Přibírání v těhotenství. Máte nějaké rady a tipy, jak moc nepřibrat?

keety2
20. zář 2019

Ahoj holky
Čekáme druhé dítě ale strašně se bojím kolik přiberu. V prvním těhotenství jsem přibrala hodně něco jsem dala dolů ale už nechci tolik přibrat. Máte nějaké rady a tipy?

xsenova
20. zář 2019

@keety2 nemen zivotny styl. Neprejedaj sa, ziadne - papame za dvoch ap. Chodievaj na prechadzky. Zo vzduchu sa nepribera - aby si pribrala, musis viac jest.

fandysek_1
20. zář 2019

@keety2 nežrat a jíst pestrou stravu. Může ti pomoc stravování jako pri tehotenske cukrovce. U prvního jsem přibrala asi 7 kg a u druhého kolem 9. To jsem jedla víc bych řekla. Fakt se to nechce přežírat.

misicka1988
20. zář 2019

@keety2 Nevim jestli se to dá úplně ovlivnit.. Minimálně u mě to moc nefungovalo. První těhotenství když mi bylo 20 let jsem přibrala 12 kg, a to jsem skoro každý den snědla tabulku bílé čokolády ( ujizdela jsem tenkrát na ni) U druhého těhotenství když mi bylo 25 let jsem přibrala 14 kg, a to jsem se snažila hlídat si jídelníček. Pravdou je, že jsem se hybala tak nějak normálně, nic extra. A u třetího těhotenství v 37 letech jsem jedla střídmě ( akorát), hybala jsem se opravdu hodně, chodila jsem dlouhé túry až do porodu, a přibrala jsem 20 kg. Byla jsem hodně nateklá, zadržovala vodu v těle. Úplně jsem cítila jak mi strašně pnou lýtka když jsem šla do drepu. A to jsem začínala s váhou 62kg na 174 cm. Takže ať jsem se snažila jak jsem chtěla, vůbec jsem váhu ovlivnit nemohla. Ale do 5 měsíců jsem byla na své váze, cvičila jsem.

laka_lacenda
20. zář 2019

Já ti nepomuzu, jen přidám svou zkušenost: samozřejmě platí neprejidat se a pokud je moto možné, stále být aktivní. ALE ne vždycky to stačí: Já se podle toho řídím: jim fakt hezky (samozřejmě ne 100000% zdrave a správně, ale jako celek jim fakt dobře), od začátku se hybu jak jem to jde a i teď se pořád snažím, i když už to moc nejde, tvrdne mi břicho a není to příjemný....A stejně přes veškerou snahu mám měsíc a týden pres termínem plus skoro 15kg. Takže někdy se můžeš stavět na hlavu, držet se všech rad a stejně jsi jak slon. A někdo žere jako prase, nepohne zadkem a pribere ani ne 10kg celkově...prostě těhotenství je divný...

jituli84
20. zář 2019

já se nepřejídam, jim hodně zeleniny astejně pátý měsíc na krku a 6 kilo nahoře

barumat
20. zář 2019

Hele ono to podle mě jde ovlivnit jen částečně. Hodně dělá voda. No a pak je tu nějaký záhadný faktor, na který jsem nepřišla. První těhotenství v 33 letech jsem měla chuť jen na samé zdravé věci, sladké jsem nemohla ani vidět, žila zdravě, denně jezdila přes půl Prahy do práce, chodila do schodů, procházky atd. Přibrala 13kg. Teď druhé těhotenství v 36/37 letech, od začátku mě honila mlsná, denně neví sladkého, do práce autem dvakrát v týdnu, zbytek doma na mateřské, takže max volná procházka na hřiště, od jara jsem ujížděla na ochucených nealko pivech, a ve finále jsem přibrala devět kilo. Vůbec nechápu, na čem to teda závisí.

hasara33
20. zář 2019

@keety2 ahojky, ono hodně záleží na tom jakou máš výchozí váhu, protože pokud začínáš už s nadváhou tak pokud se nezačneš hodně přejídat tak si myslím, že nelze přibrat víc jak těch 10-12 kilo, alespoň teda to je můj případ, já začínala s nadváhou a přibrala 8 kilo a jsem téměř na konci těhotenství, nijak jsem se neomezovala, ale ani jsem se nepřejídala ☺️ avšak pokud začínáš na normální váze tak si myslím, že i těch 15-18 kilo je ještě v pořádku ☺️

elsy3
20. zář 2019

Myslím, že je to hodně individuální. Já jsem v těhotenství přibrala 8kg (původní váha 50kg, výška 163cm), od 7. měsíce doma na rizikovém, nechodila jsem cvičit, jedla jsem, co jsem chtěla a nijak se neomezovala. Kamarádka (stejná výška a váha před těhotenstvím) přibrala 20kg. A to půlku těhotenství zvracela, jedla celkem zdravě, chodila na procházky a túry. Zadržovala hodně vody, to udělalo dost. Já měla 14 dní po porodu o kilo méně než před těhotenstvím, kamarádka to dávala dolů půl roku cvičením a hodně zdravou stravou. Podotýkám, že oběma nám je 25 a jsou to naše první děti. 🙂 Každé tělo se chová jinak. Hodně štěstí, ať to v tvém případě je dle tvých představ 🙂

malytlustyhroch
20. zář 2019

@keety2 jestli te to potesi, tak ja pribrala v prvnim 25kg, zacinala jsem na hodne nizke vaze. Dvanact mi zustalo, ale nevadilo mi to, konecne jsem prestala vypadat jako zebrik, do normy jsem se furt vesla, tak jsem s tim nic nedelala. Ted v druhem tehu to vypada, ze se dostanu pred porodem na zhruba stejnou vahu jako pred prvnim porodem, tj. pribrala jsem na kila jen asi polovinu, co v prvnim tehu, a doufam, ze vetsina bude pryc behem sestinedeli.

miba10
20. zář 2019

U prvního tehu jsem přibrala 24kilo. Paradoxně jsem nejvíc přibrala, když jedla normálně, ale před porodem když jsem pak ujizedela na čokoládě jsem nepribrala ani deko 🤷‍♀️ u druhého tehu jsem za prvních 5 měsíců přibrala 3 kila pak nejednou skokove 5 kilo a to jsem jídlo nijak neměnila. Jedla jsem střídmě a hodně zeleninu. Nakonec jsem tedy přibrala za celé 2.tehu cca 17kilo.
Takze si myslím že pokud se tomu nepomáhá přejídáním, spoustou čokolády atd., tak se to moc ovlivnit asi nedá. 🤷‍♀️

yanyt
20. zář 2019

@keety2 a v jakém týdnu si? Já tedy v 15. týdnu a pribirani se děsím jako kóza krize. Začala jsem na 54 kg a nyní 57.

keety2
autor
20. zář 2019

@yanyt já jsem teprve na začátku ale přibírání se strašně bojím... Byla jsem oplacana pak jsem zhubla a během těhotenství se stalo několik věcí a já přibírala ale přitom jsem skoro nejedla.

kesurka
20. zář 2019

@keety2 zkus to brát pozitivně..jednou už jsi zhubla,tak víš jak na to☺

zelenoockaa
20. zář 2019

Já při první přibrala celkem snad jenom 8 kilo. A to jsem se nijak jídlem nešetřila :D. Ale je pravda že jsem byla opravdu hodně aktivní, denně jsem nachodila minimálně 5 kilometrů (což ale chodím i teď, když čekám druhé), celkově se hodně hýbala... Teď jsem těhotná podruhé (na začátku) a zatím jsem na váhu nevlezla :D radši :D

merope
20. zář 2019

Tak má osobní zkušenost - před otěhotněním jsem shodila v posledním roce asi 12 kilo a něco ještě před tím. Do 6. měsíce jsem nabrala zhruba na těch +12 kilo, potom jsem začala šíleně otíkat, 25 kilo nechala v porodnici (cca +7 od začátku těhotenství) a potom přišlo nevyspání, únava, záchvaty žravosti a nabrala jsem dalších 9 kilo. Teď se teda snažím aspoň trošku hlídat, ale únava je to pořád šílená a tělo pak má sklony zadržovat, co může a občas vybílím, co najdu.

Jinak pokud nejsi nějak zvlášť unavená a máš sílu na přípravu jídla, tak bych jela systém jako při hubnutí - prostě pořád mít u sebe nějaké jídlo, pořád jíst nějaké jídlo - ale třeba zeleninu, ovoce, šunku, sýry - aby tělo nepotřebovalo hledat sladkosti a aby tělo nemělo pocit nedostatku. A držím pěsti, já začala být šíleně unavená, nebyl čas na přípravu jídla a pak jsem byla ráda, že jsem nepřibírala ještě víc.

martiniquest
20. zář 2019

Jedinou radou je jist vyvazene a byt stale aktivni. Kolik priberes, podle me moc neovlivnis. A myslim, ze kazde telo ma svoje nastaveni, ktere v tehotenstvich opakuje. Dle me gynekolozky zeny v kazdem dalsim tehotenstvi priberou plus minus stejne nebo malinko vic. Coz muzu z pozorovani kamaradek a sama sebe potvrdit. Taky to pribirani nesu spatne. Toto tehotenstvi jsem zacinala o 12 kg lehci nez pred 3 lety se synem a kazde kilo navic citim. Vadi mi ten telesny diskomfort. Jsem ve 27tt a navic mam asi 7-8 kilo (nemela jsem ted odvahu 3 tydny vlezt na vahu, at se nestresuju). Takze se uklidnuju jen tim, ze to neni zadna hruza, ze je to posledni tehotenstvi, a pak si shodim, jak budu potrebovat. Jde prece hlavne o to, aby to cele probehlo hladce a stres tehorenstvi neprospiva, to je znamy fakt.

mlynkova85
20. zář 2019

Podle mě se to nedá nijak ovlivnit. Mám 3 děti. U všech jsem začínala zhruba na stejné váze. U prvního jsem chodila celou dobu do práce a přibrala 12kg. Druhé jsem byla celé doma a šla rodit s minus 1kg. U třetího jsem chodila půlku do práce půlku doma a přibrala 1kg. Já mám spíš problém že pak příberu během kojení a ty kila jdou pak hodně těžko dolů.

kopretinak
20. zář 2019

V prvním tehu jsem začínala se 49kg a končila s 65 kg. Jedla jsem občas jako prase 😂 i když jsem se pak držela, tak váha lezla nahoru. Na původní váze jsem byla, když bylo malé 8mesicu, bez diety a cviceni. Ted čekám druhé, zacinala jsem s 51 kg a ve 34tt mám nějakých +5,5 kg , mám tehotenskou cukrovku, díky které jsem od 24tt pribrala jen 1,5kg. Takže taková dietka bez cukru , to je pecka na nepribirani. 😅😁 Za sebe můžu říct, že je to na psychiku opravdu silná káva. Nikomu nepřeju. 🤪

netopejr
21. zář 2019

Hlavně to dělají hormony, a s tím nehneš. Můžeš jíst málo, lehká zdravá jídla, hoooodně zvracet a přibírat úplně stejně jako v období, kdy jíš hodně a prasárny. Žádný otoky nemám. Hodně dělá i to, jestli Tě to stresuje nebo ne. Prostě se snažit jíst zdravěji, spíše méně a přidat si než moc, chutě na sladký aj. nezdravý směrovat na den a večer vynechat, a když, tak omezit množství... ale tělo si řekne, co potřebuje. Nebudeš se přece trápit hlady, nespat z toho nebo z nějaký chutě... ani se fyzicky přepínat. Někomu fyzická aktivita - dlouhý procházky, práce na zahradě, vycházky se psy, cvičení aj. dělají dobře, někdo to vůbec nedá. A - na přibírání to vliv nemá.
Stejně jako někdo všechno shodí v šestinedělí, někdo za pár týdnů kojení a někdo, kdyby se na hlavu postavil, dokud kojí, nezhubne, až kojit přestane.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru