Dobré odpoledne, už delší dobu pozoruji, že se mi jednou za čas zrychlí hrozně tep. Buší mi srdíčko jak o život. Zatím jsem nepřišla na příčinu ani kdy se mi to spustí, ale je to fakt hrůza. Nemůžu nic, snažím se to rozdýchat, stane se že se mi i motá lehce hlava. Někdy je to takový ten pocit jako před omdlením. Už fakt nevím co by to mohlo být u DR. jsem byla, ale úplně mi vypadlo zeptat se na to. A jdu až příští měsíc.
Nesetkala jsem se s tím některá?... Jsem v 30tt.
@kaii myslim ze je to bezne. Koluje v tobe ted vice krve, mas o obeh navic, uz nejsi sama. Taky se mi to stavali, chce to klid, pomalu zhluboka dychat, nepodcenovat pitny rezim atd..pokud to nedislo k omdleni tak bych to neresila. Pokzd neberete zadne leky tak bych to take neresila.
Co rikaji odbornici? :
Vaše klidová tepová frekvence (TF) se během těhotenství zvýší. Tepny se rozšiřují a srdce pracuje usilovněji, aby mohlo posílat dostatek krve do celého těla. Zvýšené zásobování vyžaduje třeba děloha.
Tepová frekvence těhotných žen závisí na:
věku,
fyzické kondici,
zdravotním stavu před otěhotněním.
Průměrná klidová TF dospělé netěhotné ženy odpovídá 75 úderům srdce za minutu. V těhotenství se hodnota zvyšuje na přibližně 80 úderů za minutu.
Opatrná musíte být v případě, že zrychlení TF doprovází mdloby, nevolnost, závratě nebo pocit nedostatku kyslíku. Při těchto příznacích byste měla navštívit lékaře a svěřit se mu. Někdy vás pošle na další vyšetření a také může předepsat některé léky – například draslík, hořčík nebo vitaminy.
Hodnota TF se u každé těhotné ženy trochu liší. Chcete-li mít jistotu, že jste v pořádku vy i vaše dítě, navštěvujte pravidelně gynekologa. Bude sledovat vaši TF a krevní tlak po celou dobu těhotenství, a když to bude potřeba, navrhne vhodnou léčbu.
Ahoj, bylo by vhodné si průběžně přes den meřit tlak (zapisovat) a změřit ho i při tom ,,záchvatu". Je velký rozdíl, zda tachykardie probíhá s hypo či hypertenzí. Může se jednat o relativně banální problém až po závažný stav, jenž bude vyžadovat další specifická vyšetření.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
ja se lecim s tlakem , nejsem tehu, ale tohoe se mi stava kdyz nejak pohapruje tlak .. reaila bych s dr. a vzhledem k tehu bych na nic necekala a zitra zasla ..