Ahoj holky,
je tu nektera, co prodelala infekcni zloutenku typu A, kdyz byla tehotna? Je to ten typ, co se prenasi spinavyma rukama a nema nasledky na jatrech (jako B a C, ty jsou horsi). Nebo netusite (jste nektera zdravotnice), jaky vliv by mela nakaza matky na mimco v brisku?
Kdyz ted vidim, jak s tim vsichni v Praze plasi a jak jsou zase tramvaje plne houmlesaku, docela se bojim...Jasne, myju si ruce, ale prece jen....
Diky za info. 🙂
hlavinka, to je dobrý téma, taky jsem nad tím přemýšlela 😒 . Říkají, že to má kulminovat na konci října, kdy mam termín porodu...
Mercy: diky moc, uklidnila jsi mne.
Hulda: no, nevim, dobry tema. Zas bych nerada plasila. Prijde mi, ze z toho ted media delaji docela paniku. Jasne, chapu, ma se varovat, ale to by clovek prisel domu, umyl si ruce, pak vzal hadr a dezinfekci a umyl vse, na co pred umytim rukou sahal a tak porad dokola a z toho by pak zcvokl. Hygiena ma byt, to samozrejme, ale aby z toho nebyl obsese (jako mel Howard Hughes, film Letec).....
Takze budu rada, kdyz nas tady nekdo uklidni. Diky 🙂
Holky, mám taky velký strach. Jsem z Prahy, tady to kulminuje. Manžel se chtěl nechat oočkovat, hlavně aby to pak nepřenesl na mimčo, ale není k sehnání vakcína. U vás je mají?
Právě to má vrcholit v říjnu, kdy čekáme mimi. ☹
Eliotka: taky jsem z Prahy, vakciny nejsou. My rodime v prosinci, tak doufam, ze do te doby se manza necha ockovat. Ale muze vubec? Co kdyby u nej z toho ockovani vypukla (asi nemozne) a prenesl ji na mne? Je to na nic.
Eliotka - drzim palce ! 😵 a hlavne na to asi nema cenu myslet, clovek se nervuje a pak se muze stat, ze k sobe to spatny pritahne...Takze fakt radsi nemyslet, ale tomu se asi (nejen v tehu) neubranime....
V sobotu jsem jela tram, 3, fuj, nebylo si kam sednout, ani stoupnout, tram plna a asi 6 bezdomacu. Nechutny. A pak se clovek nema stitit se drzet.... Ja vim, ze to nemaj taky lehky, ale ted jsem nejaka precitlivela a fakt se skoro stitim....brrr
Očkovat se může nechat, ptala jsem na to dr. a doporučil nám to. Přenést to nemůže! 🙂
V prosinci to už snad bude ok. 😉
Já bych to tak tragicky neviděla, pokud si člověk nestrká neumytý ruce do pusy, je to ok. Prý ten virus na vzduchu nijak dlouho nepřežívá, takže např. nakažení se v mhd je takřka nepravděpodobné, než třeba na wc v obchodních centrech, hospodách, jsem někde četla Já mám třeba takovej gelík na ruce, který ničí ty "hnusy", takže když jedu mhd a není hned po ruce umyvadlo, napatlám gelík a jsem v klidu. teda jídlo radši nebrat 😉 takže zbytečně neplašit!!!
Četla jsem, že přenos žloutenky A z matky na plod nebyl zatím doložen 😉 🙂
Olbramka - jak se jmenuje ten gelík prosím?
Ještěže nejsem z Prahy - ale i tak se jí bojím - nicméně tohle jsem našla ke žloutence na netu - tak snad:
je to od oriflamu, antibacterial hand gel, ale tipla bych, že něco podobného budou mít i v lékárnách 🙂
Moc děkuju 😉 jdu hledat.
Olbramka: podobny maji i v Yves Rocher. Blby ale je, ze ja mam ekzematicky ruce a ten gelik by mi spis uskodil nez pomohl. Ale napad je to dobry, sama jsem o nem uvazovala.
Jinak tedy, uklidnila jsi mne - nebudu to tak prozivat. Hlavne klid! 🙂 Diky
Tak jsem nasla odkaz, kde jsou dotazy o zloutence a pisi, ze opravdu na plod vliv nema (typ A) - http://www.zloutenky.cz/poradna.php?page=&str=2
21.09.2008, 21:20:07
Dobrý den, jsem ve 28.týdnu těhotenství a moje švagrová se kterou jsem byla v kontaktu (bydlíme ve stejném domě, takže návštěvy byly časté) se nakazila žloutenkou typu A a nyní byla hospitalizována. Chci se zeptat zda lze nyní u mne odběrem krve či nějakým jiným vyšetřením zjistit zda jsem infikovaná. Před třemi dny jsem zvracela a měla také průjem. Trpím také nechutenstvím, ale nevím zda to není jen nějaká střevní viróza. V případě, že těhotná žena onemocní žloutenkou typu A jaký to má vliv na plod? Moc děkuji za odpovědi.
----
Vliv na plod žloutenka nemá, pokud jste však byla v kontaktu se švagrovou nelze nákazu vyloučit, je třeba navštívit svého ošetřujícího lékaře a nechat si provést vyšetření - odběr krve, ve vašem zájmu je třeba lékaře navštívit nejlépe zítra.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
nemalo by to mať vplyv,len by bábu dali po narodení hneď lieky, skús si zohnať nejaké knihy, napr.9mesiacov otázok a odpovedí, tam sa o tom píše viac 😉