Zázvor je výborný a chutný pomocník tak v kuchyni jak i v lékárničce. Pochází z tropické Asie, ale už od 9. století se běžně pěstuje a používá i v Evropě. Zázvor je možné používat ve formě sušené i čerstvé. Sušený zázvor ztrácí svou typickou vůni, ale jeho chuť je dvakrát silnější a výraznější.
Doporučuje se při mnoha nevolnostech, žaludečních potížích, při trávení, při horečce, tlumí bolesti hlavy, stimuluje krevní oběh, přičemž zahřívá tělo, a je velmi účinný i při cestovních nevolnostech. Zázvor v těhotenství se vřele doporučuje také, ale v mírném rozsahu.
Zázvor je v těhotenství často užívanou bylinkou, která napomáhá při těhotenských nevolnostech8 či nechutenstvích, různých bolestech nebo při těhotenském zvracení3, které je typické pro období prvního trimestru37. Zázvor je také skvělým pomocníkem při jakákoliv zátěži na žaludek nebo při škytavce2. Zázvor v těhotenství4 pomáhá také vrátit chuť k jídlu, což je nesmírně důležité pro ty těhotné ženy, kterým nechutná jíst, a proto nekonzumují dostatek vitamínů, které děťátko potřebuje pro svůj zdravý vývoj. Zázvor také posiluje imunitu a pomáhá zmírnit pálení žáhy, které je dost častým problémem u mnoha těhotných žen.
V těhotenství se nejčastěji zázvoru užívá v kandované podobě nebo ve formě oblíbeného zázvorového čaje. Užívání zázvoru v těhotenství proti nevolnostem nebo zvracení není pro plod nebezpečné, pokud žena dodržuje doporučené dávkování. Užívání větších dávek (více než 1 gram denně sušeného nebo 4 gramy čerstvého zázvoru) může ohrozit plod nebo v nejhorším případě může dojít k potratu13.
Chce-li těhotná žena užívat zázvor během těhotenství, měla by se raději domluvit na jeho užívání se svým gynekologickým lékařem, zda jí nebo jejímu plodu nehrozí nějaké nebezpečí.
Zázvor je zhruba metr a půl vysoká bylina, u které se k léčebným účinkům využívá především oddenek, ať už čerstvý, drcený nebo sušený. Zázvor se používá hlavně jako koření nebo jako dochucovadlo jídel. Ze zázvoru se připravuje také čaj, především v období chřipek nebo nachlazení. Může se z něj také lisovat olej nebo vařit pivo.
Při užívání více než 5 gramů zázvoru denně se může u člověka objevit žaludeční nevolnost, pálení žáhy19 nebo průjem1. Pokud člověk užívá nějaké léky2 (hlavně při překyselení žaludku, na snížení krvácení, na srdce nebo má člověk problémy s cukrovkou2), měl by se při užívání zázvoru poradit se svým lékařem.
Při nemocech v těhotenství se nedoporučuje brát žádné silné léky2, aby nedošlo k poškození plodu a právě proto je zázvor v těhotenství4, jakož i jiné přírodní léčivé byliny, výbornou alternativou. Zázvor v těhotenství2 by se měl užívat pouze v období nevolností, od druhého trimestru17 by se měl pít jen občas.
Ke zmírnění těhotenských nevolností pomohou také speciální zázvorová lízátka (GraviPop), která jsou bohatá na vitamín C, vápník a zázvor. Konzumace zázvorového lízátka napomáhá k tvorbě slin a trávicích šťáv, které neutralizují kyseliny a odbourávají nechutenství a následné zvracení3, které je typické pro období gravidity.
Konzumace zázvoru v těhotenství ve formě lízátek se doporučuje na maximálně 4 lízátka na den.
Zázvor v těhotenství je zřejmě nejlepší konzumovatelná ve formě čaje. Připravíte ho z jedné lžičky nastrouhaného a oloupaného zázvoru, který 2 minutky povaříte ve vodě. Pak ochutíte medem a citrónovou šťávou. Nejlepší je pít zázvorový čaj, když klesne na pokojovou teplotu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu