redakce
17. bře 2019
14445 

Zabijáci manželství a jak se jim bránit?

I když zrovna ve vašem vztahu neřešíte žádné problémy, je vhodné připomenout, že šťastné manželství není samozřejmost. Zapracujte na problémových oblastech vztahu, vyhněte se tak možným problémům a udržte své manželství spokojené.

Zdroj fotografií: Radost těla

Na začátku každého manželského svazku bývá samozřejmě láska. Nejčastěji se bereme, abychom naši lásku potvrdili, přejeme si, abychom nosili společné příjmení, abychom byli bráni jako pár, který to myslí vážně.

Manželství u nás se rozpadají v polovině případů

Z praktického hlediska má manželství mnoho nesporných výhod. V mnoha životních situacích nám manželství dává mnoho práv, výhod a benefitů. Jedná se především o pořizování společného bydlení (hypotéky a půjčky), narození dětí, adopci a výchovu dětí, ale i ty méně příjemné jako je nemoc, hospitalizace či smrt. 

Až časem, spočíváním v tomto svazku, si uvědomujeme, jak hluboký závazek jsme si svatbou dali. Možná až s příchodem prvních vážnějších potíží ve vztahu začínáme chápat, jak velký slib jsme sobě i společnosti dali. Rozvodovost manželství v posledních letech byla u nás na hranici padesáti procent. A je logickým důsledkem, že se nejen stát, který tyto svazky posvěcuje, ptá, proč polovina manželství končí brzy a špatně.

Názor na to, proč se tak děje, se liší, pravděpodobně na základě zkušeností každého, kdo se o hodnocení příčiny snaží. Pokud se zeptáte manželských párů, kteří spolu dnes žijí padesát let a více, často si budou stěžovat na to, že generace po nich jsou nezodpovědné. "Naučili jste se věci vyhazovat, ne opravovat," tak by se dal shrnout názor starších generací na to, že láska v naší době končívá rozvodem i velmi brzy po svatbě.

Ať se zeptáte kohokoli na recept na šťastné manželství, bude jeho názor vždy vycházet z jeho zkušenosti. Ten, kdo se rozvedl, bude tento čin pravděpodobně obhajovat. Ten, kdo se navzdory mnoha potížím rozhodl manželství udržet, bude zase zastávat názor, že tolerance je klíčem k udržení svazku.

Každé manželství je individuální, stejně tak jeho problémy, i každý z páru. Problémy, které jeden pár dokáže překonat, dokáží jiná manželství zcela zničit během několika měsíců. 

Nejčastější zabijáci manželství

Manželství je svět sám pro sebe. Závisí na vzájemné důvěře, intimitě, porozumění. K tomu, aby mohl takový vztah fungovat, je zapotřebí všechny ingredience, který vztah drží pohromadě, neustále udržovat. Není možné, aby vztah fungoval bez toho, aniž by o něj nebylo pečováno. A péče o něj je postupem času složitější, pracnější a mění se.

Mgr. Pavel Rataj, párový terapeut, který týdně pomáhá i 20 párům najít cestu ven z manželské krize, potvrzuje, že spásu manželského vztahu nelze hledat nikde jinde, než mezi mužem a ženou, kteří svůj problém řeší. Zdůrazňuje, že vztahy jsou natolik individuální, že není možné hledat univerzální návod na to, jak je udržet zdravé po dobu padesáti a více let.

“Jako párový terapeut jsem optimista, myslím si, že naše vztahy žijí ve skvělé době. Těžké, ale svobodné. Nikdy jsme neměli tolik možností, ani poznatků. Věřím, že tato doba produkuje i dostatek frustrace a neklidu, které jsou pro růst potřebné. Zároveň jsem skeptický, že povrchní rady a desatera nám dnes mohou v našich vztazích výrazně pomoci. Jsou to spíše jen malé ukazatele a korektory, ale větší význam bych jim nepřisuzoval.

Dnes je jasné, že nejchytřejším manželským a rodinným poradcem je určitě Google. Bohužel, anebo bohudík, si naše jedinečnost, ani naše vztahovost nenechají do svého působení žádnými radami příliš hovořit. A proč ne? No, asi proto, že se na povrchu domníváme, že nebýt chyb našeho partnera, tak máme skvělý vztah. Ve vztahu to přece vždycky spíše kazí ten druhý,” říká terapeut k tématu rozvodovosti a naší době.

Mezi skutečné zabijáky manželství patří nejen podle tohoto zkušeného terapeuta, ale i podle mnoha dalších odborníků, stále stejné věci. Nedostatečná komunikace, časová vytíženost, příliš velká odlišnost, nerovnoměrný vývoj partnerů, odlišné představy, neporozumění, hádky. To vše jsou důvody, proč se lidé nejčastěji rozvádějí. Pokud by se měly všechny tyto potíže definovat jako kolonka na žádostech o rozvod, pak je to “rozdílnost povah a názorů”.

Nejen terapeut Pavel Rataj, ale i mnoho dalších odborníků na vztahy se pak shodují také na tom, že všechny jmenované překážky v manželství jsou ale jen důsledek. Symptom, viditelný projev toho, co se v nás samotných odehrávalo možná i dávno před tím, než jsme svůj protějšek, kterého viníme z problémů v našem vztahu, poznali.

Než o manželství číst a psát a snažit se polknout všechny moudrosti, které o něm do vyřkl, bude pro vaše manželství nejlepší, pokud mu věnujete svůj čas. Dopřejte vašemu vztahu zamyšlení a pozornost.

Několik tipů, jak pomoci manželskému štěstí

Pokud je i pro vás vaše manželství důležité, je potřeba se mu věnovat. Analyzováním ostatních vztahů a probírání s kamarádkami, kdo co řekl, udělal, nebo spíše neudělal, vám ale klíč ke štěstí nedá.

Najít ve vašem vztahu to, co potřebujete, je ale poměrně snadné. Jen si sama musíte uvědomit a určit, co je to, co vás bude dělat šťastnou a spokojenou. Pokud to víte, pak už není nic snadnějšího, než to dělat.

V nejednom manželství v různě dlouhých intervalech přicházejí krize. Různé hloubky, různé intenzity. Úvahy o tom, zda vaše manželství má smysl, přicházejí. Možná se občas i zaobíráte myšlenkami, jaký by váš život byl, kdyby tento vztah skončil. Základní otázkou k vodítku, zda máte o vztah bojovat, je pak ta prvotní : cítíte ještě lásku? Protože pokud se vytratí láska, je třeba vůbec bojovat?

Nejčastější partnerská krize? Po narození dětí do jejich tří let a potom v jejich pubertě

Součástí manželství je také rodičovství. Narození dětí je samo o sobě náročné období v životě všech zúčastněných. Nedostatek energie, namíření veškeré péče k malému človíčkovi, razantní snížení intimity a změna životních hodnot a priorit - to je doba, kdy se život otřese v základech. A doba, kdy se často poprvé pár paradoxně odcizuje a míjí.

Protože každý na tuto změnu dlouho budovaného životního standardu reaguje jinak.

Léčbou může být jen snaha se pochopit navzájem. Ukrojit ze svého času a věnovat ho do vztahu. Namířit energii na to, aby se ten druhý cítil dobře, aby mě chápal, aby mi rozuměl a tím mi mohl dát to, co potřebuji. Vše popsané funguje v případě, že to dělají oba.  Další zásadní věc, která vám pomůže k tomu, aby dobře šlapalo, je vědět, co vy sama chcete. Až pak společným dialogem a snažením můžete dosáhnout štěstí.

Hledání odpovědí na otázky i jejich správné formulování vám může pomoci řídit právě párový terapeut. Pokud řešíte potíže, se kterými si nevíte rady, pokud nedokážete najít společnou řeč, ačkoli se zdá, že máte společný cíl, využijte terapeuta. 
Život v nespokojeném a nenaplněném vztahu totiž může způsobovat nejen stres a smutek, ale také mnoho dalších šrámů, které si v sobě můžeme vybudovat. Mnoho vztahů lze zachránit několika málo jednoduchými opatřeními - možná i vy můžete být zase šťastní, stačí jen tomu štěstí jít účinně naproti.

Zdroj:

tydenmanzelstvi.cz

Začni psát komentář...

Odešli