mollyweasley
29. lis 2023
335 

Na skok do Stockholmu

To bylo asi takhle. Na srpen se objevily celkem levné letenky do Dortmundu a oslovila jsem kamarádku, jestli by se mnou a dětmi nechtěla jet. No proč by ne? Sice je v Dortmundu houby, ale proč nepoznat nové město? Nakonec jsme zjistily, že naše děti mají prázdniny celkem hektické a jet nechtějí, a že v našem termínu vycházejí ještě lépe letenky do Stockholmu. Tak nebránily jsme se...

Na výlet jsme měly ideální tři dny, kdy jsme z Polska odlétaly ve čtvrtek v půl sedmé ráno a vracely se v sobotu o půlnoci.

Předem bych asi ráda řekla, že článek je o cestování ve dvou, které je prostě úplně jiné, než cesta s dětmi. Nikdo neprudí, že ho bolí nožičky, má hlad, nemá hlad, potřebuje čůrat, musí jít spát v 8 večer. Prostě svoboda, kterou jsme několik let nepoznali, ale která je pro psychickou hygienu strašně moc potřebná.

Do polského Krakowa jsme s kamarádkou vyjely ve středu odpoledne, prochodily si město, povečeřely, daly si drinčík na šťastnou cestu a velice pohodlně se vyspaly v ubytování přímo u letiště. 

Protože letadlo odlétalo v půl sedmé ráno, znamenala pro nás tato cesta začátek dne už v půl čtvrté, abychom se stihly nachystat a dvě hodiny před odletem byly na letišti. Nenechte se zmást, Krakow nabízí časných ranních odletů plno a letiště tedy prázdné nebývá ani v tuto nekřesťanskou hodinu.

Let proběhl velice hladce, prakticky jsme byly vzhůru na začátek bezpečnostní předváděčky a potom nás vzbudilo až oznámení, že přistáváme. 

Abychom měly cestu co nejlevnější, zvolila jsem poprvé dvě samostatné letenky, ne zpáteční, každou s jinou leteckou společností a zároveň každou na jiné letiště. Do Stockholmu jsme přiletěly na letiště Skavsta, které není větší, než vesnická samoobsluha. Do centra Stockholmu od něj jezdí autobusy, které čekají na všechny cestující. Cesta trvala asi hodinu, tak proč si zase nezdřímnout.

Ve Stockholmu jsme na první den měly naplánovanou prohlídku města, starou čtvrť, palác, muzeum nositelů Nobelovy ceny... prostě co nás cvrnkne do nosu. Počasí nám vyšlo perfektní, centrum je celé v docházkové vzdálenosti. Kromě krásných staveb je Stockholm úžasný tím, že se rozkládá na 30 tisících ostrůvků. 

Klidná prohlídka nám zabrala pár hodin včetně odpočinku v rozkládacím lehátku se zmrzlinou a aperolem a základním poznáním města, abychom se lépe orientovaly další dny.

Ve čtvrtek jsme navštívily pouze jedno muzeum, a sice Nobelovo. A poobědvaly místní dortík a horkou čokoládku.

Ubytování jsme zvolily v lepším hotelu, což bychom si se všemi členy rodiny nemohly dovolit. Po pár minutách metrem jsme byly "doma" a rozhodně své volby nelitujeme.

Mimochodem, Stockholmské metro je nádherně zdobené a zatím jsem ještě nikde neviděla hezčí. Posuďte sami.

K hotelu se šlo přes obchodní centrum, což byla výhoda, protože se v něm dalo za slušné peníze najíst. Tak jako v Berlíně těžko najdete čistě bílý manželský pár, v této čtvrti těžko najdete bílého člověka. Necítily jsme se nebezpečně, to bych rozhodně neřekla, skladba jídel v nabídce nicméně odpovídala poptávce, tedy kebab, asijská jídla. Typická švédská nabídka se nekonala (ale od toho máme přece doma Ikeu).

Druhý den, pátek, nás po vydatné snídani čekal lodní výlet. Jak to vypadá? To se takhle večer v posteli podíváte na Google mapy a naslepo ukážete prstem na jeden z ostrovů a řeknete si, že se zrovna tam vydáte. No a Google mapy vás tam dovedou. Ukážou trasy autobusu a lodí, vypočítají cenu. A tak jsme se za necelou hodinu ocitli na ostrově ničeho, snad i Bullerbyn v knížce byl větší. Za celou dobu jsme potkali jenom jediného člověka, a to ještě na druhém ostrově. 

Celý ostrůvek jsme obešly za dvě hodinky včetně smočení nohou v moři, svačinky a telefonátu domů, kde zrovna pršelo. Pech.

Zpátky do Stockholmu jsme se vrátily lodí, ve které jsme našly přístupnou kajutu s gaučem. Co není zamčeno, to je volně k používání, usoudily jsme.

Odpoledne jsme sice už byly uchozené, ale věděly jsme, že muzeum Abby má ještě pořád otevřeno a zrovna dnes je na něj nejlepší čas. Toto muzeum se nachází na muzejním ostrově, kde mimo jiné najdete i skanzen, zábavní park a podobné zajímavosti. Dostat se tam jde pouze lodí, která jezdí kyvadlově každých pár minut. 

Muzeum Abby nabízí několik místností plných vzpomínek na začátky Abby, jejich nejslavnější roky, ale taky na soukromé akce i nejznámější cover verze. Najdete tam plno kostýmů, autentických místností, dokonce si můžete na pódiu zazpívat karaoke. 

Zazpívaly jsme si? No jistěže! 

Poslední, třetí den jsme chtěly navštívit skanzen na muzejním ostrově, muzeum umění, nakoupit suvenýry a místní jídlo. 

Jako první jsme tedy navštívily skanzen... a tím naše plány vzaly za své. Byl tak úžasný, že jsme v něm strávily ne dvě hodiny, ale pět, a to jsme ke konci už spěchaly. Dokonale vytvořený průřez skandinávskou historií a přírodou, nádherné budovy, zvířata, akce pro děti, workshopy, stánky s úžasným jídlem. No prostě ráj. Jestli můžu na 100% doporučit, pak stojí za návštěvu právě toto.

Žádné další muzeum jsme už nestihly a je to dobře, protože jsme veškerou energii nechaly tady v této nádheře. Domů jsme ještě nakoupily povinného plyšáka pro moji mladší dceru, mikinu pro starší a zajely si do obchoďáku pro slavnou sladkost, slané lékořicové bonbony. Chutnají stejně odporně, jak zní.

Zpátky do Krakowa jsme odlétaly z letiště Arlanda, největšího v zemi. Z centra tam za pár minut jede přímý vlak. Má zajímavou finanční strategii - samostatná jízdenka je nechutně drahá, ale stačí, když jedete jako skupina více dospělých, a najednou vychází mnohem levněji. Děti do 18 let dokonce cestují zcela zdarma.

Na letišti nás mile překvapily ceny, které nejenže byly stejné, jako v restauracích ve městě, ale místní McDonalds dokonce nabízel některá jídla levněji, než v Česku a samozřejmostí byl stojánek s kelímky pro nabrání kečupu a tatarky zdarma. 

Na kolik celý výlet vyšel? Počítám dospělého člověka:

- 2x ubytování Krakow - 1000 Kč

- Letenka tam a zpět - 800 Kč

- 2x ubytování Stockholm se snídaní - 2000 Kč

- Jízdenky z a na letiště - 700 Kč

- MHD po městě - 600 Kč

- Lodě - 350 Kč

- Muzeum Abby - 450 Kč

- Skanzen - 500 Kč

- 2x Večeře v obchoďáku - 600 Kč

Stockholm není levné město, jako žádné ve Skandinávii, ale za návštěvu rozhodně stojí.

parádní článek! Škoda že já absolutně nevím, kde se takové levné letenky kupují, letadlem jsem letěla jednou 🙂

29. lis 2023

@pavcatko Chodím přímo na stránky levných aerolinek, tedy Ryanair.com a wizzair.com. Levné letenky se dají se štěstím koupit za 600, ale v sezóně není problém i u nich najít pálku za 10 tisíc. Mají trochu jiné podmínky, než když letis s charterovým letem s cestovkou, třeba odbavení doma u mobilu, jinak pokuta, doplácená zavazadla apod. Zkus třeba postudovat tady: https://www.cestujlevne.com/letecka-spolecnost/...

29. lis 2023

Krásný článek, děkuji 🙂 . Letenky do severní Evropy vidím každou chvíli za hubičku, ale právě mě vždy odradila ta drahota tam. Ale vidím, že to není tak hrozné, třeba někdy prubnem 🙂 . A cestování ve dvou, toho se teď nemůžu nabažit. I když naše děti miluji, cestovat jen s manželem je prostě úplně jiné kafe než si k tomu naložit ještě 4 dětičky 😀 . Zrovna včera jsem objednala Kypr na 10 dní v dubnu a těším se jak malé děcko 🙂 .

29. lis 2023

@pavcatko taky jsem myslela, že je to věda, vyhledat a koupit levnou letenku, ale nakonec na tom nic není 🙂. Stačí se jen zorientovat na stránkách jednotlivých leteckých společností (já hlavně Ryanair), zkusit si tam navolit různé parametry a prostě si to trochu osahat. Jestli jsi z Přerova, tak doporučuji odlety z Vídně, tam toho lítá hafo. Asi máte dobře dostupné i Katowice, ale tam asi bude oproti Vídni trochu omezenější výběr.

29. lis 2023

@jajulin Své děti miluju, ale sama sebe ještě víc 🙂 Teď jsem byla na výletě jenom se starší dcerou, manžel tu mladší vzal zase jinam, a taky to bylo fajn.

29. lis 2023

@mollyweasley moje řeč 🙂 . Kouzlo výletů s jedním dítětem už jsem taky objevila, to tedy jezdíme busem s cestovkou na poznávačky. S nejstarším synem jsem byla v Paříži, v Římě a na Vesuvu a naposledy v Benátkách, s dcerou zatím jen v Keukenhofu na kytičkách. Já se jakože "obětuji" pro naše děti, protože manžel by busem nejel ani za nic 🙂 . Až dorostou další dvě děti, tak asi budu v luftu furt 😀 .

29. lis 2023

Aaaa! 🤩 Priste nezapomente jeste na Vasa muzeum! 🙂

29. lis 2023

@lichozroutsudy Tam jsem byla kdysi jako děcko a navíc před rokem jsme byli v Norsku ve třech námořních. Tak jsem vynechala 🙂

29. lis 2023

@mollyweasley krasa! Ale na ten muzejni ostrov, kde je Abba muzeum a Skanzen se da normalne dojit suchou nohou a/nebo tramvaji. Ale jinak souhlas, sdilim nadseni ze Skanzenu, pak stejne jako Lichozrout doporucuji Vasu - neni to museum jako takove, ale ta lod, co uplavala par (set) metru a cela nova se jim potopila 🙂 takze je krasne zachovana, je nadherna.

29. lis 2023

@janedv Aha. Tak my jsme tam asi chtěly jet lodí, protože jsme chtěly. Už nevím 😊
Jak říkám, Vasa mě nezaujala, protože jsem v Norsku byla ve Framu, ten byl úžasný.

29. lis 2023

@janedv Ona neni zachovana, ona je poskladana ze zhruba 100 tisic kusu trosek. Kdyz se potopila, rozflakala se na kusy. Predstav si v podstate takove veeeelike puzzle. 😁🙈

29. lis 2023

@lichozroutsudy hele, fakt? Nebylo tam video, jak ji vytahovali? Nebo nejaka rekonstrukce? Fakt mam dojem, ze tam lezela v celku, proto ji tam nechali tak dlouho, pac ji neumeli vytahnout... Ale byli jsme tam pred 3 lety, taky si to muzu nepamatovat.

30. lis 2023

@lichozroutsudy Švédská verze českého puzzle, ze strouhanky rohlík?

30. lis 2023

@janedv Byl tam k tomu pusteny dokument z rekonstrukce. A primo to tam zminovali, ze ji davali dihromady z bambilionu kusu. Tak ja fakt doufam, ze vas nemystifikuji.

30. lis 2023

@janedv Hele a mozna si to pletu, covece. Ted koukam na swe wiki a nic tam o tom nepisou. Jeste de podivam primo na stranky muzea.

Ale tak, sakra, kde jsem k tehle informaci prisla? 🤦‍♀️

Dik za opravu.

30. lis 2023

Tyjo to je úplně boží princip něco zahlédnout, sebrat se a jet. Já tady mám brzdu, manžela. Strašnej chlap tohle, potřebuje dělat věci které zná a nebo ho k tomu někdo nejdřív přesvědčí 🤣 No a s miminem a pětiletou to bez něj nedám (a bez nich zatím nemůžu, nebo minimálně bez mladšího) ale už mi ty spontánní akce dost chybí 😁 (než jsem manžela poznala, byly jsme s dcerou furt někde, i když jen po okolí. Byl jí rok a půl, takže už kousek ušla a ještě nedržkovala, to byly časy 😁)
No tak jsem tohle o Stockholmu tomu mému příšernému chlapovi teď dala přečíst, a zdůraznila, že to jen tak se sebrat a jet je boží. Tak uvidíme, jestli mě miláček překvapí (asi ne, tak mám zadní vrátka. S kamarádem a kupou dětí plánujeme někdy, asi v létě, výlet do Polska. Ještě nevíme kam, já hlasuju blíž k Liberci, on blíž k Zábřehu, ale prostě naplanujem, oznámíme doma a minimálně u mě to můj úžasný, krásný a milovaný manžel jen zaplatí a připojí se, netřeba nic moc plánovat což bude pro něj taky asi příjemné a schválené už to Polsko s dcerou od něj máme, teď jsem jen našla "spolupachatele" - zvlášť když si malé holky na naší svatbě rozuměly, tak se zase potkají. A já uvidím kamaráda a jeho ženu a to je taky úplně naprosto super. Tyjo já se těším!
A pak bude manžel možná držkovat proč jedeme nebo něco děláme vždycky jen s mými kamarády a ne s jeho. Jenže na ty jeho nemám kontakt jinak než přes něj, no 🤷‍♀️😄)
A snad mi taky vyjde jet 12.12. (myslím) na trhy do Žitavy (myslím 😄) , to jsem taky doma zahlásila dostatečně dopředu (tím si naopak jsem jistá určitě 😄), tak jestli to nezapomněl, mělo by mi to projít. A je to jen vlakem bez přestupu, tam můžu s dětmi i sama případně. I když to by se mi s kočárem a nesedicim dítětem zas až tolik nechtělo 😁

2. pro 2023

@jerrabina Ne každý na to má povahu. Někdo potřebuje plánovat a zjišťovat dlouho předem. Ale není taky vyloučena varianta dlouhého plánování, tedy že si zjistím, kam levné letenky létají, naplánuji si třeba 5 míst, které chci vidět a v případě vhodné konstalace svůj plán uskutečním 🙂

3. pro 2023

@mollyweasley když tohle by mě nebavilo. Tedy takhle to děláme běžně, ale hrozně mi tam chybí pak ta spontánnost. Je to pak úplně jiný druh akce. Ale můžu být ráda, že něco.
Naposled jsme byly s dcerou neplánovaně na Ještědu cestou ze školky, ještě na podzim. Muž hrozně prudil že musí jet za námi (přitom bydlíme v Liberci) a nakonec si to taky užil 🙂 Ale je to vždycky o tom ustát ten tlak a nenechat se vyprudit. Což není jednoduché 🙂

3. pro 2023

Začni psát komentář...

Odešli