Povinnost otce dodržovat styk s dítětem

lenilenileni
25. kvě 2016

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně styku otce s dítětem.
Přítel se rozešel s přítelkyní, nyní je se mnou.
Proběhl soud který určil, že dítě je svěřeno do péče matce.
Soud doporučil aby se na výši alimentu a styku otce s dítětem matka s otcem dohodli.
Dohodu sepsali a podali na soud. Mají dohodu na vyši alimentů a v dohodě o styku psáno:
"Otec je oprávněn se stýkat s nezl. JMÉNO tak, aby neztratil kontakt s nezletilou, a zatím dle vzájemné dohody obou rodičů, minimálně však 1x měsíčně na víkend a 1 sobotu v měsíci."

Přítel by velmi rád tuto dohodu dodržoval a s dcerou se snaží vidět co nejvíce, ač je v armádě a né vždy mu jeho služba tuto dohodu umožní dodržovat.
Matka však vyhoržuje, že si dceru brát musí jak je psáno, přitom jí dopředu více jak týden, vždy řekne, kdy si dceru může ten víkend vzít a kdy ne... ona vyhrožuje, že když si jí nebude brát jak ona řekne, tj. vždy na ten celý víkend (přítel může většinou jen od pátku do soboty, nebo od středy do soboty), dá nový návrh k soudu.
Může soud určit otci že si dceru musí brát v dané víkendy, co se dohodnou, nebo je vždy dohoda brána tak že je matky povinnost v dané dny dceru vydat ale otec když řekne, že nemůže, brát si jí nemusí??
Jednou dokonce došlo k tomu, že přítel s ní byl dohodnutý, že si dceru vezme od středy do soboty, ona odkývala a poté když ji přijel v sobotu vrátit, matka nebyla doma a řekla že přijede v neděli. V dohodě sice má určeno, které dny, jak dlouhou dobu si jí může brát, ale přeci nemusí, když nemůže...?

lv
25. kvě 2016

dohoda je, že se mají dohodnout.. pokud může stř-so, tak třeba tyto dny.

mogwaika
25. kvě 2016

@lenilenileni otec má právo na styk, ne povinnost. Matka nemá čím vyhrožovat, je to její výmysl a snaží se ho prosadit, právně by s tím rozhodně neobstála. Přeji pevné nervy.

drakenn
25. kvě 2016

Take jsme to resili. Otec nemohl kvuli praci presne dodrzovat dohodu. Resil to tak, ze dal ex navrh, kdy si vezme deti podle svych sluzeb dopredu. Ta se vztekala, vyhrozovala, take vyhrozovala soudem. Manzel byl u pravnika a donesl si potvrzeni od zamestnavatele, kde mel napsano, ze nemuze dle sveho uvazeni menit sluzby, ty ma pevne dane. (A jak by k tomu prisli kolegove..) a pravnik ho ujistil, ze muze byt klidny..
Ex si casem zvykla a pak to fungovalo.. preji pevne nervy

aleks
3. čer 2016

Styk s dítětem je právem, nikoliv povinnosti rodiče. Jeden z rodičů nemůže druhému rodiči diktovat termíny styku,stejne jako nelze rodice,ktery nemá dítě v péči, donutit,aby se s dítětem stýkal.

barulina
21. únor 2019

Nemuso dodrz9vat aninrozsudek. Toto neni povinnost.