Rostlinné oleje jsou kapalné triacylglyceridy, tedy sloučeniny (estery) glycerolu a tří molekul mastných kyselin2, získáné vylisováním olejnatých semínek3, ořechů4, obilnin3, luštěnin3 či jiných druhů semen. Čím více dvojných vazeb mastné kyseliny obsahují, tím je olej tekutější. Druhy, které jsou při pokojové teplotě tuhé, ale tají při teplotě lidského těla, se někdy označují jako rostlinné tuky (např. kokosový tuk, palmový tuk, bambucké máslo, kakaové máslo, ztužený rostlinný tuk). Rostlinné oleje obvykle alergikům na potraviny6 nevadí, ale citliví jedinci mohou reagovat i na pouhé stopy bílkovin a tedy i na olej.
Rostlinné oleje jsou pro lidské tělo zdrojem energie a jsou součástí zdravých buněk. Tuky chrání orgány, pomáhají udržovat tělesnou teplotu, jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin a umožňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K). Lidské tělo bez příjmu tuků nedokáže fungovat. Jejich konzumace je více potřebná v zimě. Vyšší nároky na množství vhodných tuků, nenasycených i nasycených, jsou u dětí (více informací naleznete v článku Zavádění dětských příkrmů10). Tuky o oleje jsou také nositeli chuti ve studené i teplé kuchyni. Ne všechny druhy rostlinných olejů jsou ale jedlé či ve větším množství zdravé.
Uplatnění nalézají rostlinné oleje i v kosmetice (krémy, masti, mýdla, mycí a koupelové oleje, masážní přípravky, vlasové masky atd.) a v průmyslu (např. mazadla, paliva, svíčky, prostředky k povrchovému ošetření dřeva, barviva, plasty).
Označují se také jako panenské, šetrným lisováním zůstává zachována vysoká výživová hodnota, výrazná barva, chuť, aroma suroviny, v oleji se může při skladování utvářet zákal. Výtěžnost oleje je ale nižší, za studena lisované oleje jsou proto i dražší. Obvykle se prodávají v tmavých obalech, aby byly chráněny před světlem. Mívají hustší konzistenci než rafinované oleje. Ty druhy, které obsahují především nenasycené mastné kyseliny, snáze oxidují, některé je nutné uchovávat v lednici ihned od vylisování (např. lněný). Zoxidovaný, neboli žluklý, olej má nepříjemný pach i chuť a je velmi nezdravý. Poměrně šetrným způsobem dezodorizace panenského oleje je destilace s vodní parou.
Zdroj fotografií: Radost těla
Vyrábějí se lisováním za tepla nebo se získávají pomocí rozpouštědel (hexanu, superkritického oxidu uhličitého) a poté se čistí, proto je jejich výživová hodnota nižší. Výhodou je vyšší výtěžnost oleje, často jsou určeny pro průmyslové využití. Obvykle mají nevýraznou barvu, chuť i pach, jsou čiré, řídké a mají malé tendence žluknout, také jejich kouřový bod bývá vyšší. Běžně se prodávají v bezbarvém obalu.
Za účelem zvýšení odolnosti proti žluknutí se někdy rostlinné oleje ztužují, v místě dvojných vazeb se nenasycené mastné kyseliny slučují s vodíkem a vznikají vazby jednoduché. Trans-formy nasycených mastných kyselin vznikají při starším způsobu hydrogenace rostlinných olejů a jejich konzumace podporuje vznik kardiovaskulárních onemocnění, zánětů, nadváhy, diabetu 2. typu a rakoviny, narušení imunitního systému a funkce jater. Při novější technologii hydrogenace dochází ke vzniku interesterifikovamých tuků, o jejich dopadech na zdraví zatím není mnoho informací, ale pravděpodobně mají podobně špatný dopad na metabolismus a celý organismus jako transmastné kyseliny.
Margaríny obvykle obsahují nadbytek omega-6 mastných kyselin a různá aditiva (antioxidanty, emulgátory, aromata a barviva), možnou alternativou jsou margaríny prodávané v obchodech se zdravou výživou, které se vyrábějí na bázi přírodně tuhých rostlinných tuků (kokosového, palmového) a živočišné tuky2 (máslo, sádlo).
Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě, jejich konzumace také zmírňuje symptomy některých psychiatrických poruch. Jsou nezbytné pro správné fungování organismu, především pro zdravý růst a vývoj dětí1, rozvoj jejich mozku. Metabolické zpracování omega-6 mastných kyselin v těle probíhá pomocí stejných enzymů jako u omega-3 mastných kyselin. Tyto dva druhy mastných kyselin jsou esenciální (nutné dodávat stravou), působí ale komplexně a často vzájemně proti sobě.
Nadbytek omega-6 mastných kyselin působí prozánětlivě, je jedním z činitelů způsobujících rakovinu, vysoký krevní tlak, astma, diabetes 2. typu, aterosklerózu, poruchy výstelky cév, osteoporózu a autoimunitní onemocnění, artritidu, Crohnovu nemoc6, ulcerózní kolitidu, lupus, lupénku. Více se o této problematice dočtete ve článku Omega-3 mastné kyseliny.
Z rostlinných olejů se nasycené mastné kyseliny vyskytují v kokosovém6, palmovém a bavlníkovém oleji a v kakaovém másle a to především v cis-formě. Konzumace cis-nasycených mastných kyselin a cholesterolu, i když to dříve bylo tvrzeno, nemá na vznik kardiovaskulárních onemocnění prokazatelný vliv. V případě nasycených mastných kyselin se středně dlouhými řetězci, které se vyskytují např. v kokosovém mléce a kokosovém oleji6 se naopak ukazují pozitivní efekty jejich konzumace.
Pro výběr vhodného rostlinného oleje je důležité jeho složení a také kouřový bod, což je teplota, kdy se tuk nebo olej začíná při zahřívání přepalovat a kouřit, znehodnocuje se a stává se zdraví škodlivým. Čím vyšší kouřový bod tuk či olej má, tím vhodnější je ke smažení.
Mezi druhy rostlinných olejů bohatých na zdraví prospěšné omega-9 mastné kyseliny patří hlavně olivový1, lískooříškový a avokádový a dále řepkový, arašídový, dýňový a mandlový. Nasycené mastné kyseliny se vyskytují v hojné míře v kokosovém6 a palmovém oleji, v kakaovém másle2. Mezi oleje s převahou, v nadbytku nezdravých, omega-6 mastných kyselin řadíme především olej slunečnicový, světlicový (bodlákový) a kukuřičný, poměrně vysoké množství jich obsahuje i olej sójový, bavlníkový, arašídový a z pšeničných klíčků. Zdravé omega-3 mastné kyseliny nalezneme ve větším množství v oleji lněném, lničkovém, konopném a vlaškoořechovém, ve významném množství jsou i v nízkoerukovém řepkovém, sezamovém, sójovém, pupalkovém a dýňovém oleji.
Druh rostlinného oleje | Obsah nasycených mastných kyselin (%) | Obsah omega-9 mastných kyselin (%) | Obsah omega-6 mastných kyselin (%) | Obsah omega-3 mastných kyselin (%) | Další složky | Vlastnosti a popis oleje |
---|---|---|---|---|---|---|
arašídový olej | 15 - 18 | 48 - 61 | 20 - 33 | vitamíny A, B, D, E, antioxidanty, steroly, vápník, hořcík, fosfor, zinek | často se používá v asijské kuchyni | |
arganový olej | 18 | 43 | 37 | vitamín E, steroly, karotenoidy, fenolické látky | ||
avokádový olej | vitamín E, B6, D, antioxidanty, steroly, karotenoidy, lecitin, chlorofyl, draslík | poměrem mastných kyselin se podobá olivovému oleji, lisuje se z dužniny avokáda (ne ze semen) | ||||
bavlníkový olej | 26 - 27 | 19 | 54 | obvykle rafinovaný (levný) | ||
brutnákový olej | 24 | kyselina salicylová, draslík | užívat pouze v malém množství, nevhodný v těhotenství | |||
dýňový olej | 15 | 32 | 39 | 14 | vitamíny B, D, E, K, chlorofyl, karotenoidy, zinek, železo, hořčík, selen | má tmavou hnědozelenou barvu |
hořčičný olej | 12 | 60 | 15 | 6 | vitamíny B, D, E, K, karotenoidy, enzymy | konzumovat v malém množství, obsahuje 42% kyseliny erukové |
kakaové máslo | 57 - 64 | 29 - 38 | 0 - 4 | taje při teplotě lidského těla | ||
kokosový olej/tuk | 86 - 91 | 6 - 7 | 2 | často se používá v kuchyních tropické a subtropické oblasti, hodí se do slaných i sladkých jídel, do teplé i studené kuchyně, za studena lisovaný má pozitivní účinky na zdraví, rafinovaný, částečně ztužený je ale nezdravý | ||
konopný olej | 8 | 13 | 56 | 23 | vitamíny B, D, E, antioxidanty, vápník, hořčík, síra, draslík, železo, zinek, fosfor | neobsahuje THC, je vhodné ho skladovat v chladu |
lískooříškový olej | 6 | 83 | 11 | vitamíny B, E, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek | ||
lněný olej | 6 - 9 | 10 - 22 | 12 - 18 | 56 - 71 | velmi snadno oxiduje, ihned po vylisování se musí uložit do chladu a temna a poté poměrně rychle (během asi 3 měsíců) spotřebovat, žluklý (zoxidovaný, tedy nahořklý a štiplavý) je velmi nezdravý, je vhodný pouze pro studenou kuchyni | |
lničkový olej | 5 - 10 | 12 - 27 | 16 - 25 | 35 - 42 | ||
makadamiový olej | 60 | 3 | 2 | 20% omega-7 mastných kyselin | ||
makový olej | 10 - 13 | 15 - 19 | 70 | vitamín E, steroly, vápník, hořčík, železo | nemá uspávací účinky, je třeba ho uchovávat v chladu | |
mandlový olej | 9 | 62 | 29 | vitamín E | ||
olej z černého kmínu (z černuchy) | tradiční léčebný prostředek při potravinových alergiích, doporučuje se užívat pouze v malých množstvích | |||||
olej z hroznových jadérek | 11 | 18 | 64 | 7 | vitamíny B, E, karotenoidy, steroly, fenolické sloučeniny, zinek, měď, selen | |
olej z kukuřičných klíčků (kukuřičný olej) | 12 - 15 | 28 - 30 | 50 - 60 | vitamíny B, E | většinu produkce tvoří rafinovaný olej | |
olej z meruňkových jader | vitamíny B, karotenoidy | |||||
olej z pšeničných klíčků | 16 | 14 | 55 | 7 | vitamíny D, E, antioxidanty, alkoholy s dlouhým řetězcem | |
olivový olej | 3 - 21 | 55 - 83 | 9 - 20 | 0 - 2 | vitamíny E, K, steroly, fenolické látky | nejedná se o olej ze semen, ale lisuje se z dužniny plodů, vyrábí se za studena lisovaný i rafinovaný, z pokrutin |
ostropestřecový olej | vitamín E, antioxidanty | snadno žlukne, pomáhá při jaterních onemocněních | ||||
palmojádrový tuk | 81 - 86 | vitamín E | obvykle rafinovaný a ztužený, je bezbarvý | |||
palmový olej | 42 - 51 | 39 - 40 | 10 | vitamín E, antioxidanty, karotenoidy | většinou nerafinovaný, má červenou barvu | |
pupalkový olej | vitamín E | |||||
rakytníkový olej | lisuje se ze semen nebo z dužniny, podle toho se liší složení | |||||
rýžový olej (z rýžových otrub) | 25 | 38 | 34 | 2 | vitamín E, antioxidanty, steroly | |
řepkový nízkoerukový olej | 7 | 61 - 63 | 19 - 21 | 9 - 11 | obvykle se prodává rafinovaný, na trhu lze sehnat i za studena lisovaný, ale pro značnou části lidí má nepříjemnou chuť | |
sezamový olej | 11 - 18 | 35 - 50 | 35 - 50 | vitamíny E, K | obvyklý v asijské kuchyni, používá se k dochucení hotového teplého jídla nebo ve studené kuchyni | |
slunečnicový olej | 10 - 12 | 16 - 30 | 59 - 71 | vitamíny E, K, karotenoidy | vyšší teploty snáší jen druhy takto označené (např. rafinovaný nebo dezodorizovaný vodní parou) | |
sójový olej | 14 - 15 | 72 - 75 | 50 - 54 | 7 - 8 | prakticky se vyrábí pouze rafinovaný | |
světlicový (bodlákový) olej | 8 | 75 - 77 | 12 - 14 | |||
vlašskoořechový olej | 9 | 22 | 53 | 11 | vitamíny B, E, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor, zinek, měď, mangan |
Rostlinný olej přidáváme do koupele nebo je třeba s ním kůži mazat vlhkou, aby v ní zůstala uzamčena voda. Při mazání olejem nasucho se kůže může vysušovat. Rostlinné oleje se používají k průmyslové i domácí výrobě bylinných macerátů, koupelových, sprchovacích a masážních olejů, vlasové kosmetiky, krémů, ochranné sluneční kosmetiky, holicích krémů, tělových mlék, mastí, balzámů, deodorantů, zubních past, repelentů či mýdel.
Některé oleje fungují i jako UV filtry, lze je tedy používat do jisté míry i jako sluneční ochrannou kosmetiku - např. sezamový olej zachytí asi 30% UV záření, kokosový6, arašídový, olivový1 a bavlníkový olej přibližně 20%.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu