Zdravím vás všechny , děvčata jsem 37 týden a mám tehu cukrovku. Jednu diskuzi tu už o ní mám, ale chci se zeptat ... Záhadně se mi zhoršuje, glykémie mám na lačno 5,9-5,7 a musím pripichavat večerní inzulín. Zlepší se to ještě nebo to bude do porodu horší a horší? Vím , že postupem těhotenství se může horšit , ale já už nechciiii😁
@uzivatelkapetra tak to je jasný, že to občas někomu zůstane ... Já se spíš ptám jestli se to ještě sníží 😁
@luna03 no sama pises, ze vis, ze s postupujicim tehotenstvim se to zhorsuje 🤷🏼♀️ takze to zadna zahada neni. ja sem ji ze zacatku mela tak, ze sem furt premyslela, jestli to nebyl omyl a ke konci sem uz nemohla ani pulku bananu 🙄 ale nepichala sem si, hned po porodu to bylo dobry. drzim palce at i u tebe 👍
@luna03 Zas na druhej strane aspoň vieš ,že ti funguje placenta zatiaľ dobre,keď ti hodnoty stúpajú. Ja som mala v prvom tehotenstve tiež inzulín aj pred jedlami,teraz zatiaľ netreba aj keď dr vraví,že sa tomu nevyhnem. Ale aspoň bábo je viac kontrolované. Dr robí biometriu pri každej kontrole. Už ti to zachvíľku končí. Snáď sa tie hodnoty aspoň ustálila a nebudú stúpať. Inak mne dosť pomohlo navýšiť sacharidy ,aby šli hodnoty trochu dolu. Mala som vždy okolo 100g denne a asi to telu nestačilo,keď som pridala hlavne večer ,tak ráno lačná bola lepšia. Ale to má každý inak. 🤷
Asi v 38 tt sa u mňa začali ranne glykemie lepšiť. Dovtedy sa zhoršovali
Ja jsem mela tehotenskou cukrovku v 1. tehotenstvi na vecernim inzulinu, mela jsem lantus 18j. Po jidle uplne v pohode, ale lacne glykemie byly problem, rekord jsem mela 7,3, coz uz je dost.
Rodila jsem par dnu pred terminem kvuli preeklampsii, ale pamatuju si, ze tak posledni cca 2 tydny se lacne glykemie nehorsily, naopak se zlepsily! Ale inzulin uz mi nesnizovali, to mi nechali na 18j.
A pro info, ve druhem tehotenstvi jsem pak mela opet tehotenskou cukrovku, ale na inzulin tentokrat vubec nedoslo, uplne stacil metformin. Lacne glykemie jsem mela taky tak 5,5 - 5,7 v prumeru, ale na to mi nechali metformin. Jak rikam, inzulin jsem mela v prvnim tehotenstvi, protoze jsem mela i vice nez 7.
Ted je to 2,5 roku po druhem porodu, obcas si glykemie rano zmerim a v pohode. Tak 5,4 az 5,7 a i tech 5,7 se u NEtehotne bere jeste jako ok.
Mně se ranni glykemie pohybovala porad stejně 5,2-5,5; ať jsem jedla co jsem jedla. I přes třeba menší dietní chybu přes den. Měla jsem nakonec 15j, porod mi chtěli vyvolat na konci 38.tydne kvůli udajne vyšší vaze syna, naštěstí si dal říct o 3 dny driv a měl krásných 3,5kg (odhad přes 4kg). Jinak hned po porodu cukr v normě. Držím pěsti, ať máš vše ok a glykemka je v pořádku.
@fatal_error já naštěstí když mám ráno méně jak 5 tak mohu inzulín stahovat 🙈 ale už to chci mít za sebou, už mě to unavuje 😀 což každého....
@luna03 může se to horšit... jak postupuje těhotenství, roste taky množství těhotenských hormonů🙂 a tím se zhoršuje i cukrovka. Jedině hlídat dietu, zkusit i vytipovat konkrétní jídla, která dělají problém. A pozor, těhotenství je metabolický test... ukazuje, že máš predispozici k cukrovce 2.typu. Chce to hlídat váhu a zdravě jíst. DM2 pro těhotenské cukrovce onemocní časem kolem 60% žen....
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Jedné známé cukrovka po těhotenství zůstala a docela silná, tak přeju, ať to není tvůj případ.