Nadýmání nebo plynatost se vytváří ve střevech při nadměrném hromadění plynů. Zdravý člověk během dne nahromadí zhruba 1 až 2 litry střevního plynu, nadměrná část se vstřebá a ta menší odchází z těla ven. Plynatost bývá doprovázena bolestí břicha4 nebo jeho křečemi.
Nadýmání se dělí na:
Meteorismus nebo-li nadměrná plynatost je nadměrné hromadění plynů, který vzniká v tlustém střevě. Později se projevuje nadměrných únikem těchto plynů do okolí, tzv. flatulence.
Pocit plynatosti způsobuje také mnoho onemocnění, např.:
Typ potraviny | Rizikové potraviny | Vhodné potraviny |
---|---|---|
luštěniny | hrách, fazole, čočka | - - - |
zelenina | zelí, cibule, česnek, kapusta, květák, brokolice | rajčata, okurky, červená řepa, brambory |
ovoce | hroznové víno, švestky, hrušky, banány, hrozinky, ořechy | grepy, jablka |
pečivo | bílé nebo kynuté | starší tmavé pečivo, rýže |
slané potraviny | uzeniny, zrající sýry, kořeněná jídla | libové maso, nízkotučné sýry, jogurty s živou kulturou |
bylinky a koření | - - - | fenykl, kopr, bazalka, anýz, kmín, tymián, oregano, zázvor, libeček, máta, heřmánek |
nápoje | kyselé šťávy, sycené nápoje, alkohol | neperlivá voda, bylinné a ostatní čaje |
Pacient se cítí plný a nafouknutý. Nahromaděný plyn v játrech a tlustém střevě způsobuje velice nepříjemné bolesti břicha.
Gastroenterolog doporučí pacientovi zlepšit stravovací návyky, včetně většího příjmu tekutin, které napomůžou zmírnit četnost plynatostí. Lékař zpravidla provede pacientovi terapeutický test, během kterého jsou pacientovi z jídelníčku odstraněny mléčné výrobky vč. mléka a pokud to na zmírnění plynatosti nepomůže, jsou postupně odebírány další nadýmající potraviny.
Lidé by měli jíst pomalu a v klidu, protože když jí ve spěchu a jídlo hltají, spolykají při jídle také velké množství vzduchu, které napomáhá ke vzniku nadýmání. Při jídle by člověk měl také velmi dobře vnímat, že právě teď přijímá potravu, nespěchat a uvědomovat si, co jí. Vedle zmírnění možného nadýmání to napomáhá i k lepšímu stravování jako takovému. Mozek si velmi dobře myšlenku probíhajícího stravování zpracuje a tělo si z něj déle čerpá energii.
Během nadýmání napomáhají také probiotika, která napomáhají při trávení a také pravidelné sportování. Probiotika by měla být taková, která se skladují v chladničce a jsou kombinovány s prebiotiky.
Při nadýmání u dětí se doporučuje pít fenyklový čaj, masírovat bříško, na bříško přikládat nahřátou deku nebo plenu. Více v samostatném článku: Kojenecká kolika25
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu