Vyrážka v začátku těhotenství. Poradíte, prosím?

hotblood
19. zář 2024

Dobrý den, potřebovala bych nutně poradit. Co mě trápí, už od dubna 2024... Nicméně postupně se to ustálo. Jenže teď v těhotenství se to zase vrací a je to horší a horší. Obávám se, zda to není na něco reakce, ale nevím na co. Mám pocit, že je to horší, jak teď zobu kyselinu listovou. Nevím, co mám dělat. Jsem na konci sedmého týdne. Takže fakt na začátku těhotenství. A bojím se, aby to nějak neublížilo fazolce. Dřív jsem byla u doktorky. Ta mě v podstatě poslala do prdele, že je to jen kopřivka a dala mi na to mast a nějaké prášky na týden, které stejně nezabraly. Svědí to a mám potřebu se pořád škrábat. Otok rtu a mám pocit, že se mi i hůř polyká. Nevím si, už rady. Dávám vám sem i foto, aby jste viděly názorně. Třeba se někdo najde. Kdo ví, co to je a jak na to.

palja
19. zář 2024

@hotblood určitě to bude na něco alergická reakce. Neco podobného měl i otec a musel jet na pohotovost, tam mu píchly něco proti alergii a pak se mu to stalo ještě jednou, tak mu dr napsala epipen, aby si to pak píchl sám doma. Nikdy se nepřišlo na to, z čeho to má.
Podle mě by to měl vidět lékař, zvlášť když jsi těhotná.
Asi bych zajela na pohotovost, jestli ti otéká i krk, tak se můžeš udusit.

zuzkasim
20. zář 2024

Pravděpodobně alergická reakce, mám obavy, že doktor nepomůže s řešením, spíš teď s tou akutní fází - něco na zklidnění by mohl najít i pro těhotnou. Jinak bych se začala zajímat o non toxic životní styl, uvažovala nad čistícíma prostředkama, kosmetikou, stravou... Ono se ti to bude hodit, miminka jsou taky citlivá a trápení s atopickým ekzémem nechceš, pokud se tomu dá aspoň trochu předejít.

martulka88
20. zář 2024

@hotblood Ano, kop4ivka. Jestli vidím dobře, otekla jen půlka rtu. Přesně tak jsem to měla já. A když se mi udělal puchýřek, podrbala jsem se a najednou se to zvětšilo. Pomohlo se nedrbat a cca za 2 hodiny zmizelo. Toto jsem řešila před 10 lety. Alergo mi dělala nespočet testů - ty na ruku bez reakce, takže rozbory krve. Dělali mi rozbory krve i s mými tehdejšími léky. Ani mé gastro na nic nepřišlo (mám crohna). Bylo jedno, co jsem dělala, ale jediné, co pomohlo, tak cezera. Jakmile jsem jí jeden den nedala, hned mne svědilo tělo. Když jsem loni přešla k synovi mé alergo, dělal testy znovu a opět bez úspěchu. Říkal, že jsou procenta lidí, kteří mají kopřivku, ale nepřijde se na příčinu. Objevilo se mi to v době, kdy jsem bydlela s rodiči a dělá se mi to i s mým mužem. Takže zobu denně cezeru a mám klid - zkoušeli jsme několikrát vysadit, ale bohužel. Mám za sebou i těhotenství a syn bez jakéhokoliv problému. Naopak ségra, co je zdravá, měla doma obě děti citlivé a mají silné alergie a zrovna neteřinka má cezeru také. Objednej se na alergologii. Jinak pokud jdeš na testy, musíš alepsoň týden nebrat léky na alergie (to byl vždy pro mne trest udrbání 😄).

cilkat
20. zář 2024

Bohužel, existuje něco jako "skrizena alergie" - tělo na jednotlivý podnět nezareaguje, reaguje až na souhru nekolika. Klasickymi testy se to prakticky zjistit nedá, protože tam nenastane ta souhra. U mě třeba bývá jeden z faktorů teplota. A v těhotenství jsem ji mírně zvedlou měla.
Takže... nepanikar, fazolce by to ublížit nemělo, ale je pravděpodobné, že to pravé těhotenství zhoršuje. Zjisti, co můžeš v těhotenství na alergii (akutně bych to asi mazla fenistilem, ale "koupat" se každý den ve fenistilu není úplně reálné, no.)

hotblood
autor
20. zář 2024

@zuzkasim Nemám nic doma. Co bych musela změnit. Práci prášek to není. To mám vyzkoušení. Stravou to taky nemůže být. Zas si dávám pozor. Co jim. Celý život. A kosmetiku nepoužívám. Nelíčím se. Naštěstí. A šampon používám kopřivový. V podstatě celý život. A nikdy jsem žádné potíže neměla v minulosti. Až prostě letos od toho dubna. Pořád přemýšlím. Čím by to tak mohlo být.

cherie24
20. zář 2024

Alergická reakce. S alergiemi jsme si za poslední 3 roky vyloženě užili. Mladší má alergie a velké problémy s exémem a mě se v 26 letech taky vrátil exém z dětství. Někdy to bylo až v takové míře, že mě hrozně bolela a pnula kůže několik dní v kuse a kůži jsem měla jako rak. Takže probíhalo všechno možný, milion krémů, krevní testy, kožní testy, na všechna vyšetření jsme několik měsíců čekali a nakonec nic moc průkazného. Všude nám tvrdili, že to nejspíš u malé přejde s věkem a u mě, že je to genetické onemocnění, se kterým se nedá nic dělat. Až dietami a vyřazováním potravin, u malé přímo eliminační dietou jsme zjistili, že já mám nesnášenlivost lepku. Nesnášenlivost se na testech neobjeví. U malé toho bylo víc. Byla to cesta na dlouho trať, ale vyřešili jsme jí. Cpát do sebe zklidňující léky, jak nám doktoři pořád cpali, jsem nechtěla ani pro sebe, ani pro malou. To není řešení problémů, ale jen její maskování. Takže za mě se to vyplatí. Doktoři nám nepomohli a že jsme jich vyzkoušeli... Teď jsme obě bez problémů. Těhotenství a porod tělo oslabí, to je ideální příležitost k projevení problému v těle.

hotblood
autor
20. zář 2024

@martulka88 Léky na alergie mám, ale je tam psano, že je to nevhodné pro těhotné a kojící. Takže si ho dám jen když je fakt zle. Jinak ne. Já právě nevím jestli to může mít vliv na těhotenství nebo ne. Nejsem tak daleko, že bych měla jít na nějaký testy a alergologie po tom co mi řekli, že neberou a jinde že se čeká i půl roku. Tak je to pro mě kravina takhle čekat. Potřebuju něco hned. Takže asi si někdy udělám výlet na pohotovost. Jak mě to zas chytne. Prvně to, ale řeknu doktorce. Snad to začne víc řešit.

hotblood
autor
20. zář 2024

@cilkat Já to právě nemám každý den. Několik dní mám klid a pak mám zas období, kdy to mám třeba týden a pak to zas zmizí. Nemůžu, ale přijít na to. Čím to je. Vše dělám a jim a používám roky stejně.

hotblood
autor
20. zář 2024

@cherie24 Já to měla i před těhotenstvím. Štve mě to s pauzama, už pět měsíců.

miryp
20. zář 2024

@hotblood alergická reakce. Těhotenství může zafungovat jako spouštěč alergií, u mě se takto spustila jak pylová, tak i potravinová. Pro miminko je bezpečnější užití antihistaminik, než nechat alergickou reakci rozjet - to mi bylo sděleno několika lékaři v době těhotenství.

cherie24
20. zář 2024

@hotblood musíte zjistit, po čem se to spouští. Na testech se projeví pouze alergie, ale pokud to tělo akorát neumí trávit/zpracovat a následně to dělá v těle tyto projevy, tak to se z žádných testu stejně nezjistí. Navíc ty čekací lhůty jsou fakt šílené. Mě dali termín za 3/4 roku a malé za 5 měsíců. 🤦 Jsou 2 řešení, buď postupně vyřazovat potraviny. Dělá se to třeba tak, že se vyřazuje skupina potravin příklad - obiloviny, pak ovoce po skupinách, brukvovitá zelenina, mouka a všechny produkty z ní, vejce, všechny mléčné produkty, druhy masa apd. A čeká se na reakce, vždy se to přísně drží alespoň 2 týdny a zjišťuje se, pak se to zkusí zařadit zpět a čeká se. Pokud ale máte těch alergií víc z více skupin, vlastně nemusíte vůbec nic zjistit. Nebo rychlejší, ale náročnější je najet na eleminační dietu, kdy vyřadíte v podstatě všechny alergeny naráz a drží se to 3 - 4 týdny. Tak dlouho trvá, než se zahojí narušené střevo a pak se co 3 dny zařazuje potravina a čeká se, jestli bude nebo nebude reakce. Pokud není, za 3 dny přidáváte další a rozšiřuje se postupně jídelníček. Projevy alergií jako štípání oči, rýma, otoky jsou přímo projev toho, že tělu něco dělá špatně a že tělo nemá sílu s tím něco dělat. Je to náročné, nám to hodně i mařilo okolí, kdy nám pořád něco cpali se slovy jednou to přeci neuškodí nebo jenom maličko, to nebude vadit. Na akce jsme si pak vozili jídlo svoje, ale po 2 letech svědění a nevyspání se to konečně vyřešilo. 🙏 Bratranec si úpravou stravy například vyléčil i astma. Dříve míval každý měsíc silné záchvaty astmatu, teď už přes 3 roky bez astmatu. Vše je to o tom, že když nefungují střeva, nefunguje nic.

miryp
20. zář 2024

Doporučuji zaměřit pozornost na histamin. Tam je tolik proměnných, které rozhodují o tom, zda reakce dorazí či nikoliv, že by to klidně mohlo mít souvislost s tím, že ty reakce nejsou pravidelné.

martulka88
20. zář 2024

@hotblood Obvodní může napsat např. i tu cezeru. A bohužel na alergo jsou dlouhé čekací doby no. Kor k dobrému. Náš alergo (syn chodí taky), tak ten má stop stav, jelikož čekací doby byly rok a to už na něj bylo hodně. Určitě se ale nenechat odbýt obvodním a pokud by nechtěl reagovat, nechat si od něj napsat zprávu, že odmítá řešit zdr.stav. A kdyby se cukal, tak ta pohotovost.

hotblood
autor
21. zář 2024

@martulka88 Naštěstí včera vyřešeno. Jsem objednaná na 25.9. tak jsem zvědavá, co mi řeknou.

hotblood
autor
21. zář 2024

@cherie24 Nevím, čím by to mohlo být. Nejím nic nového.

hotblood
autor
21. zář 2024

@miryp Díky za info.

martulka88
21. zář 2024

@hotblood Super, tak tfuj tfuj, ať to rychle vyřeší 😊

cherie24
21. zář 2024

@hotblood mě lepek začal vadit v 26 letech. Alergie může propuknout kdykoliv, klidně v 60. Kamarádce zjistili celiakii v 32 letech. Nemusí to být vůbec nová potravina. Tělo to zvládá, ale jak dojde na oslabení těla, ať už fyzicky nebo stresem, projeví se alergie.

hotblood
autor
6. říj 2024

@cherie24 Byla jsem na kožním a tam mi řekla doktorka, že to je taková ta kopřivka. U které prostě nejde určit příčina. Vyloženě alergická na nic nejsem. Napsala mi seznam. Jak upravit jídelníček. A to je vše. Jen potřebuju nějaký prášky. Ty, co mi doporučila. Nesedly. Spíš bez předpisu. A který můžu normálně v těhotenství.

hotblood
autor
6. říj 2024

@martulka88 Byla jsem na kožní, ale ty prášky. Co mám doma nezabírají, jak by měly. Potřebuju jiné. A nejlépe bez předpisu.

hotblood
autor
6. říj 2024

@cherie24 Nevím no. Alergická nejsem na nic právě. Nevím, co by mi z ničeho nic vadilo. Jim a piju. V podstatě celý život to samé.

martulka88
6. říj 2024

@hotblood Proč bez předpisu?

cherie24
6. říj 2024

@hotblood tak vzhledem k tomu, že se to opakuje, tam je něco, co vám vadí. A máte 2 možnosti. Buď budete hledat, co tělu vadí, na co opakovaně reaguje a bude to cesta na dlouhou trať, ale když se na to podaří přijít, vyřešíte problém trvale. Nebo budete hledat cestu přes zklidňující léky, které budou váš problém potlačovat. Problém sice zůstane, ale je to pohodlnější řešení. Bez námahy. Je to jen vaše volba. Opakující se vyrážka neznačí, že vám nic nevadí a že nejste na nic alergická.

hotblood
autor
8. říj 2024

@cherie24 Já, ale nic extra nepiju a ani nejím. Takže není pomalu na co být alergická. Skrz finance si to ani nemůžu dovolit bagrovat 3x denně. Vše dávám do děcek. Jak jsem psala já jim celý život to samé v podstatě. Tak je spíš divný, že mám tu opakující se vyrážku.

hotblood
autor
8. říj 2024

@martulka88 Protože s předpisem tam bývá doplatek. Kolikrát větší než stojí samotný lék.

martulka88
8. říj 2024

@hotblood Nato, kolik léků beru, neplatím nikdy víc. Ba naopak kolikrát bez doplatku.

helen_h
8. říj 2024

@hotblood Hodně dráždivé můžou být citrusy a ovoce celkově, ale pozor nejen na čerstvé, ale týká se to i ovocných šťáv, ovocného čaje a třeba i marmelád, ve kterých je přidaná nějaká kyselina jako stabilizátor. Prý hodně dráždí i rajčata.
Dcera měla taky takový opuchový výsev kopřivky a nakonec nejhorší reakci měla na podání kalciové tablety doporučené doktorkou, ale ta verze pro děti měla pomerančovou příchuť. Právě nejhorší takové ty "kyseliny", možná to může dráždit i ta listovka.
Pomohlo zaléčit Dithiadenem a týden zkusit opravdu nedráždivou antialergenní stravu (minimum ovoce a zeleniny).

helen_h
8. říj 2024

Jinak jsem pochopila, že je to tzv, toxoalergická reakce, tedy nastavení organismu je v té době v podobě snížené imunity (může to být nachlazením, lehkou virozou, ale mohlo by to způsobit i těhotenství celkově) a k tomu se přidá ve stravě a v okolí více alergenů, které jednotlivě člověku nic neudělají, ale v kombinaci, že je jich hodně a tělo má sníženou imunitu, tak právě to vše vyvolá takovouhle bouřlivou reakci.
Byť kopřivka vlastně závažná není, tak pokud to jde i do opuchů, třeba ten ret, není to úplně legrace, zhporšená reakce by třeba mohla vyvolat opuchy jazyka či hrdla.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru