Je možné poškození plodu pohmatem?

yasmine_blond
14. lis 2015

ahoj, mozna vam muj dotaz prijde jako blbost, ale ma doktorka me posledne mimo ultrazvuku vysetrovala i prohmatem bricha, chtěla tam nastavit vajecnik, aby ho lepe viděla. Akorát me to teda silene bodalo,ze jsem ji musela zarazit. Je mozne,ze tlakem muze dojit k zmacknuti plodu a treba poskozeni? Kdyby lekar trefil zrovna to misto? Jsem v 8.tydnu a jiz o jedno mimi jsem bohužel prisla ve 24.tydnu(vv oka, nikdo nezjistil pricinu) Jde o to,ze ted na zacatku se vse vyviji a dle me plod.vody je malo v teto fazi.Mate podobne zkusenosti ? Boli vas pohmat v těhotenství ?
Diky

loafeer
14. lis 2015

@yasmine_blond Myslím, že můžes být v klidu. Do dělohy ti až ruce nestrčí a tlak na břicho, byť možná nepříjemný by neudělala takový, aby mohlo dojít k požkození. Navíc jsi malý týden, já myslím, že můžeš být klidná 😉

bajana
14. lis 2015

V žiadnom prípade. Mimi je výborne chránené, lekárka navyše vie, čo robí...A výrok"dle mne" je trochu úsmevný 😊 , prepáč. Dnešná doba internetová z nás často robí väčších na odborníkov ako sú študovaní lekári a väčšinou je to na škodu.

yasmine_blond
autor
14. lis 2015

@bajana
Nj tak asi mas recht🙂 ja jen, jestli jsem divna jen ja,ze me ty jejich pohmaty a ultrazvuky na brichu desne tlacej

pulecp
15. lis 2015

@yasmine_blond Jednoduchá fyzika - tlak v kapalině se šíří stejně všemi směry - když někde zatlačíš, v "měkkém" organizmu se kapalina jen přesune jinam. Tlak zůstává víceméně stejný. Jestli myslíš přímý fyzický tlak, tak si představ, že plod má podobnou "hustotu" jako plodová voda, že zatím nemá vzduch v plicích, představ si, že voda je okolo něj a klouzavé stěny dělohy, blány... kolem něj. představ si, že na mokrém plytkém talíři zmáčkneš namočenou oloupanou cibuli mokrou rukou. Co udělá - vyklouzne jinam 🙂 Tlaky, které cítíš souvisí s podrážděním Tvých nervových zakončení, nebo jsou dokonce přímo způsobeny Tvým strachem. Jestli Ti "levohemisférová" fyzika nestačí, aby ses zbavila strachu, "pravohemisférově" si můžeš pomoci ve skupině Emoční terapie, kterou moderuji: https://www.modrykonik.cz/group/6695/ kde si buď technikou pomůžeš sama, nebo můžeš využít "vstupní skype práci" na toto nebo jiné téma.

cilkat
15. lis 2015

Pásek přes břicho jsem nebyla schopná snést už ve třetím/čtvrtém týdnu... (to to teda bylo prohlašováno za návrat střevní virozy), takže že pohmat a tlak bolí, mi přijde zcela normální... A můžu potvrdit, že na broučkovi to vidět není....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru