mollyweasley
13. pro 2023
396 

Mrazivý výlet do Rigy

Na půlku listopadu jsem našla neskutečně levné letenky na Korfu, ubytování u moře s bazénem doslova za pár korun. Co myslíte, kdo se mnou chtěl jet? No nikdo, všichni měli hloupé výmluvy, že musí chodit do práce a podobně.

A tak jsem na konec listopadu našla letenky podobně levné, s ubytováním za hubičku a tentokrát přes prodloužený víkend. Protože když je doma zima, proč nejet do ještě větší?

Z Ostravska se do lotyšské Rigy létá z Krakowa, my jsme využili odlet v sobotu ráno a přílet v pondělí v poledne. Samozřejmě, finančně by vyšlo lépe, kdyby byl návrat už v neděli v noci, ale vzhledem k cenám v Rize to není zase taková pálka navíc.

V Rize jsme přistáli v půl desáté ráno, za pár korun jsme přímo na letišti koupili třídenní jízdenku na MHD a vydali se do centra města. Letiště není daleko, doprava z něj je intuitivní a trvá do půl hodiny. Na autobus platí celodenní jízdenka, nemusí se platit nic zvlášť, což v poslední době nebývá zvykem. Zajímavostí je, že v Rize jezdí české tramvaje 🙂

V Česku bylo ten víkend kolem nuly a poprvé začalo sněžit. V Rize už sněžilo delší dobu, město bylo krásně bílé, chodníky a cesty ale dobře udržované. To nás mile překvapilo, silničáři fungovali dobře i při hustém sněžení, kterého jsme si užili téměř celou sobotu.

Na tento výlet jsem jela se starší dcerou (13 let) a kamarádkou (má vlastní auto a to se do Krakowa hodí). Dohodly jsme se, že nás moc nebaví muzea a historie, proto dáme přednost jiným aktivitám. Procházely jsme se městem, povídaly si, fotily, co se dalo. Zašly jsme si do kavárny na lehký oběd, prošly se vyhlídkou v parku. 

Rigu bych přirovnala svou velikostí možná k Olomouci, Brnu. Za dvě hodinky jsme měly základní představu o městě a zjistili jsme, že je naše ubytování už připravené. Bydlely jsme v krásném bytě 3+kk, novostavba hned v centru a u zastávky MHD. Po krátkém odpočinku jsme opět vyrazily do města, tentokrát navštívit místní trh, který je mimochodem největší v Evropě. Najdete tam obrovskou spoustu různých ryb, čerstvé i zpracované ovoce a zeleniny, sladkosti. Velice silná směsice vůní, barev a lidí.

V sobotu jsme na trhu nic nekoupily, jenom zmapovaly nabídku. Těšily jsme se totiž na klasické přímořské jídlo. Sushi!

V Rize se stmívalo už od půl třetí, večer kolem sedmé byly ulice plné lidí, jak turistů, tak místních. My moc nejsme na vysedávání v hospodách nebo barech, proto jsme si jenom prošly město, tentokrát jinou část.

V neděli ráno nás kromě tmy (rozednívalo se až kolem půl deváté) překvapil úplný klid na ulicích, žádný pohyb ani světlo v bytech. Vydaly jsme se na nádraží, protože v plánu byla návštěva lázeňského města na břehu Baltského moře, Jurmaly. Počasí bylo nádherné, slunečno, i když mrazivo. Paní pokladní základní angličtinou vysvětlily odkud co jede, nádraží není velké a je přehledné. Trochu nás překvapilo, že ve vlacích nejsou toalety, hlavně teda na cestě zpátky, ale naštěstí jsme krizi zvládly 🙂

V Jurmale je hned u nádraží krásný moderní park, v sezóně s funkční in-line dráhou, lezeckým zázemím, stánky, kvalitním a čistým hygienickým zázemím. My jsme využily otevřené vyhlídkové věže, která se tyčila nad všemi okolními stromy.

V Lotyšsku je pořád velice patrný ruský vliv, ruská menšina tvoří zhruba čtvrtinu všech obyvatel. V Jurmale jsme viděly některé vyloženě Ruskem inspirované stavby.

Procházka hlavní promenádou byla velice příjemná, došly jsme až k pláži, kde se pocitově ochladilo asi o deset stupňů, ale když už jsem u moře...

Domů jsme posbíraly různě barevné minimušličky, prošly jsme se po pláži a zavolali domů, aby z toho taky něco měli.

Ve výborné uzbecké restauraci jsme si my dospělé daly polévku, puboš ve vývinu pak 4 kusy kuřecího špízu a zeleninu.

V Jurmale jsme nakonec strávily většinu dne, což nám trochu zamíchalo plánem, protože jsme si chtěly na trhu pořádně prohlédnout ryby a nakoupit je domů. Takhle jsme vzaly první, co nám vešly pod ruku, protože v 17 hodin už se trh zavíral. Ještě jsme domů nakoupily suvenýrky a zašly se podívat do místního menšího muzea iluzí a triků. Pak už jenom domů, sníst zbytky a pobalit se.

Lotyšsko vychází finančně moc dobře, město je mi velice sympatické. Dovedu si představit, že sem pošlu přes Erasmus na studia některé z dětí a budu se o ně bát mnohem méně, než při studiích například v Paříži nebo Londýně.

Jak vychází výlet cenově za osobu?

- Zpáteční letenka Krakow-Riga - 860 Kč

- Ubytování Riga 2 noci - 1000 Kč (ubytování se dá cenově stáhnout i na polovinu, pokud se bydlí dál od centra)

- MHD - 200 Kč

- Vlak Jurmala a zpátky - 100 Kč

- Vstup muzeum iluzí - 250 Kč

- Sushi porce pro osobu - 500 Kč

- Polévka u Uzbeků - 150 Kč

- Špíz a zelenina u uzbeků - 500 Kč

- Variabilně pak přespání v Polsku před brzkým ranním odletem - 350 Kč

- Benzín a parkovné nebo autobus

Na zahraniční zimní výlet jsem se vydala poprvé, a doufám, že ne naposled.

Riga je super i v létě, moc se mi líbilo nábřeží podél Daugavy. A ten v centru v půlce května je osázený tulipány a v půlce května byl fakt nádherný

13. pro 2023
13. pro 2023

@drep Teda to je nádherné! Ještě tam chceme jet jenom s manželem a narvat rybama. Tak snad se mi poštěstí i ty tulipány 😊

13. pro 2023

Já jsem byla v Rize před létem a má taky svoje kouzlo jak píše @drep Díky za připomenutí, určitě se tam někdy vrátím.

14. pro 2023

Páni 😍

14. pro 2023

Tohle mesto je moje srdcovka. Ale zbytek zeme teda uz tak nerzaujal. 😉

14. pro 2023

@ovecky Ve zbytku jsem nebyla, ale nutně potřebujeme ještě navštívit Estonsko a Finsko 😊

14. pro 2023

Tak ti zni skvele, diky moc za recenzi! Vuci Lotyssku jsem trochu zaujata, protoze jsme kdysi meli dva spolubydlici Lotychy a byli to debilove (a mame kamarady Litevce a tam je trochu vztah jako Praha a Brno). Ale prehodnotim to, za navstevu urcite stoji 🙂. Tak asi abych si oospisila nez tam vtrhnou rusaci...

14. pro 2023

@mollyweasley Estonsko je nadherne a Tallin tez. Finsko mne osobne se libi, ale treba muz ma rad kopce a ty tam jaksi nejsou. Helsinky taky uplne neokouzlily. 😁

14. pro 2023

@amenophus Tak debilové jsou všude, bez ohledu na národnost. Je to taková životní jistota 🙂

14. pro 2023

Super reportáž, moc díky, fotky i ceny nádherné.

14. pro 2023

Díky za reportáž 👍

15. pro 2023

Začni psát komentář...

Odešli