Zánět plodových obalů. Kdo má zkušenosti?

anis87
25. zář 2020

Ahoj,
zkousim najit nekoho, kdo ma bohuzel zkusenosti se zanetem plodovych obalu u potratu ci predcasneho porodu. Zda jste mely nejake priznaky, treba i takove, ktere jste si uvedomily az zpetne?
Lezim v nemocnici v 18+2tt s hrozicim potratem - otevirani a zkracovani cipku a aktivni delozni cinnost (tvrdnuti delohy). Po tydnu intenzivni lecby (magnesiove infuze, utrogestan) se nalez na cipku nelepsi, naopak. V krvi zvysene CRP (hodnota 17), v moci zanetlivy sediment (pritomnost bakterii a kvasinek v moci), ale kultivace moci zadnou bakterii neodhalila a tak to nikdo dal neresil. Ster z pochvy delany 1x pri prijmu negativni.
Stale mam tupe bolesti delohy, ktera me jakoby “tlaci v brise” a neustaly pocit tlaku do pochvy. Tvrdnuti bricha ustalo, ale ten tlak v brise se stupnuje, deloha je na omak citliva. Kdyz to reknu na vizite, nemam se pry tak pozorovat a nabidnou mi lek na uklidneni. Ale duvod, proc se rozjizdi potrat, nejaky byt asi musi, nejpravdepodobnejsi se jevi infekce, ale dalsi vysetreni ani dalsi stery se nedelaji, o ATB lecbe nikdo neuvazuje. Mam strach ze zanetu plodovych obalu, ktere by pro miminko skoncily fatalne. Tak zkousim najit nekoho, kdo si podobnou zkusenosti prosel a rekl, jak to u nej probihalo...Moc doufam, ze plasim zbytecne a ze vse bude ok, ale zatim to nevypada 😢

levandule_k
25. zář 2020

Ne vždy se podaří najít příčina potratu. Na kvasinky se ATB nedávají. Držím palce ať je to dobré.

zmrzlinka
25. zář 2020

CRP 17 není důvod na podání ATB.Drzim palce 💙💙💙

anis87
autor
25. zář 2020

@zmrzlinka Ja vim, jsem zdravotnik 😉 Spis mi jde o kontrolu, jestli treba nestoupa, tech 17 je hodnota vice nez tyden stara a problemy se horsi. Ale mluvila jsem s dr., v pondeli udelaji kontrolni odbery...

milixx
25. zář 2020

Ahoj, je mi líto, že zažíváš tuhle hrůzu Vím, jak Ti je. Já si něčím podobným prošla také v 18TT - ale v mém případě už se nedalo dělat vůbec nic...původně se tedy uvažovalo o rescue cerkláži, ale stoupaly mi zánětlivé parametry, tak to dopadlo nedobře 😔 Ale u Tebe je jiná situace, myslím, že kdyby Ti nasadili širokospektrá antibiotika jak do žíly, tak vaginální, plus nezbytný vaginální progesteron (Utrogestan, Crinone...), který umí bránit dozrávání čípku, tak by minimálně nic nepokazili...tak tomu bylo alespoň u mojí příbuzné a dopadlo to dobře.
Já tehdy žádné příznaky neměla, byla jsem dva dny po bezproblémové kontrole. Přišlo se na to tak, že jsem začala krvácet a na pohotovosti mi zjistili už vyklenutý vak blan v pochvě. CRP v těhotenství do 20 se bere jako norma, nicméně já tehdy měla také kolem 16. Při pitvě plodu pak zjistili NEINFEKČNÍ zánět jednoho z obalů.
Jestli Ti můžu poradit, kontaktuj dr. Kouckého přes poradnu na porodnice.cz. Ten mě pak mimo jiné nasměroval na imuno vyšetření k té nejlepší lékařce - a ta zjistila příčinu. Teď jsem v její i jeho péči a jsem ve 32TT 🙂
Moc držím pěsti!

milixx
25. zář 2020

Jen ještě dodatek: taky jsem zdravotník 🙂
Mám za sebou pět potratů v průběhu pěti let, tak o tom lecos vím...😔
I když se to s těmi ATB zdá divné, mojí sestřenici to těhotenství opravdu zachránilo, i když podle stěrů infekce nebyla...

jijulka
26. zář 2020

@anis87 radu nemám, ale drz se!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru