Rýžové mléko se správně dle české legislativy označuje jako rýžový nápoj, nicméně v běžné řeči je obvykle používán termín rýžové mléko.
Zdroj: Nejsport.cz
Zdroj: Nejsport.cz
Rýže1 je na vodu náročná jednoletá (i víceletá) obilnina3 (tráva z čeledi lipnicovitých) pěstovaná pro svá škrobnatá zrna. Rýže se produkuje prakticky v celé oblasti tropů a subtropů, kde lze dosáhnout 2 až 3 sklizní za rok, ale snáší i chladnější podnebí.
Rýžové mléko není sice novodobým vynálezem, více se ale rozšířilo až v poslední době. Původ rýžového mléka není znám, ovšem různé nealkoholické nápoje na bázi vody a rýže nalezneme mezi tradičními recepty řady zemí, např. korejské sikhye (rýže fermentovaná sladovou vodou), japonské amasaké (rýže fermentovaná pomocí koji neboli plísně Aspergillus oryzae) či kokkoh (komplexní "mléko" z rýže i jiných obilnin, luštěnin, semínek a řas) a středoamerická horchata (nápoj obvykle vyrobený z namočené syrové rýže a mandlí). Známý je i rýžový odvar používaný při léčbě průjmu1.
Rýžové mléko je alternativou pro lidi trpící alergií na mléka živočišná15 nebo sóju, intolerancí laktózy3, fenylketonurií, pro lidi, kteří živočišné mléko1, kromě mléka mateřského, nepovažují za zdravé a pro lidi, kteří nechtějí konzumovat živočišné mléko z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany). Rýžové mléko je samozřejmě nevhodné pro alergiky na rýži, alergie na rýži ale není v České republice příliš častá, více se vyskytuje v Asii. I lidé, kteří běžně pijí kravské nebo jiné živočišné mléko, mohou ocenit jinou chuť rýžového mléka, ozvláštnit si jím jídelníček.
Složení rýžového mléka
Přesné složení rýžového mléka závisí na způsobu jeho přípravy, u průmyslově vyráběných druhů i na obsahu aditiv, příchutí a případném obohacení minerály a vitamíny. Obecně rýžové mléko obsahuje minimum tuků a bílkovin a naopak vysoké množství složitých i jednoduchých sacharidů. Neobohacená rýžová mléka neobsahují významnější množství vitamínů a minerálů, vápníkem obohacená rýžová mléka ho většinou mají kolem 120 mg na 100 ml, tedy stejně jako mléko kravské.
Rizika obsahu arsenu v rýži a rýžovém mléce
Arsen se přirozeně vyskytuje v horninách, půdě a vodě, jejich prostřednictvím se dostavá i do potravin. Hlavními zdroji znečištění životního prostředí arsenem jsou těžba a zpracování neželezných rud, spalování fosilních paliv, využití prostředků na úpravu dřeva a používání pesticidů (insekticidů, herbicidů) založených na sloučeninách arsenu, tyto pesticidy jsou ale v Evropské unii již zakázány.
Anorganický arsen je výrazně toxičtější než jeho organické sloučeniny, má genotoxické a karcinogenní účinky, způsobuje hlavně rakovinu plic, močového měchýře a kůže. V současnosti je toxicita arsenu stále předmětem vědeckého výzkumu a uvažuje se o zavedení nízkých limitů jeho obsahu v potravinách, protože člověk přijímá arsen z 95% ze své stravy a pitné vody, zbytek prostřednictvím kůže a dýcháním.
Rýže více než jiné obilniny arsen kumuluje, a to ve vnější vrstvě zrn, celozrnná rýže proto obvykle obsahuje více arsenu než rýže bílá. Bílá rýže obsahuje okolo 70% celkového arsenu v anorganické formě, celozrnná rýže až z 80%.
Pro školní a starší děti, pubescenty a dospělé osoby by běžná konzumace rýže, rýžového mléka a jiných výrobků z rýže neměla představovat významné navýšení příjmu arsenu. Hlavními zdroji příjmu arsenu jsou totiž u školních dětí především výrobky z jiných obilnin než rýže (zejména pšeničné pečivo), dále mléko a mléčné výrobky, pitná voda, rýže, zelenina a výrobky ze zeleniny, ovocné a zeleninové šťávy a jiné nealkoholické nápoje, od pubertálního věku se přidávají hotové pokrmy a u dospělých ještě alholické nápoje (nejvíce pivo).
Bylo zjištěno, že při přepočtu na svou hmotnost konzumují kojenci a batolata i dvoj až trojnásobné množství arsenu než dospělí. U kojenců jsou hlavními zdroji příjmu arsenu mléko a mléčné výrobky, pitná voda, hotové kojenecké pokrmy (hlavně ty připravené ihned ke konzumaci, např. příkrmy ve skleničkách) včetně umělého mléka a rýže. U batolat se pak jedná o mléko a mléčné výrobky, výrobky z jiných obilnin než rýže (zejména pšeničné pečivo), pitnou vodu, hotové batolecí pokrmy včetně umělého mléka (v menší míře než u kojenců) a rýži. Vyšší konzumace rýže, např. vypití 300 g rýžového mléka za den může příjem arsenu u kojenců a batolat zvýšit až dvojnásobně, britská Food Standards Agency proto preventivně doporučuje vůbec nedávat rýžové mléko dětem do 4 let.
V České republice ale nebyla zjištěna žádná rýžová mléka obsahující vyšší množství arsenu. Analýzy rýžových mlék v Evropě ve většině případů prokázaly poměrně nízké hladiny arsenu - průměrně 23 μg/kg (tedy o něco více než dvojnásobek normy pro pitnou vodu, která je 10 μg/l, současná norma pro nealkoholické nápoje je 100 μg/kg), z toho přibližně 50% bylo anorganického.
Je rýžové mléko vhodné pro kojence a batolata?
Neochucené doma vyrobené nebo kupované rýžové mléko s vhodným složením je možné, stejně jako ostatní rostlinná "mléka" (kromě sójového), podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců, používat jej k zapití příkrmů10 a vaření kaší22 i jiných příkrmů. Druhy obohacené vápníkem ve formě řas je možné podávat dětem od 10 měsíců. Nicméně by se rýžové mléko, podobně jako rýže samotná i ostatní výrobky z rýže, neměly malým dětem nabízet denně a ve vyšší míře kvůli možnému obsahu arsenu (více informací o riziku obsahu arsenu je uvedeno výše).
V žádném případě ale není rýžové mléko vhodné jako náhrada mateřského mléka7, protože neobsahuje veškeré potřebné živiny. Je chudé především na bílkoviny, tuky2, vitamíny (A, B12, D, K2) a minerály (vápník). Tyto složky je, pokud už dítěti rýžové mléko podáváme, nutné zajistit pestrou stravou, např. konzumací masa, ryb, vajec1, ořechů4, semínek3, luštěnin3, listové a brukvovité zeleniny3, avokáda a dostatečným pobytem na slunci.
Nejvhodnější je dítě i při podávání příkrmů dále dostatečně kojit kojit5 (dle doporučení WHO a České pediatrické společnosti do dvou let i déle), krmit různorodou stravou a pokud jsou mu rostlinná "mléka" podávána, tak střídat jejich druhy. Vzhledem ke složení umělého mléka49, je, dle ochoty dítěte jíst od ukončeného 4. až 6. měsíce nemléčné příkmy, žádoucí jeho brzké odbourání (na rozdíl od kojení70 i dříve než před rokem života dítěte) a nahrazení pestrou a vyváženou stravou, ale nelze z výše uvedených důvodů umělé mléko nahradit mlékem rýžovým.
Druhy rýžového mléka
Složení jednotlivých druhů rýžového mléka různých značek se může i značně lišit. Koupit lze rýžová mléka tekutá balená v tetrapakových krabicích a nebo sušená, dostupné jsou i druhy obohacené vápníkem ve formě červených mořských vápenatých řas Lithothamnium calcareum (zdravější možnost) či ve formě fosforečnanu vápenatého. Tekutá i sušená rýžová mléka je možné koupit slazená i neslazená. Tekutá rýžová mléka se vyrábějí také různě ochucená (např. mandlemi, kokosem, vanilkou, kakaem), k dostání jsou i rýžové "smetany" na vaření a nebo na šlehání.
Neochucená tekutá rýžová mléka (balená v tetrapakové krabici)
- Rýžový bio nápoj natur Alnatura: voda, rýže 14%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s vápníkem Alnatura: voda, rýže 14%, slunečnicový olej, vápenaté mořské řasy Lithothamnium calcareum, mořská sůl
- Rýžový nápoj original Alpro: voda, rýže 12%, slunečnicový olej, fosforečnan vápenatý, maltodextrin, mořská sůl, guma gellan, vitamín B12, vitamín D2, hydrogenfosforečnan didraselný
- Rýžový bio nápoj natur Berief: voda, rýže 13 %, slunečnicový olej, přírodní aroma, mořská sůl, uhličitan vápenatý
- Rýžový bio nápoj natur Dennree: voda, rýže 14%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj Isola: voda, rýže 20%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s vápníkem Isola: voda, rýže 20%, slunečnicový olej, vápenaté mořské řasy Lithothamnium calcareum, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj natural Natumi: voda, rýže 14%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s vápníkem Natumi: voda, rýže 13%, slunečnicový olej, vápenaté mořské řasy Lithothamnium calcareum, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj natural Provamel: voda, rýže 11%, slunečnicový olej, řepkový lecitin, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj natural Vitariz: voda, rýže 14%, slunečnicový olej, mořská sůl
Vanilková tekutá rýžová mléka (balená v tetrapakové krabici)
- Rýžový bio nápoj vanilka Isola: voda, rýže 20%, slunečnicový olej, přírodní vanilkove´ aroma, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj vanilka Natumi: voda, rýže 14%, slunečnicový olej, extrakt z Bourbon vanilky, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s vápníkem a vanilkou Naturgreen: voda, rýže, palmový tuk, slunečnicový olej, vápenaté mořské řasy Lithothamnium calcareum, mořská sůl, přírodní vanilkové aroma, karobová moučka
Sójová a ořechová tekutá rýžová mléka (balená v tetrapakové krabici)
- Rýžovo-sójový bio nápoj Alnatura: voda, rýže 5,5%, sójové boby 5,3%, mořská sůl
- Rýžovo-sójový bio nápoj Drink soja so lecker: voda, sójové boby 6,2%, rýže 6%, mořská sůl
- Kokosový nápoj Alpro: voda, kokosové mléko 5,3% (kokosový krém, voda), rýže 3,3%, fosforečnan vápenatý, karagenan, guma guar, xanthan, mořská sůl, vitamín B12, vitamín D2, aromata
- Rýžovo-kokosový bio nápoj Isola: voda, rýže 17%, kokosové mléko 4%, mořská sůl, přírodní kokosové aroma
- Rýžovo-lískoořechový bio nápoj Isola: voda, lískové ořechy 3%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžovo-mandlový bio nápoj Isola: voda, mandle 3%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s mandlemi a lískovými ořechy Natumi: voda, rýže 16%, lískové ořechy 1,7%, slunečnicový olej, mandle 0,6%, ječmen, mořská sůl
- Rýžovo-kokosový bio nápoj Provamel: voda, rýže 17%, kokosové mléko 4%, mořská sůl, přírodní kokosové aroma
- Rýžový bio nápoj s lískovými ořechy Vitariz: voda, rýže 14%, lískové ořchy 3%, slunečnicový olej, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s mandlemi Vitariz: voda, rýže 14%, mandle 1,2%, slunečnicový olej, mořská sůl, přírodní mandlové aroma
Kakaová a jiná ochucená tekutá rýžová mléka (balená v tetrapakové krabici)
- Rýžový bio nápoj ChoQuinoa (s quinoou a kakaem) Isola: voda, rýže 10%, quinoa 5%, třtinový cukr, kakao, slunečnicový olej, mořská sůl, karobová moučka
- Rýžový bio nápoj s vápníkem a kakaem Isola: voda, rýže 20%, agávový sirup, kakao, slunečnicový olej, vápenaté mořské řasy Lithothamnium calcareum, mořská sůl, karobová moučka
- Rýžový bio nápoj choco Natumi: voda, rýže 16%, jablečný mošt, odtučněný kakaový prášek, slunečnicový olej, vápenaté mořské řasy Lithothamnium calcareum, karobová moučka, přírodní kakaové aroma, mořská sůl
- Rýžový bio nápoj s obilnou kávou Biopont: voda, rýže 16%, rýžový sirup, slunečnicový olej, obilná "káva" (ječmen, cikorka, rýže), mořská sůl
Sušená (instantní) rýžová mléka
- Sušený rýžový nápoj Zajíc (Mogador): sušený kukuřičný sirup, částečně hydrogenovaný rostlinný tuk, rýžová mouka 13%, maltitol, fosforečnan draselný, lecitin, kaseinát sodný (kravská mléčná bílkovina), oxid křemičitý, sůl, karagenan, aroma, karoten
- Instantní rýžový nápoj natural Topnatur (ASP): glukózový sirup, částečně hydrogenovaný rostlinný tuk, rýžová mouka 20%, inulín, estery mastných kyselin, fosforečnan draselný, oxid křemičitý, aroma
Rýžové "smetany" na vaření a rýžové šlehačky
- Rýžový bio krém na vaření ("smetana") Véjade: voda, slunečnicový olej, rýžový sirup, rýžový škrob, rýžová mouka, arabská guma, karobová moučka
- Rýžový bio krém na vaření ("smetana") Isola: voda, rýže 30%, slunečnicový olej, karobová moučka, mořská sůl
- Rýžová šlehačka ke šlehání Soyatoo: rýžový nápoj (voda, rýžový sirup, rýžový škrob, rýžová mouka), ztužený rostlinný tuk, invertní cukrový sirup, mono a diglyceridy mastných kyselin, celulóza, alginát sodný, síran hořečnatý, aroma
- Rýžová šlehačka ve spreji Soyatoo: rýžový nápoj (voda, rýžový sirup, rýžový škrob, rýžová mouka), kokosový tuk, rýžový maltodextrin, kyselina vinná, extrakt z mořských řas (karagenan), arabská guma, mořská sůl, hnací plyn oxid dusný
Výroba rýžového mléka
Rýžové mléko je možné vyrobit z vody a ze syrové namočené rýže, z vařené rýže a nebo také z rýže fermentované.
Rýžové mléko připravené z pouze namočené rýže je nejjednodušší, není ani husté a ani sladké a má mírnou chuť po syrové rýži. Je možné ho ochutit vanilkovým extraktem, kakaem2 a dosladit rozmixovanými datlemi, nerafinovanými rostlinnými sirupovitými sladidly nebo medem1. Rýžové mléko z vařené rýže je trochu sladší a má hustou až slizkou konzistenci, hodí se spíše na vaření.
Rýžové mléko z fermentované rýže není husté a je přirozeně sladké, protože během procesu fermentace se složité sacharidy rozkládají na jednodušší sacharidy - cukry7. Fermentace rýže se provádí buď přímo pomocí enzymů (nejčastější postup při průmyslové produkci) a nebo pomocí kultur Aspergillus oryzae, tzv. koji, či jiných mikroorganismů, které tyto enzymy produkují. Zbytky rýže z domácí výroby rýžového mléka můžete poté použít např. při přípravě kaše.
Domácí výroba rýžového mléka ze syrové namočené rýže
- Na 24 i více hodin namočte 1 hrnek rýže. Před namočením můžete rýži na suché pánvi za stálého míchání opražit (po dobu zhruba 4 minut).
- Poté rýži sceďte, vodu vylijte a namočenou rýži nasypte do mixéru a přidejte k ní 3 hrnky čerstvé studené vody a špetku soli.
- Rýži s vodou důkladně mixujte při vysokých otáčkách několik minut, až vznikne mléčně zbarvená a zpěněná tekutina.
- Tuto tekutinu pak sceďte přes velmi jemné sítko nebo sýrařské plátno, nádobu mixéru vypláchněte 1 hrnkem studené vody a rovněž sceďte, zachycenou rýžovou drť dobře vymačkejte.
- Vzniklé rýžové mléko promíchejte (budete ho mít okolo 1 litru) a použijte nejlépe čerstvé, v lednici vydrží minimálně do druhého dne.
Domácí výroba rýžového mléka z uvařené rýže
- Den předem namočte 1/3 hrnku celozrnné rýže.
- Poté rýži sceďte, vodu vylijte a namočenou rýži vsypte do hrnce s 1 hrnkem vroucí vody.
- Rýži s vodou rychle uvěďte do varu, hrnec přiklopte pokličkou, výkon plotýnky stáhněte na minimum a rýži vařte přibližně 40 minut doměkka.
- Uvařenou rýži přemístěte do mixéru, přidejte k ní 3 hrnky čerstvé studené vody a důkladně ji rozmixujte.
- Tekutinu pak sceďte přes velmi jemné sítko nebo sýrařské plátno, nádobu mixéru vypláchněte 1 hrnkem studené vody a rovněž sceďte, zbytky rýže dobře vymačkejte.
- Vzniklé husté rýžové mléko (zhruba 1 litr) promíchejte a použijte nejlépe čerstvé, v lednici vydrží 2 až 3 dny.
Domácí výroba rýžového mléka z fermentované vařené rýže
- 130 g sladké rýže (jedná se o speciální, původně japonskou, odrůdu rýže) namočte na několik hodin do vody.
- Poté z rýže slijte vodu a propláchněte ji. Vložte ji do hrnce a přilijte k ní 500 ml čerstvé vody.
- Sladkou rýži s vodou uveďte do varu, hrnec zakryjte pokličkou a stáhněte plamen na minimum. Vařte přibližně 45 minut doměkka. Poté hrnec odkryjte a uvařenou sladkou rýži nechte vychladnout na 60°C.
- Do uvařené sladké rýže zchladlé na potřebnou teplotu vmíchejte 20 g koji rýže. Hrnec zakryjte pokličkou, obalte utěrkou a vložte do peřin. Rýži nechte fermentovat 2 hodiny, teplota klesne přibližně na 30°C. Poté rýži opět ohřejte na 60°C (ne více), hrnec zakryjte a zabalte do peřin a nechte 2 hodiny stát, postup opakujte ještě dvakrát.
- Fermentovanou rýži s tekutinou 15 minut povařte, poté ji nechte zchladnout.
- Zchladlou povařenou fermentovanou rýži i s tekutinou přesuňte do mixéru, doplňte studenou vodou na 1000 ml, přidejte špetku soli a mixujte několik minut, až se rýže důkladně rozmělní.
- Směs přeceďte přes velmi jemný cedník (jde to pomalu), mixér vypláchněte trochou studené vody a také přeceďte. Zbytek v cedníku dobře vymačkejte a drť vyhoďte. Měli byste získat 1 litr rýžového mléka. Skladujte ho v uzavřené skleněné láhvi v chladničce, vydrží 2 až 3 dny.
Více o rýžovém mléku na modrykonik.cz
Použité zdroje
- http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rice_milk
- http://www.margit.cz/vyziva-deti/
- http://files.gastroped.cz/200000163-4a2514c70f/doporuceni-vyziva-kojencu-a-batolat-2014.pdf
- http://www.babycenter.com/404_is-it-safe-for-my-child-to-drink-rice-milk_1200464.bc
- http://www.foxnews.com/health/2014/11/09/are-non-dairy-alternatives-better-than-cows-milk-for-bab...
- http://www.seriouseats.com/2012/12/diy-how-to-make-rice-milk.html
- http://healthyblenderrecipes.com/recipes/home_made_brown_rice_milk
- https://web.archive.org/web/20171201225047/http://www.skritcikuchyne.cz/2015/03/fermentovane-ryzo...
- http://tna.europarchive.org/20140306205048/
- http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/3597.pdf
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11335767