Vysoké riziko preeklampsie. Měla jste některá a bylo vše dobré?

guliii
6. dub 2022

Ahoj byla jsem na 1. screeningu a vyšlo mi vysoké riziko preeklampsie. Už v prvním těhotenství jsem měla ke konci vyšší tlak a otoky. Malý se narodil spontánně o měsíc dříve. Teď mám dost strach. Budu to řešit na gynde, ale jsem strašně nervózní. Nevím co to přesně pro mě znamená. Vím, že dostanu nějaké prášky. Měla jste taky některá a bylo vše dobré? Bojím se o prcka.

marcicek84
6. dub 2022

@guliii jak vysoke to riziko je?

betysch
6. dub 2022

V prvním těhotenství preeklampsie-rodila jsem v 36+0 ale měla jsem i jiné problémy.Na tlak jsem brala Dopegyt.Druhé těhotenství už jsem brala Anopyrin.A asi to efekt mělo.Otoky jsem měla až ke konci,TK bez potíží.Dcera narozena v termínu.

guliii
autor
6. dub 2022

@marcicek84 zprávu z genetiky posílali gyndarce, mě jen volali, říkali vysoké riziko. Víc se dozvím od gyndarky, jich jsem se zapomněla zeptat. Tak uvidíme k ní jdu příští týden, teď mi jen poslala recept na prášky.

guliii
autor
6. dub 2022

@betysch také jsem v prvním brala dopegyt. To je skvělé, že podruhé to bylo dobré. Trochu jsi mě uklidnila, že to snad s těmi léky půjde.

malanoha
6. dub 2022

Poprvé jsem měla preeklampsii, dítě se muselo narodit o tři týdny dřív. Podruhé jsem od začátku těhotenství brala Anopyrin a všechno ok. Ke konci trochu otoky na nohách, ale žádné drama a tlak v pohodě.

luhana
6. dub 2022

@guliii
Brala jsem Stacyl celé těhotenství a preeklampsie se neprojevila. Hodně štěstí 🍀

guliii
autor
6. dub 2022

@malanoha
@luhana
Super holky tohle přesně jsem potřebovala slyšet 🙏🙂 začínám mít pocit, že to bude dobré a všechno zdárně doklepeme do konce. Děkuji za uklidnění.

pincola
6. dub 2022

Já to měla snad 1:13..fakt hodně vysoké. Brala jsem Anopirin a žádnou preeklampsii jsem neměla.

guliii
autor
7. dub 2022

@pincola to je skvělé tak snad se jí taky vyhnu 🙏🙂

pincola
13. dub 2022

@guliii Určitě🙂

marki90
13. dub 2022

@guliii Měla jsem myslím 1:4, tabletky jsem brala hned a v 32 tt jsem začala mít šílené otoky, tlak vysoký.Za ten týden jsem přibrala 5 kg a další kg co jsem ležela v nemocnici. Od 32 tt jsem ležela v nemocnici a v 34 tt byl porod vyvolán. Bylo to hrozné. Šílené otoky, tlak který nešel snížit, bolest hlavy a očí, nemočila jsem. No ještě že už to mám za sebou 🙄 držím palce až se ti to vyhne 😉

guliii
autor
13. dub 2022

@marki90 ježiš toho se bojím, já v prvním těhotenství taky byla v nemocnici a měla otoky, naštěstí tlak šel srážet. Ale porod byl v 35tt mi praskla voda. Ještě, žes to zvládla alespoň do 34tt jinak je vše v pořádku? Já se hrozně bojím aby mě to třeba nepotkalo v 24tt. Ale já v prvním těhotenství žádné prášky od začátku nebrala.

marki90
13. dub 2022

@guliii Ano, teď je vše v pořádku. Malý byl skoro měsíc v nemocnici, krvácení na mozku, problém se stravou a zažívací problémy měl a já po porodu dostala neštovice tak ležel na jipce sám a já mohla za ním nastoupit až jsem nebyla infekční. Cvičili jsme vojtovku a všechno dohnal.

guliii
autor
14. dub 2022

@marki90 to mě mrzí, to jste neměli lehký start. Hlavně, že už je v pořádku, jsou to naše zlatíčka a vím jak člověk trpí, když jim něco je. 😥

ivya
14. dub 2022

Mě třeba podle výsledků řekli, že mám zvýšené riziko preeklampsie až tuším od 32tt, do 32tt bych měla být v pohodě. Takže se to třeba z výsledků také dozvíš.

guliii
autor
14. dub 2022

@ivya dnes mi doktorka říkala, že v 24tt mě pošle do rizikové poradny do nemocnice. 😥 No doufám, že mě tam budou alespoň pořádně hlídat.

nazka
14. dub 2022

@guliii já měla v prvním těhotenství preeklampsii a ve druhém se to potvrdilo na 1.screeningu.vsichni si byli doslova jisti, že jí budu mít znovu, jen se mám modlit, aby to bylo co nejdéle, abych dítě donosila. Dostala jsem anopyrin. Já se naštvala a řekla si, že to znova mít nehodlám. Chodila jsem na zdravotní masáže, které i pomáhaly proti vysokému tlaku a preeklampsie se nekonala. Navíc už existuje vyšetření z krve, které ji dokáže odhalit 3 týdny předem. To ale třeba v nemocnici, kde mi dělali ten screening nevěděli / neřešili. V porodnici naštěstí měli úplně jiný přístup. Držím palce, nenech se rozhodit.

nazka
14. dub 2022

@guliii koukám, že jsi od Plzně. Ta porodnice, kde mají skvělý přístup k preeklampsii jsou Hořovice, tak to nemáš přes celou republiku. Promysli to.
Já tam šla i právě proto, že vím, že kámoška ji měla 2x a uměli si s tím poradit

tasimia
14. dub 2022

@guliii brala jsem do 36tt anopyprin, bohužel v 38tt se projevila, šílený tlak co jsem myslela, že snad ani nejde,bolest hlavy, otoky jak hrom. Ale vše dobře dopadlo, dneska si s tím doktoři umějí poradit..ja od 33tt měla doma tlakoměr a kontrolovala jsem se. Uvidis, vše dobře dopadne ❤️

heikemeike
14. dub 2022

Já jsem měla při posledním těhotenství riziko preeklampsie velmi vysoké, 1:4. V prvním těhotenství jsem ji zažila, takže jsem se hodně bála. Ale i přes to riziko jsem až do porodu měla tlak spíš nižší a žádné problémy, vše proběhlo dobře, preeklampsie se nekonala 🙂
Ale vím, že to vysoké riziko člověka vyděsí, já jsem z toho byla tehdy snad měsíc špatná.

guliii
autor
14. dub 2022

@nazka o tom vyšetření z krve se gynekoložka zmiňovala. Proto mě prý chce poslat do té rizikové poradny. Že tam dělají vyšetření z krve, kterým to ohlidaji. Poslala by mě pravděpodobně do FN Plzeň, zkusím si zjistit jejich přístup tam. Já tam byla pár dní na rizikovém v prvním těhotenství a malý po porodu na neonatologii a byla jsem v celku spokojená. Na neonatologii byli teda skvělí. Ale určitě Hořovice zvážím, děkuji za doporučení. I to zkonzultuji s doktorkou, co si myslí, opravdu jí duveruji. Ale budu hledat nejlepší možnosti.

guliii
autor
14. dub 2022

@nazka a Hořovice mají i neonatologii? Myslela jsem, že je to menší porodnice. Říkám si, že pokud by se dítě narodilo dřív, aby ho nerevazeli jinam. Zvažuji různé možnosti, asi to nechám přes víkend uležet a odpočinu si. 🤯

guliii
autor
14. dub 2022

@tasimia děkuji, když se ti to rozjelo rodila jsi normálně nebo císařem. Jsem tedy smířená s tou i tou možností. Přeju si vydržet co nejdéle, budu se snažit udělat pro to maximum. 38tt je krásný. Já už se měřím teď, jsem 14tt.

guliii
autor
14. dub 2022

@heikemeike ano děsí mě to. Ale s manželem jsme si řekli, že to zmáknem a třeba se ta potvora ani neobjeví. Jsem ráda, že se ti neobjevila. Dává mi to naději. A jsem taková klidnější. 🙂

heikemeike
14. dub 2022

@guliii Určitě se snaž být co nejvíc v klidu. Je to pořád jen nějaká pravděpodobnost. I u těch 1:4 to vlastně znamená, že ze čtyř žen se stejným výsledkem tu preeklampsii dostane pravděpodobně jedna a tři ne. Držím palce, aby se Ti taky vyhnula obloukem 🙂

tasimia
14. dub 2022

@guliii císařem 😉.

guliii
autor
15. dub 2022

@heikemeike děkuji budu se snažit být v klidu a doufat

nazka
15. dub 2022

@guliii mají právě 🙂 za mě jsou fakt top. Skvělý přístup, pokoje po 2 max.

nazka
15. dub 2022

Jinak teda v prvním těhotenství mi riziko preeklampsie nevyšlo a měla jsem ji a ve druhém vyšlo a neměla jsem ji, tak se na to uplne nesmíš spoléhat. Hlavně si to srovnej v hlavě. A bude to dobré.

guliii
autor
15. dub 2022

@nazka tak to je super. Mrknu na ně a zkusím tam zavolat, na tu rizikovou poradnu. Já i na Hořovice porodnici slyšela dobré recenze. S porodnicí ve FN Plzeň jsem moc spokojená nebyla, teda s první směnou jo, ale jak se vystřídali přišla tam doktorka krava. A doktorka na neonatologii zfalšovala manželovo podpis na informovanem souhlasu ohledně malého. Jinak ostatní byli super. Ale už jsem se poučila a budu hledat a vybírat a nedám se. Takže opravdu děkuji za doporučení.
V hlavě to mám teď tak, že nebudu nic řešit dokud to nepřijde. Info si teda zjišťuji, ale nepřipouštím si to. Stach tedy trochu mám, ale na tom zapracuji. Budu brát léky a zkusím i jiné věci a rady, ale zatím je mi dobře a tak pojedu týden za týdnem.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru