Vyšší tlak v těhotenství. Jakou máte zkušenost?

guliii
10. srp 2022

Ahoj ráda bych se zeptala na zkušenosti těch co měli vyšší tlak v těhotenství. Jsem v 30 tt a tlak mi pomalu stoupá. Poslední 4 dny mám horní 130-142 a dolní 82- 90. Zítra jdu ke své doktorce tak to s ní pořeším. Zjistili mi i riziko preeklampsie. Ale otoky ani nic jiného nemám. Tak se chci zeptat, jestli vám doktor dal jen léky na tlak a měřili jste nebo vás poslal do nemocnice. Já u prvního s vyšším tlakem jela do nemocnice, protože doktorka neordinovala. A nechali si mě tam asi 4 dny. Jenže teď mám doma malé dítě a nemohoucí babičku, ještě asi týden. Nerada bych to nechávala jen na manželovi, ale je jasné, že zdraví je nejdůležitější.

merope
10. srp 2022

Byla jsem v nemocnici, nedávala jsem to a nechala se pustit domů. Je důležité to opravdu sledovat velmi pečlivě, hlavně sledovat i pohyby, měřit se a kdyby cokoli, hned jet. Já měla tuším limit spodního do stovky, že pak jet. A nějak se to vše sesypalo v jeden den - spodní nad 100, velký váhový přírůstek a necítila jsem pohyby. To bylo v pondělí, vše ok, ale hned píchali kortikoidy, ve čtvrtek císař. Ale já měla teda brutální otoky, nabírala jsem minimálně půl kila denně (ano, denně...). Vyšší tlak mi už zůstal (asi něco jako máš teď ty mám už v podstatě stabilně). Tzn. dá se to doma, do nemocnice typicky netřeba, ale já teda měla hlavně otoky, tak vím, co s těmi otoky (třeba se ještě přidají, já si toho taky mohla nevšimnout - tlak jsem si měřila někdy od cca 22tt kvůli šíleně vysokému u doktorů kvůli syndromu bílého pláště - a někdy kolem 30tt jsem nedopla manžetu tlakoměru a zjistilo se, že jsem nabrala asi 8 kilo za pár týdnů a pak se to jen a jen zhoršovalo). Rodila jsem pak 32+6tt. Malému jsou 3,5 a je v pohodě.

guliii
autor
10. srp 2022

@merope tak to jsi nabírala opravdu hodně. Raději jsem se skočila zvážit a za měsíc jsem přibrala malinko přes kilo, tak to je v pohodě, pohyby cítím, otoky jsem měla v prvním těhu, ale až někdy v 34tt. a malý se narodil v 35+2. Měřím se pravidelně, dost se toho bojím tak se snažím vše hlídat. Děkuji za zkušenosti, já se toho bojím tak doufám, že nebudu mít vysoký tlak z nervů. 🤦 ale to by neměl být. Mě se uleví každý týden, který s miminkem dáme.

dashyyy
10. srp 2022

Doktor vyšší tlak řešil až u 180/110, to byl cca 36tt, naštěstí to nebyla preeklampsie ale před koncem těhu jsem šla skoro kilo/den.. držela jsem hrozný vody, trvalo snad měsíc po porodu než si to sedlo a začala jsem odtékat.. ležela jsem pak před císařem 10dní na pozorování

merope
10. srp 2022

@guliii Tak to je asi v pohodě. Z nervů ten tlak může být vyšší taky. Já měla v porodnici 10 rozdíl jen na tom, zda jsem se měřila sama nebo sestra.

martulka88
10. srp 2022

@guliii Brala jsem léky na tlak, taky riziko preeklampsie.. Riziko je pokud je tlak nad 140/90 - taky jsem si to hlídala.

xmisas
11. srp 2022

@guliii měla jsem ke konci těhotenství tlak jak ty.. plus i otoky a nikdo nic neřešil, neříkal. Při příjmu do porodnice se jen divili, tak sem řekla že to už mám dýl. Po porodu jsem měla taky vyšší tlak.. na kontrole u gynekologa po šestinedělí jsem poprosila o změření a už byl normální.. porod naprosto super, holčička zdravá jak řípa

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru