Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. Je to stav, kdy organismem vytvořené IgE protilátky proti určitému alergenu reagují na základě podobné struktury aminokyselin s jiným alergenem. V tomto případě imunitní systém považuje podobné alergenní proteiny za identické.
Zkřížená reakce se může vyskytnout mezi dvěma druhy potravin, ale i mezi potravinou a pyly, nebo latexem a potravinou. Vysoká zkřížená reaktivita existuje mezi mlékem krávy, ovce a kozy. Pokud je někdo alergický na kravské mléko15 je vysoká pravděpodobnost reakce na mléko ovčí nebo kozí1 (až 90%).
Orální alergický syndrom je nejčastějším projevem zkřížené alergie. Tento syndrom je známý také jako Lessofův syndrom. Vzniká na základě zkřížené reaktivity protilátek mezi inhalačními alergeny a některými alergeny rostlinného původu. Alergická reakce je způsobena IgE protilátkami.
Příznaky jsou většinou izolované na horní část gastrointestinálního traktu a nosní sliznici. Vznik tohoto syndromu lze očekávat zejména u pylových alergiků4.
Objevuje se často po požití syrového ovoce nebo zeleniny. Tepelná úprava alergenní vliv rostlinných bílkovin většinou ruší. Zkříženým alergiím na pyly a potraviny často předcházejí příznaky potravinové alergie6 v podobě respiračních potíží, jako jsou např: záněty spojivek nebo rýmy. K reakci na zeleninu a ovoce může dojít vdechnutím či dotykem - při loupání, krájení, strouhání nebo lisování.
V současnosti se nejčastěji vyskytuje orálně alergický syndrom u adolescentů3. Má ho téměř polovina pacientů s alergií na pyly4 stromů a téměř čtvrtina pacientů s alergií na pyly trav. Tento syndrom může klinicky předcházet manifestaci typické pylové alergie.
Inhalační alergen | Potravinový alergen |
---|---|
Bříza | jablko, třešeň, mrkev, lískový ořech4, brambory |
Trávy | pšenice a jiné obilniny3, rajčata, sója, čočka |
Pelyněk | celer, mrkev, petržel, koření, mango |
Roztoči | korýši, měkkýši, hlemýždi |
Latex | banány, avokádo, kiwi, papája,ananas |
Z tabulky vyplývá, že pokud je někdo alergický na pyly břízy, může po požití potravinového alergenu z dané skupiny (jablko, třešeň, lískový ořech ...) reagovat na potravinu alergickou reakcí.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu