Histaminová intolerance a nebo také HIT je reakce podobná potravinové alergii6, která ale není pravou alergií, na rozdíl od ní reakce závisí na množství požité potraviny. V těle po konzumaci potravin bohatších na histamin nebo jiné budivé biogenní aminy, histaminoliberanty (látky budící vznik histaminu), dochází k hromadění histaminu a vzniku zdravotních problémů.
HIT je způsobena méně často nedostatečnou aktivitou enzymu HNMT (histamin-N-methyltransferázy) a více často nedostatečnou aktivitou enzymu DAO (diaminoxidázy) v důsledku poškození střevní sliznice (bezlepkovou dietou nekompenzovaná celiakie1, dále např. Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, rakovina tlustého střeva), užívání inhibitorů DAO nebo genetické poruchy (ta je poměrně málo častá, trpí jí asi 0,3% populace). Na histamin jsou poměrně citliví i kojenci a batolata2. HIT lze léčit nízkohistaminovou dietou a v určitých případech podáváním enzymu DAO.
Možné příznaky histaminové intolerance
Potraviny obsahující zvýšené množství histaminu
- zrající, kvašené, fermentované, kysané, kvašené potraviny: zrající sýry (typu ementál, čedar, parmezán, rokfór, camembert, brie), zakysané mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana, kefír, kysané podmáslí), fermentované sójové výrobky3 (tradiční sójová omáčka, miso, tempeh, natto, tofu), pivo, víno, kvasnice, kysané zelí a jiná mléčně kvašená zelenina
- konzervované potraviny: masové konzervy, ovocné přesnídávky, dětské příkrmy
- uzené potraviny (včetně šunky), sušené maso
- mořské ryby a mořské plody (obsah histaminu významně roste při jejich nevhodném skladování)
- rajčata, špenát, lilek, žampióny
- kakao, čokoláda2
Histaminoliberanty
- syrový vaječný bílek1
- alkohol
- káva, čaje
- kolové nápoje
- ocet
- ořechy4
- jahody, citrusy, ananas, papája
- některé druhy koření, např. lékořice, chilli, skořice, anýz, muškátový oříšek
- houby
- luštěniny3
- ostatní velmi zralé ovoce a zelenina
- některá potravinářská aditiva, např. tartrazin (E102), benzoáty (E210-219), siřičitany (E220-228), BHA (E320), BHT (E321)
Léky inhibující enzym DAO
Trpíte-li histaminovou intolerancí nebo máte-li na ni podezření, je třeba to oznámit lékaři, aby mohl vybrat vhodný lék. Je známo více než 90 různých sloučenin inhibujících enzym DAO, patří do různých skupin léků, jedná se např. o některá expektorancia, analgetika, antibiotika, bronchodilatancia, myorelaxancia, diuretika, narkotika, opiáty, antihypotenziva, antihypertenziva, antiarytmika, prokinetika, tuberkulostatika, cytostatika a antidepresiva.
- acetylcystein (ACC, Fluimucil, Mucobene)
- kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin)
- ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan)
- diclofenac (Voltaren, Veral)
- ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen)
- metamizol (Buscopan, Novalgin)
Více o histaminové intoleranci na modrykonik.cz
Použité zdroje
- MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
- http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2011/03/14_fuchs_al_3-2011.pdf
- https://web.archive.org/web/20131106060149/http://www.imunita.sk/clanky/48-strasiak-s-nazvom-hist...
- http://histaminovakasulka.com/histaminova-intolerance-hit/co-je-histaminova-intolerance/
- http://www.netdoktor.at/therapie/histaminintoleranz-therapie-8715