic v rodině vůbec nic neznamená a ani velký screening ve 20 týdnů to nemusí odhalit, není samospasny

maja12maja
autor
31. kvě 2024

@ukki no, slečna nade mnou uváděla, že ani po odběru klků nic nenašly a stejně tam nakonec nemoc byla.... Tak babo rad :o v genetice mi nabídli po telefonu jak odběr krve, nebo si o tom jen promluvit nebo geneticky ultrazvuk - nevíte některá? Ráda bych šla jen do toho utz..

pajak13
31. kvě 2024

@maja12maja prosím pěkně,jaký je rozdíl mezi genetikou a screeningem? Omlouvám se za hloupý dotaz, já žila v tom, ze screening =genetika 😀

fyii
31. kvě 2024

@ukki @maja12maja ani genetika neni samospasna, je detekovanych 49000 genetickych vad, takze pokud neni podezreni na neco konkretniho, byla by velka nahoda, ze na to natrefi. Bezne se testuje asi 12 vad... uz jen placeny testy vylouci nebo potvrdi to hlavni, je to z krve, ale je to nekolik tisic... nepodstupujes riziko odberu vody nebo klku... Prober znovu s doktorem i treba jinym na konzultaci, jak moc je situace zavazna a co doporucuje...

lilian2111
31. kvě 2024

@maja12maja To fakt netuším. 😕 u nás ro bylo takhle, ale třeba to byla jen náhoda, kdo ví. Každopádně dceři se do 5 let ledviny srovnali 😊

fyii
31. kvě 2024

@maja12maja tohle si precti tam je co je genetika a pak nasledne screening...jde to ruku v ruce..
genetika hleda tu vady, chyby a screening reseni jak moc je to jiny https://www.wikiskripta.eu/w/Prenatální_diagnos...

platera
31. kvě 2024

Ahoj, ja mela u prvniho screeningu volny beta-hCG 115,0 IU/I ekvivalentni k 3,2 MoM. Doktor to nekomentoval, nikam me neposilal, tak verim, ze to nic neni a bude to ok. Vsechno se stejne zjistit neda...

utrikocku
31. kvě 2024

@maja12maja přikláním se k tomu, co tu zaznělo. Jen za sebe doporučuji, abyste na tu genetickou konzultaci šla, protože se v tom moc neorientujete, aspoň tak to působí. I podle toho, že mícháte genetickou vadu a vývojovou vadu a další věci. Na genetice vám to vysvětlí a můžete se rozhodnout, co podstoupit nebo ne

ukki
1. čer 2024

@fyii testy z krve řeší jen pohlaví a základní tři trisomie, kdežto odběry klků a plodové vody hodnotí celý karyotyp

antenaaa
1. čer 2024

@ukki testy z krve detekují mnohem více než ty tři základní trizomie

ukki
1. čer 2024

@antenaaa to jsou pořád celé chromosomy, rozhodně to nenahradí kompletní karyotyp...

maja12maja
autor
1. čer 2024

A co je za vás všechny lepší? Takové ty drahé krevní testy nebo odběr plodové vody?

ukki
1. čer 2024

@maja12maja za mě nejlepší konzultace s klinickým genetikem, ten nejlépe dokáže zhodnotit, které vyšetření by pro tebe bylo nejprospěšnější

ileni
1. čer 2024

@maja12maja krevní testy neodhalí vše, přesnější je plodovka nebo klky, a právě genetik má doporučit, které vyšetření je ve vašem případě to nejvhodnější...ty krevní hodnoty taky záleží,v kolikátém týdny byla odebrána krev...pokud do 13.tt tak máš špatně i papp

maja12maja
autor
1. čer 2024

@ileni jo, to byly na 11. týdnu odebrány... Co to tedy může ovlivnit a jak?

maja12maja
autor
1. čer 2024

@ileni může se třeba stát, že kdyby mi to bylo.odebrane za 10 dnů později, je vše ok?

ileni
1. čer 2024

@maja12maja tak pokud to bylo v 11 týdnů tak je špatně i papp. Pro kazdy týden jsou ty hodnoty stanovené jinak. Nedá se říct, že za 10 dní by to bylo ok. Mění se i ty hodnoty v krvy proto upravují i limity dle týdnů...tam pak u toho vyhodnocování záleží na poměrech těch hodnot...co vím, můžou to být třeba trombofilní mutace, u těhotné nebo u plodu...ale to se takhle na internetu fakt nedá střílet...tohle vyhodnocuje genetik,který doporučuje vhodná dovyšetření...

maja12maja
autor
1. čer 2024

@ileni no, tak uvidíme. O této hodnotě vůbec nic neříkal, ani ve zprávě nic není. Četla jsem, že sice free hcg downa zvyšuje, ale zase vyšší Papp ho snižuje. Uvidíme co mi řeknou příští týden..

fyii
1. čer 2024

@ukki nemas pravdu viz odkaz nize

ileni
1. čer 2024

@maja12maja tam záleží na poměru, nezkoumá se jen DS, u DS je vyšší HCG a nižší papp...

maja12maja
autor
1. čer 2024

@ileni no... Ale asi se zeptám jak blbá - kdyby to bylo něco s DS, nebudu mít přeci tak nízké riziko, ne? 1 z 16300

ileni
1. čer 2024

@maja12maja ale já už jsem přeci psala,že se nezkoumá jen DS...na krev muze ukazovat např. Ty tromfolni mutace, to můžeš mít ty, může tam být nějaký kardio problém....

maja12maja
autor
1. čer 2024

@ileni kdo ví. Třeba z toho nic nebude - a kéž by nic nebylo.
Myslíš, že je teďka časté, že posílají holky na genetiku?

ileni
1. čer 2024

@maja12maja tak to přeci záleží na výsledcích...když se jim něco nezdá, raději pošlou ..

ukki
1. čer 2024

@fyii nebudu se s tebou dohadovat, mysli si co chceš, mě prostě nevyhovuje princip té metody a riziko falešně negativních výsledků

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru