Stěhování dítěte a souhlas otce. Je potřeba podat žádost o určení místa bydliště dítěte na soud?

2. kvě 2024

Ahoj! Třeba mi někdo poradí
mám dceru ve své péči a v soudním rozhodnutí nemáme s otcem dcery daný styk, ten máme po dohodě každý druhý víkend a jeden den v týdnu. Aktuálně řeším situaci, kdy bych se chtěla přestěhovat s dcerou do 50km vzdáleného města. Mám tam nabídku práce, partner tam má stavební pozemek a k tomu tam mám ještě 2 členy rodiny. Když jsem toto diskutovala s otcem dcery tak mi na to odpověděl že: zakázat vám to nemůžu ale nepřeju si aby se malá stěhovala. Nabízela jsem mu několik alternativ, kterými bych mu nahradila tu středu ( sem tam víkend navíc, prázdniny, volna apod.), také jsem mu řekla že malou bychom mu vozili, nebo přispívali na naftu.
Má otázka zni, je potřeba podat žádost o určení místa bydliště dítěte na soud? Případně máte s tím soudem nějaké zkušenosti, jak to dopadlo, jak dlouho soud trval apod.?
Moc děkuji

merope
2. kvě 2024

Kamarádka takto vozila nevlastního bráchu denně asi hodinu a půl autem do původní ZŠ, kde byl tuším dokonce asistovaný styk v úterý po škole. Až pak se jí nějak podařilo tu ZŠ změnit, že nemusí dojíždět. Vše podle rozsudků soudu. Ale uznávám, že tam šlo dítě do péče otce a vozilo se matce.

janule0123
2. kvě 2024

Nevím jak veliký je okruh… ale řešila kamarádka… a ze pokud se odstěhuje nějak dal - tak musí počítat s tím, ze na předání otci a vyzvednutí od otce bude vozit ona …

irmamala
2. kvě 2024

Stehovala jsem se taky 50km, ale vzhledem k tomu, ze jsem zachovala detem stejnou skolu v miste puvodniho bydliste, tak nema otec problem.

autor
2. kvě 2024

@irmamala to chápu, u nás jde právě o to, že do školy teprve půjde, tak jsem právě uvažovala tak, že by do prvni třídy šla už v novém městě ať nemusí měnit školku

martt
2. kvě 2024

Sousedka to teď řešila. S ex se domluvily on souhlasil, s tím, že se synem odstehuje. K soudu nemusely ,ale řešili to přes OSPOD, aby to mela pisemne , že s tím souhlasil. Kdyby se do budoucna chtěl čekat apod..

exbordelar
2. kvě 2024

Je to tezka situace. 50 km neni zas tak daleko, nicmene komplikace pro tatinka uz to je. Pokud ma o dite zajem, tak samozrejme ho chce mit co nejblize u sebe. Casem asi by se chtel s dcerou stykat casteji, i blba zmrzka po skole, je fajn, coz kdyz bude v 50 km vzdalenem meste, je dost na prd.
Jsem mozna zaujata, protoze mam manzela, pro ktereho jsou deti vsim, a tohle by teda tezce nesl. A urcite by v tehle situaci delal vsechno proto, aby deti zustaly tam, kde jsou, a mohl s nimi byt kazdou volnou chvili.
Tak jen pohled z druhe strany, at to take vezmes v potaz.

autor
2. kvě 2024

@exbordelar no ono u tatínka malé to tak úplně není, aktuálně bydlíme 5 minut od sebe a nikdy se nestalo, že by řekl že si ji chce vzít některý den nebo nějakou chvíli navíc i přesto, že jsem mu to sama nabízela. I když ji má o víkendech tak většinu z víkendu dcera tráví s babičkou protože tatínek se věnuje své přítelkyni

anonymmm88
2. kvě 2024

Já mám poměrně čerstvou zkušenost s tím, že jsem se chtěla přestěhovat 40km dál+nástup syna na ZŠ do 1.třídy v místě nového bydliště. Otec souhlasil se stěhováním, ale školu chtěl na sídlišti, kde on sám bydlel. Přišlo mi to sobecké, aby syn dojíždět 40km jen aby jeho otec nemusel nic měnit a jezdit. Nabidla jsem mu jedna cesta já a jedna on. Ale on by si nechal vrtat pro korunu koleno. Ja samozřejmě nesouhlasila, nicméně na ospodu jsem byla já ta špatná, protoze jsem já syna vytrhla že svého prostředí, přesto, že vazby si měl vybudovat nové až ve skole v 1.tride. A na soudu mi řekli to samé. Chtěla jsem nahrazení souhlasu otce,abych syna mohla dát do školy u me. Otec chtěl stridavou peci (najednou,do té doby o ní mluvil jen když jsem zmínila, že by mohl platit vyšší výživné,když platil 3tis) a předávání syna přes školu, aby samozřejmě zase nikam nemusel. Jinak dodám, že do té doby byl 4 roky v mé péči a Otec si ho bral první 2 roky jen na jednu noc v tydnu, pak jen jednou za 14 dní, nic mu nekoupil, na prázdniny si ho nebral na dýl jak jednou 5nocí.

Ale proste projevil zájem, já se stěhovala, tak si to teď máme se synem vyžrat. Takže bych byla opatrná a snažila se domluvit s nim, ideálně sepsat si mezi sebou dohodu. Na soudu nevis na koho narazis.

autor
2. kvě 2024

@anonymmm88 no to zní trochu podobně jako u nás, a jak jste tedy nakonec dopadli? Přestěhovali jste se i tak?

kakba
2. kvě 2024

Muj kamarad to resil posledni tyden prazdnin kdy jeho zena podala navrh na prestehovani 200Km daleko. Podotykam, on je ten kdo se stara a ona mu dela jen peklo. Soud uznal predbezne opatreni nestehovani se tak daleko, ze ona je ta, co deti odtrhne z jejich prostredi, krouzku, bydleni a rodiny. Je to 3/4 roku a dosud nemaji vyresene deti.

autor
2. kvě 2024

@kakba chápu, že když jde o tatínka který se stará je to věc jiná. Ale tatínek od malé jak jsem již psala výše, nikdy se nestalo že by si ji vzal nějaký den nebo jen odpoledne navíc a to bydlíme 5 minut od sebe. když malou má o víkendu tak ji minimálně půlku víkendu hlídá babička aby on mohl trávit čas se svou přítelkyní, když ji má ten den v týdnu a malá je třeba nemocná, beru si volno v práci já a on si ji vezme zase až odpoledne. Tam kde aktuálně žijeme ani nemám žádnou rodinu, která by mi v případě potřeby pomohla

kakba
2. kvě 2024

Vzdyt je fuk jestli se jedna o maminku ci tatinka. Jen ti rikam, ze soudnim opatrenim ti muze zakazat cokoliv.

anonymmm88
2. kvě 2024

Taky jsme bydleli 5min od sebe pěšky a nikdy si syna nevzal navíc. Nakonec jsem se odstěhovala a soud mu schválil stridavou peci, takže týden je u něj,kde má školu, ale paradoxně musí do ranní družiny už 6.30, kvůli jeho práci, když je u mě, tak ho vozím na 7.50 a je to tak 30minut. Ale bydlení mi nikdo nezakázal.
Jinak jsem to měla uplne jak ty. V týdnu si ho na spani nevzal, když potřeboval,tak ho vracel dřív, na dovolený bez něj, na očr jen já. Na ospodu agresivní, urážky na mou osobu. Spoustu důkazů, zpráv, kdy nemá zájem komunikovat, viditelně mu jde jen o to,aby nejezdil, stejně to nikoho nezajímá. A ted při stridavce jsem stejně já ta,která vše vyřizuje ve škole, lékaře, kroužky atd. A mu píšu o půlku peněz. Když je syn u nej tak mu ani nekoupí obaly na sešit,který má roztrhlý a nechává vse na me. Jemu šlo jen o to,aby neprojel benzín,kdyby musel jet pro syna. Ne každému tatínkovi jde o to být jen s dítětem, i když to tak prezentuje. Někdy mi ho dává i dřív jak po týdnu, protože má taky nějaké plány s přítelkyní.

kadla88
2. kvě 2024

Meli jsme to naprosto stejne jako @anonymmm88. Jak pres kopirak. My se ale odstehovali 160km daleko! Soud nic nezakazal. O syna projevil tata za dva roky zajem pouze 3x, takze jeste ze jsme to udelali. Syn ma lepší skolu, ja výdělečnejsi praci, takze muzeme na dovolene a mam tu i sirokou rodinu, tak nejsme stale jen sami, ale syn je i v kolektivu pribuznych a ja mam moznosti pomoci napr.v nemoci.

mafulin
3. kvě 2024

Zkušenost z mého blízkého okolí - matka se s dětmi odstěhovala asi 100km. Soud trval tak půl roku a nařídil stridavou péči. Děti mají dvě školy, které po týdnu střídají.
Myslím, že je nejlepší se nějak domluvit mezi sebou,než to řešit přes soud..