Oxidační stres vzniká ve chvíli, kdy tělo neumí vyvážit produkci volných radikálů vlastními silami a pomocí přijatých antioxidantů ze stravy. Mezi volné radikály patří molekuly kyslíku, které obsahují nepárové elektrony, které jsou vysoce reaktivní s jinými molekulami. Volné radikály potom putují po těle a napadají zdravé buňky a tkáně.
Zdroj: Nejsport.cz
Předpokládá se, že každá buňka lidského těla musí denně zvládnout 10 000 útoků volných radikálů, které ničí všechno, co je v jejich blízkosti, hlavně proteiny, DNA a lipidy. Kradou tak jejich elektrony, aby získaly stabilitu.
U lidí se tak oxidační stres podílí nejen na procesu stárnutí, ale i vzniku mnohých nemocí (ateroskleróza, Parkinsonova choroba, selhání srdce, infarkt myokardu, Alzheimerova nemoc, chronický únavový syndrom, cukrovkové komplikace).
Ukazuje se ale, že oxidační stres3 může být příčinou neplodnosti8, nebo mít za následek problémy během těhotenství13.
Volné radikály mohou být zneškodněny antioxidanty, které se užívají jako prevence před onemocněním. Antioxidanty mohou být přírodní, přijímané ve stravě, ale předávají se i umělé doplňky výživy ve formě kapslí nebo tablet. Užívání antioxidantů jako výživových doplňků nemělo podle výsledku vícero studií takový efekt, jako užívání antioxidantů ze stravy. Některé studie poukazují i na nebezpečí v souvislosti s užíváním vysokých dávek takových výživových doplňků.
Nejvíce přírodních zdrojů antioxidantů je obsaženo v čerstvé zelenině a ovoci, kdy působí preventivně hlavně před srdečními nemocemi a vznikem rakoviny.
Nerovnováha mezi oxidanty a antioxidanty je základem oxidačního stresu. V současné době jsou antioxidanty používaný jako léčebný přípravek u pacientů po mrtvici, kdy chrání nervy a mozkové buňky před oxidačním poškozením a peroxidaci lipidů
Antioxidant | Zdroj v potravě |
---|---|
Vitamín A a kartenoidy | mrkev, dýně, brokolice, brambory, rajčata, kel, zelená fazole, žlutý meloun, broskev a meruňka |
Vitamín C | citrusové ovoce, zelená paprika, brokolice, listová zelenina, jahody, rajčata, černý rybíz, mango |
Vitamín E | oříšky a semínka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, játra |
Selen | ryby a mořské plody, červené maso, obilniny, vajíčka, kuřecí maso, česnek |
Flavonoidy | čaj, hlavně zelený, citrusy, červené víno, cibule, jablka |
Polyfenoly | tymián, oregano |
Nemoci, které jsou způsobeny oxidačním stresem mohou být např.:
Zhruba polovina neplodných mužů trpí oxidačním stresem. Volné radikály mají vliv na mužskou plodnost dvěma mechanizmy:
Několik studií na zvířatech a in-vitro studie naznačují, že oxidační stres3 může ovlivnit ženskou plodnost, ale vztah oxidačního stresu a otěhotnění u žen nebyl dostatečně prokázán. U žen se předpokládá vliv oxidačního stresu na růst a dozrávání folikulů, endometriózu6 a vývin embrya.
Několik studií zkoumalo souvislost oxidačního stresu a problémy v těhotenství13. Dvě studie (Barrington JW a spol. a Vural P a spol.) uvádí, že snížené množství antioxidantů mělo za následek zvýšené riziko spontánního potratu13.
Volné radikály jsou také zapojeny do vzniku předčasného prasknutí plodových obalů. Ukazuje se také spojitost oxidačního stresu a preeklampsie18.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu