Lze chodit na utz častěji jak 1x / měsíc?

ruzicka06
13. srp 2018

Ahojky. Pokud vím, tak většinou se chodí na kontroly v těhu cca 1 x / měsíc a pokaždé by měl dr. dělat utz ne? Máte některá zkušenosti ale s tím, že jste třeba chodily častěji na vlastní žádost (např. každých 14 dní) z důvodu, že jste chtěli mít ten utz častěji? Pokud ano, platili jste si pak za ten utz? Chtěla bych chodit častěji právě než jen 1x / měsíc. Díky moc za vaše zkušenosti!

lachtanice86
13. srp 2018

@ruzicka06 nevím proč chodit častěji. Pry to ani neni moc ok delat kobtroly tak casto. Co 14dnu jsem chodila na začátku, byla jsem po potratech a zt více hlidana. Teď už jen jednou za 4 týdny. A to koukne zda je srdeční akce, množství plodove vody, čípek. Jinak nic

lolam10
13. srp 2018

@ruzicka06 chodi se trikrat na velky ultrazvuk(screening) ale jinak jen vaginalni vysetreni a maximalni rychly kouknuti na srdicko ultrazvukem.a proc byste chtela chodit casteji?pokud by vam neco hrozilo chodila byste asi casteji ale to urci lekar.ale jakmile zacnete citit pohyby mimca mate svoji vlastni kontrolu☺

lipli
13. srp 2018

Já jsem za první těhotenství byla na velkém UTZ 4x, rozhodně ne každý měsíc. Na začátku, pak kvůli genetickým vadám, kolem 22. týdne a na konci v porodnici. Jinak není potřeba.

keksikova1
13. srp 2018

@ruzicka06 naopak to je, lékař je "povinen" dělat utz jen 2x za těhotenství, to proplaci pojišťovna. Jinak je to na základě domluvy a/nebo platby. S lékařem se musíš domluvit. Doporučení je do konce těhotenství 1x za 4-6tydnu kontrola (bez utz), optimálně však 1xmesicne. Samozřejmě, pokud jsou, nebo hrozí komplikace je vyšetření vhodné častěji, ale vždy na základě zdravotního stavu. Tvoje pohnutky myslím chápu, ale otázka je, jak se k tomu bude stavit gynekolog a to i s ohledem na ovlivňování miminka utz vlnou, lékařův čas atd. Můj čiste osobní názor je ten, že kvůli sobě bych byla na utz klidně denně, kvůli miminku je 1x měsíčně opravdu maximálně optimální (a i to některé odmítají, že je to moc)

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@lachtanice86 @lolam10 Já jsem právě taky po 2 potratech a z toho důvodu bych chtěla chodit častěji. Prostě být v nejistotě měsíc je pro mě děsný ☹ Jde mi jen o to, aby měl člověk jistotu, že je tam srdíčko a je vše ok, o nic víc mi nejde. Na velkém utz (screeningu jsem už byla), teď jsem 13tt. Měla jsem na mysli obyč utz, ne ten velký. U toho velkýho vím, že se chodí kolem 12. a pak kolem 20. tt (=screeningy) + pak ještě asi i později.

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@lipli Možná jsem se špatně na začátku vyjádřila - myslela jsem obyč utz kvůli srdeční akci při běžný kontrole, ne ten velký.

rajani
13. srp 2018

Pokud je tvá nejistota tak vysoká, kup si raději angelsound, než budeš mít pohyby miminka 🙂 investice za 500. Ale taky s tím šetři v užívání.
Ultrazvukové vlny nejsou něco, co by se mělo nadužívat.

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@keksikova1 Tak 1x / měsíc mi teda moc nepříjde. Asi je to tak akorát bych řekla. Ale prostě u mě je ta nejistota z těch 2 potratů víš. Sice byly oba na samým začátku v 6tt, ale i tak obavy mám. Sice jsem na konci 1. trimestru, ale myslela jsem to pro můj vnitřní klid.

rousse
13. srp 2018

a nebylo by jednodušší pořídít si domů angelsounds? S dcerou jsem byla těhotná taky po potratu a od kámošky jsem si půjčila tohle a byla jsem díky tomu v klidu....

ronja55
13. srp 2018

Na každé kontrole se ultrazvuk rozhodně nedělá. Já měla 5 za celé téhotenstvi. Prvni v 8 tydnu kvuli srdičku, potom v 13 tydnu prvomestrální skreening, 22 tydnu velky ultrazvuk, pak v 31 tydnu a pak pri přijmu v nemocnici, když uz jsem rodila. Rozhodně nedoporucuji chodit jednou za 14 dni na ultrazvuk. Je to pro mimčo škodlivé a ruší ho to. Kdyby jsi mela nekake problemy, ukazalo by se to z moče nebo krve, nebo treba z vysokeho tlaku. Tohle vse se pravidelne kontroluje. Pak pozdeji kdyz citis pohyby, tak staci sledovat jestli mimco kope a neni potreba litat na ultrazvuk.

lachtanice86
13. srp 2018

@ruzicka06 a proč si nekoupis třeba angel sounds?

cinam
13. srp 2018

@ruzicka06 take doporucuji angelsounds. ve 13tt uz srdicko uslysis a budes klidna. taky jsem si ho po predchozim ZT v 10tt koupila. kdyz jsem pak mela nejake bolesti nebo neco, tak jsem zasla na kontrolu i mimo klasicke 4 tydny (uz jsem tam takto byla 2x) a nikdo mi za to hlavu neutrhnul. vim ze nekde se ani na kazde poradne nedela ultrazvuk, takze to urcite neni pravidlem. ale muj doktor ho treba dela vzdy.

terry1512
13. srp 2018

@ruzicka06 tak pokud ti jde jen o srdíčko, pořiď si Angelsound a můžeš sama kontrolovat každý den.O vhodnosti je to diskutabilní.
Tvůj strach chápu,ale pokud těhotenství probíhá v pořádku,nejsou žádné problémy tak zkus myslet pozitivně. A nepřipouštěj si žádné komplikace.

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@rajani @rousse @lachtanice86 Holky o této věcičce jsem slyšela a nápad to špatný není 🙂 Asi máte pravdu, asi by to bylo jednoduší než lítat často k dr. 🙂 Díky za názor, asi teda objednám!

keksikova1
13. srp 2018

@ruzicka06 pokud vím řekla jsem, že tě chápu. Ale musíš myslet taky na to všechno, co častější utz obnáší a to nejen pro tebe. Porid si angelsounds, to ti hodně pomůže.

misicka1988
13. srp 2018

@ruzicka06 Já chodila na kontroly do konce prvního trimestru každý týden i s ultrazvukem, a potom každých 14 dní. Ale byla jsem po Ivf-Ketu, tak si mě více hlídal. ( nic navíc jsem neplatila ) Jinak v předchozích těhu jsem měla kontroly maximálně po měsíci. Když jsem měla ale špatný nález ( předčasně jsem se otevírala a musela na 3 týdny do nemocnice ) kontroly jsem měla opět častější. Když vše probíhá ok, tak nejsou častější kontroly potřeba. Ale myslím si že navíc placené utz jsou možné po domluvě s dr. ( pochopila jsem že máš trochu strach, a utz tě ho zbavuje 🙂

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@ronja55 Ono je to asi fakt co dr. to jiný názor, jak se s ním domluvíš. Já od zjištění těhu (cca 4-5 tt) jsem chodila na kontroly každý týden a při každé mi utz. dělala. Naposledy jsem byla v 10tt, pak ve 12tt na screeningu (na jiném pracovišti ale).

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@keksikova1 Ano, uznávám, máš pravdu!

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@misicka1988 Ano je to o strachu, to přiznávám ☹

lachtanice86
13. srp 2018

@ruzicka06 kup angelsounds. Než zbytečně lítat k dr. Po mých špatných zkušenostech jsem si ho koupila taky a používám doteď. Jsem 26tt

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@lachtanice86 Ok, bude to asi lepší!

niki1107
13. srp 2018

@ruzicka06 Přestože vim, ze spousta holek chodi na utz casteji (kolegyne, kamarádky, holky tu ze skupin), ja taky casto nechodila - silene me to stvalo, hlavne v 1.trimestru, kdy jsem byla nervní, jestli je všechno v poradku. Ja mela utz vlastne 4x a to v 6tt+8tt (to byly prvni kontroly - potvrzeni tehu a srdicko) a pak 14tt+22tt (1. a 2.screening), vic nic. Jsem 32tt a k dr chodim zatim kazde 4 tydny, kde se resi bezne veci (vaha, tlak, vaginalni vysetreni cipku, prohmatani bricha, prip odber krve) a ted jdu příští tyden na posledni velky utz. Nevim, jestli se da chodit častěji, ja to resila max tim, ze jsem si v cca 16tt poridila angelsound, abych byla klidnejsi, ze male bije srdicko, ale jinak nic - je to standartni postup a pokud je zena v poradku, utz se casto nedelaji. Budes muset byt trpěliva, mne to taky dalo zabrat 😉☺.

ladyhacek
13. srp 2018

Na UTZ jsem byla 5x na začátku 2x a pak 1. a 2. a 3 Screening a ted půjdu ještě jednou před porodem
Pro mimi ani není zdravé baby se utz delal často.
Jinak muj dr má před ordinaci vyvěšeno ze na zafist se utz hradí ale nevím kolik - nezjišťovala jsem

kristyn.g
13. srp 2018

také bych doporučila ten angelsound. Já o něm uvažovala ale ono jestli srdíčko uslyším že není, nebo že přestalo tlouct tak mi to v ničem nepomůže, miminko to nezachrání. Než jsem se rozhodla jestli jo nebo ne tak byl 17 tt a pohyby 🙂

viki999
13. srp 2018

@ruzicka06 Nečtu všechyn reakce, ale předpokládám, že ti všechny napíšou to samé.. UTZ ani malý není rozhodně nutný na každém vyšetření, jsem ve 40 tt a UTZ jsem měla všeho všude tak 5krát i s velkými UTZ (12,22,30tt).. na měsíčních kontrolách mi Dr udělala jen vaginální vyšetření a poslechla srdíčko nečím podobným jako je AngelSounds.
Ovšem co mě ale zajímá je to - i když se na tom s doktorem domluvíš a UTZ si zaplatíš, co to jako změní? Možná je to hnusný, ale pokud srdíčko prostě přestane bít, tak je ti prd platný i když tam budeš chodit denně, nemyslíš?? Nebo jak myslíš, že ti to pomůže?

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@niki1107 Ano, budu se asi muset naučit být trpělivá...☹

handulkak
13. srp 2018

@ruzicka06 ahoj, ja jsem kvůli komplikacím chodila každý tyden, dělal mi vždy normální vysetreni plus UZ.
Plus ja jsem si pořídila angelsound a nemuzu si to vynachvalit.

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@viki999 Prostě bych byla klidnější, ale to jedno asi...každá to máme holt jinak. Samozřejmě vím, že nijak neovlivním činnost srdíčka. Ale pořídím si ten engelsound asi, to je dobrý nápad.

ruzicka06
autor
13. srp 2018

@handulkak Já ze začátku taky každý týden, vyšetření + utz (sama dr. to tak chtěla, já si o to neříkala, ale teď po tom screeningu jsme se zatím nebavily o tom, jak často budu chodit). Tak mě právě zajímalo, jak to měly ostatní.

handulkak
13. srp 2018

@ruzicka06 ja tak chodila až do 38tt.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru