Mléko je v užším slova smyslu výživná bělavá tekutina produkovaná mléčnými žlázami savců a určená k tomu, aby ji pila mláďata, tedy i lidské mateřské mléko7. V širším slova smyslu se takto označují i rostlinné nápoje, jejichž vzhled i použití je velmi podobné jako u mléka savčího, a také kojenecká mléčná výživa49 (umělé mléko). Termínem mléko se označují i různé nejedlé tekutiny podobného vzhledu, např. latexové mléko (šťáva prýštící z naříznutého kmene kaučukovníku), vápenné mléko (vodný roztok hydroxidu vápenatého) či tělové nebo pleťové mléko (kosmetický výrobek).
Tato mléka se začala stávat součástí lidské stravy při domestikaci zvířat v době 10000 až 5000 let před naším letopočtem, chov zvířat ale nebyla levná záležitost. Nicméně mléko se od této doby pilo jedině čerstvé a pouze tehdy, když samice měla mláďata, která mléko sála, bylo určené ale především právě pro ta mláďata, živočišné mléko tedy nebylo k dispozici každý den a ve velké míře. Je pravděpodobné, že výjimečně bylo použito i místo mateřského mléka, ale hlavním způsobem bylo využití ostatních kojicích žen, ať již v rámci rodiny nebo později i profesionálních kojných.
V současných objemech se živočišná mléka, především mléko kravské, začala konzumovat až v období průmyslové revoluce a nejvíce pak po 50. letech 20. století, o genetické přizpůsobenosti lidí ke konzumaci živočišných mlék v takto velké míře a míře úpravy (homogenizované pasterizované nebo UHT mléko a z nich připravené mléčné výrobky) lze tedy velmi pochybovat. Velké množství kojenců a batolat (5 až 10%) trpí alergií na živočišná mléka15, přibližně u třetiny kojenců stojí bílkoviny kravského mléka za kojeneckou kolikou25 a značná část dospělých (dle rasy 20 až 75%) má intoleranci laktózy3.
Vědecky nebyla prokázána zdravost ani nezdravost kravského či jiného živočišeného mléka (kromě mateřského, zde jsou benefity jasně prokázány), výsledky studií se značně liší, hlavně dle zadavatele studie, sledovaných parametrů a podle celkového složení stravy zkoumaných osob, neshodují se ani na vstřebatelnosti vápníku z mléka. Za nejvhodnější formu konzumace živočišného mléka jsou považovaný zakysané mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana, kefír, kysané podmáslí) a tvrdé, zralé, sýry, obsahují nejméně laktózy a jsou lépe stravitelné.
Tepelně ošetrřená mléka je nutno skladovat při těplotě 6°C, najvíce 8°C. Jen UHT výrobky je možno uchovávat při vyšších teplotách, většinou do 24°C.
Rostlinné nápoje, neboli rostlinná mléka (dle české legislativy je ale nelze jako mléka označovat, nicméně v běžné řeči je tento termín používán), jsou alternativou pro lidi trpící alergií na mléka živočišná15, pro lidi trpící intolerancí laktózy3, pro lidi, kteří živočišné mléko, kromě mléka mateřského, nepovažují za zdravé a pro lidi, kteří nechtějí konzumovat živočišné mléko z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany). Na rostlinné bázi se vyrábějí i náhrady za mléčné výrobky - margaríny, "jogurty", "sýry" apod.
Rostlinná mléka nejsou žádným novodobým vynálezem, v řadě kultur jsou jako nápoje používána již po staletí. I lidé, kteří běžně pijí kravské nebo jiné živočišné mléko, mohou ocenit jinou chuť rostlinných mlék, ozvláštnit si jimi jídelníček. Rostlinná mléka lze koupit či vyrobit jednodruhová i vícedruhová rostlinná mléka, ochucená vanilkou či kakaem. K sehnání jsou rostlinná mléka tekutá, balená v tetrapakových krabicích nebo plechovkách, nebo sušená, složení se liší dle druhu rostlinného mléka, konzistence a dle výrobce.
Rostlinná mléka, kromě sójového, s vhodným složením je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců, používat je k zapití příkrmů10 a vaření kaší22, ve většině případů nejsou plnohodnotnou náhradou mateřského mléka, ale mohou být součástí pestré stravy. Rostlinná mléka obohacená vápníkem ve formě řas je možné podávat dětem od 10 měsíců (samozřejmě kromě těch druhů, na které má dítě alergii6). Lze také vyrobit i komplexní rostlinná mléka pro malé přikrmované děti, které nemohou být kojeny, tato mléka, vycházející z japonského kokkoh, obvykle obsahují současně obilniny, luštěniny3, semínka3 nebo ořechy4, mořské řasy a rostlinný olej1.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu