Žlučník v těhotenství. Někdo podobně?

luciichell
19. zář 2024

Dobrý den,bude to trošku delší,tak se omlouvám. 3.9. jsem nejspíše zažila svůj první žlučníkový "záchvat". Kolem 17h jsem měla pečené kuře s kaší,po dvou hodinách konzervu Rio Mare (tuňák,lehce pikantní olej, červené fazole, rýže,papriky) a pár sušenek. Kolem 23h mě neskutečně začalo bolet v bedrech,bolest až k lopatkam následně do celého břicha, žaludku, až ke hrudní kosti, hrozné křeče,na zvracení mi bylo.žádná ulevova poloha. Ve 3 ráno mě hodil muž na pohotovost, vyšetření na gyn.vse v pořádku,dostala jsem injekci Buscopan,bylo po bolestech a prý asi střeva.
No a nedávný "záchvat" minulý týden v pátek ráno. Den před tím jsem k večeři měla masovou směs (kuřecí, vepřové) opět červené fazole,papriky, zelené fazolky a rýži, poté jsme si s 4 letou dali zmrzlinový pohár,a po té jsem ještě něco snědla. Bolesti a křeče začali kolem 4 ráno 😒 na pohotovosti jsem dostala NoSpa,tak jsem v půl 6 vzala jednu tabletku. Nezabrala,já začala panikařit jelikož jsem byla s dcerou sama doma,bylo mi hrozně zle,svijela jsem se v křečích a brečela. Rychle jsem probudila dceru a v půl 8 ráno volala sanitku. Dcera byla úplně vykulena, slzy V očích děsně se o mě bála 🥺 musela se sama do něčeho obléknout,a obstarat se,já se nezmohla absolutně na nic🥺😓půlku cesty jsem pak v sanitce prozvracela,dr říkala že určitě je to z té velké bolesti. V nemocnici nabrali krev,poslali na pokoj. Krev v pořádku,po té ještě sono,tam stejný nález jako před dvěma roky(sludge ve žlučníku) nikdy ale nedělal žlučník problémy. Jsem nyní ve 20tt, a až v tomto těhotenství. Doporučená dieta, druhý den jsem šla domů. Dietu se snažím dodržovat,ale je to těžké mám hrozné chutě,a hlavně strach cokoliv sníst 😔 měl to někdo podobně prosím? Mám strach cokoliv jíst. Děkuji za přečtení 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

andelka
19. zář 2024

Jsem s tebou. Nejsem teda těhotná,dle kamarádka šla na operaci žlučníku, když měla 4 měsíční dítě. Mně začaly záchvaty v létě. Do té doby nic. Už mám termín operace. 6 týdnů jsem na dietě. Zhubla jsem 6 kg. Pomalinku uvolňuju režim,ale pořád jsem opatrná hodně a tvrdá na sebe. Bojím se dalšího záchvatu. Měla jsem teď po 6 týdnech, zabral Algifen,který mi napsali v nemocnici po předchozím záchvatu. Až tam na sonu zjistili co mi je. Přišla jsem tam s bolestí zad a zvracením.

merope
19. zář 2024

Vynech hlavně veškeré luštěniny s výjimkou červené čočky. Je evidentní, že v obou případech jsi měla červené fazole - ty šíleně nadýmají, to žlučník/játra nerady.

Jinak vynech tučné sýry.

Trošku si ověř, co dál ti vadí / nevadí - můžou vadit např. slupky z ovoce, pozor na jablka, vařená nevadí, syrová mohou být problém.

Držím palce.

anniej
19. zář 2024

Měla jsem záchvat týden před svojí vlastní svatbou, v tu dobu jsem byla v 7. měsíci těhotenství. Taky jsem měla strach cokoliv sníst, v den svatby mě bolelo v boku šíleně, bylo mi špatně jen z představy, jak se navlékám do šatů. Při plánování cateringu jsem se pěkně vyblbla - a teď jsem se toho nesměla ani dotknout a hlavně jsem měla strach, abych nechytla záchvat před 60ti hosty. Cpala jsem se práškama, co mi doktoři předepsali, abych to nějak přežila. V tom těhotenství je to náročnější, chce to vydržet a nepřecenit pocit, že ti je už dobře.

andelka
19. zář 2024

Já teda nejím nic smaženého, tučného, ostrého, kořeněného. Hodně jsem omezila tuky. Mléčné výrobky jen nízkotučné, sýry do 30%. Nejím nadýmavou zeleninu, luštěniny,ovoce se slupkou, semínky, čokoládu, kakao, cibuli, česnek, žádné cukrovinky s krémem apod. Pečivo starší. Sladké ne kynuté.

luciichell
autor
19. zář 2024

@merope ano mám takové podezření právě na ty červené fazole.... Jinak co nějak jím tak spíše nízkotučné sýry,a zkusila jsem i vysokoprocentní dušenou šunku. Pomalu zkouším dále, horší je pro mě vymyslet něco pořádného a teplého. Vařím pro muže a dceru,a já si dělám vždy spesl hroznou nemocniční stravu🤢🙄 ale mám chutě na sladké, trošku pomáhají piškoty s přesnídávkou,ale chuť jakýkoliv třeba bonbonů to prostě nenahradí 😒 také jím už menší porce,a častěji. V nemocnici mi řekli, že těhotenstvím mám teď dost zpomalené trávení a vše okolo. Tak uvidím. Budu zkoušet,moc děkuji.

luciichell
autor
19. zář 2024

@andelka moc děkuji za odpověď. Algifen mi v nemocnici nechtěli předepsat, takže tu mám jen NoSpu... Taky se snažím držet dietu,a zatím se držím. Ale je to těžké,ty chutě jsou prostě různorodé 🙄 já jsem se zaměřila na to,abych jedla malé porce a častěji. Protože prý v těhotenství mám tak nějak vše zpomalené a tím i trávení.

gimlik
19. zář 2024

@luciichell Já si dala konzervu fazolí v tehotenstvi a po pár hodinách jsem jela. Podezření na žlučník. V žlučníku pisek. V nemocnici jsem byla týden. Dietu jsem přísně dodržovala, ale cca po měsíci jsem tam skončila znova. Žlučník a zvýšené jaterní testy. Měla jsem malý pupek a prcek byl dosti nahoře a začal mi to nejspíše utlacovat. Dostala jsem hrst prášků a nějak to do porodu zvládla bez nemocnice. K porodu jsem šla asi jen se 7kg navíc,což bylo na jednu stranu super. Po porodu bez problémů. Teď jsem těhotná podruhé. Snažím se jíst střídmě. Neláduju se jak u prvního,ale stejně se bojím. Asi raději na dietu pomalu taky najedu.

mia_von_prag
19. zář 2024

Tiež som zažila v tehotenstve, presne ako opisuješ. Bol to žlčník, bola som na operácii 8 týždňov po pôrode. Odvtedy je pokoj. Držím palce, zatial dodržuj diétu

andelka
20. zář 2024

@luciichell jo, menší porce, častěji a jíst v klidu ( což se mi moc nedaří, jím za pochodu ve školní jídelně, ale většinou jen polévku, druhé většinou beru domů).
Mně chybí sušenky a čokoláda. Bonbóny nejím nikdy. Sladké si dávám cukrářské piškoty s přesnídávkou nebo bílým jogurtem, nebo bílý jogurt se sirupem ( čekankovym, datlovym), toust s marmeládou..Měla jsem i celozrnný koláč s jablky a mrkvový perník. A dělám si kaše z vloček a nahoru třeba dušené ovoce.
První týdny jsem si vařila v páře. Když vaříme pro všechny,tak buď vařené brambory, těstoviny, rýži nebo pečeme v troubě.
Poslední záchvat jsem měla z housky. Byla tvrdší,tak jsem ji rozpekla v horkovzdušné fritéze. Chyba.
Mně je 41, a moje mamka od stejného věku žlučník taky nemá. A pár let předtím měla i potíže se slinivkou. Bývá to často spojené a i proto se doporučuje dát žlučník pryč. Já tam mám několik 1cm kamenů,tak asi není o čem.

luciichell
autor
20. zář 2024

@andelka tak to rozumím,a chápu. A marmeláda v pořádku? Já si právě zjišťovala ohledně zrníček, že by mohli dělat paseku.... no každopádně si dávám taky bacha, zarekla jsem se, že ten záchvat zažít už nechci.

luciichell
autor
20. zář 2024

@mia_von_prag šílené. A pomáhalo ti něco v těhotenství? Mě všichni straší, že mě cesta do nemocnice nemine pokud by se objevil...oba záchvaty jsem přečkala vždy 4h..pak to bylo k nevydrženi....

merope
20. zář 2024

@luciichell Zrníčka můžou vadit, slupky z ovoce můžou vadit - záleží jaká marmeláda - jahodová, malinová bude mít zrníčka, borůvky taky, rybízová a domácí ostružinová pasírovaná je mít určitě nebude, meruňková má slupky, jablečná slupky nemá.

"Klasické" bonbony by vadit neměly, želatinové bonbony by vadit neměly, takové ty ovocné karamelky by vadit neměly. "Klasické" karamelky mi přijde, že trošku vadí. Určitě není ok čokoláda (tučná).

Maso je super dušené hovězí na mrkvi. Krůtí je taky fajn. Pozor ale na koření - jen to z hlavy nevysypu, jen vím, že problematický je pepř, pálivá paprika, někomu na žlučník vadí paprika obecně (i nepálivá, syrová). Tuším je problematická i skořice. Vadit by nemělo oregano, bazalka, majoránka, tymián (ale raději ověř). Já už vím, co mi vadí + nemám problémy se žlučníkem, ale permanentně hraniční jaterní testy a sem-tam se to zhorší, ale zase tím pádem jím i třeba ty luštěniny, jen málo. A největší problémy jsem měla při kojení 🙂 - nevyspání, tělo potřebovalo na tvorbu mlíka a tak...

krasna_neznama86
20. zář 2024

Mne třeba zlucnikovy záchvat vyvolalo červené víno a podruhé svařák. Vzhledem k tomu, že jsem plánovala těhotenství, tak jsem šla na operaci. Držela jsem dietu, měla roztažené žlučovody. Bála jsem se cokoliv jíst, takže jsem téměř nejedla a dohromady jsem za ty necelé 4 měsíce zhubla 10 kilo. Ten strach z jídla jsem měla i skoro dva měsíce po operaci. Pak jsem teprve začala pomalu najíždět na klasické jídlo.

luciichell
autor
20. zář 2024

@krasna_neznama86 tak alkohol u mě teď nehrozí, stále mám podezření na ty červené fazole z konzervy 🙄 ač bych ráda chtěla zkusit, nějaký normální jídlo,tak ten strach mi to prostě nedovolí. I když jsem že žlučníkem nikdy nic neměla ani na něj netrpěla, až teď v tomto těhotenství...a to takto náhodně že při obou záchvatech jsem jedla právě červené fazole . Chápu,ten strach je větší....a ač jsem těhotná přesně v polovině,hubnu také..😒

andelka
20. zář 2024

@luciichell marmeláda bez zrníček. Miluju rajčata,ale teď je jím výjimečně. Radši je loupu a vyndávám semínka. I z okurky.
Já se taky bojím. Pokud bude vše ok, nebudu nemocná, tak za 3 týdny touto dobou půjdu z nemocnice domů. A snad budu mít klid.

andelka
20. zář 2024

@krasna_neznama86 tak víno nepiju, ani jiný alkohol, od záchvatu,který mě přivedl do nemocnice, a kdy se zjistilo,že mám šutry.
Za 6 týdnů mám 6 kg dole. Ještě 3 týdny mě čekají a pak postupný návrat k obvyklému jídelníčku. Ale stopro se budu bát a zkoušet postupně.

krasna_neznama86
20. zář 2024

@luciichell mne stacila jen dvoudecká vína, víc vína nevypiju... Ten strach naprosto chápu, taky jsem si tím prošla, nu. Neboj, zvladnes to a po porodu uvidíš. Já nikdy se žlučníkem do té doby problémy neměla, ale díky velkym hormonálním výkyvům se pak ozval.

krasna_neznama86
Autor odpověď smazal
Zobraz
krasna_neznama86
20. zář 2024

@andelka mne k záchvatu stačily dvě deci vína, díky velkým hormonálním změnám se ten žlučník ozval. Strach jíst jsem měla i dva měsíce po operaci, jedla jsem málo, nic mi nechutnalo. Měla jsem dlouhou rekonvalescenci a Dr mě nechtěla ani pustit do práce.

andelka
20. zář 2024

@krasna_neznama86 ty bláho. Já doufám,že se za 2, nejpozději 3 týdny vrátím do práce.

krasna_neznama86
23. zář 2024

@andelka já až na to jídlo fungovala dobře a rychle, na vyndání stehů jsem se už v pohodě dopravila sama. Jen mi pak po pár dnech praskla jizva a musela jsem jezdit na čištění. A k tomu jsem dostala angínu, takže jsemmbyla.celkove oslabená. Ale třeba moje kolegyně byla snad po 14 dnech v práci, možná i dřív.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru