Nechutenství (anorexie) je stav, kdy člověk odmítá přijímat potravu. Častou příčinou nechutenství bývá nevolnost8, ale může být i nespecifickým příznakem řady jiných problémů. Z tohoto důvodu je diagnostika nechutenství poměrně obtížná, základem je pohovor s pacientem, sepsání anamnézy, dále je možné podle potřeby provést ultrazvuk břicha, rentgen hrudníku, vyšetření celiakie a potravinových alergií, CRP test, jaterní testy, gastroskopii, kolonoskopii, psychologické vyšetření či kontrolu krevního obrazu.
Příčiny nechutenství
- nevolnost8 způsobená různými příčinami,
- horečka1 či zvýšená teplota z důvodu nemoci nebo růstu zubů,
- nežádoucí účinek užívání léků2 a především jejich kombinací, nežádoucí následek očkování38,
- narušené trávení, špatná střevní mikroflóra6, přemnožení kvasinek5 v organismu, u kojenců moučnivka12,
- infekční choroba (horečka, průjem1, nevolnost, zvracení), nádorová onemocnění, srdeční choroby (slabé prokrvení střev), choroby jater a ledvin (narušené zpracování a vylučování toxinů a zplodin metabolismu), autoimunitní nemoci (produkty zánětlivých procesů můžou tlumit chuť k jídlu), nemoci trávicí soustavy (špatné funkce orgánů, bolesti),
- chudokrevnost,
- nedostatku některých vitamínů (B1, B6, B12, kyseliny listové37) či minerálů (železa),
- stres,
- deprese a jiné psychické problémy, psychické a psychosomatické nemoci, mentální anorexie, u starších lidí také demence,
- celiakie1, potravinová alergie6,
- nevhodné složení a denní rozložení potravy, málo pestrá strava, nevhodně upravená strava, návyk na sladké,
- nucení do jídla - především u dětí se vzdor proti přílišnému krmení projeví jako odmítání jídla,
- vybíravost,
- u kojenců a batolat se může jednat i o přirozený proces, kdy po období rychlého růstu a vývoje (tzv. spurtu) následuje období zklidnění a dítě si sníží příjem potravy, což ale může rodiče zneklidnit.
Doporučená opatření při nechutenství
- jíst pomalu, v klidu, v příjemném prostředí, lze zkusit změnu stravovacích rituálů a prostředí,
- jíst častěji a malé porce,
- jídlo nenutit, ale jíst vhodné potraviny kdykoliv, kdy se dostaví chuť, bez ohledu na denní dobu,
- zpestřit jídelníček,
- v některých případech jsou lépe snášena studená jídla než teplá,
- vykonávat vhodnou tělesnou aktivitu, nepříliš namáhavou, ale pomáhající budování svalové hmoty - pilates, jóga, procházky,
- vyloučit potravinové alergie, celiakii a nebo dle nich upravit stravu,
- zlepšit trávení a upravit střevní mikroflóru - omezit lepek, mléko a mléčné výrobky, cukr a obecně nevhodné sacharidy (pečivo z bílé mouky), brát probiotika6,
- vyhýbat se málo výživným potravinám, jako jsou sladkosti, průmyslově zpracované a uměle ochucené potraviny, rafinované a ztužené tuky, nízkotučné potraviny, extrudované obilniny,
- zařadit na živiny bohaté a energeticky koncentrované potraviny (dle individuální snášenlivosti), především kvalitní bílkoviny a tuky - za studena lisované oleje (kokosový, konopný, olivový, ořechový), co nejžlutší máslo, kvalitní sádlo, maso a vnitřnosti, ořechy4, semínka, tučné ryby, avokádo, bio vejce, tučné vyzrálé sýry a plnotučné zakysané mléčné výrobky, kaše22 (doma vařené z předem namočených celozrnných obilnin), kváskové celozrnné pečivo (nejlépe žitné), sušené ovoce, preferovat kořenovou, plodovou a škrobovitou zeleninu před listovou, preferovat méně vodnaté druhy ovoce před vodnatými, na pití podávat čerstvě vymačkané ovocné šťávy nebo smoothies, v případě nutnosti enterální klinickou výživu (např. Nutridrink),
- zařadit potraviny bohaté na železo (červené maso a vnitřnosti, ořechy a semínka, červená řepa, brokolice, listová zelenina, červené a černé druhy ovoce, luštěniny, řasy - např. spirulinu, nori, wakame), tyto potraviny jíst s dostatkem vitamínu C, který výrazně zvyšuje vstřebatelnost železa, a naopak je nekonzumovat s mlékem a mléčnými výrobky (alespoň 2h před a 2h po), které vstřebatelnost železa minimalizují,
- zařadit potraviny bohaté na vitamín B12 (maso, vnitřnosti, vejce, ryby, mléčné výrobky) a kyselinu listovou (listová zelenina, luštěniny, ovoce, ořechy, klíčky),
- u dospělých lze na povzbuzení chuti před jídlem nabídnout menší množství alkoholického nápoje (pozor ale na kombinaci s léky).
Nechutenství u dětí
Při nechutenství u dětí je možné, kromě alkoholu, použít veškeré výše uvedené rady, samozřejmě v závislosti na tom, jestli a jaké příkrmy už mají zavedeny. Pro nechutenství u dětí platí také veškeré výše uvedené možné příčiny. Specifickým problémem je odmítání kojení nebo umělého mléka, příčinou může být gastroezofageální reflux4, kojenecká kolika25, zácpa, špatná střevní mikroflóra, chudokrevnost, zúžení konečníku nebo jiné vrozené vady trávicího traktu, u kojených miminek i bojkot kojení8.
Velmi často kojenci instinktivně odmítají to, co jim nedělá dobře, např. při alergii na bílkovinu kravského mléka15 nechtějí pít umělé mléko49, nebo jsou neklidní při kojení70, reagují-li alergicky6 na některé složky matčiny stravy. Kojenci a malé děti také velmi silně reagují na špatnou atmosféru v rodině a napjaté vztahy, nervozitu matky, může to tedy být i příčinou odmítání potravy.
Někdy rodiče trápí, že miminko odmítá příkrmy. Samozřejmě je třeba zvážit možné příčiny tohoto stavu, jako je chudokrevnost, špatná střevní mikroflóra, potravinové alergie a jiné zdravotní obtíže. Relativně často se ale jedná jen o domnělé nechutenství, kdy ještě dítě fyzicky a mentálně k zavádění příkrmů10 nedospělo a rodiče či dětský lékař se striktně drží tabulek či zastaralých doporučení a nerespektují individuální vývoj dítěte a současná doporučení, že mateřské či umělé mléko by mělo být základem stravy dítěte alespoň do věku jednoho roku.
Miminku také nemusí vyhovovat teplota nebo struktura příkrmu. Některé děti preferují příkrmy najemno rozmixované, jiné jen nahrubo rozmačkané a některé vyžadují jídlo ve větších kouscích přímo do ruky (podávání příkrmů metodou baby led weaning).
Nechutenství v těhotenství
Nechutenství se může vyskytnout především v prvním trimestru těhotenství24 jako důsledek probíhajících hormonálních změn, jako reakce na očekávané životní změny nebo z důvodu nevolností8, zvracení, zvýšené citlivosti na pachy. Nicméně, aby těhotenství prosperovalo a plod se dobře vyvíjel, měla by nastávající maminka konzumovat dostatek vyvážené stravy. Při nechutenství v těhotenství je možné, kromě alkoholu, použít veškeré výše uvedené rady. Silné nechutenství by tedy žena měla konzultovat s lékařem. K potlačení nevolností lze použít zázvor, skořici či mátu.
Více o nechutenství na Modrém koníku
Použité zdroje
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Nechutenství
- http://www.vyzivavnemoci.cz/doporuceni-pri-nechutenstvi/
- http://www.lekarna.cz/nechutenstvi/#vice
- http://www.stefajir.cz/?q=nechutenstvi
- http://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/mate-podezreni-na-potravinovou-alergii
- http://www.vitalia.cz/katalog/nemoci/nedostate-vitaminu/
- http://www.margit.cz/jak-zvysit-hmotnost/
- http://www.porodnice.cz/tehotenstvi/jsem-tehotna-nemocna/onemocneni-tehotne-zeny-ii/chudokrevnost...
- http://www.vitalia.cz/clanky/13-typickych-tehotenskych-potizi-co-s-nevolnosti-nebo-palenim-zahy/
- http://www.tehotenstviaz.cz/index.php?strana=&kat=104&c=455
- http://www.margit.cz/pomoc/nechutenstvi-u-deti/
- http://vyzivadeti.cz/tiskove-centrum/zajimave-clanky-o-vyzive-deti/apetit-hlasi-poruchu/