Ahojte! Už delší dobu mě trápí zánět dásní. Ted v těhotenství se to jen zhoršilo. Jsem v 15tt. Chci se zeptat, jestli nevíte o bylinkách, které by mi mohly pomoct? Nemůžu k stomatologovi kvůli finančním problémům. Vyšetření pro mně by stálo hodně peněz, které teď nemám. Za každé vyšetření u gynekologa jsem teď platila od 400-1500 Kč. 3.8 mám další plánované vyšetření. Na stomatologa nikdy nezbývá.... Četla jsem, že pomáhá šalvějí, máta a heřmánek. Můžu to v těhotenství? Neuškodí? Díky za odpovědi
Hlavně si pořádně cistete zuby. Pro odstranění příčiny.
Zašla bych do lékárny a poradila se tam. Myslím, že dobrý je Herbadent, taková vodička na potírání. Používá se lokálně, tak si myslím, že je to bezpečné. Léčila jsem si tím afty, byla těhotná a vlastně mě ani nenapadlo, že by to mohlo něčemu škodit (a to jsem na tyto věci dost opatrná).
@komive jednou v práci ta bolest byla na nevydržení a ještě mi to krvácelo, když jsem mluvila, mi to přišlo strašně trapné. A právě mi kolega poradil hřebíček. A ten utlumil bolest.
budím se v noci kvůli běhání na záchod a vždy si pak čistím zuby, protože cítím v puse takovou hroznou jakoby kovovou chut. A to čistění aspoň na krátkou dobu mi ji odsráni. Sumárně za den a noc ty zuby čistím cca 6-7 krát...
Kvůli tomu problému se bojím usmívat a snažím se nemluvit. S manželem jsme se nelíbali už nevím jak dlouho.
Ahoj, vím o čem mluvíš. Kup si v lékárně Tantum verde. je skutečně vynikající. Na průběžný výplach pusiny bych si koupila ještě Listerine a nebo tu v Lidlu Dentalux - stojí pár korun a funguje dobře.
Ještě k tomu Tantum verde, - je to lék, funguje nejen na dásně a zuby, ale i kupř. při angíně. Malé balení je v plastové lahvičce, velké tuším ve skle, ale do té malé si ji odlévám a nosím normálně v kabelce
@magdalenax diky moc za radu. A určitě je to povolené aj v těhotenství, ano? Hned jdu do lekárny
@magdalenax U Tantum verde si právě nejsem jistá, jestli se může v těhotenství. Zdá se mi, že ne. Ty pastilky určitě ne, ten sprej už si nepamatuju, ale v lékárně by to měli vědět.
@svetlanalana
@misha80 Holky, já příbalový leták nemám, ale jde to dohledat na internetu, nicméně, vypláchnutí úst určitě škodí méně, než zánět kdekoliv v těle
:(
Mimochodem, hřebíček je velice silný opiát...
Něco podobného jak minule... Měla jsem velký strach a obavy o dítě po přečtení si hrozných příběhu, které holky psaly o jich těhotenství a do toho ještě hádky doma, bylo mi moc špatně po psychické stránce, nemohla jsem spát... Pak druhý den jsem šla za doktorkou a ta mi předepsala léky, řekla, že nejsou agresivní a nemělo by to uškodit. Že horší následky by mohl mít ten stres. Pak jsem si přečetla příbalový leták a bylo tam napsáno, že ty léky se nemají užívat v těhotenství. Tak jsem neměla koule si je vzít. Ach jo, mě přijde, že tomu dítěti pořád ubližuju a při tom vůbec si to nepřeju. Chci ho chránit a aby bylo v pořádku.
@svetlanalana Já Ti rozumím, ani nevíš jak. Hele, stejně je nejlépe vydržet vyplachování co nejdéle, tak si pak ještě pusinu vypláchni čistou vodou, abys nepolykala zbytky, co Ti v puse zůstanou. Rozhodně fakt lepší, než trpět, - to je jedna věc a druhá věc, - polykat zánět, možná to nepozoruješ, ale z těch dásní se uvolňuje
@magdalenax uvolňuje se něco. Páchne to.... Nemám bílé slíny, ale hnědé, hlavně v noci. A dělala to tou kovovou chuť
Měla jsem také časté záněty dásní, při čištění zubů mi tekla hodně krev. Zuby jsem si čistila tak 4x denně a občas zubní nití, ale bylo to málo. Začala jsem používat pravidelně ráno a večer mezizubní kartáček, zubní nit a listerinku a už rok nemám jediný problém se zuby.
@svetlanalana Tak, mám kamarádku v baráku a je lékárenská magistra. Náhodou byla doma..., takže info od ní:
Sice by se tantum používat nemělo, ale je to prý pořád lokální, a prý lepší, než se dočkat antibiotik. A jak jsem radila i já, souhlasila - ještě si pak vypláchnout vodou
@magdalenax jsi moc hodná. Dekuju!
@svetlanalana Nemáš vůbec zač, když můžu, ráda pomůžu
@svetlanalana A ještě - moje vlastní zkušenost, zabírá natolik rychle, že Ti bude možná stačit troje vypláchnutí, určitě to není o tom, že bys ho používala měsíc, ten zánět je léčen, ne nijak zabržděn, či jak to napsat
Hlavní je řešit příčinu toho zánětu. Což je špatný čištění zubů v kombinaci s tehotenskymi hormony. Pokud si ty zuby nebudetete pořádně čistit nic nepomůže. Nebo jen na chvilku a je to vyhazování peněz.
Ahoj taky jsem mela zánět. Spolehlivě mi pomohl corsodyl nebo jak se to píše. V těhotenství se může, je bez předpisu. Z bylinek hřebíček, heřmánek, šalvěj raději pry ne, ani na vyplachy. A ještě jedna rada. Nestačí čistit zuby kartáčkem. Je potřeba několikrát denně protáhnout spolu s cistenim i dentální nití (opatrně aby nedošlo k poranění dásní) a pak vyplachnout. V mezizubnich prostorech je lihen bakterií. Dobry jsou i mezizubni kartáčky ale s tema opatrně - musí se často měnit aby nezanasely infekci zpět. Tak ať je brzy dobře 🙂
Na zánět mi hodně pomohla šalvěj+heřmánek. Ale kloktat, rozhodně nepolykat (šalvěj je jedovatá a nedoporučuje se polykat ani mimo těhotenství).
A k tomu že nemáš na zubaře + z textů usuzuji, že jsi cizinka - nešlo by si zřídit české zdravotní pojištění, pokud tu žiješ? Pak bys ta vyšetření měla na pojišťovnu. Ale nevím, zda to jde, když už jsi těhotná, ale snad jo. Stojí to sice cca 2000 měsíčně (nicméně pokud nepracuješ tak možná i míň, já to vím jako OSVČ), ale zase cokoli se stane, tak tam nic neplatíš. K zubaři bys v těhotenství měla chodit po 3 měsících a i ve státech, kde se jinak zubař platí, ho mívají těhotné na pojišťovnu, natož u nás.
@merope už jsem to tady řešila v jiné diskusi. Na vaše pojištění nemám právo, a to, které mám, nepokrývá návštěvy zubaře a gyndu jenom jednou do roka. Těhotenské pojištění mě stojí 54 000- 61 000 a platí na rok a platí se za něj jednorázově, co jsem neměla. Takže jsem samopatce a za každou návštěvu u doktora platim 400-500, u těhotenství to teď bylo aj 600 a 1500. Za porod zaplatím 60 000-100 000, v závislosti na průběhu porodu a komplikacích. Jen že nevím, z čeho to zaplatim. Vznikne mi dluh a budou doufat, že mi dají splátkový kalendář a dokážu to zaplatit po nějaké době.
@odula děkuju za rady!
@svetlanalana ty jsi Slovenka? Nebylo by lepsi teda rodit tam?
@svetlanalana z Brna to do Ba treba neni nejak daleko, by se to nevyplatilo k tem Dr dojizdet? Vzdyt je to jinak sileny :/
@sisstin nejsem Slovenka. Jsem Ukrajinka. Patřil k občanům třetích zemi. Ale můj manžel je Cech, ale todim já, ne on. Na Ukrajině rodit nemůžu, protože bych to dítě pak nevím za jakou dobu dostala do Česka a mělo by ukrajinské doklady, byrokratické překážky ve formě viza a klišé "občan třetích zemi"
@svetlanalana a to nespadas pod vyzivovane nezaopatrene rodinne prislusniky? Ty jo, to je bordel :/ no ja si s pojistenim taky uzila diky manzelstvi, dokud jsem se nerozvedla, tak jsem taky nemela narok na ceske pojisteni a to jsem Ceska. Je to hnus :/
@svetlanalana Ahoj! Prošla jsem si podobným, zánět dásně dohromady s růstem osmičky v 5.měsíci těhotenství. Nemohla jsem spát, v horizontální poloze mi tepala napuchlá tvář plná hnisu. Co mi poradil na dálku kamarád zubař (trošku situace jako ty, žiju mimo ČR mám pojištění ale zubař tu je nehorázně drahej nechala bych za zákrok 800eur) kup si v lékárně co nejtenčí injekční jehlu, dlouhou a zahlou. A injekční stříkačku a peroxid vodíku 3procentní, maximálně 6procentní. Ten si doma namíchej s vodou začni v jemnym poměru, jehlu polohuj jemně mezi zub a postiženou dáseň a stříkej pod tlakem. Vyplavíš hnis, dezinfikuješ a zabráníš dalšímu hnisání. Držím palce, drž se!
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Já při slabém zánětu používám hřebíček, kloktám výluh, nebo ho, když to jde, rovnou koušu, nebo spíš tak jako válím v puse..ulevuje mi to od bolesti..myslím, že když ho nebudeš jíst, ale jen užívat takhle lokálně, že to v těhotenství nebude vadit..