redakce
10. dub 2018
11519 

GAPS dieta: Změnou stravování můžete ovlivnit ekzém, kvasinkové infekce i autismus

O tom, že bakterie v našich střevech jsou důležitější, než se kdy myslelo, se mluví v odborných kruzích čím dál častěji. Britská lékařka Natasha Campbel-McBride se domnívá, že stav střevní mikroflóry ovlivňuje zdraví celého organismu a také lidskou psychiku. Sama navrhla a na své rodině vyzkoušela dietu, se kterou vás dnes seznámíme.

GAPS, neboli Gut and psychology syndrome (česky syndrom střeva a psychiky), je teorie, která říká, že kvalita bakterií v lidském střevě má vliv na řadu onemocnění a lidskou imunitu. Zdravá střevní mikroflóra nejen že zajišťuje optimální trávení, ale zároveň brání průniku škodlivých látek a mikroorganismů do těla, aktivuje imunitu a vytváří vitamíny.

Pokud je kvalita střevních bakterií špatná, objevuje se plynatost, zácpa nebo naopak průjem ze špatně trávené potravy. Dr. Campbell-McBride popisuje, že i kojenecké koliky mají svůj původ v osídlení střev, které miminka přejímají během porodu  a kojením od své matky.

Narušená střevní mikroflóra přestává plnit svou funkci ochranné bariéry a skrze střevní stěnu mohou do krve přecházet látky, které by se za normálních okolností z těla vyloučily se stolicí. Mohou to být různé toxiny z potravy, viry, bakterie a plísně, ale i běžné složky jídla, které však nemají v krvi co dělat - například hliník. I samy "špatné" střevní bakterie produkují toxiny. Tyto látky pak kolují v krevním oběhu. Naše tělo se s nimi více či méně úspěšně vypořádá, ale u toho může dojít k poškození různých orgánů - třeba mozku, jater nebo samotné střevní stěny.

Zároveň dochází také ke špatnému vstřebávání látek, které pro své zdraví nezbytně potřebujeme - minerálů, vitamínů, mastných kyselin apod. Dochází tak vlastně k určité formě podvýživy.

GAPS versus nemoci

Z diagnóz, které se k tomuto problému váží, jmenujme například autismus, poruchy učení a soustředění (hyperaktivita, dyslexie apod.), epilepsie, ale i onemocnění střevní – zácpa, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba; dále pak kvasinková a plísňová onemocnění, ekzém a mnoho dalších.

Právě autismus je diagnóza, která tuto dietu asi nejvíce proslavila. Dr. Campbel-McBride tímto stravovacím systémem údajně vyléčila autismus svého syna, jak tvrdí ve své knize. Vzhledem k tomu, že konvenční medicína si s autismem neví rady, vzbudilo toto tvrzení nemalou senzaci.

Jak taková dieta vypadá?

GASP dieta v první řadě zcela odmítá konzumaci obilovin (a tím i lepku) , rafinovaných cukrů (všechny zpracované cukry a sirupy) a mléčného cukru (vyjma zakysaných mléčných výrobků, másla a některých druhů tvrdých sýrů). Také odmítá umělá potravinová aditiva („éčka“) a nekvalitní potraviny. Právě tyto složky naší stravy nahrávají "špatným" bakteriím v našich střevech a hubí ty žádoucí.

Zdrojem energie by při této dietě měly být zdravé tuky, naopak příjem sacharidů je třeba snížit – nevhodné jsou proto i brambory a některé druhy luštěnin, které příliš podporují kvasinky.

Základem jídelníčku jsou silné masové vývary, maso, vejce, zelenina, ořechy a semínka. Významnou roli hrají fermentované potraviny – kvašená zelenina nebo kysané mléčné výrobky – a kvalitní nasycené tuky (máslo, sádlo, kokosový olej).

Opravdu velký důraz je kladen na původ a kvalitu potravin, a na jejich zpracování. Pouze takováto strava se může stát léčivou pro nezdravé střevní prostředí. Přechod na tento způsob stravování je obtížný, mohou se dokonce projevit i příznaky podobné abstinenčním (kvůli vynechání cukru). U lidí se zdravotními problémy se doporučuje přecházet postupně – nejprve vynechat lepek a cukr, konzumovat především snadno stravitelné potraviny, hlavně vývary, a postupně začleňovat maso.

Dieta by měla vést k upravení střevního osídlení. Zdravá mikroflóra zacelí střevní stěnu a ta již nepropustí škodliviny. Naopak, zlepší se trávení a vstřebávání žádoucích látek a organismus tak dostane příležitost využít vlastních uzdravujících mechanismů ke zlepšení stavu nebo úplnému odeznění potíží.

Zdá se vám tato cesta příliš náročná? Jistě, snadná není, ale ten, kdo vytrvá, pak může být odměněn zlepšením zdravotního stavu, vyléčením zdravotních problémů a ztrátou chuti na sladké.

Zdroj:

CAMPBELL MCBRIDE, Natasha, ed. Gut and Psychology Syndrome [online]. [cit. 2017-11-02]. Dostupné z: https://mindd.org/s/uploads/public_members/pdfs/2007/Friday/Campbell%20McBride%20-%20Forum%202007.pdf

CAMPBELL MCBRIDE, Natasha, ed. Gut and Psychology Syndrome: The GAPS in our Medical Knowledge [online]. [cit. 2017-11-02]. Dostupné z: http://parkcountychiropractic.com/wp-content/uploads/2012/09/Gut-and-Psychology.pdf

Živá kultura: GAPS [online]. [cit. 2017-11-02]. Dostupné z: http://zivakultura.cz/category/gaps/

GAPS: Nutriční program pro některé moderní nemoci [online]. [cit. 2017-11-02]. Dostupné z: http://gaps-program.cz/

Já se snažím realtivně dodrržovat podobnou dietu. Dostala jsem tuny kortikoidových mastiček od lékařů a všichni řeší jen následek, ne příčinu. A ejhle, ono to zabírá. 🙂 Mám chuť všechny ty kožaře obeslat nějakým sprostým dopisem...

10. dub 2018

Doporučuji také knihu https://www.melvil.cz/kniha-obsahuji-davy/
S autismem je to složité, údajně to lze takto "zvrátit" jen to cca 5 let (? - teď si nejsem jistá) a samozřejmě ne u všech. Může to opravdu pomoct s mnoha zdravotními problémy. Na druhou stranu ani tahle dieta nemusí být zárukou úspěchu a vyléčení. A i co se týče autismu, je těch možností "vyléčení" či značného zmírnění autistických projevů vícero. Na knize o GAPS dietě mi vadila nedostatečná konkrétnost, resp. velmi obecná a vágní prohlášení.

10. dub 2018

@verdos děkuji za tip, kniha vypadá zajímavě 🙂

7. črc 2018

Začni psát komentář...

Odešli