Vitamín C, neboli kyselina L-askorbová, je ve vodě rozpustná látka, která podléhá rychlé metabolizaci. Lidské tělo neumí vitamín C syntetizovat a je tedy závislé na jeho příjmu stravou. Vitamín C si nedokáže kromě člověka vytvořit jen několika málo druhů živočichů (např. někteří primáti, netopýři, morčata, kapybara), což vedlo některé vědce k hypotéze, že se jedná o genetický defekt.
Vitamín C je významný antioxidant, účastní se detoxikačních mechanismů těla, syntézy kolagenu, metabolismu tuků, karnitinu a aminokyselin, podporuje vstřebávání železa ze stravy, má vliv na aktivitu enzymů (zvyšuje např. aktivitu inzulínu, ovlivňuje hormony štítné žlázy). Podávání vysokých dávek solí kyseliny L-askorbové, askorbátů, působí jako léčba a nebo jako podpůrná terapie při léčbě virových i bakteriálních onemocnění, nákaz parazity, rakoviny, chronických zánětů, šokových stavů, otrav, kardiovaskulárních onemocnění, autoimunitních onemocnění, psychických poruch, očních problémů, radiačního poškození, při hojení ran a popálenin.
Více se o podávání vysokových dávek kyseliny L-askorbové, askorbátu můžete dočíst v hlavním článku na téma: megaskorbická léčba5
Oficiální doporučené denní dávky preventivního charakteru v zemích Evropské unie se pro dospělého člověka pohybují v rozmezí 60 až 120 mg/den, nicméně podle genetické hypotézy (potřeby vitamínu C u jiných druhů živočichů, především primátů) je potřebná dávka výrazně vyšší - 40 až 100 mg/kg/den (pro dospělého tedy přibližně 2 až 10g/den), je třeba tuto dávku rozdělit a zkonzumovat postupně během dne. V období těhotenství, při kojení, kouření, stresu či po očkování potřeba vitamínu C roste, v případě onemocnění až stonásobně.
Mezi větší přírodní zdroje vitamínu C patří rakytník, acerola, šípky, černý rybíz, citrusy, brusinky, červený rybíz, ostružiny, červená paprika, moruše, kysané zelí. Varem se zničí až 60% vitamínu C, sušením až 50%. Přírodní zdroje ale nejsou ani zdaleka dostatečné pro megaskorbickou léčbu5, zde je třeba se spolehnout na čistý syntetický vitamín C.
Mezi příznaky mírnějšího až středního nedostatku vitamínu C patří únava, snížení obranyschopnosti, prodloužení doby rekonvalescence po nemocech, zhoršené hojení ran, zvýšení krvácivosti, u dětí zpomalený růst. Příznaky extrémního nedostatku jsou kurděje - skorbut (krvácivost, anémie - chudokrevnost, otok kloubů a dásní, ztráta zubů, žaludeční vředy, křehkost kostí, svalová atrofie, vysoká nemocnost, sterilita) a u kojenců SIDS.
Toxicita vitamínu C je velmi nízká, i ve velmi vysokých dávkách je výrazně nižší než u léčiv. Za určitých podmínek (viz kapitola Kontraindikace ve článku Megaskorbická léčba5) je možný vznik oxalátových kamenů. Vzhledem k rozpustnosti ve vodě, vylučování močí a rychlé metabolizaci je riziko předávkování se vitamínem C mizivé. Při vyšších dávkách askorbátů podávaných perorálně se může objevit plynatost, výjimečně podráždění žaludku, zvracení, při překročení meze tolerance průjem, který rychle odezní po snížení dávky.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu