Zkrácený děložní čípek. Přísný klidový režim

sisinka74
13. únor 2015

Lezim doma uz tyden. Ve 32.tt mam cipek 2,2 cm s nalevkou-negativni, neotviram se, pokud se to zhorsi, narizena v pondeli okamzita hospitalizace a podani kortikoidu na dozrani plic.
Pry muzu predcasne porodit.
Ted beru magnesko 6x2 tbl.denne a na noc 2 tablety Utrogestanu. Za ten tyden jsem mela moznost procist si spoustu nazoru na lezeni.
Hlavne me zaujal nazor od Mudr. Kouckeho, ktery neni zastancem klidoveho lezeni pri zkracovani del. cipku. Predcasny porod to pry neovlivni.
Akorat to lezeni zeny stresuje. Coz je muj pripad. Jsem z toho na ohrabky a psychicky v pr..... A to jsem si pred tim tehu uzivala.
Spousta zen i se zkrac. cipkem naopak prenaselo a to nelezely.
Ale ja to pro klid duse vydrzim, jen me desi, ze me v pondeli zavrou do spitalu a budou mi pichat nejake sracky a treba uplne zbytecne.
Nechci si to nechat pichnout preventivne .
Na druhou stranu nechci plavat proti proudu. Co ted?

lenkavd
13. únor 2015

@sisinka74 těhotenství ještě nikdo nikdy nevyležel... Určitě je na místě klidový režim, žádné velké chození, třeba schody jsou blbé. Ale za mne vyloženě ležet fakt nemusíš. Ten současný stav mi nepřijde nějak extra tragický (jestli se to tedy nějak rychle nezhoršuje), rozhodně ne na nemocnici a kortikoidy. Já osobně (jsem lékař, ale ne gynekolog) jsem zastáncem toho, že člověk musí být v pohodě hlavně psychicky. Když nebudeš, můžou s tebou dělat cokoliv a stejně to nebude mít moc vliv....

fillipepi
13. únor 2015

Teď bych hlavně poradila, pokusit se nestresovat! Což se asi lehko řekne, hůře udělá. Ale věř mi, že to je to nejlepší, co můžeš udělat pro sebe i svoje miminko. Mě doktor vystrašil zkracujícím se čípkem už ve 25. týdnu, zašla jsem za jiným, ten mi naopak řekl, že se vůbec nic neděje, že dokud se neotvírám, není třeba vyvolávat paniku a že každá žena je prostě jinak stavěná. Uklidnila jsem se, začala fungovat normálně, jenom jsem netahala těžké věci, snažila se co nejvíc odpočívat a dlouho nikde nepostávat. Ale je pravda, že se mi zkrátil jenom o kousek. Každopádně mi pomohlo prostě přesvědčit sebe i miminko, že dřív než ve 38. týdnu nerodíme. Čípek se víc nezkrátil a už čekáme na termín. Navíc 32. týden je sice brzo, ale miminko už je zase o kousek větší a mám dojem, že se uvádí až 90% šance, že by všechny počáteční trable překonalo a bylo úplně v pořádku, což je sice malé uklidnění, ale uklidnění to je. Do pondělí bych poctivě odpočívala a uvidíš, jestli se něco změnilo.

ilonkaseda
13. únor 2015

@sisinka74 V poradně na porodnici.cz lékaři tvrdí, že měření čípku po 30 týdnu nemá význam..ale to asi víš, když zminuješ že to tam čteš.Přinejmenším bych si zbytečně nenechala píchat ty kortikoidy, navíc v tomto týdnu už určitě ne

sisinka74
autor
13. únor 2015

Holky,dekuji.
Budu se tem kortikoidum snazit ubranit.
Ja jsem pred 14 lety prodelala konizaci del. cipku. Tusim, ze kdyz jsem otehotnela, meril 3,2cm az do 30.tt., kdy se mi zkratil behem 14 dnu na 2,5cm. Moje gynekolozka mi naridila lezeni a poslala do riz.poradny, kde mi po 3 dnech lezeni doma, namerili 2,2cm. Nastalo bububu, ale to uz jsem psala.

sacvi
13. únor 2015

Já ležela..dlouho, nakonec korikoidy nestihla a rodila předčasně a chlapečci měli velké problémy s dýcháním (30+5). Miminka, která tam byla taky předčasně,ale s korikoidama na tom byla o moc líp..Moc mě mrzí, že jsme je nestihli ☹ Podle mě pořád lepší mít, než nečekaně rodit bez nich..
Problémy s dýcháním můžou mít i děti narozené v 35tt bez kortikoidů 😒

A já byla ráda, že jsem fakt ležela. Aspoň vím, že jsem dělala max proto,abych vydržela co nejdýl..jinak bych asi měla výčitky, že jsem mohla víc ležet..kdo ví, jak to skutečně je..

lenkavd
13. únor 2015

@sisinka74 ono když už se fakt začneš otvírat a pod, tak bych se jim nebránila. Ono jak píše @sacvi , na to dýchání jsou určitě prospěšné.
Ale hlavně když si po konizaci, tak ta hodnota už není vůbec tragická, to měření taky není úplně přesné. Mně osobně se u druhého těhotenství taky čípek lehce zlobil, délku jsme radši neměřili, ale byl značně zralý a pootevřený. Klidový režim (ne ležení) jsem doržovala týden, déle jsem to nedala a vrátila se i nazpátek do práce, kde mi bylo líp a skončila jsem den před porodem, tedy 39tt. Někdy od 35tt mi říkal, že už se příště neuvidíme a já to dotáhla další měsíc navíc, i když je fakt, že už to potom asi drželo na vodě, ale co, i to se počítá 🙂
Jak tu někdo radil, hlavně buď v klidu, fyzicky se nenamáhej a dělej něco co tě baví, aby jsi co nejvíc zapomněla.

pisisvori
13. únor 2015

Rozhodne bych tady neposlouchala chytre rady,ze kortikoidy ne. Dite v 32tt plice mit zrale nemusi. Jinak drzim palce at vse dopadne dobre a vydrzite co nejdele.

ji_tuli
13. únor 2015

Ja mela v 30.tt jen 1,5cm cipek,jsem taky po konizaci,mela jsem lezet,jinak hrozili nemocnici,tak jsem lezela celkem poctive,hodne jsem cetla knizky,tak to uteklo neni to takova katastrofa,jako treba kdybych nesmela co ja vim jist pri cukrovce atd. Pro ten pocit,ze jsem udelala maximum,jsem to dala a hlavne stale jsem se snazila byt v klidu i v hlave! 🙂 udrzela jsem to az do 37+5.

ilonkaseda
13. únor 2015

@pisisvori tady nejde o to jestli ano nebo ne,určitě ano pokud je předčasný porod na spadnutí, ale to musí posoudit lékař..preventivně co kdyby jsou zbytečným zásahem

luli2012
13. únor 2015

Ja mela v 30+6tt cipek 1,6cm a nalevku (tyden predtim byl 2,3 bez nalevky a nelezela jsem) a okamzite me poslali do spitalu. Tam jsem lezela 10 dnu ve stresu na luzku a nakonec i porodila, zacaly kontrakce.. Nicmene diky kortikoidum dcera nemela nikdy zadne problemy s dychanim a je zcela zdrava, za coz jsem strasne vdecna..Zpetne jsem si strasne moc vycitala, ze jsem nelezela vic..nejspis bych porodila i tak, ale vycitky byly sileny a dostavala jsem se z toho nejakou dobu..

sisinka74
autor
14. únor 2015

Podle rizikove poradny jsem dnes 32+2tt., jdu tam v pondeli, tak uvidime. Vcera v noci jsem se vystrasila, neco ze me pomalu vytekalo, tak snad to bylo diky Utrogestanu. To mam z toho lezeni, jak se porad pozoruji, vsechno procitam, pak vsechno mam, navic jsem nemela problemy se zacpou, ted, co lezim, tak se nemuzu poradne vyprazdnit.
Urcite nechci nic promeskat. Jen si rikam, ze kdyz se neotviram, proc radeji nenechat plice prirozene dozrat. At si me tam zavrou, ale nechci kortikoidy jen tak, kdyby...........
Kamaradce je pichli, ale ona mela kontrakce, ktere ji rozhaneli. To je snad rozdil. Mne se jen zkratil cipek.

ilonkaseda
14. únor 2015

@sisinka74 si už relativně v dobrém týdnu.Dokonce jsem četla , že je dávají max do ukončeného 34 týdne, ale některá pracoviště že jen do ukončeného 32 týdne, což je tvůj případ..Ale tak uvidíš jaký bude nález a názor lékaře..

lpamela
14. únor 2015

Mně hospitalizovali pro otvírání se a hrozící předčasný porod. V pondělí jsem nastoupila do nemocnice a ve středu jsem porodila ve 33+1 a nikdo mi žádné kortikoidy nedával a ani se o nich nezmínil. Při tom z příspěvků čtu, jak se dávají. Jinak s braním kortikoidů mám bohaté zkušenosti. Bez nich bych prostě v některých případech nemohla fungovat. Pokud to má pomoci miminku a jeho plicím, tak bych poslechla lékaře. Kdybych si měla spočítat, kolik kortikoidů do mého těla už bylo dáno, tak bych už asi byla pod drnem... 😒

ilonkaseda
24. únor 2015

@sisinka74 Tak jak to u tebe dopadlo?

sisinka74
autor
24. únor 2015

Dopadlo to tak, ze 1.tyden jsem poctive lezela, na kontrole nalez stejny, zadne zhorseni, dostala jsem kortikoidy pro jistotu. Moc jsem je nechtela a instink mi radil dobre, ale nelajzla jsem si to odmitnout.
2.tyden jsem lezela jen z poloviny. Zacala jsem varit, trochu uklizet, delat neco do prace a musela chodit i ven. Zpatky se splhat do 4.patra byl horor 😉 Na kontrole nalez stejny.
Budu se i nadale setrit, ale jen proto, ze mi tvrdne moc casto bricho. I v leze. Ale jenom lezet nebudu. Dalsi kontrolu mam 5.brezna. Dneska jsem 33+5tt. 😀
Holky, diky za podporu 🙂

adidasik
24. únor 2015

Holky chci se zeptat, komu se zkracoval čípek u prvního těhotenství jaké bylo to druhé? Rizikové? A taky zkracování? Nebo je každé tehu jiné?
Jinak mě se začal zkracovat ve 22tt. Poctivě jsem ležela pak i týden v Podolí a dotáhli jsme to do 36+2tt

Teď bych chtěla druhé ale obávám se jestli by se to opakovalo.

rousse
24. únor 2015

ja mela cipek od 30. tydne na 2 cm a doktorka delalal bubu a tyty- taky klidovy rezim, zadne kortikoidy mi teda nikdo necpal, pokud se neoteviras tak ani nechapu proc... od Vanoc me strasila, pac jsem se zacala otevirat, takze kazdy tyden v poradne rikala, jak do tydne porodim...no nakonec jsem mesic chodila s CS10 a otevrena na 3 cm, moc jsem toho nenalezela, hodne jsem sedela u siciho stroje a behala vsude mozne a vysledek-tyden jsem prenasela a malou museli vyvolavat...

ilonkaseda
24. únor 2015

@sisinka74 Oni někteří doktoři jsou dost opatrní,sestra momentálně leží na rizikovém a je na pokoji s paní kterou tam lékař poslal také na preventivní kortikoidy a v nemocnici ji to zatím odmítli dát,prý až to bude opravdu hrozit tak ano,ale preventivně ne..protože mají účinnost jen omezený počet dní a 2 x se dávat nemají,tak až ji to bude hrozit opravdu nemohli by ji je pak dát,ale tebe se to podruhé už netýká,ty si už téměř 34 a to už se nedávají,to už miminka zvládají i bez nich..Ale bát se jich nemusíš,jedna serie prokazatelně miminku neublíží i když byla dána zbytečně, používají se už přes 30 let

sisinka74
autor
8. bře 2015

Takze hned jak jsem prestala lezet a zacala chodit do prace, kde jen sedim, cipek zkraceny na 1,5cm a oteviram se. Mam caste bolesti v zadech a podbrisku jako na MS. Odpoledne se stehujeme. Z rodiny nam nikdo nepomuze. Opatrne balim veci, prijdou kamaradi, tak to snad nejak zvladnem. Dnes jsem 35+3tt., manzel se desi, ze me dneska poveze, ale ja jsem domluvena s malou v brisku, ze pujde na svet az v 38tt. Drzte palce. Stehovani jsme uz 2xodkladali kvuli memu stavu, ale uz to neni mozne, jinak bych dite nemela kam z porodnice privest 😀

uwe
26. bře 2015

Super, že jsem našla tuto diskuzi, mám podobný problém... pomůže na zkrácený čípek nebo předčasný porod magnesium, které mi bylo naordinováno v koňských dávkách? 2*3? :(

adidasik
27. bře 2015

@uwe mě natvrdnuti nepomohlo. ☹

lida82
31. bře 2015

No záleží na situaci a hlavně na příčině zkracování cipku, tvrdnuti, event. I otevírání. V mem prvním tehotenstvi bylo vše ok do 23. tt, poté se mi zkrátil čípek a během tydne bylo vše jinak a špatně.... Výsledek: akutní porod císařským řezem v 25 + 4, hmotnost miminka 760 g a opravdu perné chvilky strávené ne neonatologii. Rozhodne bych nic nepodcenovala a pokud dr. nařídí klidový režim, byt i na lůžku, rozhodne bych ho poslechla!!!

catchulinecka
31. bře 2015

Dobry večer holky,moc prosím o radu zkusenejsich...jsem od včerejška v nemocnici na kapackach s magnezkem.jsem 28plus4 a jsem tu kvůli zkracenemu cipku a na uklidnění deloznich stěn. Cipek mi namerili 37 mm a při valsavove manevru 25 mm.je to moc hrozne?prosím moc o názor,doktori mi řeknou prý až nejdřív ve čtvrtek jak to vypadá...moc diky!

lida82
1. dub 2015

@catchulinecka těch důvodu muže byt víc... Záleží také na výsledcích krve. Snaz se byt hlavně psychicky v klidu. Vím, ze je to těžké! Každopádně ta cervikometrie není zas tak hrozná, pokud vím, tak do 2,5 cm je bráno ještě za poměrně dobrý nález, ale jak říkám, záleží i na děložní aktivitě, zda se otevíráš a zda nemáš zvýšené crp v krvi. Držím palce, ať se situace uklidní. Dej vědet 😉

catchulinecka
1. dub 2015

@lida82 jéé, moc díky za info, krev je dobrá, zítra mám kontrolu na vizitě, tak se musím zeptat na to otevření, moc díky!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru