Vyšší hodnota cukru v moči během těhu. Jak probíhá vyšetření na diabetologii?

terda182
6. čer 2021

Jsem 9tt. Každou návštěvu na gynekologii nosím s sebou moč a sestřička odebírá krev. Doposud vše v pořádku. Jen jedno odpoledne mi sestřička volala s tím že hodnota cukru je trošku větší, tak že mě posílá na diabetologii. Zítra jsem objednana a trošku se bojím. Mám s sebou mít výpis z karty od obvodní lékařky. Byla jste některá z vás takto na vyšetření? Jak to probíhá?
Děkuji

cilkat
6. čer 2021

Co znamená "trošku vyšší" hodnota cukru? V moči by cukr neměl být vůbec... (měla jsme cukrovku v obou těhotenstvích a cukr v moči jsem měla pouze jednou). Pokud byla trošku vyšší hodnota v krvi, pak opravdu záleží, co zanemná to "trošku" a taky jak byl dělaný odběr. Například si nedovedu představit že na každou kontrolu na gyndu chodím na lačno. A i kdyby ano, takže že je to standardní doba lačnění - cukr v krvi se umí totiž zvednout i právě proto, že už dlouho nejíte... nebo třeb proto, že jste v prvním trimestru, je vám blbě a jíst vlastně nemůžete... nebo nemůžete spát...
Jinak standardní postup je odeslání na OGTT (test orálně glukozové tolerance) a odebrání krevního vzorku na glykovaný hemoglobin (buď ze žíly, nebo i jen z prstu). POkud by se potvrdila cukrovka, je to o dietě a kontrolách na giabetologii, což je sice trochu opruz, ale nic nebezpečného.

palja
6. čer 2021

@terda182 já chodím na diabetologii, teď jsem ve 14tt. Cukr v moči mi zjištěn nebyl, ale vyšší lačná hodnota z krve, tudíž mě hned poslali na diabetologii, ogtt se u mne dělat nebude a jsem už vedená jako gestacni diabetes. To mě tedy celkem zarazilo, jedna zvýšená hodnota a už mnou jednají jako s diabetickou. Nicméně podle hodnot měření oprávněně.
Vyšetření probihalo tak, že se lékařka ptala na anamnezu rodinou, hlavně výskyt diabetu, diabetes v předchozím těhotenství atd. Dále mě poučila o diabetické dietě v těhotenství, dala mi i nějaké letáky a dala mi glukometr (někde dávají poukaz a vyzvedne se v lékárně), lancetky a proužky a musím měřit doma glykemicke profily dle jejich instrukcí. Za týden jdu na odběr krve, donesu moč a za další týden kontrola.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru