Co jíst v těhotenství zajímá každou ženu, která zjistí, že je těhotná24. Vhodný výběr potravin nevyživuje nejen její tělo, které prochází množstvím změn, ale také dítě, které má žena v bříšku.
Během prvního trimestru37 není potřeba zvyšovat energetický příjem, protože dítě roste jen málo. Žena by se ale i přes těhotenské nevolnosti15 měla snažit jíst vyváženou stravu. Zvýšený příjem kalorií by měla žena svému tělu dopřát ve druhém17 a třetím trimestru13, kdy dítě začíná růst a vyvíjet se.
Denní příjem by měl vzrůst průměrně o 300 kalorií, což je zhruba sklenice mléka, jablko nebo krajíc chleba. Žena by se v těhotenství neměla přejídat a nezřízeně jíst, aby nedošlo k nadměrnému váhovému přírůstku15, který by se mohl dostat až do hranice obezity, která se po porodu29 velmi špatně ženami snáší a ze zdravotního hlediska je pro ženu i velmi nebezpečná.
Ovoce nebo zelenina může být ve formě šťávy, mražená nebo čerstvá. Vhodné je také sušené nebo konzervované ovoce. Čerstvé a mražené ovoce nebo zelenina mají vyšší podíl vitamínu C než např. ve vařeném stavu.
Pro těhotnou ženu a plod jsou nejvhodnějším zdrojem bílkovin ryby, libové a kuřecí maso a vajíčka1. Pro těhotné veganky je vhodná konzumace quinoi, amarantu, luštěnin3, tofu nebo fermentovaných sójových výrobků. Vhodná je také konzumace ořechů4 a různých semínek3.
Těhotné ženy by měly do svého jídelníčku zahrnout také mořské plody, které snižuji pocit úzkosti během těhotenství. O tom, které mořské plody jsou pro těhotnou ženu vhodné a bezpečné, se dozvíte v samostatném článku: Co nejíst v těhotenství.
Denní příjem tuků2 u těhotných žen by měl být ve výši 30%. Potřebné jsou především omega-9, omega-7, omega-3 i některé nasycené mastné kyseliny. Tuky jsou ve vysoké míře obsaženy také v avokádu, oříšcích4, různých semínkách3, mase, mléčných výrobcích, vejcích1 a rybách.
Strava s vysokým podílem tuků může u dítěte v budoucnu způsobit onemocnění cukrovkou2. Vysokým podíl tuků v jídelníčku těhotné ženy zvyšuje riziko narození mrtvého dítěte.
V těhotenství stoupá spotřeba kyseliny listové a vitamínu B, které napomáhají ke správnému vývoji dítěte, pro tvorbu DNA a zabraňují případným vrozeným vývojovým vadám, např. rozštěpu páteře. Pestrý jídelníček těhotné ženy by měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny (brokolice, špenát), celozrnných výrobků, ořechů4, luštěnin a nízkotučného mléka. Žena by měla navýšit příjem kyseliny listové37, pokud není schopna sníst jí dostatek během dne a popř. stravu doplnit speciálními vitamíny pro těhotné1.
Každý den by měla žena sníst alespoň 1 porci ovoce bohatého na vitamín C (pomeranč, grapefruit, jahody, papája, brokolice, květák, růžičková kapusta, zelená paprika nebo rajčata).
Každé dva dny by měla žena sníst alespoň 1 porci vitamínu A - mrkev, dýně, sladké brambory (batáty), špenát, tuřín, zelená řepa, meruňky či meloun.
Vápník je důležitý pro správnou stavbu a růst kostí a pro správné fungování nervů a svalů. Příjem vápníku v těhotenství zabraňuje úbytku kostní hmoty u matky a napomáhá při vysokém krevním tlaku1.
Doporučený příjem vápníku v ČR je u těhotné ženy 1 000 mg za den. Vápník je obsažen hlavně v máku, sezamu, ořechách, listové zelenině, mořských řasách, rybách, pomerančích, mléce a kysaných mléčných výrobcích nebo v celozrnných obilninách. Více se o vápníku můžete dočíst v jeho hlavním článku.
Dostatečný příjem tekutin během těhotenství zabraňuje různým zdravotním komplikacím, např.: zácpě nebo nesprávnému krevnímu oběhu. Nejvhodnějšími nápoji jsou sklenice vody, nízkotučné mléko nebo kvalitní ovocné džusy.
Příjem železa v těhotenství je důležitý kvůli dostatečnému zásobování plodu kyslíkem, správnému vývoji a růstu plodu nebo zabraňuje předčasnému porodu20. Příjem železa bývá v těhotenství často velmi nedostatečný. Potraviny bohaté na železo jsou - maso, vnitřnosti, luštěniny, ořechy, brambory, žloutek, sušené ovoce, ústřice, losos nebo tuňák, červená řepa, listová zelenina, červené a černé ovoce, třtinová melasa a některé druhy obilnin. Naopak nízký obsah železa je v mléce a mléčných výrobcích, jejich konzumace snižuje vstřebávání železa i z ostatní potravy.
Snížený příjem železa může u ženy způsobit:
Zinek je v těhotenství důležitý na dobré fungování organismu. Zinek je obsažen hlavně v játrech, celozrnných obilninách, tvrdých sýrech, kuřecím mase či dýňových semínkách. Příjem sóji nebo máku by měl být v těhotenství omezen, neboť zabraňuje správnému vstřebávání zinku.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu