Kolostrum (též mlezivo) je hustá, obyvykle žlutá tekutina, která je prsy produkována již během těhotenství24 a pak hlavně od první hodiny po porodu29, někdy se proto také nazývá "první mléko". Kromě žluté barvy ale může mít normální kolostrum i jiné barvy, např. bílou, růžovou, oranžovou, zelenou a světle hnědou.
Kolostrum je prsy tvořeno v malém množství, řádově se jedná o mililitry při jednom kojení70. Ideálním startem kojení je nechat miminko při bondingu33 dospět k samopřisátí5 a nechat ho sát kolostrum. Tok kolostra je při kojení velmi pomalý, což umožní dítěti, aby se naučilo koordinovat sání, dýchání a polykání. U všech savců je kolostrum důležité pro přežití novorozence kvůli vysoké koncentraci imunitních faktorů. Porod signalizuje organismu, aby začalo tvořit mateřské mléko. Kolostrum se během 2 až 3 dnů pomalu mění na přechodné mléko a to se postupně se během asi dvou týdnů změní na zralé mateřské mléko7.
Kolostrum má méně tuků a cukrů a více bílkovin (i více než 14 až 16 g/l, z toho naprostou většinu syrovátkových bílkovin včetně IgA protilátek, dále malé množství mucinů a kasein nemusí být ani detekovatelný) a více vitamínů (zejména A, E a K) jak zralé mateřské mléko7. Kvůli ochraně novorozence7 obsahuje vysoké množství živých bílých krvinek a několikánosobně větší množství protilátek (imunoglobulinů IgA) než zralé mateřské mléko.
Více o jednotlivých složkách naleznete ve článku Mateřské mléko7.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu