Holky, je tu někdo, kdo nejedl kyselinu listovou, dokud nezjistil, že je těhu? Myslela jsem, že je vhodná pro ty, kteří nemohou dlouho otěhotnět a nikdy jsem po bližších informacích nepátrala. Až teď čtu, jak to užívala snad každá už před početím... Jinak jím všechno, ale ovoce a zeleninu jsem doteď celkem zanedbávala :/
V klidu a pohodě - pokud jsi jinak zdravá a nemáš jí nedostatek, tak to pořád můžeš dohnat. Ona se doporučuje proto, že tuším 30% žen ji má nedostatek (resp. kombinace genů, která způsobuje to, že jí potřebují víc) a potom hrozí vývojové vady. Když ji budeš odteď brát pravidelně, tak děláš pro mimčo to nejlepší, co můžeš - a historii neřeš. Já se snažila dlouhodobě, přes IVF a po těch letech to člověk taky už fláká. Mimčo je vzorové. Ale já byla i na genetice, takže vím, že nepatřím k té rizikové skupině, která by měla brát vysoké dávky.
@nika_nadherna já si to jen myslela, že to má vliv na početí. A protože jsme se nijak nesnažili, nevěnovala jsem tomu pozornost a ani ji neužívala :(
@merope děkuji, s užíváním začnu hned. Já ještě ani nebyla u doktora na potvrzení těhu, jsem v úplném začátku
@slunicko1551 Zpětně už nezačneš, rovnou začít můžeš, tak se netrap, co bylo - často holky neví, že jsou těhotné, mají virózu a berou léky, pijí nadměrné množství alkoholu a podobně. Mimochodem - úplně zpočátku dítě ještě ani nemá krevní oběh, co by mělo propojené s matkou, takže mnoho věcí až tolik nevadí. Listovky se můžou brát až 2 (běžné) tablety denně, tak klidně ber zpočátku dvě, pro klid, a bude. 🙂 Držím pěsti. Já už jsem těsně za půlkou a říkám si, že to je jak včera, když mi sestřička řekla, že to vyšlo. A mrně už mě okopává.
Ahoj, začala jsem brát u obou těhotenství až od 5. týdne 🙂 a v pohodě
Ahoj, nic jsem nejedla, po poceti jen par tabletek. A svete div se, dite vypada, ze je ok (tri gynekologove nezavisle na sobě mi rekli, ze to pokladaji za precenovane, cele to s tou listovkou. I zeny, co ji poctive zobou, nekdy maji dite s neuralnim rozstepem).
@merope děkuji 🙂 Tobe gratuluji, nez se nadejes, bude malicke venku ☺️ me teprve vse ceka, jsem teprve v 5tt
@poah Díky za uklidnění 🙂 já tohle nikdy nezjišťovala, zadařilo se nám i bez snažení, tak teď vše zpětně doháním. Nejsem ani typ, co by se krmil zeleninou, semínkama apod. Prostě jím, na co mám chuť, tak snad bude vše ok ☺️
No, já třeba taky listovku (ani jiné doplňky stravy) nebrala vůbec nikdy, ani před, ani po // a třeba zeleninu, když nepočítám sezoní meloun, brambory, cibuli, česnek a papriku vůbec nejím a ovoce podle chuti a co nesní děti. V jednom ze čtyřech těhotenství jsem navíc i kojila a tělo dalo dětem vše, co potřebovaly k dokonalosti (a ani já necítím projevy nějakého strádání). Vlastně těm doplňkům ani nevěřím, takže možná proto 😉
@neomenia My máme přímo v rodině ten syndrom, kdy je listovky nedostatek a způsobuje to srdeční vady. Bohužel se na to přišlo až po průšvihu a má to prý právě asi třetina žen. Proto se to honí všem a tím se eliminuje riziko. A asi to je jednodušší než všechny honit na krev a genetiku. Já byla na genetice kvůli IVF a čirou náhodou u stejné doktorky, co byla sestra, takže viděla i její papíry i moje a mohla říct, že to je ok.
@kosi_cek to jsem přesně potřebovala slyšet! 🙂 nejím nejhůř, ale zrovna vyváženou stravou jsem se nikdy nezabývala. Takový normální průměr. Takže pevně věřím, že bude vše ok❤️
@merope ahaa, no u nás listovku nejedl nikdo, ani mamka (mam trileteho brasku) a vzdy vse v pohode. Listovku uz jsem si pro svuj klid teda koupila, tak ted uz jen doufat, ze to bude vse v poradku 🙂
@slunicko1551 Tak on to je gen - takže pokud mamka nejedla a vše bylo ok, tak jste asi v pohodě. U nás v rodině potratů je minimum, ale jsou tam. U mámy se to tolik neřešilo, ale u ségry už jo. A zbytku nás nešlo ani otěhotnět. Ségra psala, jen měla výsledky genetiky v ruce, že si na to máme dát pozor.
@merope aha, tak to je jiná. Moje mamka patří k těm, kteří otěhotní jen se na chlapa podívají. Tak snad to u nás bude dobré.. Stát se stejně může cokoliv, člověk prostě musí věřit
Ja listovku brala pred otehotnenim. Trvalo nam to docela dlouho, takze jsem ji pres rok zobala 😀 gynekolozka mi pri "snazeni" ani nerekla, ze bych ji mela brat pred pocetim. Jen kdyz jsem otehotnela tak mi to doporucila 🙂 takze bych to vubec neresila a zacla zobat ted v tehotenstvi 😉
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já ji začala jíst ve chvíli, kdy jsme se rozhodli, že chceme miminko. Na zeleninu jsem v té době moc nebyla a četla jsem, že je vhodné ji doplňovat ještě před početím. I tak nám otěhotnění trvalo asi třičtvtě roku. Nemyslím si, že by měla nějaký vliv na početí samotné, i když necelý rok není zase tak dlouhá doba