Zhoršení úzkostné poruchy v těhotenství, co bude dál?

snowfleik
11. črc 2016

Zdravím, hledám maminky se zkušeností s úzkostnou poruchou a depresemi. Léčím se s touto diagnózou již 4 roky. Ve chvíli, kdy jsem byla v podstatě v pořádku, jsme s manželem neplánovaně otěhotněli. Vzhledem k tomu, že mi letos bude 30 let a manžel si děti velmi přál, jsme to vzali v pohodě. Bohužel velmi brzy po otěhotnění se můj psychický stav rapidně zhoršil. Beru AD, která jsou možná brát i v těhotenství, jsem pod dozorem své psychiatričky, začala jsem znovu chodit na terapii, doteď jsem se, i díky vysokému pracovnímu nasazení, držela v nějakém normálu. S koncem těhotenství (jsem ve 31.tt) očividně i díky vlivu hormonů se všechno opět zhoršilo. Na konci července přestanu pracovat a toho se děsím nejvíc. Chodím sice plavat a cvičit, ale jinak budu v podstatě zavřená sama doma (manžel je hodně pracovně vytížený). Děsím se toho co bude po porodu, kdy budu pouze v téhle rutině, jen já a dítě. Vzhledem k tomu, že se mi prozatím nepodařilo mít z těhotenství radost, mám strach jaký vztah budu k dítěti mít. Teoreticky mi to stále někdo vysvětluje, jak hormony všechno změní a jak bude všechno v pořádku. Chtěla bych ale slyšet praktickou zkušenost někoho, kdo má stejný problém jako já. Najde se tu někdo? 🙂

bachovy_esence_poradna
11. črc 2016

@snowfleik
zhoršení stavu v těhotenství je poměrně časté... neznamená to ale, že to tak být musí...

mám výborné zkušenosti s Bachovými esencemi na stavy jakékoli psychické nepohody a to i na silné panické ataky, deprese, pocity přetížení, apatie apod....

napíšu zprávu 😉

anakolut
11. črc 2016

@snowfleik Mám podobné problémy a taky se léčím. Šestinedělí bylo peklo u obou dětí. Pomohla mi AD, ale i podpora manžela. Určitě doporučuji si na co možná největší dobu v šestinedělí domluvit pomoc. Vztah k dětem mám dobrý, obě je miluji, ale každý vztah se vytváří časem. Co vím od kamarádek tak i ony si vytvořily vztah v průběhu času. Po porodu je spíše každá ráda, že to ve zdraví s mimčem zvládli a v šestinedělí jsou ty hormony, jak na houpačce. Určitě bych se poradila s psychiatričkou, jak se co nejlépe připravit. Spoustu maminek má podobné problémy, jen o tom moc nemluví, protože jsme všechny pod tlakem okolí, médií, ale i samy si ten tlak vytváříme, že těhotenství a mateřství je období prozářené sluncem, ale ono je to psych. velmi náročné i pro zdravou ženu. Prostě mít dítě je úžasné, pro mě nejvíce, co mě může v životě potkat, ale zároveň taky pěkně náročné.

bachovy_esence_poradna
11. črc 2016

@anakolut souhlasím, těhotenství a mateřství je leckdy dost náročné fyzicky i psychicky... je to velká změna v životě a my nevíme co přesně bude probíhat, jak budeme reagovat...

na druhou stranu je možné se na to připravit, existuje různá forma podpory, o kterou si můžeme říct... někdy je to hodně o tom si to dovolit - např. dulu u porodu, uklízečku na pár měsíců, otevřeně říct rodině jak se cítím a říct si o pomoc a podporu, využít možností alternativní medicíny pro fyzické i psychické obtíže atd...
dnes jsou možnosti široké, na druhou stranu společnost (a leckdy i my) na nás vytváří tlak, aby vše bylo perfektní...

mateřství není o tom být perfektní, je to o blízkosti, o lásce, o důvěře... je to velká změna a vždycky záleží na tom jak ji uchopíme...

pokud se necítíme dobře už v těhotenství nebo v období porodu a po něm, tak je na místě opravdu si dovolit natáhnout ruku a říct si o pomoc... odpočinout si, cítit, že je všechno tak jak má být, vnímat tu blízkost dítěte... aby nám pak třeba zbytečně neutekly i ty krásné chvilky 🙂

lv
11. črc 2016

@anakolut napsala jsi to přesně!
@snowfleik přidej se k nám do skupiny panická porucha, jestli chceš

kaja2016
11. črc 2016

@snowfleik Ja se s tim take lecila, ale na psychiatrii jen rok, leky me nepomahaly, navic me lecili se spatnou diagnozou, pak jsem po prechodu k jine lekarce uz jen s jejim souhlasem leky dalsi rok vysazovala a svuj stav jsem resila psychoterapii. Nejdrive sebeterapii (cteni knih, cestovani), nasledne jsem chodila k terapeutce. Cca po osmi letech byly vsechny problemy pryc. Je to uz deset let, co jsem v poradku. Nicmene tehotenstvi i materstvi pro me zatez byla, takova ta pohodova vysmata matka, co nic neresi nejsem🙂 Mam tri mesicni dceru. Asi bych Vam doporucila budto si najit psychoterapeuta (uzkosti stejne jinak trvale nevyresite a terapii to lze resit pomerne uspesne) a nebo jestli uz mate, tak v terapii pokracovat i prez tehotenstvi a materstvi. Treba i jenom jednou do mesice. 😉

anakolut
11. črc 2016

@lv Ráda se přidám, jen nevím, jak to mám technicky provést.

urtica
11. črc 2016

@anakolut @lv Taky prosím o info...děkuji.

zvirka
11. črc 2016

@snowfleik Zdravím, mám stejné problémy, 1 dítě. Léčím se 3 roky, teď se pokouším vysadit léky, rádi bychom druhé dítě.

Mám opačný problém - kvůli úzkosti nejsem schopná chodit na plný úvazek do práce, pracuju na částečný. Porod a cca do 3 měsíců syna to byla hrůza a děs. Jak psaly holky - popros o pomoc, koho můžeš. Mně byl oporou manžel, ale tím, že syn šestinedělí doslova prořval, jsme byli vyřízení oba. Ve dne já doma a on v práci, v noci na střídačku u malého. Měli jsme maraton hodina kojení - hodina řev - hodina spánek. já s těmi nervy jsem samozřejmě moc těch hodin nenaspala, protože jsem věděla, že za hoďku jedem nanovo. Nechci Tě strašit, ale připrav se na vše, pomoct můžou babičky, kamarádky, rodina, nevím, jak na tom jsi. Já jsem plně závislá na manželově rodině, rodiče jsou po smrti, jinak se s nikým nestýkám a díky své "úžasné" nemoci nemám blízké přátele. Ale zvládnout se to určitě dá. Já v té době ještě nic nebrala, i když jsem měla potíže od puberty, bála a styděla jsem se k psychiatrovi, o to to bylo horší.
Zrovna včera jsem nemohla usnouta půl noci řešila, jak bude příšerný další porod, pobyt v porodnici a šestinedělí. Paradoxně se ani tak nebojím porodu samotného, jak porodnice, naspala jsem tenkrát za 6 dní dohromady 8 hodin. Personál byl příšerný, neempatický, necitlivý, arogantní.Uvidím, dovysazuju léky, teď má docela abstinenční příznaky, tak vím, že je to tím ovlivněné, a uvidí se. Přeju hodně sil.

monikagurthova
11. črc 2016

Ja jsem mela teda deprese po porodu a cele sestinedeli a pomohla mi homeopatika. Vztah k miminku mi to nenarusilo jen jsem nemohla byt nějakou chvili sama. Manžel taky hodne pracuje a jeste k tomu jezdí na sluzebky mimo republiku na tyden v kuse. Ja jsem doma mela maminku, tchýni, kamarádku abych nebyla porad jen sama.

kvetule1
12. črc 2016

@lv ahoj,prosím,ráda bych se přidala do skupiny... úzkost je nesnesitelná ☹ přechází v paniku...

lv
12. črc 2016

@kvetule1 jen si klikni na odkaz, přidat do skupiny, není uzavřená

iva27
8. srp 2016

Ahoj,taky bych potrebovala nejakou radu.Jsem zacatek 27tt a stavy uzkosti me provazi od zacatku tehot.Jelikoz cekame 2dite a po prvnim jsem nekolikrat potratila,tak misto abych byla ta stastna nastavajici maminka,tak je ze me uzlicek nervu.Spatne spim,nic me dlouhodobe nebavi,nezajima,nic me netesi,porad brecim a neradeji bych byla cely den nekde sama a nebo nejradeji asi ani nebyla.Prijde mi,ze jsem vsem na obtiz a jsem na to sama.Bohuzel me manzel nechape a k tomu vsemu se porad hadame.Nevim jak mam fungovat dal😖

petramerry
20. dub 2017

@iva27 ahojyky, nejsi v tom sama.... mám to podobně , jsem v 22 tt a je mi hrozně :(

iva27
20. dub 2017

@petramerry dikybohu uz to mam za sebou a dnes mame toho nejlepsiho,skoro pul rocniho chlapecka😍Vydrz,bude lip🍀musis to zvladnout✊

petramerry
21. dub 2017

@iva27 no to doufám, jsem plně hotová :( dnes jsem vyfasovala cipralex a už aby zabral. největší strach mám že umřu, od začátku těhu smrkám krev , a jak je vzadu v tak ji i občas cítím v puse:( no a hned samo umírám, byť mi na orl i obvod řekli, že je to žilkama a sliznicemi v těhu. jenže já si nedám říct :( :( :(

iva27
23. dub 2017

@petramerry nesmis se te uzkosti tolik podavat.Hormony delaji hodne,ale predstav si,ze tu uzkost prenasis na to miminko😖Az budes mit to male u sebe,urcite se ti ulevi! Tehotenstvi neni nemoc,tak proc by jsi umirala..Zvladni to🍀

petramerry
23. dub 2017

@iva27 to není o té úzkozti jako takové, je mi zle z t krve po ránu:( 🙂 ale na druhou stranu si snažím říkat že jsem zdravá a že to jsou jen ty sliznice prokrvený :(

iva27
23. dub 2017

@petramerry no jasne,ale ze ti tece krev z nosu neznamena,ze umiras😉proto se nesmis tomu tolik podavat,kdyz jsi zdrava😊

petramerry
25. dub 2017

snad to už bude lepšííí 🙂 doufámmm 🙂

luckaasamuel
18. říj 2017

Ahoj holky je tu nejaka maminka co ma paniku a ceka miminko🙂ja jsem na zacatku a uzkosti mam no desny:(

petramerry
19. říj 2017

ahojky, já měla celé druhé těhu paniky a hrůza :( chápu tě, je člověku opravdu zle,.... musela jsem najet i v těhu na léky,a te ď i přestat kojit :(

luckaasamuel
22. říj 2017

Ahoj holky jsem na zacatku tehu a uzkosti mam taky mela jsem je i pred tim rada bych si psala s maminkou ktera je na tom podobne at se muzene vzajemne podporovat....🙂luckasabrtova@gmail.com

petramerry
22. říj 2017

@luckaasamuel klidně si můžeme popovídat , budu jen ráda 🙂

bachovy_esence_poradna
26. říj 2017

úzkost v těhotenství souvisí s větší hormonální aktivitou a také se zatížením ledvin... disharmonie v organismu pak přispívají ke vzniku starostí, strachu nebo až iracionálních obav...

tyto stavy se dají velmi dobře řešit přírodními prostředky.... a také terapií, která je přizpůsobená těhotenství...

úzkosti bohužel ne vždy odezní po porodu (hlavně pokud je porod nebo poporodní péče náročná)...

někdy se pak úzkosti vyvinou do vyhrocenější formy panických atak a nebo do deprese...

je tedy dobré úzkosti nepodceňovat a "nepřecházet"... někdy stačí i kratší a jemnější terapie v různé formě, aby se úzkosti zmírnily nebo úplně ustoupily 🙂

ondrzuz
24. kvě 2018

Dobry den, jsem v 6 mesici tehotenstvi a uz skoro mesic nespavam mam velky deprese dle dr.mam uzkostnou poruchu drive jsem se lecila prasky ale ted v tehotenstvi se jim zatim vyhybam je prosim i jina moznost jak se z toho dostat, po vysazeni leku jsem byla v poradku asi se mi to diky hormonum vratilo..je tu nekdo kdo ma stejny problem a chtel by si o tom promluvit nebo mi poradit.dekuji za kazdou radu

ondrzuz
Autor odpověď smazal
Zobraz
ondrzuz
29. kvě 2018

@bachovy_esence_poradna Dobry den, muzete mi prosim poradit co smim uzivat v tehotenstvi na uzkostnou poruchu a deprese? Bud sem nebo na email: susana.ondrusova@seznam.cz

iva_kucerova
29. kvě 2018

@ondrzuz Mám to taky tak, i když beru stále léky, i v těhotenství, i když jsem to dřív hrozně zatracovala. Léky jsem vysadila 3x a 3x to nedopadlo dobře a vrátila jsem se k nim, takže teď jsem 8.týden a beru půlku esoprexu denně. Je mi strašně hlavně fyzicky a z toho plyne, že i psychicky, protože nemůžu skoro nic dělat, pořádně jíst, radovat se z ničeho. Nevim, jestli to přejde. Doufám, že jo. První dcera byla hodně náročný dítě a jestli to bude teď stejný nebo horší, jsem rozhodnutá netrápit se a prostě navýšit dávku, holt oželim kojení, dcera stejně ode mě pít nechtěla. Můžu doporučit jedině promluvit s psychiatrem, případně si zajít k psychoterapeutovi. Tam chodím a pomáhá to, ale ne proti těhotenstkým hormonům. To si můžou všichni říkat, co chtějí a v těhotenství prostě tělo prochází takovýma změnama, že nám asi nezbyde, než se s tím poprat. Držím palce, ať je líp. Taky v noci nespím a doktorka mi na to teď nic nedá. Kdyby to trvalo dlouho, asi to řešit bude, zatím mám ale smůlu.

bachovy_esence_poradna
29. kvě 2018

@ondrzuz Dobrý den, užívat můžete jednak Bachovy esence (nejlepší efekt mají směsi na míru). Druhak některé směsi z čínských bylin na podporu srdce, ledvin, jater (také na míru, musí to být byliny, které jsou vhodné v těhotenství). V těhotenství dochází k většímu zatížení těchto orgánů, tedy stavy, které byly před těhotenstvím, se můžou prohlubovat nebo můžou vznikat nově nepříjemné stavy - chybí radost ze života, objevuje se úzkostnost, nervozita, velká únava s bušením srdce, nespavost, ale i zapomnětlivost, obsednatní myšlenky apod.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru