Zelené potraviny

Zelené potraviny nejsou léky a nelze je považovat vyloženě ani za potravinové doplňky, jedná se totiž o potraviny, přirozenou součást naší stravy. Složení a působení zelených potravin na organismus člověka je komplexní a individuální, efekt se obvykle projeví až při dlouhodobější konzumaci.
Zelené potraviny

Zdroj: Nejsport.cz

Zelené potraviny se řadí mezi tzv. superpotraviny (superfoods), což jsou potraviny, o nichž je prohlašováno, že obsahují nezvykle vysoké množství živin (vitamínů, minerálů, omega-3 mastných kyselin, bílkovin, antioxidantů, enzymů) a nebo mají zdraví prospěšné až léčebné účinky, např. vykazují detoxikační vlastnosti či fungují jako adaptogeny (tlumí zvýšenou funkci orgánů a naopak jejich sníženou funkci povzbuzují).

Tyto vlastnosti ale nemusí být vědecky dostatečně potvrzené, v některých případech jsou z části nebo plně podložené a v jiných naopak vyvrácené.

Mezi superpotraviny se kromě zelených potravin řadí např. kombucha, maca, lněná22, chia a konopná semínka3, lucuma, kokosy4, quinoa, açaí, goji, raw kakao2, tučné ryby.

Kdo může užívat zelené potraviny

Zelené potraviny24 obvykle mohou užívat dospělí, těhotné a kojící ženy i malé děti (včetně kojenců se zavedenými příkrmy10) a to dlouhodobě, pravděpodobnost vzniku nežádoucích účinků je velmi nízká.

Mladý ječmen a mladou pšenici mohou užívat i lidé trpící celikaií1, zelené výhonky obilí lepek neobsahují. Samozřejmě je ale možná alergie6 na bílkoviny některé konkrétní zelené potraviny70, takové zelené potravině by se člověk měl vyhýbat. Při užívání léků na ředění krve (např. Warfarinu) není doporučeno jíst velké množství zelených potravin kvůli vysokému obsahu vitamínu K1.

Kdy mohou zelené potraviny pomoci?

  • při prevenci a léčbě metabolických poruch
  • při prevenci a léčbě civilizačních onemocnění
  • při prevenci a léčbě nádorů Zelené potraviny - hlávkové zelí
  • při prevenci a léčbě zánětlivých procesů
  • při prevenci a léčbě onemocnění dýchací soustavy (kašel, rýma, zánět průdušek, zápal plic, astma3)
  • při prevenci a léčbě různých alergií
  • při prevenci a léčbě nemocí trávicí soustavy (Crohnovy nemoci6, ulcerózní kolitidě, žaludečních vředech, průjmu1, zácpy
  • při prevenci a léčbě podvýživy
  • při prevenci a léčbě poruch ledvin, močových cest a lymfatického systému
  • při prevenci a léčbě kožních onemocnění (vyrážka, atopický ekzém24)
  • při prevenci a léčbě neurologických a duševních poruch, podpoře činnosti mozku
  • při prevenci a léčbě onemocnění žláz s vnitřní sekrecí
  • při prevenci a léčbě gynekologických problémů, onemocnění mužských pohlavních orgánů
  • k podpoře imunitního systému
  • při úpravě střevní mikroflóry
  • při detoxikaci
  • při léčbě infekčních chorob

Detoxikace pomocí zelených potravin

Zelené potraviny, zejména chlorella nebo spirulina, mohou při detoxikaci způsobit očistné reakce.
Zelené potraviny a děti

Očistné reakce probíhají jako zhoršení stavu, výsledků rozboru krve, zesílení příznaků nebo objevení se nových příznaků choroby, jsou způsobeny uvolňováním nakumulovaných toxinů z tkání a orgánů a jejich přeměnou v játrech a následným vylučováním z organismu ven přes ledviny a trávicí soustavu, případně pokožku.

Očistný proces při detoxikaci zelenými potravinami obvykle trvá 2 až 3 týdny, při silných reakcích bývá potřebné snížit dávkování zelených potravin nebo jejich užívání na čas přerušit a poté se k užívání znovu vrátit. Je třeba ale odlišovat očistné reakce od příznaků možné alergie6 na konkrétní zelenou potravinu.

Co patří mezi zelené potraviny

Mezi zelené potraviny patří zelená sladkovodní řada chlorella, zelenomodrá sladkovodní sinice spirulina, mladý ječmen, mladá pšenice, listová zelenina z čeledí laskavcovité a hvězdnicovité a zelená košťálová zelenina z čeledi brukvovité.

Chlorella

Tmavě zelená jednobuněčná sladkovodní řasa Chlorella pyrenoidosa má kulovitý tvar buněk o průměru 2 až 10 mikrometrů. Je poměrně nenáročná zelená potravina, potřebuje vodu, oxid uhličitý, sluneční svit a poměrně malé množství minerálů, rychle se množí. Po sklizni se je třeba chlorellu usušit a narušit její, celulózu obsahující, buněčné stěny, aby byla pro lidi stravitelná a neprošla trávicím traktem bez užitku, poté se obvykle lisuje do tablet.

Chlorella

Chlorella je zdrojem dobře stravitelných bílkovin, tuků bohatých na omega-3 mastné kyseliny, vitamínů (karotenoidů, B1, B2, B3, B5, B6, kyseliny listové37, B12, C, E a K1) a minerálů (železa, vápníku, hořčíku, jódu, draslíku, selenu, chromu a zinku). Obsahuje také vysoké množství chlorofylu, xantofyly, růstový faktor CGF, chlorellin (přírodní antibiotikum) a sporopollenin (detoxikant).

Chlorella může podporat krvetvorbu (je vhodná pro doplnění železa u těhotných a kojících žen i dětí), působit protirakovinotvorně, protizánětlivě, působit jako prevence civilazačních chorob, podporovat fungování imunitního systému (pomáhat při alergiích), posilovat organismus, urychlovat hojení ran, podporovat zdravou střevní mikroflóru, detoxikovat a pomáhat léčit infekční onemocnění (bakteriální i virová).

Další informace naleznete ve článku Chlorella.

Košťálová zelenina

Mezi zelené potraviny patří i zelenina z čeledi brukvovité. Koštálová zelenina je relativně nenáročná na pěstování. Idéalní je jíst ji krátce povařenou v páře, měkčí druhy i syrové. Jedná se o blízce příbuzné druhy, v řadě případů dokonce o stejné druhy a jen odlišné kultivary.

Do evropského druhu brukev zelná (Brasicca oleracea) patří brokolice, romanesko, kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek, hlávkové zelí a mladé kedlubnové listy. Asijský druh brukev řepák (Brassica rapa) zahrnuje čínské zelí bok choy / pak choi (oblíbené v jižní Číně a jihovýchodní Asii), pekingské zelí (rozšířené především v severní Číně), mizunu, komatsunu, mibunu a mladé vodnicové listy. Mezi zelené potraviny dále řadíme mladé tuřínové listy z druhu brukev řepka (Brassica napus), rukolu neboli roketu setou (Eruca sativa), řeřichu potoční (Nasturtium officinale) a mladé ředkvičkové listy (Raphanus sativus).

Zelené potraviny - kapusta

Brukvovitá zelenina obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínu C, K1, kyseliny listové37, karotenoidů (betakarotenu, luteinu, xantinů), chlorofylu, železa, vápníku, hořčíku, antioxidantů a glukosinolátů. Glukosinoláty (thioglykosidy) jsou látky obsahující síru, chrání rostlinu proti škůdcům, způsobují štiplavou vůni nebo nahořklou a ostrou chuť brukvovin. Košťálová zelenina je také zdrojem omega-3 mastných kyselin. Řeřicha potoční je navíc bohatá na jód a látky podporující trávení.

Konzumace brukvovité zeleniny může mít protizánětlivé, antibakteriální, antivirové a protirakovinotvorné účinky, je prevencí inzulínové rezistence a cukrovky 2. typu, chrání játra a napomáhá detoxikaci.

Listová zelenina

Mezi zelené potraviny patří i další neopominutelná skupina a to je listová zelenina. Řadíme sem některé druhy z čeledi laskavcovité (např. špenát, mangold a mladé listy červené řepy) a z čeledi hvězdnicovité (čekankové puky, listy smetanky lékařské, různé druhy hlávkových a listových salátů apod.).

Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou, je tedy nevhodný pro osoby trpící ledvinovými a močovými kameny. Listy mangoldu jsou větší než špenátové listy, mají podobnou chuť i využití jako špenát, ale kyselinu šťavelovou neobsahují. K vaření je možné podobně jako chřest používat i silné mangoldové stonky, které mají dle kultivaru bílou, žlutou nebo červenou barvu. I když se obvykle používá jen bulva, je možné jíst i mladé listy červené řepy.

Mangold

V případě smetanky lékařské (lidově pampelišky) se konzumují jak syrové mladé listy a puky (jako součást salátů, obvykle s vařeným vejcem1), tak i vařené starší listy (v polévkách), mladé i starší listy mají nahořklou chuť. K dostání bývají různé typy čekanky - belgické puky (witloof), charakteristické světle žlutozelenou až bílou barvou, červené puky s bílými žebry, radicchio, které má tmavě červenofialové kulaté hlávky s bílým žebrováním, a listová kadeřavá endivie, jinak zvaná štěrbák či frisée salát. Všechny čtyři varianty čekanky jsou jemně nahořklé, bílé puky ale na světle mnohem více zhořkou, měly by se proto uchovávat v chladu a temnu. Čekanku je možné jíst syrovou nebo i dušenou.

Saláty dělíme na hlávkové, listové a chřestové. Mezi hlávkové saláty patří klasický hlávkový salát (obvykle zelený, ale lze sehnat i červené varianty), římský neboli cos salát (velké podlouhlé hlávky s pevnými křupavými listy, je zásadní surovinou pro Ceasar salát), little gem (malé pevné podlouhlé hlávky), ledový salát (kulaté hlávky s křehkými listy, obsahuje hodně vody, má nevýraznou chuť a nejméně živin) a batavia (salát na rozhraní klasického hlávkového a ledového salátu). Listové saláty zahrnují typy lollo (jemně nahořklé a velmi kadeřavé listy, zelený se označuje jako lollo biondo, červený jako lollo rosso), dubáček (listy mají tvar podobný dubovým listům a postupně dorůstají a lze je otrhávat, existují zelené i červené varianty) a salanova (poměrně nově vyšlechtěné typy sálátů, mohou být zelené i červené, hladkolisté i kadeřavé, salát se jedním řezem rozpadne na jednotlivé listy, což usnadňuje jeho přípravu). Chřestový salát neboli salát celtuce se pěstuje především pro své stonky, ale mohou se konzumovat i jeho štíhlé listy.

Hlávkový salát

Listová zelenina je bohatá na vlákninu, vitamín C, K1, kyselinu listovou37 a jiné vitamíny skupiny B, karotenoidy (betakaroten, lutein, xantiny), chlorofyl, železo, vápník, hořčík, draslík, mangan a antioxidanty. Dále je jedním ze zdrojů omega-3 mastných kyselin.

Jíst listovou zeleninu se doporučuje jako prevence civilizačních chorob a rakoviny. Vyšší konzumace listové zeleniny bývá součástí očistných kůr.

Mladá pšenice

Konzumuje se čerstvá nebo usušená (nasypaná v kapslích, lisovaná do tablet či ve vodě rozpuštěná) šťáva z velmi mladých listů pšenice.

Mladá pšenice je výborným zdrojem enzymů, chlorofylu (proto je to zelená potravina), karotenoidů, vitamínu C, B1, B2, B3, B6, E, K1, kyseliny pantothenové, draslíku, železa, hořčíku a také zinku, mědi, manganu, selenu a vlákniny.

Mladou pšenici lze používat k mírnění nežádoucích účinků chemoterapie při nádorových onemocněních, při léčbě rakoviny či ulcerózní kolitidy nebo na podporu krvetvorby. Dodává tělu energii, posiluje organismus.

Mladý ječmen

Jedná se o vysoce výživnou usušenou šťávu vylisovanou z jen několik dnů starých zelených listů ječmene. Složením i působením jsou si zelené potraviny mladá pšenice a mladý ječmen velmi podobné.

Mladý ječmen

Mladý ječmen obsahuje vysoké množství bílkovin, sacharidů (včetně vlákniny) a chlorofylu, až 3000 enzymů (např. superoxid dismutázu se silnými antioxidačnímu účinky), silné antioxidanty a jinak zdraví prospěšné flavonoidy jsou rovněž silnými, vitamíny (betakaroten, B1, B2, B6, B12, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou37, C a K1) a minerály (draslík, vápník, železo a hořčík).

Konzumace mladého ječmene může dodávat energii, působit proti překyselení organismu, podporat krvetvorbu, předcházet rakovině, kardiovaskulárním a zánětlivým onemocněním a posilovat imunitní systém.

Více se dozvíte ve článku Mladý ječmen.

Spirulina

Vysoce výživné modrozelené vícebuněčné spirálovitě stočené vláknité sinice (cyanobaktérie) Arthrospira platensis a Arthrospira maxima v přírodě roste především v tropech a subtropech v jezerech se zásaditější vodou s vyššími koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů v Africe, Asii a Jižní a Střední Americe. Přirozeně usušená spirulina ve formě prášku nebo tablet je i bez dalších úprav normálně stravitelná.

Spirulina

Spirulina podobně jako ostatní zelené potraviny obsahuje vysoké množství dobře stravitelných bílkovin. Ve spirulině se nalézají všechny esenciální aminokyseliny. Dále se skládá ze sacharidů (včetně vlákniny) a kvalitních tuků, včetně omega-3 mastných kyselin. Spirulina je cenným zdrojem chlorofylu a jiných barviv (např. betakarotenu, kyaninů, lutein, xantiunů, xantofylů), enzymů, vitamínů (karotenu, B1, B2, B3, B6, kyseliny listové37, C, E a K1) a minerálů (především železa, manganu, hořčíku, draslíku, zinku, chromu, vápníku, mědi a selenu). Spirulina neobsahuje pro lidské tělo využitelnou formu vitamínu B12.

Užívání spiruliny může být prevencí a pomáhat při podvýživě, bakteriálních a virových infekcích, chudokrevnosti, rakovině, zánětlivých onemocněních, poruchách imunitního systému (včetně alergií), kardiovaskulárních problémech, cukrovce, stresu a únavě. Může také chránit játra před toxiny a léky, detoxikovat a podporovat zdravou střevní mikroflóru.

Více o této výživné sinici pojednává článek Spirulina.

Více o zelených potravinách na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. https://web.archive.org/web/20161220224357/http://www.agora-praha.cz/page-77/zelene-potraviny/
  2. https://web.archive.org/web/20170915024944/https://www.daukce.cz/domains/zelenepotraviny.cz
  3. http://www.katerinadobesova.cz/?q=zelene-potraviny
  4. http://www.celostnimedicina.cz/chlorella-versus-spirulina.htm
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Superfood
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorella
  7. http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
  8. http://en.wikipedia.org/wiki/Brassica_oleracea
  9. http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cabbage
  10. http://en.wikipedia.org/wiki/Watercress
  11. http://en.wikipedia.org/wiki/Taraxacum_officinale
  12. http://en.wikipedia.org/wiki/Leaf_vegetable
  13. http://en.wikipedia.org/wiki/Lettuce
  14. http://en.wikipedia.org/wiki/Chicory
  15. http://en.wikipedia.org/wiki/Cruciferous_vegetables
  16. https://web.archive.org/web/20180730165105/https://www.drugs.com/npc/barley-grass.html
  17. https://web.archive.org/web/20180121000029/https://www.drugs.com/npc/spirulina.html
  18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11989836
  19. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17571966
  20. http://www.indianpediatrics.net/july2004/july-716-720.htm
  21. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2453647/
  22. http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/diet/cruciferous-vegetables
  23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083431
  24. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24950293
  25. https://web.archive.org/web/20190331013155/https://www.jstage.jst.go.jp/browse/-char/en
  26. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12094621
  27. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21593509
  28. http://www.zeraagency.eu/4-salat-kral-zeleniny.html

Hodnocení a zkušenosti se zelenými potravinami

Máš zkušenost se zelenými potravinami?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
vlajka1  4. lis 2014

Zelený ječmen

Poprvé jsem užívala společně s chlorellou. Již během prvního týdne užívání jsem viděla zlepšení svého zdraví. Trávení fungovalo perfektně, zbavila jsem se nafouklého břicha a zácpy, srovnal se mi menstruační cyklus. Lépe jsem spala, za celý rok užívání jsem neměla ani rýmu.

Podruhé jsem s ním začala nedávno, byla jsem často nemocná, cítila se unavená, vyčerpaná a bez života. Už po pár dnech opět cítím změnu k lepšímu.

Co je ne úplně pozitivní je jeho hnusná chuť. Poprvé jsem se málem pozvracela, jen s vodou ho pít nemůžu. Míchám si ho do ovocné šťávy nebo džusu a to už je v pohodě.
marky27  11. lis 2013

Zkušenost s chlorellou a zeleným ječmenem

Mám dobrou zkušenost se sladkovodní řasou chlorellou (v tabletkách) a s pitím zeleného ječmene (prášek, který se rozmíchá ve vodě). Tyto zelené potraviny jsem začala jíst asi před 3 roky, a to současně, jelikož se dopňují a jejich účinky se navzájem posilují. Chlorella čistí (ale nejen to, má i mnoho jedinečných látek a hodně velmi prospěšného chlorofylu) a ječmen dodává do těla všechno potřebné.

Začala jsem, když první dcerce bylo pár měsíců, kojila jsem, později jsem jí začala dávat ječmen z "pitíčka" místo vody. Chlorellu jsem míchala do jogurtu, protože samotnou ji nechtěla. Zelené potraviny jí dávám doteď, i když musím přiznat, že ne se 100% pravidelností. Druhá dcera měla prospěch ze "zelenisek" již v bříšku, nyní v téměř 2 letech je pro ni chlorella něco jako bonbon, sama si ji i pojmenovala slovem "apika" (což tedy nevím, jak k tomu přišla). Ráda ji kouše, takže působí příznivě i na zoubky.

Obě dcerky jsou atopičky, takže velmi pozitivní účinek vidím v očistě celého organismu včetně kůže, a doplnění všech potřebných látek. Holky byly minimálně nemocné, nyní, když starší dcerka nastoupila do školky, mají občas rýmu a kašel, ale nachlazení nikdy nepřešlo do nemoci s teplotami. A musím podotknout, že já nachlazení od nich snad nikdy nechytla. Ani nevím, kdy jsem naposledy musela ulehnout do postele.

O skvělých účincích zelených potravin jsem se přesvědčila, když jsem byla na vytržení 3 zubů moudrosti. Kvůli kojení mi zubař nemohl dát antibiotika, říkal, že určitě přijdu se zánětem, a že mi je stejně bude muset dát a já přestat kojit. Odpověděla jsem, že to zvládnu. Do ran po vytržených zubech jsem si pravidelně dávala rozkousanou chlorellu, která se svým chlorofylem rány vydesinfikovala, žádný zánět se nerozběhl a rány se krásně zahojily.

O zelených potravinách bych mohla psát ještě dlouho, proto kdo by měl zájem o nějaké informace, neváhejte mě kontaktovat. Ráda se podělí o to, co vím :-)
3 lidé považují za užitečné
katyxq  9. lis 2013

Detoxikace spirulinou po očkování

Po čase, kdy malá reagovala na očkování vakcínou Infanrix hexa (více pod článkem http://www.modrykonik.cz/ockovani-deti/), jsem se dozvěděla o pozitivních účincích spiruliny jakožto detoxikantu, případně i povzbuzovadla chuti.

Vzhledem k dceřině věku jsem zakoupila spiruliny v práškové podobě, chutná sice odporně, ale není potřeba jí sníst mnoho. Šárka začala ještě o něco lépe jíst a přibírat, trochu se jí objevil ekzém, hůře usínala, spala neklidně, budila se často a obvykle s křikem, prostě a jednoduše detoxikace probíhala zdárně, museli jsme to vydržet. Vydržela jsem týden, potřebovala jsem se vyspat, za dva týdny to zkusila zas a zas "jen" týden, při pátém pokusu už bylo vše v pořádku :-). Od té doby spirulinu užívám já i malá (u ní pro povzbuzení chuti k jídlu) dlouhodobě, s občasnými pauzami, teď ji kupuju v tabletkové formě.
7 lidí považuje za užitečné

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce