Máslo patří k neodmyslitelným součástem našeho jídelníčku. A ať už si jej mažeme na pečivo k snídani, nebo ho používáme jako surovinu při pečení, tak dobré čerstvé máslo nenahradí nic. Máslo by mělo obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek je voda a mléčná sušina.
Určitě se vám už stalo, že jste chtěli rychle posnídat, ale máslo právě vytažené z lednice bylo tuhé a neroztíratelné. Nebylo by lepší, kdyby máslo bylo stále měkké, připravené k okamžitému použití? Máslo se ale doporučuje skladovat maximálně při 8 °C, což v praxi znamená skladování v lednici.
Tento problém řeší unikátní máslenka na stůl od TESCOMY. Máslo v ní můžete uchovávat při pokojové teplotě na kuchyňské lince, což zaručí, že máslo budete mít vždy roztíratelné a připravené k okamžitému použití. Máslenka funguje na principu vodního filtru. Máslo je uzavřeno v nádobě, kterou uzavírá druhá nádoba naplněná vodou. Voda v druhé nádobě zaručí, že se bakterie a nečistoty do másla nedostanou.
Příprava máslenky je jednoduchá. Do spodní části máslenky nalijete 80 ml studené pitné vody a horní část máslenky naplníte změklým máslem. Máslenka pojme celé velké 250 g máslo. Máslem naplněnou část jen zarovnáte nožíkem, který je součástí balení a vložíte do druhé části s vodou. Takto připravenou máslenku necháte na stole a postupně si odebíráte másla tolik kolik potřebujete. Vodu v máslence se doporučuje měnit každé 3 dny za novou, což je jediná starost, kterou s touto máslenkou budete mít. Máslenka na stůl obsahuje i nožík, kterým snadno máslo rozetřete na pečivo. A co velice oceňuji, máslenka je vhodná i do myčky na nádobí.
A to co vás asi zajímá nejvíce - máslo uchované v máslence DELLA CASA vydrží čerstvé minimálně 14 dní.
V naší domácnosti je spotřeba másla velká, mimo jiné i proto, že ráda peču. Při pečení velké části moučníků je potřeba změklé máslo, což dříve býval problém, se kterým bylo spojené čekání na “povolení” másla právě vytaženého z lednice. S touto máslenkou už nemusím čekat a můžu ihned péct.
A malý tip na závěr. Do máslenky nemusíte dávat jen kupované máslo. Máslo si můžete udělat domácí. Domácí máslo si připravíte jednoduše. Potřebujete čerstvé domácí (tedy nepasterované) mléko, které zakoupíte v mlékomatu nebo na farmě blízko vašeho bydliště. Mléko necháte stát v chladu několik hodin, nejlépe přes noc. Ráno seberete naběračkou smetanu, která se na povrchu mléka utvořila. Podle velikosti nádoby a množství mléka jde o 2-5 cm silnou vrstvu. Smetanu pasterujete a pak jen šleháte. Nejdříve ušleháte šlehačku, tu přešleháte a po chvilce dalšího šlehání se vám začne oddělovat máslo od podmáslí. Máslo dáte do mísy se studenou vodou a několikrát properete a hnětete jako těsto. Máslo se musí zbavit veškeré tekutiny, aby vám v máslence vydrželo dlouho čerstvé.
Jestli se vám máslenka zalíbila, zúčastněte se soutěže o máslenku na stůl DELLA CASA. Do komentáře pod tento článek pošlete fotografii svého upečeného moučníku, který obsahuje máslo a napište o jaký moučník se jedná.Tři nejzajímavější moučníky budou odměněni máslenkou na stůl DELLA CASA od TESCOMY.
Soutěž potrvá do neděle 18.2.
Hodně štěstí všem zúčastněným.
----------
Tento článek vyšel s podporou TESCOMY
Nejraději peču s kynutého těsta, to mě baví asi nejvíc.
Tohle je asi 3 roky stará fotku dortu pro mého syna ke svátku. Byl to vlastně můj první dort ♥
Peču v podstatě jen s másla, a taky kam to jen jde dávám máslo i do vaření. Někdy to není nejlevnější záležitost, ale ta chuť stojí za to
Když tuk, tak jedině máslo. Domácí donuty pro taťku na svačinku, se skořicovým, cukrem a nebo kakaovou polevou 🙂
Pecu hodne, ale strasne malo fotim. Nasla jsem alespon fotku vanocni vanocky, kde samozrejme maslo nesmi chybet. Muj nejoblibenejsi recept jsou susenky z normalniho i arasidoveho masla.
Dort z lásky pro mojí maminku k narozeninám, uvnitř je karamelový máslový krém 🙂
Ceske buchty bez masla...? To nejde 🙂
Všemi nejoblíbenější hrnkové řezy s ovesnými vločkami a jablky 🙂 Je v nich rozpuštěné máslo.
Můj první dort v zivote😉 Byla to trochu alchymie😉
Pečení je moje vášeň ❤ Mám doma tři kluky a ti jsou opravdu velcí jedlíci (ač synkům je teprve 2 a 4 roky). Největší radost jim udělá dort. Na zdobení používám máslový krém nastavený bílkovým sněhem - je chutný, pěkně se s ním pracuje a bezchybně drží 👍 Dračí dort 🎂
Makovec bez mouky a cukru. Jen vajíčka, mák a MASLO👌
Dort pro mnou dceru, pečený na přání 🙂
U nás moc oblíbené čokoládové cupcake 🙂
U nás milovaný trdelník od TESCOMI
pečení s láskou ♡♡♡♡😚👨👩👧👦👌👍❤
Moc ráda peču už jen proto že mám čtyři děti.Dort pečený z lásky pro mojí dcerušku ke čtvrtým narozeninám.
Dělala jsem hned tři dorty, máme totiž ve stejný den narozeniny já, můj synovec a můj syn. 🙂 Mimi dort v popředí je synův z jogurtu, piškotů, banánu a borůvek. :-?
Zamotaná hvězda z čokooříškové pomazánky, s kávou ... a samozřejmě s máslem 🙂
Naprosto nejdokonalejší krajová specialista. Čermenský koláč (PODORLICKO).
Recept:
5 žloutků
500g másla (ne rostlinný tuk, koláče jsou mnohem lepší)
100 g cukru => utřídit
1000 g hladké mouky (přesít)
250 ml mléka
100g droždí
Trocha cukru a mouky=> kvásek
- vypravovat těsto (nenechává se kynout) rozdělit na 20 kusů (udělat bochánky)
- vyválet do čtverce (aby bylo těsto tenké, ale dalo se s ním pěkně pracovat)
- dát náplň - hodně (povidla, tvaroh, mák nebo ořechovou) - nanést do kosočtverce
- zavázat (vznikne čtverec cca 10x10cm)
- potřít vajíčkem, upéct dozlatova
- horké potřít rozpuštěným medem a posypat strouhaným perníkem
Náš oblíbený čokoládový koláč s tvarohem! Nejvíc mě baví to patlání másla a kakaa! 🙂
Mrizak s jahodami a ostruzinami.moc dobry 🙂
A mrkvac 🙂
A boruvkovy cheesecake 🙂
Porad pecu a vsude pouzivame maslo 🙂
Klasicka dvoubarevna buchta s ovocem ;)
Prave jste me donutili jit neco upict, boze to je dobrot 😍
Sladká trhací buchta.
Jahodové řezy zmizí velice rychle 🙂
Jednou mi zbylo 6 bílků ze špaget carbonara a tohle z toho vzniklo 🙂 úžasná věc, variace na Sacher
nejsem super kucharka ani cukrárka, ale tohle moje děti milujou, a proto je delam - skoricove sneky, ktere vydrzi i 3. den mekke.
1.dort ktery jsem delala pro kamarada co mel rad ctyrlistek a auta alfa romeo🙂dortik je potazeny fondanem🙂
@lustr88
ingredience na korpus :
140 g hořké čokolády
140 g másla
140 g vanilkového cukru, nebo cukr krystal + semínka z 1 vanilkového lusku
100 g mouky (dala jsem hladkou mouku, v origo receptu je polohrubá)
6 bílků
špetka soli
ingredience na polevu :
100 g hořké čokolády
50 g másla
meruňková zavařenina
V troubě (vodní lázni, nebo na radiátoru) nechat změknout máslo s čokoládou, za stálého míchání přidat cukr, mouku a na konec tuhý sníh z bílků. Těsto vlít do dortové formy vymazané a vysypané, nebo vyložené pečicím papírem. Péct při 150 stupních asi 35 minut. Na vychladlý dort namazat meruňkovou marmeládu a polít čokoládovou polevou, která se připraví mícháním čokolády a másla ve vodní lázni, nebo jak je kdo zvyklý.
koláš s tvarohem a povidly 😉
Zimní muffiny z červené řepy s hořkou čokoládou 😋
Marcipánový dort s máslovým krémem 🙂
@jeremee Mohla bych poprosit o recept? Moc děkuji.
Já jsem tedy v pečení spíše začátečník, hlavně co se třeba kynutého těsta týče, ale pracuji na tom 🙂 posílám šneky z kynutého těsta, náplň máslovo-skořicová.
Sušenkový drobící dort a mašinkou. Moje prvotina i posledontina. Peču jedině s máslem, umělý tuk ani olej nemám ráda a na chuti je to poznat
@pavlabartova Peču podle Maryny: http://www.laskominyodmaryny.cz/2012/03/trhaci-...
@jeremee Moc děkuji!
Banánový chleba. Strašně dobrá a jednoduchá banánová buchta, kterou dělám, když mi doma zůstanou hodně zralé banány. A s pečením pomáhá i dvou a půl letý syn. Hlavně tedy s ochutnáváním, máslo s cukrem a s banánem, mňam 😋.
Nevím co bych sem tak dala, snad vše, dělám cokoliv od dortů, až po slané věci.. a která fotečka mě zaujala byla asi tato 🙂 košíčky a minidortíčky
Chessecake😊 na těsto padlo celé máslo. Ale byla to mňamka😊
borůvkový koláč
Dnešní valentynska rychlovka pro našeho tatínka - nepeceny malinovy dort, maslo je v susenkovem zakladu.
Mrkvové šátečky - nepovedly se uplně ideální, možná i kvůli tomu, že máslo nebylo dost změklé 🙂
U nás v kuchyni se peče hodně a máslo do pečení používám opravdu hodně. A vždy kvalitní a české! Toto je Cik cak dort, který je teď synův nejoblíbenější 🙂 máslo v něm samozřejmě nesmí chybět.
@zana89 Už je nějaký vítěz? Děkuji a krásný den ♥
@lucikproch Tescoma vybírá vítěze, takže vám nemůžu říct 🙂
@zana89 Aháááá 😀 i tak děkuji
Rada pecu a nejvíce z kvalitního másla rada z je dělám i krémy a nejvíc milujem koláče a dorty😊😍
Pecu skoro denně, ale než stihnu vyfotit většinou už je sněženo 😂 másla máme velkou spotřebu, když se zadaří, tak jedna kostka vydrží 4 dny, víc ani náhodou 🙈
Jedna z fotek kterou jsem našla je dceřin dort
Dortík pro mou milovanou dceru, maslo v krémíku 🙂
@hadruska
@veverik_
@adelka4505
soutěž už skončila
Začni psát komentář...
Peču ráda a peču často 🙂 Zde je foto "Apple pie".