redakce
9. bře 2019
14001 

Křížové bolesti při porodu trápí nejednu rodičku. Pomoci může injekce vody nebo elektroanalgezie

„Při prvním porodu před dvěma lety jsem měla velké křížové bolesti. Porod jako takový proběhl v pořádku, ale na ty bolesti se nedá zapomenout. Teď jsem znovu těhotná a už o tom přemýšlím. Nevíte náhodou, jestli nějak nelze takovým bolestem předcházet? Třeba nějakou rehabilitací v těhotenství nebo tak?“

Porod bolí. Na tom se shodnou asi všechny ženy, které ho již mají za sebou. Ty, které se na něj teprve chystají, zase přemýšlí, jaký bude ten jejich a jak ho zvládnou. Kontrakce neboli stahy dělohy může nastávající maminka pociťovat jako tlak v podbřišku, v kříži, a dokonce i v kyčlích nebo stehnech.

Křížové bolesti mohou souviset s polohou miminka v bříšku. Když je více nakloněné k páteři maminky, vyvíjí větší tlak do zad ženy. Proto je vhodné zeptat se na konci těhotenství svého lékaře, zda není miminko v tzv. poloze posteriorní. Pokud ano, můžete zkusit cvičení a polohování, aby se miminko ještě před porodem otočilo do lepší polohy.

Prožívání bolesti se u každé ženy liší. Velmi důležitý je vždy postoj ženy k porodnímu procesu a duševnímu rozpoložení. Důležitou roli hraje i celkové společenské a kulturní prostředí. Existuje hned několik možností, jak si porod zpříjemnit a jak ovlivnit druhou dobu porodní i křížové bolesti.

Jak pracovat s křížovými bolestmi?

„Můj první porod byl o krutých a dlouhých křížových bolestech. V podstatě jsem šla z jedné kontrakce do druhé, protože než odezněla bolest ze zad, už se hlásila o slovo bolest břicha. Druhý porod byl hodně podobný, ale naštěstí o mnoho rychlejší. Třetí porod byl oproti těm předchozím dvěma pohoda a já si dokonce mezi kontrakcemi i odpočinula, protože mě křížové vůbec nebraly. Každý porod je jiný, a i když při prvním porodu křížové bolesti byly, u dalšího už klidně být nemusí.“

Když se chce žena vyhnout křížovým bolestem, měla by ke konci těhotenství hodně pobývat v poloze na všech čtyřech nebo v předklonu a odpočívat na boku tam, kde má miminko nožičky. Křížové bolesti také víc trápí ty ženy, které trpí na bolest v zádech i při menstruaci. Jejich hlavní problém je v tom, že bývají mírně cítit i mimo kontrakce, takže si žena příliš neodpočine a rychleji se vyčerpá.

Pokud už vás při porodu křížové bolesti potkají, můžete si ulevit a pracovat s nimi. Rozhodně se jim nepoddávejte. Důležitá je vhodná poloha. Nehodí se poloha na zádech, která není dobrá pro vás a ani pro miminko. Mnohem příjemnější je poloha na všech čtyřech, na boku, v předklonu opřená o postel či muže, v kleku, v podřepu, na WC apod. Polohy můžete různě střídat. Kolena se snažte mít hodně do stran a od sebe, aby mělo miminko lepší prostor pro sestoupení do porodních cest.

Pomáhá i rytmický pohyb a pohupování v bocích nebo chůze. Váš partner nebo ten, kdo s vámi bude u porodu, vás může v křížové oblasti masírovat. Existují i masážní olejíčky speciálně určené pro úlevu od křížových bolestí. Masáž se provádí krouživými pohyby. Důležité je, abyste řekla partnerovi, co vám je příjemné a co nikoliv. Vonné oleje a celkově aromaterapie dokáže rodičku uvolnit fyzicky i psychicky a české porodnice tuto možnost nabízejí docela běžně.

„Při kontrakci hodně pomáhá, když chlap chytne ženu rukama v oblasti boků, kde jsou kloubní jamky. A tlačí vší silou k sobě, jako když ti stlačuje zadek v bocích. Nevím, jak to nejlépe popsat, asi to chce vidět. Tohle všechno zmírňuje bolest. Pomáhá to ty vazy uvolňovat. Já měla taky hrozné křížové bolesti, něco nepředstavitelného. Tak jsem zvědavá, jestli to tentokrát trochu pomůže.“

Někdy je příjemné i teplo. Vezměte si do porodnice termofor nebo nahřívací pytlík. Pomůže i teplá sprcha či vana. Partner vás může proudem vody a krouživými pohyby masírovat. Zkusit můžete i další účinnou techniku. Manžel vám stiskne boky při kontrakci, což pomáhá otevřít pánev a miminko může lépe klesnout do porodních cest.

Injekce vody

V zahraničí se při křížových bolestech aplikují injekce sterilní vody do podkoží v oblasti křížové kosti. Dávají se do čtyř míst. Tato metoda je velmi bezpečná bez vedlejších účinků, a navíc opravdu funguje. Zeptejte se v porodnici, zda ji také nenabízí.

Dechové techniky a relaxace

Při porodu je velmi důležité dýchání, a dokonce i relaxace. Cílem je navodit stav co největšího uvolnění. Bolest způsobuje zatnutí určité oblasti. Při kontrakci zkuste velmi pomalý dlouhý nádech a pak velmi pomalý dlouhý výdech. Čím bude delší, tím lepší. Soustředění na dech vás odvede od bolesti. Uvolnění navodí i relaxační hudba. Klidně si můžete během stahů i zpívat nebo hučet.

Hypnoporod

„Já jsem se žádného kurzu nikdy nezúčastnila, ale vzhledem k tomu, jak strašný byl můj první porod, co se týče chování personálu, rozhodla jsem se, že si další porod 'udělám' co nejpříjemnější. V porovnání s prvním byl krásný a rychlý. Ještě lepší byl pak po 10 letech třetí porod dcery. Jde především o to, aby žena měla na porod co nejvíce klidu a aby ji nikdo nerušil při přirozeném porodu jejího dítěte. Je důležité být také informována a teoreticky se připravit na to, co je vlastně porod, jaké má fáze atd. a co je nejdůležitější je to, že žena musí hlavně věřit v sebe sama a v to, v co je rozhodnutá a dopředu se zbavit strachů.“

Metoda hypnoporodu je čím dál víc oblíbená a rozšířená, založená na kombinaci silné sugesce a distrakce. Určité techniky mohou pomoci ženě k bezbolestnému porodu. Žena by se měla před porodem naučit úplně se uvolnit pomocí určitých představ a pomalého dýchání. Má se zaměřit na jiný, mnohem příjemnější zážitek. Nejedné ženě pomohly při porodu právě vizualizace (třeba chladivé mořské vlny, odpočinek ve vyhřátém písku na pláži apod.).

Důležité jsou i podmínky v jakých probíhá porod. Žena se musí cítit v bezpečí, měla by být respektována a v místnosti pokud možno šero, ticho a teplo. Uvolnit se znamená, že zapomene na starosti a obavy a nechá tělo pracovat.

Akupunktura a akupresura

Při porodu se může použít i akupunktura a akupresura. Spočívá v uvolňování vlastních endorfinů a enkefalinů. Účinnost této metody byla potvrzena asi u pěti až pětadvaceti procent rodiček. U nás zatím tyto metody nepatří k úplně klasickým prostředkům. Není totiž hrazena pojišťovnou a chybí i dostatek odborných zkušeností.

Imaginace

Imaginace trochu připomíná metodu hypnoporodu. Má přivést ženu na jiné, pozitivní myšlenky. Mezi klasický příklad patří představa nějaké nádoby či pytle, který je naplněný spoustou stahů. Žena se musí při porodu soustředit na to, že jejich počet se už nezvýší, ale naopak pořád ubývá a ubývá, až se narodí její miminko. S každým stahem je pytel o něco menší.

Elektroanalgezie (TENS)

Metoda TENS se velmi často využívá právě při křížových bolestech během porodu. Využívá elektrických stimulů do 40 mA na kůži na obou stranách páteře v oblasti dolní hrudní a horní bederní páteře. Nástup účinků není okamžitý, ale projeví se asi do 40 minut.

Pokud jste při prvním porodu zažila křížové bolesti, rozhodně to neznamená, že vás to potká i u toho dalšího. Samozřejmě to platí i naopak. Když jste měla první porod bez křížových bolestí, u druhého se klidně mohou objevit. Vždy je dobré se na porod psychicky i fyzicky připravit. Čím víc se totiž bojíte, tím větší bolesti se objeví. Hladce a takřka bez bolesti rodí ženy, které se na porod těší a vnímají ho jako prostředek k tomu, aby mohly být brzy se svým miminkem a ví, že porod zvládly miliony žen před nimi a není důvod, proč by to neměly zvládnout také.

Zdroje informací:

http://www.strom-zivota.net/porod/krizove-bolesti-pri-porodu/

http://www.evalabusova.cz/cesty/I_5.php

http://www.porodnice.cz/clanky/tlumeni-bolesti-u-porodu

https://jemnezrozeni.cz/hypnoporod/

Komentář byl odstraněný

No a nebo dobré komunitní PA, které sledují polohu plodu vůči zádům matky a řeší to v průběhu těhotenství (rebozo, spinning babies). Casto je to z důvodu špatného postavení těla a spasmů či blokád, tedy odkázat na fyzioterapii. Škoda jen, že těhotenské poradny lékaře=pošťourat čípek a nazdar.

12. bře 2019

12 hodin bolesti zad a podbrisku (posledních 20 minut jsem byla v jedne velke kreci), az mi praskla voda a zacaly kontrakce,bylo mi skvele... od bolesti by pomalo chlazeni se o kachlicky a schouleni se do klubicka.

12. bře 2019

@rajani a přesně a fyzioterapie? stejně se s tim nedá nic dělat. se stim smiř, seš těhotná. nechtěj na tebe nikde moc šáhnout, aby něco nepokonili.

12. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli